Disable Copy And Past
19 Kasım 2009 Perşembe
Zeytinyağlı Kereviz
Malzemeler :
1kg. kereviz
2 adet havuç
1-2 adet patates
1 kase bezelye
1 adet orta boy soğan ya da 1 kase arpacık soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
1/2 limonun suyu
1,5 tatlı kaşığı tozşeker
tuz
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan ve küp doğranmış havuçlar zeytinyağında pembeleştirilir. Un eklenip, rengi dönünceye kadar kavrulur. Tencereye su eklenip, karıştırılır. Limon suyu eklenir. Soyulup ikiye bölünen kerevizler yıkanır ve bekletilmeden tencereye alınır. Küp doğranmış patates ve bezelyeler tencereye eklenir. Toz şeker serpilip, tuzu ayarlanır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Şehriyeli Bulgur Pilavı
Malzemeler :
1 su bardağı pilavlık bulgur
1/2 su bardağı tel şehriye
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2,5 su bardağı et suyu
tuz
Yapılışı :
Tereyağı ve sıvıyağ tencereye alınarak eritilir. Tel şehriye eklenip, rengi dönünceye kadar kavrulur. Bulgur da eklenip bir süre daha kavrulur. Etsuyu eklenip, tuzu ayarlanır. Kaynayınca ocak kısılarak pişmeye bırakılır. İyice suyunu çekince bir süre dinlendirilir ve servis yapılır.
Afiyet olsun.
Cevizli Pekmez Helvası
Tarif Lezzet Dergi'sinden...
Malzemeler :
100gr. tereyağı
1 su bardağı un (1,5 su bardağı kullandım.)
2,5 su bardağı pekmez
1 su bardağı süt
q su bardağı su
1/2 su bardağı ceviz içi
Üzerine;
3/4 su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı :
Süt ve su bir tencerede ısıtılır, pekmez eklenir. Tereyağı bir tencerede eritilip, un eklenir ve un pembeleşinceye kadar kavrulur. Karıştırmaya devam edilerek sütlü karışım yavaş yavaş eklenir. Kısık ateşte sütü iyice çekinceye kadar pişirilir. Ceviz içi eklenip kapağı kapatılarak 15 dakika dinlenmeye bırakılır. Eller suyla ıslatılıp helvadan parçalar kopartılır, rulo yapılır ve dövülmüş cevize batırılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.
Soğan Dolması
Komşum Zehra Teyze'nin nefis soğan dolması. Minik minik soğanları doldurmak gerçekten sabır işi. Her soğanla da dolma olmuyormuş, içlerinin haşlandıktan sonra düzgün katlar halinde çıkması gerekiyor. İşin püf noktası dolmalık soğanları seçebilmek. Kıymasının da biraz yağlı olması gerekiyormuş. Zehra Teyze yemeklerini hep göz kararı yaptığı için ben de ölçülü bir tarif veremiyorum.
Soğanların üst kabukları soyulur, baş kısımları kesilir ve kaynar suya atılarak diriliğini kaybetmeyecek şekilde haşlanır. Sap kısımlarından bastırılarak içleri katlar halinde çıkartılır.
Kıyma kavrulur ve yıkanmış pirinç eklenerek bir süre daha kavrulur. Pilava konulan suyun yarısı kadar su eklenir, suyu çekinceye kadar pişirilir. İstenilen baharatlar (nane, karabiber, kırmızı biber, dolmabaharı, vs.) ve tuzla tatlandırılır. Hazırlanan iç malzeme soğanlara doldurularak geniş bir tencereye dizilir. Bir miktar salçalı su hazırlanıp tencereye dökülür. Tuzu ayarlanarak pişirilir.
Afiyet olsun.
Çikolatalı-Vişneli Kek
Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış vişne
1/2 su bardağı damla çikolata veya parçalara bölünmüş sütlü çikolata
2 su bardağı Sinangil kakaolu kek unu
Yapılışı :
Toz şeker ve yumurtalar çırpma kabına alınır ve mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvıyağ ve yoğurt eklenerek çırpmaya devam edilir. Vanilya ve kek unun karışıma eklenir, iyice karıştırılır. Son olarak vişne ve çikolata karışıma eklenir ve margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pişirilir. Kek soğuduktan sonra kalıptan çıkarılır. İsterseniz üzerine eritilmiş bitter çikolata dökerek süsleyebilirsiniz. Bunun için; 1 çay bardağı krema bir cezveye alınarak kaynatılır, iri parçalara bölünmüş bitter çikolata eklenir ve çikolata eriyinceye kadar karıştırılır. Ilık hale gelince kekin üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.
Edirne Kurabiyesi
Malzemeler :
3 su bardağı un
1 paket oda sıcaklığında tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 çay bardağı toz badem
1 çay bardağı bütün ya da iri çekilmiş badem
Üzeri için ;
1 su bardağı pudra şekeri
Yapılışı :
2 su bardağı un derin bir kaba alınır. Kalan 1 su bardağı un da yağ koymadan teflon bir tava içinde hafif sarı renk alana kadar kavrulup kaptaki una eklenir. Sırasıyla tereyağı, toz badem, kabartma tozu ve pudra şekeri de eklenip, güzelce yoğrulur. Bütün bademler de hamura karıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye istenilen şekil verilerek yerleştirilir. (Ben su bardağı yardımıyla ay şekli verdim.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz içine kurabiyeler teker teker alınarak pudra şekerine bulanır. Tüm işlemler bittikten ve kurabiyeler bu şekilde soğuduktan sonra tekrar üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kakolu Gevrekli Kurabiye
2 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
2 çorba kaşığı kakao
2 su bardağı tam buğday unu (normal un da olabilir.)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı damla çikolata
1 kahve fincanı bütün fıstık
Üzerine;
1 su bardağı kakaolu gevrek (Sade mısır gevrği de olabilir.)
Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurtalar kırılır. Toz şeker ve sıvı yağ eklenip çırpılır. Üzerine diğer malzemeler ilave edilip karıştırılır. Hamurdan parçalar kopartılıp yuvarlanır. (Yapışkan bir hamur olduğu için elimizi yağlamak gerekiyor.) Hazırlanan kurabiyeler bir tabağa dökülen kakaolu ya da sade gevreğe bulanır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında içleri çok kurutulmadan pişirilir. (15-18 dk.)
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)