Malzemeler
Disable Copy And Past
9 Ocak 2024 Salı
Lotus Cheesecake
Malzemeler
14 Aralık 2023 Perşembe
Hindistan Cevizli, Üzümlü Kurabiye
Malzemeler :250 gram margarin ya da tereyağı
1 çay bardağı sıvı
1 yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı Hindistan cevizi
1 çay bardağı kuru üzüm
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu (Orjinal tarifte yok, ben ekledim)
Aldığı kadar un
Bulamak için:
1 yumurta akı
Hindistan cevizi
Yapılışı :
Oda ısısında yumuşamış margarin ya da tereyağı, pudra şekeri, yumurtanın sarısı, sıvı yağ bir kaba alınıp karıştırılır, yavaş yavaş un ve kabartma tozu eklenir. Hamur kendini hafif toparlamaya başlayınca, kuru üzüm, portakal kabuğu rendesi ve Hindistan cevizi eklenir. Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar un eklenir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp, yuvarlanır. Önce yumurta akına, daha sonra Hindistan cevizine bulanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, kızarıncaya kadar (20-25 dk) pişirilir.
4 Aralık 2023 Pazartesi
Süt Reçelli Cevizli Pasta
Malzemeler :
100 gr. Ceviz
5 adet
Bir tutam tuz.
150 gr.
160 gr.
50 gr.
1 paket kabartma tozu
Arasına ;
3 adet
1 limonun suyu.
70 gr.
1 çay kaşığı
1 tatlı kaşığı
Krema için:
250 gr.
600 gr.
Yapılışı :
Cevizler yapışmaz yüzeyli bir tavada kısık
ateşte biraz kavrulur ve iri olacak şekilde doğranır. Yumurtalar çırpılır,
şeker eklenip krema kıvamına gelinceye kadar çırpmaya devam edilir. Un, nişasta
ve kabartma tozu bir kapta karıştırılır. Elenerek yumurtalı karışıma eklenir.
Çırpıcı ile karıştırılır. Ceviz eklenip iyice karıştırılır. Yağlı kağıt
serilmiş kelepçeli kalıba tere yağ sürülür. Hazırlanan hamur kalıba dökülür.
Üzeri düzeltilir. 180 derece fırında 40 dakika pişirilir.
Elmaların çekirdek kısımları temizlenir ve
kabuğu soyulmadan küp şeklinde doğranır, üzerine limon suyu eklenip
karıştırılır. Tavaya şeker ve bal alınıp kısık ateşte şeker eriyinceye kadar
karıştırılır. Hafif karamel rengi alınca tarçın ve elmalar eklenir, 5-7 dakika
pişirilir. Soğumaya bırakılır. Soğuyan kek enlemesine 3’e bölünür. (Kabarak
kısmı süsleme için kesilerek bir kenara alınır.) Süt reçeli mikser ile
çırpılır. Ekşi krema yavaş yavaş eklenerek iyice homojenize oluncaya kadar
çırpılır. Kek parçasının ilki pasta çemberine yerleştirilir, üzerine hazırlanan
krema sürülür, elmaların yarısı yayılır. 2. Kek parçası üzerine kapatılıp krema
sürülür ve yine elma yayılır. 3. Kek parçası üzerine kapatılır, krema sürülür.
Üzeri streç filmle kapatılıp buzdolabında 3-4 saat bekletilir. Ayrılan kek
parçası robotta çekilerek süsleme için hazırlanır. Dinlenen pasta çemberden
çıkarılır. Yanları kalan krema ile sıvanıp kek kırıntıları ile her tarafı
kaplanır.
Afiyet
olsun ♥ ️
Kaynak : Deliziose ricette di Katrine
19 Nisan 2023 Çarşamba
Elmalı Yoğurt Pastası
50 gram fındık
100 gram badem
1 tatlı kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tarçın
20 gram toz şeker
3 yumurta sarısı
bir tutam tuz
80 gram pudra şekeri
125 gr tereyağı (erimiş)
1 tatlı kaşığı vanilya
250 gr un
1 paket kabartma tozu
İçine;
3 adet elma (kırmızı)
40 gram şeker (2 yemek kaşığı)
5 gram mısır nişastası (1 tatlı kaşığı)
1/2 limonun suyu
Krema için;
200 gr süzme yoğurt
30
gram mısır nişastası (2 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı vanilya
3
yumurta akı
130 gram şeker
bir
tutam tuz
Yapılışı :
Elmalar kabuklarıyla birlikte küp şeklinde doğranır. Şeker, nişasta, limon suyu eklenerek 10 dakika kadar pişirilir. (Suyunu çekmiş olacak)
Fındık, badem, kakao, tarçın ve 20 gr. Toz
şeker robotta çekilip bir kenara alınır.
