Disable Copy And Past

23 Mart 2018 Cuma

Tel Şehriyeli-Nohutlu Bulgur Pilavı




Malzemeler :
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 çay bardağı tel şehriye
1 su bardağı haşlanmış nohut
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı :
Sıvı yağ pilav tenceresine alınıp ısıtılır, tel şehriye eklenip rengi dönünceye kasar kavrulur. Yıkanıp süzülmüş bulgur ve tereyağı eklenip 2-3 dakika daha kavrulur. Sıcak su, tuz ve haşlanmış nohut eklenip suyunu çekinceye kadar pişirilir. 15-20 dakika dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

22 Mart 2018 Perşembe

Peynirli Çıtır Kruvasan Börek



Malzemeler :
 4 adet böreklik hazır yufka
Sosu için;
1 su bardağı sıvı yağ
 2 su bardağı su
İçi için;
Bir miktar beyaz peynir
Bulamak için;
Galeta unu
Yapılışı :
Su ile sıvı yağ bir kase içerisinde karıştırılır. 1 Adet yufka düz zemin üzerine serilir ve üzerine yağ ile su karışımından gezdirilip, fırça yardımı ile her yerine sürülür. Sos sürülen yufkanın üzerine 2. yufka serilir ve onunda üzerine sos sürülür. 4 Adet yufka bu şekilde üzerilerine sos sürülerek üst üste serilir (4. yufkanın üzerine sürmeyin). Elde edilen 4 katlı yufka, bıçak yardımı ile önce 4 eşit üçgen parçaya bölünür. Ardından her bir parça 5 eşit parçaya bölünür ve yufkaların geniş kenarlarına peynir koyarak, rulo şeklinde sarılır.
Rulo sarılan börekler önce yağlı su karışımına batırılır, ardından galeta ununa bulanıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180° fırında, üzerileri pembeleşinceye kadar pişirilir. Pişirilen peynirli çıtır kruvasan börek fırından alınır ve sıcak olarak servis edilir.

Not; Börekler sıcak servis ediliyor ama soğuyunca da çıtırlığı kaybolmuyor.
Yufkalarınız kalın ise 3 yufka ile de yapabilirsiniz.
Börekleri ister hemen pişirin, ister bu şekilde buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın ve lazım olunca pişirin.


Kaynak : http://kadincatarifler.com


20 Mart 2018 Salı

İstiridye mantarlı Gözleme



Malzemeler :
2 adet böreklik yufka
500 gr. istiridye mantarı
1 adet kuru soğan
1/2 kırmızı Kaliforniya biberi (dolmalık kırmızı biber
1/2 adet dolmalık yeşil biber
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı soya sosu
tuz, kekik, karabiber

Yufkalara sürmek için;
1/2 çay bardağı sıvı yağ

Servis için ;
tereyağı

Yapılışı :
İstiridye mantarı yıkanıp kurulanır, jülyen şeklinde doğranır. Sıvı yağ ve tereyağı bir tavaya alınıp ısıtılır, mantarlar eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Sonra yemeklik doğranmış soğan ve jülyen doğranmış biberler eklenip yumuşayıncaya kadar kavrulur, tuz, baharat ve soya sosuyla tatlandırılır. Soya sosunu çekince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Yufkalardan ilki temiz bir zemine serilir, üzerine fırça ile hafifçe sıvı yağ sürülür, kenarları ortaya doğru katlanır.



Üzerine soğuyan mantarlar yayılır, kaşar rendesi serpilir. Kenarlarına su sürülür. (pişerken açılmaması için)

Diğer kenarları da üstüne kapatılıp kare şekline getirilir, kenarlarına su sürülerek yapıştırılır. Diğer yufka da aynı şeklide hazırlanır. Yapışmaz yüzeyli bir tava ocakta ısıtılır. Hazırlanan gözleme tavaya alınarak pişirilir. Alt üst edilerek pişirilir. Sıcakken üzerine tereyağı sürülerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

19 Mart 2018 Pazartesi

Muz Pudingli Kurabiye


Malzemeler :

