Disable Copy And Past

16 Eylül 2008 Salı

Revani


Revani

Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbeti için;
4,5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
2-3 damla limon suyu

Yapılış :
Toz şeker ve su 10 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Yumurtalar çukur bir kaba kırılıp toz şekerle birlikte iyice çırpılır. Sıvı yağ ve yoğurt eklenip çırpmaya devam edilir. Sonra irmik, un, kabartma tozu ve vanilya ilave edilip iyice karıştırılır. Yağlanmış tepsiye dökülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra soğuk şerbet tatlının üzerine dökülür. Dilimlenerek şerbeti iyice çekmesi sağlanır. Hindistan cevizi, fındık ya da cevizle süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

Frenk Tavası (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Urfa Yöresine ait bu güzel yemeği "İftar Bereketi Etkinliği 2" için http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/ arkadaşımıza gönderiyorum.

Tarif Saime Nimetoğlu’nun “Urfa Yemekleri” kitabından

Frenk Tavası

Malzemeler :
500 gr. Kıyma
12 adet domates
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı yenibahar
Karabiber, tuz

Yapılışı :
Soğan ve maydanoz ince ince doğranır. Kıyam çukur bir kaba alınıp yağ, soğan, domates salçası, baharat, domates salçası, tuz ve maydanoz eklenip yoğrulur. Domatesler parçalara ayrılmadan bıçakla iki yerinde yarılır. Aralarına hazırlanan kıymalı harç doldurulur. Yan yana teflon tavaya dizilir. Tava bir kapakla kapatılıp su eklemeden çok kısık ateşte domatesin kendi suyuyla 2,5-3 saat pişirilir.

Afiyet olsun.

15 Eylül 2008 Pazartesi

Keşkülü Fukara (Fukara Keşkülü)

Fukara Keşkülü, doyurucu olması ve insanı tok tutması nedeniyle, Kanuni devrinin imaretlerinde fakirlere dağıtılan yüksek kalorili, sütlü bir tatlıdır.Keşkül ise, hindistan cevizinin içi oyulmak suretiyle elde edilen kabın adıdır.
Adalete ve halkın huzuruna çok önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri, belirli zamanlarda halkın içine karışır ve dilencilik yaparlarmış. Topladıkları para da bu keşküllerde birikirmiş. Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış. Keşküllerde toplanan bu paralar da imaretlere verilir, fakir halka aş olarak dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının bu şekilde anılmasına neden olmuştur.

Yöresel Lezzetler Etkinliği 5 'in konusu sütlü tatlılar. Ben de ev sahibesi http://www.sevca.blogcu.com/ arkadaşımıza kolaylıklar diliyor ve Keşkülü Fukara tarifini gönderiyorum.

Keşkülü Fukara

Yöre : İstanbul (Osmanlı Mutfağı)

Malzemeler :
4 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

½ su bardağı kabuksuz iç badem

1 kahve fincanı pirinç unu

½ bardak su

1/2 çay kaşığı tuz


Üstünü süslemek için:

iç badem

tuzsuz antepfıstığı

hindistan cevizi

Yapılışı:

Bademler robotta un haline gelinceye kadar çekilir. (Bademler kabukluysa sıcak suda bekletilip iç kabukları soyulur.) Un haline gelen bademlerin üzerine 1 su bardağı sıcak süt dökülerek iyice ezilir, tel süzgeçten geçirilir, bir kenarda bekletilir. Kalan 3 su bardağı süte tuz eklenip kaynatılır. Süt kaynarken bir başka kasede 1 kahve fincanı pirinç unu yarım bardak su eklenerek inceltilir. Karışım hızlı bir şekilde karıştırılarak kaynayan süte eklenir. Tahta kaşıkla tencerenin dibi kazınırcasına karıştırılarak 10 dakika kadar kaynatılır. Bir kenarda bekleyen bademli karışım ve toz şeker eklenip muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Karışım istenen kıvama gelince tencere ateşten indirilir. Keşkül küçük kaselere boşaltılır ve soğumaya bırakılır. Keşkül soğuyunca üzerine antepfıstığı, badem ve hindistan cevizi serpilir ve servis yapılır.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu Kebap (İftar Bereketi Etkinliği 2)


"İftar Bereketi Etkinliği 2" http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/ adresinde devam ediyor. Ben de yeni ev sahibesine kolay gelsin diyor ve bu tarifimi etkinliğe gönderiyorum.


