Disable Copy And Past

30 Aralık 2008 Salı

veeee Benim Kütük Pastam (Mutlu Yıllar)




Yeni yılda bütün dileklerin gerçekleşmesi umuduyla.....

Malzemeler :

1 paket dr. Oetker pandispanya karışımı

3 adet yumurta

7-8 yemek kaşığı su

Kreması;

1 paket Dr. Oetker kakaolu krema

1,5 su bardağı süt

50 gr. yumuşak margarin (ben 1 yemek kaşığı Becel kullandım.)

1/2 poşet kremşanti (1 çay bardağı süt)

Arasına ;

damla çikolata

Üzerine; rendelenmiş bitter çikolata

pudra şekeri

şeker hamuru

gıda boyası

mantar şeklinde çikolata veya bezeden mantar yapabilirsiniz.

Yapılışı :

Pandispanya paketin üzerindeki tarife göre hazırlanıp, yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen ya da kare bir tepside pişirilir. Biraz ılınınca yağlı kağıtla beraber dikkatli bir şekilde rulo yapılır. Tamemen soğuyunca streç filme sarılıp bekletilir. (Bir gün önceden hazırlanması tavsiye edilir.)Kremayı hazırlamak için; yumuşak margarin mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Krema karışımı ve süt eklenip, 2-3 dakika daha çırpılır. Kremşanti sütle çırpılıp, hazır hale getirilir.

Pandispanya rulosu açılarak sütle ıslatılır. Arasına krema sürülerek damla çikolata serpilir ve düzgünce rulo yapılır. Rulodan verev şekilde kütüğün dallarını yapmak için parçalar kesilir ve yanlarına verev kısmı kütüğün gövdesine gelecek şekilde yerleştirilir. Kremadan 1-2 yemek kaşığı ayrılarak kalan krema ile pasta sıvanır. Bir çatal yardımıyla çizgiler yapılarak ağaç kabuğu görünümü verilir; rendelenmiş çikolata serpilir. Rulonun kesilen yerleri kremşanti ile kaplanır. Ayrılan krema ince uç takılmış krema sıkma torbasına doldurularak kütüğün halkaları oluşturulur. Pastanın üzerine şeker hamurundan süslemeler yapılır, mantar çikolatalar ve uygun hazır süslemeler yerleştirilir. Son olarak üzerine pudra şekeri elenerek kar yağmış görüntüsü elde edilir. Pasta Buzdolabında bir gece dinlendirilip, servis yapılır.

Afiyet olsun.

Çikolatalı Kek (P.D.Ç.S.E. 32)


Tarifini Şaziye' den aldım.

Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağından bir parmak fazla toz şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao

Üzerine;
1 su bardağı süt
1 kare bitter çikolata(80 gr)

Yapılışı :
Yumurta ve şeker mikserle iyice çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve kakao eklenip, pürüzsüz bir karışım olana kadar çırpılır. Yağlanmış kalıba dökülüp, önceden ısıtılmış 170 derecede fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirilir. (Batırılan kürdan temiz çıkacak)Bitter çikolata küçük parçalar halinde kırılıp, bir cezveye alınır. Üzerine 1-2 yemek kaşığı süt eklenip, cezve kaynar su dolu bir kabın içine oturtulur ve çikolata eritilir. Fırından çıkarılan kek sıcakken üzerine bardakta kalan soğuk süt kaşık kaşık dökülür. Kek ılındıktan sonra eritilen çikolatayla üzeri kaplanır. (İsterseniz, kek iyice soğuduktan sonra, krem şanti ile süslemeler yapabilirsiniz.)

Afiyet olsun.

Yalancı Hamsi Kuşu

Malzemeler :
1 kg. hamsi
1 su bardağı mısır unu
2-3 adet yumurta
tuz

İçine;
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
2-3 adet taze soğan
kuru nane, kırmızı pul biber
birkaç damla limon suyu

Kızartmak için;
sıvı yağ

Yapılışı :
Hamsilerin kılçıkları ayıklanıp, iyice yıkanır ve tuzlanır. Yeşillikler yıkanıp, incecik kıyılır. Kuru nane, kırmızı pul biber ve limon suyu eklenerek harmanlanır. İki adet hamsi sırtları zemine gelecek şekilde yan yana (hafifçe birbirinin üstüne gelecek) dizilir. Üstlerine yeşilliklerden bir tatlı kaşığı yerleştirilir. Üçüncü hamsi ile üstü kapatılıp, elde sıkılır. Önce mısır ununa, sonra çırpılmış yumurtaya batırılarak, kızgın yağda kızartılır.