125 gram margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket muzlu puding
300 gram nişasta
1 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı :

Kurabiye hamurunu hazırlamak için, gerekli olan malzemeler derin bir kap içerine alınır.
Karıştırılıp güzelce yoğrulur.Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır
Avuç içerisinde yuvarlanıp şekillendirilir, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızartılmadan pişirilir. (Soğuk fırında 18 dk. pişirdim.) Fırından çıkartılan muz pudingli kurabiye tepsi üzerinde soğutulur. Daha sonra servis tabağına çıkartılarak servise sunulur.
Afiyet olsun.

Kaynak : http://kadincatarifler.com

16 Mart 2018 Cuma

Ispanaklı Buğday Salatası




Malzemeler;

1 bağ ıspanak
1 su bardağı haşlanmış buğday
1 su bardağı süzme yoğurt
1/2 su bardağı yoğurt (süzmenin yoğunluğunu azaltmak için)
1/2 su bardağı ceviz
1/2 diş iyice dövülmüş sarımsak
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı :
Temizlenmiş ve iri doğranmış ıspanaklar 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağda harlı ateşte 5 dakika kadar çevrilir. (ateş harlı olsun ki ıspanaklar su salmasın) Soğuyan ıspanaklara haşlanmış buğday, yoğurt, sarımsak ve tuz eklenip karıştırılır, servis tabağına alınır. 
İri dövülmüş cevizler 2 yemek kaşığı zeytinyağında 1-2 dakika çevirilir; içine pul biber atılıp ocaktan alınır. Ilınınca salatanın üzerine gezdirilip, servis edilir.

Afiyet olsun.
Kaynak : bizimevinascisi.blogspot.com.tr

14 Mart 2018 Çarşamba

Hazır Yufkadan Patatesli Çıtır Börek (Unlu-Sirkeli)




Malzemeler :
6 adet hazır böreklik yufka
1 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sirke
tuz
iç malzemesi için;
4-5 patates
1 adet orta boy soğan 
2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ (soğanları kavurmak için)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı acı biber salçası
tuz, karabiber
Yapılışı :
Patatesler iri doğranır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır, çatalla ezilir. İnce doğranmış soğanlar sıvı yağda kavrulur, salçalar eklenip karıştırılır.. İçine haşlanmış patatesler de ilave edilip tuz ve karabiberle tatlandırılıp soğumaya bırakılır.
Yufkayı ıslatmak için sıvı yağ ve un çırpma teliyle boza kıvamı olacak şekilde karıştırılır. Gerekirse biraz daha un eklenebilir. Bu karışıma sirke de eklenir.
Yufkalardan biri tezgaha serilerek üzerine 2-3 yemek kaşığı hazırlanan sıvı yağlı karışımdan sürülür. Üzerine ikinci yufka da serilip yağlanır. Yufka 12 eşit üçgene bölündükten sonra üçgenlerin geniş kısmına 1 yemek kaşığı kadar patatesli malzemeden konup sigara böreği sarar gibi sarılır. Kalan diğer yufkalara da aynı işlem uygulandıktan sonra böreklerin üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. 
Not : İsterseniz börekleri yumurta sarısı sürmeden küçük bir tepsiye aralıklı olarak dizebilir, buzlukta donduktan sonra buzdolabı poşetine alarak saklayabilirsiniz. Kullanmak istediğiniz zaman buzluktan çıkarıp yumurta sarısı sürerek pişirebilirsiniz. (İsteğe göre yumurta sarısı sürülmeyebilir)
Afiyet olsun.
Kaynak : acemişef