Yumurta sarıları, bir çimdik tuz ve pudra
şekeri bir kapta çırpılır. Erimiş tere yağı, vanilya eklenip çırpmaya devam
edilir. Kabartma tozu ve un birlikte elenerek eklenir, badem karışımı da
eklenerek yoğrulur. Hamurdan bir parça ayrılıp buzluğa kaldırılır. Kalan hamur
Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba kenar yükseltisi yapılarak yayılır.
Bir kapta nişasta, yoğurt ve vanilya iyice karıştırılır.
Yumurta akları bir çimdik tuz eklenerek kar
gibi oluncaya kadar mikser ile çırpılır. Yavaşça şeker eklenir. Çırpılan
yumurta akları azar azar yoğurtlu karışıma eklenip akları söndürmemeye
çalışarak yavaşça karıştırılır.
Kalıptaki hamurun üzerine soğuyan elmalar yayılır, üzerine yoğurtlu karışım düzgünce yayılır. Buzlukta bekletilen hamur yoğurt karışımının üzerine rendelenir. İsteğe göre üzerine file badem, şeker serpilip 180 derece fırında 40 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaynak :
10 Nisan 2023 Pazartesi
Baklava Cheesecake
Malzemeler
Taban için;
· 100 gram fıstık ya da ceviz (1 su bardağı) (100 gr. fıstık + 1 çay bardağı ceviz kullandım)
· 2 kaşık eritilmiş tereyağ (30 gr)
· 60 gram pudra şekeri (3 yemek kaşığı)
· 7-8 adet baklava yufkası (10 tane kullandım.)
· Toz şeker
· 45 gram eritilmiş tereyağ
Şerbeti için;
· 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı şeker
· 1-2 damla limon
Cheesecake için (tümü oda sıcaklığında) ;
· 600 gram labne
· 1/2 (yarım) su bardağından azıcık fazla süzme yoğurt (80 gr)
· 1 su bardağı + 2 kaşık şeker (200 gr)
· 1 paket vanilin
· 2 yemek kaşığı un (25 gr)
1 yemek kaşığı (silme) nişasta
· 1 yumurta
Yapılışı :
).
2. Şerbet için; Su ve şeker bir tencereye alınır; kaynamaya başlayınca altı kısılır ve 10 dakika kısık ateşte kaynatılır. 1-2 damla limon suyu eklenip kenara alınır. (Soğuduğunda bal kıvamında olacak.)
Kelepçeli kalıp margarin ile yağlanıp, yağlı tabanı ve yanları yağlı kağıt ile kaplanır. Baklava yufkalarına fırça ile her yerine gelecek şekilde erimiş tere yağı sürülür. Yağlanmış yufkalar çapraz şekilde kalıba yerleştirilir, 2 yufkada bir aralarına toz şeker serpilir. (Yufkaların kalıptan dışarıya eşit sarkması için yufkalar kalıba + şeklinde yerleştirilecek; ilk yufkanın uzun kenarına 2. yufkanın kısa kenarı gelecek) Kalıptan sarkan parçalar makasla kalıp yüksekliğinde kesilir. (Kesilen parçaları fırında biraz kızartım cheesecakein üzerini süslemede kullandım.) Yufka yerleştirme işi bitince kalıp 200 derece önceden ısıtılmış fırında 3-4 dakika tutulur.
3.
5.
Fıstıklı
harç için; Süsleme için fıstıktan bir miktar kenara ayrılır. Kalan fıstık pudra şekeriyle karıştırılır. 2 yemek kaşığı eritilmiş tere yağ eklenip, iyice karıştırılır. Fırından çıkan yufkaların üzerine yayılıp bastırılır. (Ben fıstıkların üzerine 1-2 kaşık şerbet gezdirdim.)
6. Cheesecake için; labne ve şeker tel çırpıcıyla çırpılır. Süzme yoğurt eklenip karıştırılır. Un, nişasta ve vanilya eklenip iyice karıştırılır. Son olarak yumurta eklenip karıştırılır, fıstıkların üzerine dökülüp, 160 derece fırında 50-60 dakika pişirilir ( Kenarları sabit orta çok hafif sallanıyorsa tamamdır) Süre sonunda fırın kapatılır; kapağı 15 dakika kapalı bekletilir. Daha sonra kapak açılıp soğumaya bırakılır. Hazırlanan şerbet kalıbın kenarlarında yufkalar ıslanacak şekilde dökülür. Üzeri ayrılan fıstıklarla ve fırınlanmış kenar fazlalığı yufkalar ufalanarak süslenir. Şerbet kaldıysa fıstık ve ufalanmış yufkaların üzerine gezdirilir. Şerbet yerine 1-1,5 kaşık balı biraz su ile incelterek de kullanabilirsiniz .