Afiyet olsun.

Brokoli ve Akdeniz Karnabaharı Salatası


Aldığım Akdeniz karnabarı ile ilgili tarif bulamayınca; evde buluna malzemelerle böyle bir salata uydurdum. Biz beğendik.

Malzemeler :
1 adet küçük boy Akdeniz karnabaharı (ya da karnabahar)
1 paket brokoli
2 adet patates
1 adet havuç
1 avuç bezelye
1 adet közlenmiş kırmızı biber
2-4 adet kornişon turşu
1 çay bardağı mısır
Sos için ;
1 çay kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı sirke
2 çorba kaşığı soya sosu
yarım limonun suyu
1 çorba kaşığı mayonez
1 çorba kaşığı zeytin yağı
Yapılışı :
Brokoli ve karnabahar buharda haşlanır. Küp doğranmış patates-havuç ve bezelye haşlanıp, soğutulur. Karnabahar ve brokoli servis tabağına yerleştirilir. Üzerine; havuç, patates, bezelye, mısır, ince doğranmış kornişon turşu, közlenmiş kırmızı biber yayılır. Sos malzemeleri çırpma teliyle iyice çırpılarak sebzelerin üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Pırasa


Malzemeler :
1 kg. pırasa
1 adet havuç
3-4 yemek kaşığı zeytin yağı
1,5-2 yemek kaşığı pirinç
1,5 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı :
Pırasalar ayıklanıp, yıkanır ve isteğe göre 1cm ya da 0,5 cm kalınlığında doğranır. Havuçlar temizlenip, halka halka doğranır. Zeytinyağında önce havuçlar biraz kavrulur, sonra pırasalar eklenip kendi suyunu bırakıp çekinceye kadar bir süre pişirilir. Tencereye pırasanın üzerine çıkacak şekilde sıcak su eklenir. Tuzu ayarlanıp, şeker ilave edilir. Yıkanmış pirinçler de pırasanın üzerine yayılır. Hiç karıştırmadan pırasalar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. (Karıştırırsanız pirinçler dibe çöker ve yemeğin dibinin tutmasına yol açar. Ocağı kapattıktan sonra karıştırabilirsiniz.) Soğuk olarak limon dilimleriyle servis yapılır.
Afiyet olsun.

29 Aralık 2008 Pazartesi

Fındık Rüyası (P.D.Ç.S.E. 32)

Tarifini Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım. Daha önce birkaç blogcu arkadaşta da görmüştüm. Kurabiyeleri P.D.Ç.S.E. 32 ev sahibesi renklikurabiyeler arkadaşıma sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Malzemeler:
1 yumurta
125 gr. fındık
3 su bardağı un
yarım paket tereyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı toz şeker
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

üzeri için; marmelat
Yapılışı:
Tereyağı eritilip, ılıtılır. Yumurtanın sarısı ve akı ayrılır. Ilıklaşan tereyağı yoğurma kabına alınır. Yumurta sarısı, yoğurt, sıvıyağ, şeker, vanilya ve kabartma tozu eklenip tahta bir kaşıkla iyice karıştırılır. Un ilave edilip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve parmakla ortalarına bastırılır. Her bir kurabiye önce yumurta akına sonra da öğütülmüş fındığa bulanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Pişirme sırasında ortalarındaki çukur yerler kabaracağından fırından çıkartılıp, kurabiyelerin ortaları tekrar çukurlaştırılır. Üzerleri kızarana kadar pişirilir. Kurabiyeler ılınınca ortalarına marmelat doldurulur. (Ben kayısı ve çilek marmeladı kullandım. İsteğe göre nutella da kullanılabilir.)
Afiyet olsun.

26 Aralık 2008 Cuma

Üzümlü Mayalı Kek (P.D.Ç.S.E 32)


Tarifi sofra dergisinde görüp, denedim. Kekden daha çok üzümlü ekmeğe benzedi.