Malzemeler :
500 gr iki defa çekilmiş kıyma
yarım bayat ekmek
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
1 adet rendelenmiş kuru soğan
yarım çay kaşığı kara biber
yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı köfte baharı
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
2 adet kebapçı pidesi
4 kaşık tereyağı
yeteri kadar kırmızı biber
4 adet domates
8 adet sivri biber
yoğurt
1-2 diş sarımsak

Yapılışı :
Kıyma, yumurta, tuz, kara biber, kimyon, köfte baharı, robotta çekilmiş ekmek, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş kuru soğan bir kaba alınıp iyice özleşene kadar yoğrulur. Köfte hamurundan ince uzun köfteler yapılır. Teflon tavada veya ızgarada pişirilir. Pideler kuşbaşı doğranıp tereyağı ile bir tencerede biraz ısıtılır, servis tabaklarına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Köfteler yoğurdun üzerine dizilir. Izgarada veya tava pişirilmiş domates dilimleri ve biberler köftelerin aralarına yerleştirilir. Bir tavada tereyağı ve kırmızı biber kızdırılıp yemeğin üzerine gezdirilir. Maydanoz yapraklarıyla süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

Halleyli Pasta


Malzemeler :
10 adet Halley
15 adet petibör bisküvi
2 poşet krem şanti
2 su bardağı süt
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 çay bardağı damla çikolata
file fındık
Üzerine;
Dr. Oetker çikolatalı sos
2,5 su bardağı süt
Yapılışı :
Krem şanti soğuk sütle çırpılıp buzdolabına kaldırılır. Halley ve bisküviler küçük parçalara bölünür, krem şanti ile karıştırılır. Damla çikolata ve hindistan cevizi eklenip kalıba yerleştirilir. Buzdolabında bir gün dinlendirilir. Çikolatalı sos üzerindeki tarife göre pişirilip ılınınca pastanın üzerine gezdirilir. File fındık, hindistan cevizi veya fıstıkla süslenir.
Afiyet olsun.

11 Eylül 2008 Perşembe

Sonbahar Hoşafı (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Kompostolar bana göre çorbalar gibi Ramazan sofralarının olmazsa olmaz tatlarından. Ben en çok kuru meyvelerden oluşan sonbahar hoşafını severim. Nedense bu hoşafı görünce de hep aklıma aşure gelir. Hoşafımızı da iftar sofralarına eşlik etmesi için birdemliksohbet Sevil'in ev sahibesi olduğu "İftar Bereketi Etkinliği 2" ye gönderiyorum.

Malzemeler :
15 adet kuru kayısı
10 adet kuru incir
1 fincan çekirdeksiz kuru üzüm
1 su bardağı şeker
3-4 adet karanfil
isteğe bağlı tarçın
yaklaşık 10 su bardağı su

Üzerine ;
kabukları soyulmuş badem

Yapılışı :
Kuru meyveler iyice yıkanır. Kayısı ve incirler küp şeklinde doğranır. 2 su bardağı su ile bir tencereye alınıp, bir taşım kaynatılır. Suyu süzülüp tekrar su eklenir. Kaynayınca şeker ilave edilir. Karanfil ve isteğe bağlı tarçın eklenerek kuru meyveler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine soyulmuş badem yerleştirilip, soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Sultan Reşat Pilavı (İftar Bereketi Etkinliği 2)


Bu pilav tabağımız da birdemliksohbet Sevil'e gidiyor.

Malzemeler :
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 su bardağı sıcak su
1 adet tavuk suyu tableti
Yarım çay bardağı kabuksuz badem
2 çorba kaşığı kuru üzüm
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1/4 limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz

Köftesi için :
250 gram kıyma
1 dilim bayat ekmek
Tuz, karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
1 adet küçük soğan
3 adet orta boy domates

