Disable Copy And Past

13 Kasım 2009 Cuma

Keşküllü Çilli Kek

Tarifi yosunbuka'dan. Sayfasını çok beğenerek takip ediyorum, denemek için not aldığım diğer tariflerini henüz deneyemedim. Kendisine tarif için çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
3 adet iri yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 paket toz halde keşkül karışımı(140 g.= 1 su bardağı geliyor)
1 poşet toz halde krem şanti
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı mavi haşhaş
2 su bardağı un

Yapılışı :
Kremşanti ve süt mikser yardımıyla çırpılır, bir kenara alınır. Yumurtalar önce 1 dk. çırpılır, sonra şeker eklenip, şeker eriyene kadar çırpmaya devam edilir. Vanilya, sıvıyağ ve krem şanti eklenip, karıştırılır. Keşkül karışımı, kabartma tozu ve un eklenip karıştırılır. Son olarak haşhaş eklenir ve hamur yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

11 Kasım 2009 Çarşamba

Sosisli Minik Poğaçalar

Bu minik poğaçaları komşumuzun kızının nişanında ikram edilmek üzere hazırladım. Kalabalık bir gruba yaptığım için tam ölçü yaptım, 2 tepsi poğaça çıktı. (70-80 adet) Tarifi denemek isterseniz yarım ölçü yapmanızı tavsiye ederim.

Malzemeler :
2 adet yumurta
300 gr. margarin ya da tereyağı
1 su bardağı yoğurt
2 çay bardağı sıvıyağ
2 çay kaşığı kabartma tozu
6 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz

İçine;
yeterince sosis
Üzerine;
yumurta sarısı, çörek otu

Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurta, margarin, yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve tuz alınır. Un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Sosisler boyuna ikiye bölünür, kesilen her parça tekrar ikiye bölünerek 4 eşit büyüklükte parça elde edilir. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartılıp, merdane ile 0,5 cm. kalınlığında açılır. Hamurun bir ucuna sosisler boydan boya yerleştirilir. Sosislerin üzerini örtecek şekilde katlanır ve rulonun kenarındaki fazla hamur kesilir. Hazırlanan rulo 2-3 cm. uzunluğunda dilimlenir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Kalan hamur için de aynı işlem tekrarlanır. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülür, çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.



Bunlar da yine nişan için hazırladığım Fındıklı Tuzlu Düğüm Kurabiyeler.

10 Kasım 2009 Salı

Cevizli Kurabiye


Tarif Lezzet dergisinden, bazı değişiklikler yaptım.
Malzemeler :
165 gr. ceviz içi (2 su bardağı çekilmiş ceviz kullandım.)
1 adet yumurta akı
1 çay bardağı hindistancevizi
1 paket vanilya
1 çay bardağı toz şeker
Süsleme için (Ben ekledim.);
1 paket bitter çikolata ya da;
1 çay bardağı tozşeker (Aslında çikolata ile süsleyecektim ama evde kalmadığı için toz şekeri eriterek süsleme yaptım. Krokan gibi oldu.)
Yapılışı :
Ceviz robotta çekilir, yoğurma kabına alınır. Yumurta akı, hindistancevizi, tozşeker, vanilya eklenip; yoğrulur. Dondurma kaşığı ile parçaklar kopartılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. (Ben elimle şekil verdim.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika pişirilir. Tel ızgara üzerinde soğumaya bırakılır. Bitter çikolata benmari yöntemiyle eritilir, yağlı kağıttan yapılan külaha doldurulup kurabiyelerin üzerine süslemeler yapılır ya da; 1 çay bardağı kadar tozşeker küçük bir tavaya alınır. Kısık ateşte şeker eriyip, karamel rengini alıncaya kadar karıştırılır, kurabiyelerin üzerine dökülerek süslemeler yapılır.
Afiyet olsun.

9 Kasım 2009 Pazartesi

Limon Aromalı Haşhaşlı Kek

Aslında kek yapmayı çok sevmem, kurabiye yapmayı tercih ederim ama Sinangil firmasının gönderdiği hediyeler arasında olan kek karışımları sayesinde kek yapmaktan zevk almaya başladım. Daha önce yayınladığım cevizli-kakaolu kek tarifini biraz değiştirerek bu keki yaptım, çok beğendim. Aynı tarif olmasına rağmen aroması ve kıvamıyla çok farklı bir kek oldu.