Afiyet olsun.
kaynak : nefisyemektarifleri
29 Haziran 2021 Salı
Ev Usulü Tavuk Döner
1 kg
kemiksiz tavuk göğüs ve kemiksiz but karışımı
Bir
orta boy soğan (robottan geçirilecek suyunu kullanacağız)
İki yemek kaşığı yoğurt
Yarım
çay bardağı sıvı yağ
Bir tatlı kaşığı biber salçası veya domates
salçası
Bir
çay kaşığı kekik
Bir
çay kaşığı kırmızı pul biber
Bir
çay kaşığı kırmızı toz biber
Yarım
çay kaşığı kimyon
Bir
çay kaşığı karabiber
Bir
tatlı kaşığı tuz
Pişirirken kullanacağımız bir yemek kaşığı kadar tere yağı + sıvı yağ
Servis için; lavaş ekmek, soğan, marul, biber, domates, kornişon turşu, patates kızartması, vs
İsteğe göre pilav ile de servis yapılabilir.
Yapılışı :
Yoğurt, sıvı yağ, soğan
suyu, salça, tuz ve baharatlar karıştırılıp sos hazırlanır. Biftek şeklinde
dilimlenmiş tavuklar sosa batırılır, iyice karıştırılıp üzeri streç film ile
kapatılır. En az 3 saat buzdolabının normal bölümünde bekletilir. Pişirme
kağıdına alınıp sıkı bir rulo şeklinde sarılır, kağıdın kenarları açılmayacak
şekilde bağlanır. Bir gece buzlukta donması için bekletilir. Donmuş rulo tavuk ince ince kesilir.
Bir tavaya tereyağı ya da sıvı yağ alınıp ısıtılır. Kesilen dönerler tavaya alınıp orta ateşte alt üst edilerek pişirilir. Tavuk etleri pişerken küçülüyor, küçülen tavuklar tavanın kenarına alınıp boşalan yerlere yeni tavuk dilimleri yerleştirilerek pişirme işlemine devam edilir.
İsteğe göre lavaş ekmekle dürüm yapılarak ya da pilav yanında servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : Bera Tatlıdunyası
18 Haziran 2021 Cuma
Kayısı Reçeli
Malzemeler :
1 kilogram kayısı (olgun ama sert kayısılar seçilecek)
3 su bardağı toz şeker (750 gr.)
1 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Kayısı çekirdekleri veya badem
Yapılışı :
Kayısılar yıkanıp, çekirdekleri çıkartılarak ikiye ayrılır.Bir sıra şeker, bir sıra kayısı olacak şekilde büyükçe bir tencereye alınır. Üzeri kapatılıp suyunu salması için bir gece bekletilir.
Kayısı çekirdekleri reçele konulacak ise kırılıp, içi çıkartılır. Kaynayan suya atılarak kahverengi kabuğu soyulur. (Kayısı kabukları yerine badem de kullanılabilir. Bademler sıcak suda bekletilip kahverengi iç kabukları soyulur.)
Ertesi gün tencereye 1 su bardağı su eklenip ocağa alınır, kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra kayısılar kevgirle tencereden alınıp bir kenarda bekletilir. Şerbet koyulaşıp reçel kıvamına gelmeye başlayınca ayrılan kayısılar ve bademler eklenir. Reçel kıvam almaya başlayınca limon suyu eklenerek, bir iki taşım daha kaynatılır, ocaktan alınır. Hemen tüketilmeyecekse sıcakken kavanoza doldurulup, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.
Afiyet olsun.
2. Tarif (Karbonatlı), (2. Resim)
Malzemeler :
1 kg. taze sert kayısı
1 tatlı kaşığı karbonat
yeteri kadar su
kayısı çekirdekleri
Şerbeti için;
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
yarım çay kaşığı limon tuzu
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tere yağı
Yapılışı :
Kayısılar yıkanıp, çekirdekleri çıkartılarak ikiye ayrılır. Bir kaba su alınır, karbonat eklenip karıştırılır. Kayısılar eklenip bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesi gül bol suda yıkanıp süzgece alınır.
