Malzemeler:
1
kilo sivri çeri domates veya yumurta domates yada sivri domates
1
tepeleme tatlı kaşığı karbonat (7 Gram)
1 kase badem (200 Gram)
600
gram toz şeker
4 su
bardağı su (800 Gram)
1
silme çay kaşığı tereyağı (1.5 Gram)
5-6
adet karanfil
1
silme çay kaşığı limon tuzu (1.5 Gram)
1 yemek
kaşığı limon suyu (10 Gram)
Yapılışı:
Domatesler
yıkanıp kabukları soyulur. Alt kısmından kürdanla delinip suyu ve çekirdekleri
boşaltılır. Bir kaba bir miktar su alınır, üzerine 1 tatlı kaşığı karbonat
dökülüp karıştırılır, Ddomatesler eklenip üzerini geçecek kadar su ilavesi
yapılır. Suyun içine batması için üzerine bir kapak kapatılır. Bir gece
buzdolabında bekletilir. Ertesi gün güzelce yıkanıp süzgece alınır. İçlerinde
kalan su elle sıkılır.
1 kase kadar badem bir taşım kaynatılıp iç kabukları soyulur. Domateslerin daha önce delinen yerlerinden içlerine birer badem yerleştirilir.
Geniş bir
tencereye 600 gr. Şeker alınır, üzerine su eklenir. Kaynayıncaya kadar ara ara
karıştırılır, kaynamaya başladığında tere yağı, 5-6 adet karanfil eklenir.
Üzerine domatesler ilave edilir. Kalan bademler üzerine dökülüp harlı ateşte
kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılır. Ara ara
karıştırılarak kısık ateşte pişirilir. Yaklaşık 1 saat kaynayan reçelin içine
limon tuzu, 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu eklenir. Ocağın altı açılıp
harlı ateşte 10-15 dakika kıvam alıncaya kadar pişirilir. Üzerindeki köpükler
alınır. Kıvamı kontrol edilip ocak kapatılır. Sıcakken kavanoza doldurulup
kapatılarak ters çevrilir.
Afiyet olsun.
Kaynak : Elifin mutfağı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder