Malzemeler :
- 2 Tane oda sıcaklığında yumurta
- 1 Çay bardağı oda sıcaklığın yoğurt
- 3 Yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 Yemek kaşığı sirke
- 1 Paket kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı karbonat
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un(yaklaşık 2 buçuk su bardağı)
İçine ;
beyaz peynir ya da lor peyniri
- Maydanoz ve karabiber
- Kızartmak için;
- bol sıvı yağ
Yapılışı :
- Oda sıcaklığındaki yumurta ve yoğurt derin bir kapta karıştırılır. Zeytinyağı ve sirke de ilave edildikten sonra tekrar karıştırılır. Kabartma tozu, tuzu ve karbonatı da eklenip karıştırıldıktan sonra azar azar un ilavesi yapılır. Un kontrollü şekilde eklenip yumuşak bir hamur yoğrulur. (Verilen un ölçüsü miktarını arttırmayın!) Hazırlanan hamurun üzeri streç film ile örtülüp oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletilir.
- Maydanoz ince kıyılıp peynir ve karabiberle karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır. Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp oklava ile el büyüklüğünde açılır. İç malzeme yerleştirilip kapatılır, pişerken açılmaması için uçları iyice yapıştırılır. (Kenarlarını tartölet bıçağıyla kesebilir ya da çatal bastırarak şekil verebilirsiniz.)
- Kızartma tenceresine yağ dökülüp iyice ısıtılır. Yaş yeterince kızınca ocak orta ateşten biraz daha düşük seviyeye getirilir ve hazırlanan börekler yağa atılıp arkalı önlü çevrilerek kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı çektirilir.
Afiyet olsun.
Ustasından not:
- Hamurları kızmış yağa yavaşça bırakın ve pişirdiğiniz tavaya veya tencereye çok fazla hamur atmayın. Daha güzel ve rahat pişmelerini sağlar.
- Hamuru yağa bıraktıktan sonra kaşıkla üzerine yağ atın ve sürekli çevirerek yağda pişirin. Böylelikle hem her tarafı eşit pişiyor hem de çok güzel kabarıyor.
- Kaynak : Hayatcafetarifleri
2 yorum:
Hem börek hem kızartma. Güzel olmaması mümkün mü?
Elinize sağlık
Ahh Birsel Hanım ahh :)
Yorum Gönder