Malzemeler :
4 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu (Kek unu karışımı kullandığım için kabartma tozuna gerek kalmadı.)
1 paket vanilya
2 su bardağı Sinangil Limon Aromalı Kek Karışımı
1 çay bardağı çekilmiş fındık (File ya da toz da olur.)
1 yemek kaşığı haşhaş tohumu
Yapılışı :
Tozşeker ve yumurtalar mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenip çırpmaya devam edilir. Limon aromalı kek unu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir. Kek kalıbı margarinle yağlanır, Kalıbın dibine ve yanlarına fındık sepilir. Hamurun yarısı kalıba dökülür. Diğer yarısına haşhaş tohumu eklenip karıştırılır ve sade hamurun üzerine gezdirilir. (Dilerseniz hamurun tamamına haşhaş tohumu ekleyebilirsiniz. 2-2,5 yemek kaşığı haşhaş yeterli olacaktır. Ben yarısına eklemeyi tercih ettim.) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

6 Kasım 2009 Cuma

Fındıklı ve Üzümlü Kek

Malzemeler :
200 gr. eritilip, soğutulmuş margarin
4 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu (Kek unu kabartma tozu içerdiği için kullanmadım.)
2,5 su bardağı Sinangil sade kek unu
1/2 su bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı iri çekilmiş fındık
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu

Yapılışı :
Yumurta ve toz şeker köpük hale gelinceye kadar mikser yardımıyla çırpılır. Süt ve eritilip soğutulmuş margarin eklenip çırpmaya devam edilir. Kek unu ve vanilya eklenip, iyice karıştırılır. Fındık ve üzüm eklendikten sonra margarinle yağlanmış kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir.

Afiyet olsun.

5 Kasım 2009 Perşembe

Hindistancevizli Kurabiye

Tarifini yıllar önce bir gazetenin verdiği yemek ekinden almıştım. Çok severek yaptığım bir kurabiye.

Malzemeler :
250 gr. margarin
3,5 su bardağı un
2 adet yumurta
6 yemek kaşığı pudra şekeri
4 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu

Üzerine ;
hindistancevizi

Yapılışı :
Margarin eritilip, soğutulur. Yumurta sarıları (akı üzeri için ayrılır), pudra şekeri, margarin bir kapta karıştırılır. Hindistancevizi, kabartma tozu ve azar azar un eklenerek yoğrulur. Hamurdan küçük toplar kopartılıp; önce yumurta akına, sonra bir tabağa dökülen hindistancevizine batırılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

4 Kasım 2009 Çarşamba

Ispanaklı ve Patatesli Tepsi Böreği

Herkesin bildiği bir tarif ama yine de paylaşmak istedim.

Malzemeler :
5 adet böreklik yufka
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı su
Üzerine;
yumurta sarısı, çörek otu
İçine;
500 gr. ayıklanıp yıkanmış ıspanak
1 adet kuru soğan
150 gr. kadar beyaz peynir
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
ya da;
3-4 adet haşlanmış patates
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış kuru soğan sıvıyağda pembeleştirilir. Doğranmış ıspanaklar eklenip, ıspanak sönünceye kadar kavrulur, tuzu ayarlanıp ocak kapatılır. Soğuyunca ufalanmış beyaz peynir eklenip, karıştırılır.
Haşlanmış patatesler kabukları soyularak rendelenir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılır.
Süt, sıvıyağ ve su karıştırılarak sos hazırlanır.
Yufkalardan ilki kenarları dışarıya sarkacak şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Üzerine sosdan gezdirilir. İki yufka parçalara bölünürek ve herbir katına sos sürülerek tepsiye yerleştirilir. Hazırlanan iç malzeme yufkaların üzerine yayılır. (Ben İrem ıspanaklı sevmediği için tepsinin yarısına ıspanaklı, yarısına patatesli iç koydum. İstediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz ya da benim gibi iki farklı iç malzemeyi aynı anda kullanabilirsiniz.) Kalan yufkalardan bir tanesi tepsinin üzerini örtecek şekilde kesilir ve bir kenara ayrılır. Geriye kalan bir yufka ve kesilen parçalar her bir katına sos sürülerek tepsiye döşenir. Kenardan sarkan fazlalıklar böreğin üzerine kapatılır, sos sürülür. Kenara ayrılan yufka ile böreğin üzeri kapatılır, kalan sos üzerine gezdirilir. Börek dilimlenerek sosu çekmesi sağlanır. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
(Böreği yapması, anlatmaktan daha kolay.)
Afiyet olsun.