12 Mart 2018 Pazartesi

Pastırmalı-Kaşarlı Poğaça




  • Malzemeler :
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 3.5 – 4 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 paket instant maya ( 10 mg toz maya )
  • 1 çay kaşığı mahlep ( koymasanız da olur )
İç malzemeleri;
  • Pastırma
  • Kaşar peyniri
  • Beyaz peynir
  • Maydanoz
Üzeri için;
  • 2 çorba kaşığı pekmez
  • 1 çay bardağı su
  • yeterince susam
  • Yapılışı :
  1. Süt hafif ısıtılır, tereyağı kısık ateşte eritilir ve soğumaya bırakılır, sonra bütün malzeme birlikte yoğurulur. Ele hafif yapışan yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri kapatılır yarım saat mayalanmaya bırakılır. (Ben hamuru akşam yoğurup buzdolabına kaldırdım, sabah şekil verip pişirdim) Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alınır, elle hafif bastırılarak açılır iç malzeme koyulur ağzı yukarı gelecek şekilde kapatılır. Önce pekmezli su karışımına batırılır sonra susama bulanır. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

Kaynak : https://www.basittatlitarifleri.com

9 Mart 2018 Cuma

Yoğurtlu Mor Lahana Salatası



Malzemeler :
1 adet orta boy mor lahana
5-6 adet kornişon turşu
1 kutu konserve mısır
1/2 demet dereotu
Süzme yoğur ya da yoğurt-mayonez karışımı
isteğe göre 1-2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz

Yapılışı :
Mor lahana yıkanıp ince doğranır, sıvı yağda hafif yumuşayıncaya kadar kavrulur, soğumaya bırakılır. Soğuyunca küp doğranmış kornişon turşu, ince kıyılmış dereotu, tane mısır, ezilmiş sarımsak, süzme yoğurt,tuz eklenip karıştırılır, servis tabağına alınır.

Afiyet olsun.

8 Mart 2018 Perşembe

Susamlı Mayasız Poğaça



Malzemeler:
1 adet yumurta (akı hamura eklenecek, sarısı üstüne)
1 çay bardağı Ay çiçek yağı
1 çay bardağı tereyağı (eritilmiş)
1 paket kabartma tozu
yarım tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
yarım su bardağı su
3 su bardağı un
Üzerine :
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
yarım su bardağı susam
Yapılışı:
Susam teflon bir tavaya alınır ve orta ateşte renk değiştirinceye kadar kavrulup bir  kenara alınır.
Yumurta akı yoğurma kabına alınır; tuz, şeker, mahlep ve kabartma tozu eklenir. Eritilen tereyağı, sıvı yağ ve su eklenerek karıştırılır. 2,5 su bardağı un eklenip yoğurmaya başlanır. Hamur toparlanıncaya kadar yarım su bardağı un eklemeye devam edilir. Toparlanan hamur 1-2 dakika daha yoğrulur ve hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılır, elde yuvarlanır. Yumurta sarısı biraz süt ile açılır,(süt yerine sıvı yağ kullandım)  fırça ile poğaçaların üzerine sürülür, kavrulmuş susama batırılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.Keskin bir bıçak ile üzerlerine artı (+) şeklinde bir kesik atılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

 Kaynak : https://mutfaksirlari.com

6 Mart 2018 Salı

Konken Böreği







Malzemeler:
2 adet yumurta (1 yumurta sarısı üzerine ayrılacak)
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı zeytinyağı (ayçiçek yağı kullandım)
125 gr. margarin (Tereyağı)
125 gr. margarin büyüklüğünde beyaz peynir
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Susam, çörekotu
Tuz (Çok az)

Yapılışı :
Yoğurt, yumurta, zeytinyağı, margarin, kabartma tozu, rendelenmiş peynir, tuz iyice karıştırılır. Aldığı kadar elenmiş un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. hamur yapılır. Üç bezeye bölünüp üzeri örtülü olarak 10 dakika dinlendirilir. Her beze servis tabağı büyüklüğünde açılır; önce + sonra X şeklinde kesilerek 8 üçgen parçaya bölünür. (Toplam 24 parça) Üçgen parçalar geniş kenardan başlayıp sarılarak sivri kısım üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirilir. Üzerine biraz süt ve zeytinyağı ile karıştırılmış yumurta sarısı sürülüp susam, çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Kaynak : http://www.hurriyetaile.com