Toz şeker ve su bir tencereye alınır, şeker eriyinceye kadar karıştırılır, 20 dakika kadar kaynatılır. Kayısı çekirdekleri reçele konulacak ise kırılıp, içi çıkartılır. Kaynayan suya atılarak kahverengi kabuğu soyulur.
Kaynayan şerbete limon tuzu eklenip karıştırılır; üzerine süzgeçte bekleyen kayısılar ve tere yağı eklenir. Bir kevgirle üzerinde oluşan köpükler alınır. Üzerine kayısı çekirdekleri ya da badem eklenir. Ocaktan almaya yakın limon suyu eklenir, kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Porselen bir tabağa bir miktar reçel alınarak soğutulur ve kıvamı kontrol edilir.
Afiyet olsun.
Domates Reçeli
Malzemeler:
1
kilo sivri çeri domates veya yumurta domates yada sivri domates
1
tepeleme tatlı kaşığı karbonat (7 Gram)
1 kase badem (200 Gram)
600
gram toz şeker
4 su
bardağı su (800 Gram)
1
silme çay kaşığı tereyağı (1.5 Gram)
5-6
adet karanfil
1
silme çay kaşığı limon tuzu (1.5 Gram)
1 yemek
kaşığı limon suyu (10 Gram)
Yapılışı:
Domatesler
yıkanıp kabukları soyulur. Alt kısmından kürdanla delinip suyu ve çekirdekleri
boşaltılır. Bir kaba bir miktar su alınır, üzerine 1 tatlı kaşığı karbonat
dökülüp karıştırılır, Ddomatesler eklenip üzerini geçecek kadar su ilavesi
yapılır. Suyun içine batması için üzerine bir kapak kapatılır. Bir gece
buzdolabında bekletilir. Ertesi gün güzelce yıkanıp süzgece alınır. İçlerinde
kalan su elle sıkılır.
1 kase kadar badem bir taşım kaynatılıp iç kabukları soyulur. Domateslerin daha önce delinen yerlerinden içlerine birer badem yerleştirilir.
Geniş bir
tencereye 600 gr. Şeker alınır, üzerine su eklenir. Kaynayıncaya kadar ara ara
karıştırılır, kaynamaya başladığında tere yağı, 5-6 adet karanfil eklenir.
Üzerine domatesler ilave edilir. Kalan bademler üzerine dökülüp harlı ateşte
kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılır. Ara ara
karıştırılarak kısık ateşte pişirilir. Yaklaşık 1 saat kaynayan reçelin içine
limon tuzu, 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu eklenir. Ocağın altı açılıp
harlı ateşte 10-15 dakika kıvam alıncaya kadar pişirilir. Üzerindeki köpükler
alınır. Kıvamı kontrol edilip ocak kapatılır. Sıcakken kavanoza doldurulup
kapatılarak ters çevrilir.
Afiyet olsun.
Kaynak : Elifin mutfağı
15 Haziran 2021 Salı
Gül Reçeli
Malzemeler :
Gül
mayası için
250 gr. pembe gül (reçellik ısparta gülü)
yarım
su bardağı toz şeker
yarım çay kaşığı limon tuzu
Gül
Reçelini yapmak için ;
Gül
mayası (Gül ve şekeri ovarak hazırladığımız karışım)
1 kg
şeker
3,5 su
bardağı
yarım
tatlı kaşığından biraz fazla limon tuzu
Yapılışı:
Güller
ayıklanıp beyaz kısımları makasla kesilir, yıkanıp süzülür. Kurutucuda
kurutulur. Yarım bardak toz şeker, havanda dövülmüş yarım çay kaşığı limon tuzu
eklenip güller ovulur. Bir kavanoza alınıp kapağı kapatılır, buzdolabında 2 gün
bekletilir.
Bir
tencereye su alınıp kaynatılır, gül yaprakları eklenip 10 dakika (yumuşayıncaya
kadar) haşlanır.(Gül yaprakları haşlama aşamasında beyazlaşıyor.) Haşlanan
güller kevgirle sudan çıkarılır, bir kenara alınır. Haşlama suyuna şeker
eklenip kıvam alıncaya kadar kaynatılır. (10 dakika, koyu bir kıvam alıncaya
kadar) Şerbeti kıvam alınca gül yaprakları tekrar içine atılır. Güllerle
beraber tekrar 10 dakika kısık ateşte kaynatılır. Kıvamı kontrol edilip yarıçm çay kaşığı limon tuzu eklenir. Bir taşım kaynatılıp ocak kapatılır, serin bir
yerde arada bir karıştırılarak soğumaya bırakılır.