Şekilsiz Kurabiye


Malzemeler :
125 gr. margarin
1 adet yumurta
1 kahve fincanı toz şeker
4-5 kahve fincanı un
1/2 paket kabartma tozu
1/2 paket vanilya
1 kahve fincanı iri çekilmiş ceviz
1 kahve fincanı küp doğranmış kuru kayısı (Günkurusu)
Yapılışı :
Ceviz ve kayısı hariç bütün malzeme yoğurma kabına alınır ve yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmek için gerekirse un eklenebilir. Ceviz ve kayısı hamura eklenip, karıştırılarak hamurun içinde homojen şekilde dağılması sağlanır. Hamurdan cevizden daha küçük parçalar kopartılır ve hiç çekil vermeden yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Not : Kayısı yerine üzüm kullanabilirsiniz, isteğe bağlı limon ya da portakal kabuğu rendesi de eklenebilir.

3 Kasım 2009 Salı

Cevizli-Kakaolu Kek


Şimdiye kadar bir sürü farklı kek tarifi denedim ama İrem'e beğendiremedim. Her kek yaptığımda "Anneannem çok güzel kek yapıyordu, yarısı kakaolu, yarısı beyaz, içinde de ceviz vardı." derdi. Ben de bu tarifi İrem'in "anneanne" diye hitap ettiği, İrem'in bakımında bana 3 yıl yardımcı olan Emine Teyze'den almıştım. Keki görünce İrem'in yorumu "Anneanne keki olmuş" şeklindeydi. Şimdiye kadar yaptığım keklerden en çok bunu beğendi. Tabii ben de çok beğendim. Klasik ama vazgeçilmez tariflerden biri.

Malzemeler :
4 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu (Sinangil sade kek unu kullandığım için eklemedim.)
1 paket vanilya
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı kadar kakao
1 su bardağına yakın iri ceviz

Yapılışı :
Tozşeker ve yumurtalar mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenip çırpmaya devam edilir. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir. Ceviz eklenip karıştırılır. Karışımdan 3-4 kaşık ayrılıp, kalanı margarinle yağlanmış kalıba dökülür. Ayrılan karışıma kakao eklenip, iyice karıştırılır ve sade hamurun üzerine gezdirilir. Çatalla spiral şekilde karıştırılarak şekil alması sağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

2 Kasım 2009 Pazartesi

Pudingli Kurabiye

Bu kurabiyeyi uzun zamandır denemek istiyordum. Birkaç blogcu arkadaşımda gördüm ve defneylebirlikte arkadaşımızın tarifini denemeye karar verdim; sonucu beğendim. Kurabiyelere gerebiç kalıbıyla şekil vermeyi denedim ama bu hamurla olmadı.

Malzemeler :
1 paket hazır puding karışımı (Dr. Oetker Vanilya aromalı puding kullandım.)
2 su bardağı soğuk süt
250 gr oda sıcaklığında margarin
2 yemek kaşığı şeker (Pudra şekeri kullandım.)
1 çay bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Üzerine;
pudra şekeri

Yapılışı :
Puding karışımı bir tencereye boşaltılır; üzerine süt dökülür ve kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha ocakta tutulur. Ocak kapatılarak soğumaya bırakılır. Hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınır; aldığı kadar un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça kopartılır; elde açılır ve ortasına 1 tatlı kaşığı kadar soğumuş pudingten yerleştirilip kapatılır. Biraz elde yuvarlanıp; kapatılan kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir. Kurabiyeler soğuyunca üzerine bolca pudra şekeri elenip, servis yapılır.

Afiyet olsun.