Disable Copy And Past

28 Kasım 2008 Cuma

Ispanaklı Kol Böreği (El Açması)



Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya (42gr)
3 yumurta
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tuz
4-5 su bardağı un

İçine ;
1 adet kuru soğan
1-3 yemek kaşığı sıvı yağ
500gr. ıspanak
100 gr. beyaz peynir
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Arasına;
1,5 su bardağı sıvı yağ
Üzerine;
susam

Yapılışı:
4 su bardağı un yoğurma kabına alınır. Ilık suyun içine maya ve şeker atılarak, mayanın kabarması beklenir. Sonra unun ortası havuz gibi açılır ve mayalı su, yumurta akları (sarıları üzerine sürmek için ayrılır), tuz ve süt ilave edilir ve yoğrulur. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmek için gerekirse biraz daha un eklenebilir. Hamur üzeri kapatılarak bir kenarda mayalandırılır. Bu sırada iç malzemesini hazırlayabilirsiniz.
Soğan yemeklik doğranıp, sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp doğranmış ıspanaklar da eklenerek, ıspanaklar sönünceye kadar kavrulur. Ocak kapatılıp, tuz ve baharatları ayarlanır. Ilıklaşınca beyaz peynir eklenir.
Daha sonra hamurdan buyuk bezeler yapılarak oklavayla teker teker, incecik açılır. Yufkaların içine önce sıvıyağ gezdirilir sonra bir firça yardımıyla güzelce sürülür. Yufka uç kısmından biraz içe doğru katlanır. Katlanan kısmına tekrar sıvı yağ sürülür. Yufkanın katlanan bölümüne iç malzeme yerleştirirlip, rulo şeklinde sarılır. Daha sonra tepsiye ortadan baslanarak kenarlarına doğru kendi çevresine dolanarak yapılan rulo yerleştirilir. Kalan bezeler için de aynı işlem uygulanır. Tepside 20 dakika kadar mayalandırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kalp Kalbe Karşı Sosisler




Tarifini Ufuk'ta gördüm, çok beğendim ve hemen uyguladım. Farklı şekillerde sunuma hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler :
dilediğiniz kadar uzun sosis
patates
kızartmak için sıvı yağ
tuz
1 yemek kaşığı salça
Yapılışı :
Sosisler baş kısımlarında 2-3 cm'lik boşluk bırakılarak bıçakla diklemesine kesilir. Kesik uçları dış taraftan tersine döndürülerek birbirlerine kürdanla tutturulur. (Bu aşamada sosilerde kırılmalar olabilir. Bu sebeple yavaşça ve esneterek kıvırın ya da sosis tombul ve yuvarlaksa kenarlarından ince birer dilim çıkarın. Ben Maret Yörem kullandım; sosisler tam yuvarlak olmadığı için rahat kıvrıldı, kırılmadı.) Kızartma tenceresine önce patatesler, sonra sosisler alınarak kızartılır. İsterseniz sosisleri ayrı bir tavada salçalı su ile biraz daha pişirebilirsiniz. (Ben pişirdim ama İrem bu şekilde sevmedi.)
İsteğe bağlı olarak sosis ve patatesleri; yanında amerikan salatası ve pilavla servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

27 Kasım 2008 Perşembe

Şıhıl Mahşi (Hatay)


Malzemeler :
12 adet dolmalık kabak
1 kg. kıyma
2 adet soğan
1/2 çay bardağı sıvı yağ
50 gr. haşlanmış nohut
bir tutam maydanoz
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
kızartmak için;
sıvı yağ
Yapılışı :
Kabakların içi çıkartılıp, sıvı yağda kızartılır. Kıyma sıvı yağda kavrulur. Soğanlar yemeklik doğranıp, kıymaya ilave edilir. Soğanlar pembeleşince; salça, tuz ve baharatlar eklenir. Haşlanmış nohutlar da ilave edilip, ocak kapatılarak soğumaya bırakılır. Harç soğuyunca maydanoz eklenip karıştırılır. Kabakların içine doldurulup, fırın tepsisine dizilir. Salça su ile karıştırılıp, tepsiye dökülür. 180 derece fırında 35 dakika pişirilir. İsteğe göre yoğurtla servis yapılır.
Afiyet olsun.