Kızartmak için : Sıvıyağ

Yapılışı :
Pirinç ayıklanıp yıkanır. Üzerini örtecek kadar sıcak su ve tuz ve limon suyu ekleyerek en az yarım saat bekletilir. Ardından pirinç birkaç kez nişastası gidene kadar yıkanır, suyu süzülür. Tencereye sıvı yağ ve tereyağı alıp, eritilir. Bademler ilave edilip, 1 dakika kavrulur. Bademler hafifçe pembeleştiğinde pirinçler tencereye aktarılır. Karıştırmaya devam ederek, pirinçlerin şeffaflaşması sağlanır. Tavuk suyu ya da et suyu tableti, 3 su bardağı sıcak suda eritilip, kuru üzümlerle birlikte pirinçlerin üzerine eklenir, tuzu ayarlanır. Birkaç kez karıştırdıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp, pilav suyunu çekip üzeri göz göz olana kadar pişirilir. Tencere ateşten alınıp üzerine nemli bir bez örtülerek, 15-20 dakika demlendirilir. Kıymayı geniş biı kaba alalınır. Ekmek içi, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve kimyon ilave edilir. Malzemeler özleşene kadar yoğrulup, misket büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Teflon tavaya sıvı yağ alınıp, köfteler kızartılır. Domateslerin kabukları soyulup, küp şeklinde doğranır, tavaya biraz sıvı yağla birlikte alınıp domatesler yumuşarıncaya kadar pişirilir. Tuz ve 1-2 kaşık su ilave edip kaynayınca ocaktan alınır. Pilav servis tabağına alınır, ortası çukur şeklinde açılır. (Ortası delikli kek kalıbı kullanabilirsiniz.) Köfteler pilavın ortasına yerleştirilir, domates sosu ile birlikte servis yapılır.

Afiyet olsun.

10 Eylül 2008 Çarşamba

Patlıcan Musakka (İftar Bereketi Etkinlliği 2)


Bu güzel patlıcan yemeğini de birdemliksohbet Sevil'in ev sahibesi olduğu İftar bereketi Etkinliği 2'ye gönderiyorum. Siz de güzel sofralarınızı bu etkinlikte paylaşabilirsiniz.

Patlıcan Musakka

Malzemeler :
4 adet patlıcan
2 adet patates (isteğe bağlı)
250 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
2 adet domates
5-6 adet yeşil biber
kaşar dilimleri (isteğe bağlı)
tuz, karabiber
sıvı yağ
salça

Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup halka şeklinde doğranır. Acı suyunun çıkması için tuzlu suda bekletilir. Patatesler de soyularak halka şeklinde doğranır ve kızartılır. Patlıcanlar tuzlu sudan alınıp yıkanır ve suları süzülerek kızartılır. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerinde bekletilir. Kızaran patates ve patlıcanlar fazla yağları alınıp tepsiye dizilir. Bir tavada yemeklik doğranmış soğanlar pembeleştirilir. Kıyma eklenip, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Küp doğranmış domatesler de tavaya alınıp domates eriyinceye kadar pişirilir. Salça, tuz ve karabiber eklenip kıymalı harç patlıcanların üzerine yayılır. Tepsiye biraz su eklenip üzerine domates, biber ve kaşar dilimleri yerleştirilir. Sıcak fırında kaşar eriyip kızarıncaya kadar pişirilir. Maydanozla süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Ezo Gelin Çorba


Malzemeler :
2 kahve fincanı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı pirinç (orjinal tarifte 1 kahve fincanı)
1 yemek kaşığı ince bulgur (orjinal tarifte 1 kahve fincanı)
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı et suyu
3 su bardağı su
tuz
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğanlar yağda pembeleştirilir. Salça eklenip karıştırdıktan sonra et suyu ve su ilave edilir. Su kaynayınca yıkanıp süzülen mercimek, bulgur ve pirinç tencereye alınır. Tuzu ayarlanır, mercimekler iyice dağılıncaya kadar pişirilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilerek servis yapılır. İsteğe göre tereyağda kızdırılmış pul biber eklenebilir.
Afiyet olsun.

Hamsi Tava

Malzemeler :
1 kg. hamsi
1 kase mısır unu
tuz
sıvı yağ

Yapılışı :
Hamsiler ayıklanıp, kılçıkları temizlenir. İyice yıkanıp suları süzülür ve tuzlanır. İki hamsi sırtları dışarıda kalacak şekilde üstüstte yerleştirilir. Mısır unuan bulanarak kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Yanında limon ve bol yeşil salata ile servis yapılır.

Afiyet olsun.