Malzemeler :
4,5 su bardağı un
1 poşet instant maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
2 adet yumurta
75 gr. tereyağı
1 su bardağı ılık süt
1 limonun rendelenmiş kabuğu
1,5 su bardağı kuru üzüm
Yapılışı :
Yoğurma kabına un elenip, maya eklenir ve iyice karıştırılır. Üzerine toz şeker, tuz, yumurta, tereyağı, ılık süt, limon kabuğu rendesi eklenip, mikserin hamur karıştırıcı uçlarıyla 5 dakika çırpılır. Üzeri kapatılıp 45-50 dakika mayalandırılır. Mayalanan hamura üzümler ilave edilip, yoğrulur. Elle şekillendirilip 11 x 30 cm. boyutlarındaki yağlanmış kalıba yerleştirilir. Üzeri kapatılıp 30 dakika bekletilir. 30 dakika sonunda hamurun üzeri birkaç yerinden bıçak yardımı ile verev şekilde 1 cm. derinliğinde kesilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirilir. Fırından aldıktan 5 dakika sonra kalıptan çıkarılır. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

25 Aralık 2008 Perşembe

Cevizli Burma Baklava (P.D.Ç.S.E. 32)


Bu nefis tatlıları P.D.Ç.S.E. 32 ev sahibesi renklikurabiyeler arkadaşıma sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Malzemeler :

500 gr. baklavalık yufka (Ben Afillo marka kullandım.)

250 gr. tereyağı

200 gr. çekilmiş ceviz

Şerbeti için;

2.5 su bardağı toz şeker

1,5 su bardağı su

2-3 damla limon

Yapılışı:

Tepsi yağlanır. İki adet baklava yufkası üst üste yerleştirilir. Bir kenarına çekilmiş ceviz serpilir. Yufkalar oklavaya sarılır ve yanlarından sıkıştırılarak, ortaya doğru büzdürülür. Büzme işlemi bittikten sonra oklava yufkaların arasından çıkartılır ve yufkalar tepsiye yerleştirilir. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra dilimlenir. 250 gr. tereyağı eritilerek tatlının üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Şerbet için; su ve şeker tencereye alınır ve 10 dakika kaynatılır. 2-3 damla limon damlatılarak ocaktan alınır. Pişen tatlını üzerine sıcak halde iken, sıcak şerbet kepçe ile her tarafına gezdirilir. Soğuyunca fıstıkla süslenip servis yapılır.

24 Aralık 2008 Çarşamba

Yoğurtlu Akdeniz Karnabaharı Salatası


Malzemeler :
1 adet akdeniz karnabaharı
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş sarımsak
1 tutam dereotu
4-5 adet kornişon turşu
1 avuç iri parçalanmış ceviz
Yapılışı :
Karnabaharlar çiçeklerine ayrılarak, mümkünse buharda biraz diri kalacak şekilde haşlanır. Soğuyunca salata tabağına yerleştirilir. Bir kapta; yoğurt, ezilmiş sarımsak, mayonez, ince kıyılmış dereotu karıştırılır. Hazırlanan yoğurtlu karışım karnabaharların üzerine gezdirilir. Dilimlenmiş kornişon turşu, ceviz ve dereotu-maydanoz yapraklarıyla süslenir. Süslemek için biberli yeşil zeytin de kullanılabilisiniz.
Afiyet olsun.

Pastırmalı Patatesli Börek (P.D.Ç.S.E. 32)




Malzemeler :
4 adet yufka
3-4 adet patates
150 gr. pastırma
1 adet orta boy soğan
3 adet sivri biber
tuz, karabiber, kimyon
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
Üzerine ;
1 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı su
Yapılışı :
Patatesler haşlanıp, çatalla ezilir. Rendelenmiş soğan, kıyılmış biber ve baharatlar eklenir. İnce kıyılmış pastırma ilave edilip, harmanlanır. Birinci yufka temiz bir zemine serilir. Üzerine sıvı yağ-su karışımı sürülür. İkinci yufka birinci yufkanın üzerine serilerek dört eşit üçgene bölünür. Her parça tekrar üçe bölünür. Yufkaların geniş kenarına iç malzeme yerleştirilir. Kenarları içe doğru katlanıp, üç parmak genişliğinde gevşekçe sarılarak, rulo yapılır. Kalan yufkalar için de aynı işlem uygulanır. Hazırlanan börekler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Yumurta sarısı su ile çırpılarak böreklerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.