Mantarlı Dilimler


Malzemeler :
10 dilim tost ekmeği
7-8 adet mantar
60 gr. kaşar
2 adet yumurta
tuz, karabiber, kırmızı biber
Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp rendelenir, limonlu suda bekletilir. (Evde limon yoktu, ben bekletmedim. Onun için mantarın rengi biraz karardı.) Mantarların suyu sıkılıp, üzerine yumurtalar kırılır. Kaşar peyniri rendesi eklenir. Tuz ve baharatlar eklenip, karıştırılır. Hazırlanan karışım ekmeklere sürülüp, 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Maydanoz ve kırmızı biberle süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Rüzgar Torbası (P.D.Ç.S.E. 30)


Malzemeler:
1 su bardağı su
50 g tereyağı
1,5 su bardağı un
4 adet yumurta
1/2 paket kabartma tozu
Dolgusu:
2 poşet sade krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
1 adet muz
1 adet mandalina (veya tatlı portakal )
Yapılışı:
Bir tencereye su, margarin, tuz ve şeker konulup kaynatılır.Tencerenin altı kısılır, elenmiş un bir seferde tencereye dökülerek, 3-4 dakika tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak pişirilir. Pişen hamur daha çabuk soğuması için başka bir kaba alınır. Hamur soğuyunca yumurtalar tek tek eklenerek hamura iyice yedirilir. Kabartma tozu eklenip, iyice karışması sağlanır. Hamur krema torbasına doldurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak mandalina iriliğinde bezeler sıkılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirilir. Fırın kapatılır ama en az 20 dakika kapağı açılmaz. (Fırın kapağını açarsanız hamurlar söner. )
Kreması için; 2 poşet krem şanti soğuk sütle çırpılarak hazırlanır, içine minik doğranmış muz ve zarları soyularak küçük küçük doğranmış mandalina eklenir. Fırından alınan bezeler biraz ılınınca bıçakla ikiye kesilir. Arasına kremadan dolu dolu 1 yemek kaşığı yerleştirilip kapatılır ve hafifçe bastırılır. Hazırlananz rüzgar torbaları servis tabağına dizilerek üstlerine elekle bolca pudra şekeri elenir.
Not : Rüzgar torbalarının aynı gün tüketilmesi önerilir, bekleyince kıtırlığını kaybediyor.
Afiyet olsun.

26 Kasım 2008 Çarşamba

Yalancı Su Böreği (Makarnalı Börek)

İrem "Makarnalı Börek" diye tutturunca Semranınmutfağında gördüğüm bu tarifi denedim. Sıcakken dilimlemesi biraz zor oldu. Üzerine nemli bir bez örterek dinlendirirsek, sanırım daha kolay dilimlenebilir. Biraz bekleyince daha güzel oluyor.

Malzemeler:
1 paket kelebek makarna
1 kalıp sert beyaz peynir
½ demet maydanoz
3 yemek kaşığı tereyağı
tuz
2 adet yufka

Sosu için:
3 adet yumurta
2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:
Makarna tuzlu suda haşlanıp süzülür. İçine sıcakken tereyağı, doğranmış maydanoz, ufalanmış beyazpeynir eklenir ve karıştırılır. Fırın tepsisi yağlanır. Bir yufka kenarları dışarıda kalacak şekilde tepsinin içine yayılır. Sos için yumurtalar çırpılır, içine yağ ve süt eklenir. Makarnalı karışımın yarısı tepsiye boşaltılır. Sosun yarısı karışımın üzerine gezdirilir. 1 adet yufka arasına sostan sürülerek makarnalı karışımın üzerine yayılır. Kalan makarna tepsiye boşaltılır. Kalan sosun tamamı üzerine dökülür. Tepsinin kenarında kalan yufkalar ile böreğin üzeri kapatılır. 1 adet yumurta sarısı fırça ile böreğin üzerine sürülür. 190 derece ısıtılmış fırında üzeri iyicene kızarana kadar pişirilir. Dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kayısılı Unsuz Kurabiye (P.D.Ç.S.E. 30)


Balbademli Kurabiyeden arta kalan yumurta aklarını değerlendirmek için bu kurabiyeleri yaptım.

MALZEMELERİ:
1,5 su bardağı kıyılmış kayısı
2 adet yumurta akı
½ su bardağı toz şeker
1 su bardağı toz fındık
1 su bardağı Hindistan cevizi

YAPILIŞI:
Yumurta akı ve şeker beyazlayana kadar çırpılır.Üzerine toz fındık, hindistancevizi ve kayısılar ilave edilir.Karışımdan küçük toplar yapın. Toplar aralıklı olarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. (Ben komşuyla lafa dalıp, biraz fazla pişirdim. Üzeri çok kızarmasa daha iyi görünecekti.)

Afiyet olsun.

Mantar Kızartması (P.D.Ç.S.E. 30)

Malzemeler :
400 gr. iri mantar
2 adet yumurta
2-3 kaşık un
limon
tuz
1-2 diş sarımsak
1 kase yoğurt

Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp, sapları ayrılır. Şapka kısımları daire şeklinde ikiye bölünür. Üzerine limon suyu sıkılarak harmanlanır. Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda her iki tarafı da pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızartma işlemi sırasında tuzu ayarlanır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek, sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

25 Kasım 2008 Salı

Hindistan Cevizli Şekerpare

Malzemeler :
150 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı hindistan cevizi
4 su bardağı un
Şerbeti ;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
birkaç damla limon suyu
Üstüne ;
yumurta sarısı, fındık
Yapılışı :
Bir tencerede toz şeker ve su 10 dakika kaynatılır, birkaç damla limon suyu damlatılarak, ocak kapatılır.Tereyağı ve pudra şekeri krema haline gelinceye kadar çırpılır. Diğer malzemeler eklenerek iyice yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, yuvarlanır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, bütün fındık yerleştirilir. (Ben bir kısmını oval şekilde yaptım. Yumurta sarısı sürdükten sonra çatalla çizerek şekil verdim.) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz sıcak şerbet üzerine gezdirilir. (İkisi de sıcak olacak.)
Afiyet olsun.

Çikolata Kaplamalı Fındıklı Kurabiye


Tarifi Burçin'in denemeleri nden, uygulama benden.

Malzemeler :
200 gr. tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
3,5 su bardağı un
2/3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ince çekilmiş fındık
2/3 su bardağı iri dövülmüş fındık
80 gr. rendelenmiş bitter çikolata
½ çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı su
1 paket vanilya

Kaplama ve Süsleme için :
250 gr bitter çikolata
file Fındık
toz Fıstık
hindistan cevizi rendesi
pudra Şekeri

Yapılışı :
Fırınlanmış ve kabukları ayıklanmış fındıkların bir kısmı robotta iri çekilmiş, bir kısmı da ince çekilmiş olarak hazırlanır.
Tereyağı mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Sırasıyla ve karıştırmaya devam ederek şeker, vanilya ve su ilave edilir. İnce çekilmiş fındık ve çikolata rendesini eklenerek tahta bir kaşık ile karıştırılır. Elenmiş un ve tuz azar azar ilave edilerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Bu aşamada çok az daha un ilavesi gerekebilir. İri dövülmüş fındıklar da ilave edilip yoğurma işlemi tamamlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça kopartılıp, yaklaşık 1,-1,5 cm. eninde, 7-8 cm uzunluğunda olacak şekilde elde yuvarlanarak yarım ay şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirerek, önceden ısıtılmış 160ºC fırında yaklaşık 35 dk. pişirilir.
Pişen kurabiyeler tel ızgara üzerinde soğurken kaplama için 250 gr bitter çikolata derin bir kapta benmari usulü eritilir. (Çikolatayı eritirken suyun çikolatanın olduğu kaba değmemesine özen gösteriyoruz. Aksi takdirde çikolata tekrar sertleşecektir. ) Soğuyan kurabiyelerin yarısı çikolataya batırılıp, tekrar pişirme kağıdı serili tepsiye dizilir. Çikolata soğumadan üzerine file fındık, toz fıstık veya hindistancevizi rendesi serpiştirilir. Çikolatasız kısımlarına pudra şekeri elenip oda sıcaklığında çikolata sertleşinceye kadar bekletilerek servis tabağına alınır.

Afiyet olsun.