Tarifini Bera Tatlı Dünyası'ndan aldım. Kullandığım bardaktan ya unun cinsinden mi bilemiyorum; bu ölçülerle hamur yaparken zorlandım, ek olarak 1-2 kaşık yoğurt ve sıvı yağ ekledim. Tarifi yapmak isterseniz 3 su bardağı unla yoğurmaya başlayıp gerektikçe un eklemenizi tavsiye ederim ya da benim gibi yoğurt ve yağ ekleyerek hamuru toparlayabilirsiniz.
Malzemeler :
hamuru İçin
4 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı süt
3 yumurta
Yarım çay kaşığı tuz
yarım paket kabartma tozu (orjinal tarifte yoktu, ben ekledim)
şerbeti için
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Bir kaç damla limon suyu
iç malzemesi
250 gr kadar fıstık arzuya göre ceviz Fındık
1 çay bardağı kadar damla
çikolata
üzeri için
250 gr tereyağı
Yapılışı :
Un ve kakao güzelce
karıştırılır; ortası havuz gibi açılır. Yumurtalar, süt, bir çimdik tuz eklenip
karıştırılır. Ortadaki sıvılar karıştırılıp etrafından un almaya başlanarak
hamur yoğrulmaya başlanır. Yoğrulan hamur bezelere bölünür. Üzeri streç fil ile
kapatılıp 1 saat kadar dinlendirilir. (Bir gece önceden de hazırlanıp
buzdolabında bekletilebilir) Bezelerin her tarafı nişastaya bulanıp oklava ile
tek tek açılabildiği kadar ince açılır.(İsterseniz aralarına nişasta serpip üst
üste koyarak da açabilirsiniz) Açılan yufkalar tepsiye yerleştirilir. Kenar
fazlalıkları kesilip tepsiye dizilir. Arasına ceviz, fıstık, vb. ve damla
çikolata serpilir. Kalan bezeler de açılıp tepsiye düzgünce yerleştirilir.
Tere yağı erilip
üzerindeki köpüğü alınır. Süzülerek dibindeki tortusundan arındırılır.
(tereyağını sadece orta kısmı kullanılacak)
Hazırlana baklava
istenilen şekilde dilimlenir. Üzerine ılık tere yağı gezdirilir. (Kızgın ya da
soğuk olmayacak) 175 derece fırında 1 saat 15 dakika pişirilir.
Baklava pişerken şerbet
hazırlanır. Su ve toz şeker tencereye alınıp ocak açılır. İçine 1 dilim limonun
suyu sıkılır, suyu sıkılan limon da kabuğuyla beraber şerbetin içine atılır. 20
-25 dakika kaynatılır. Şerbetin üzerinde iri iri baloncuklar oluştuğunda kıvamı
olmuş demektir.
Baklava fırında çıkartılır, bıçakla tekrar dilimlerin kesilmiş yerlerinde geçilir, dilimlere ayrılır. Fırından çıkartıldıktan 2-3 dakika sonra sıcak şerbet dökülür. Dinlenmeye bırakılır. Baklava soğuduktan sonra üzerine benmari eritilmiş çikolata gezdirilir. Antep fıstığı serpilir.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder