Disable Copy And Past
2 Kasım 2016 Çarşamba
Un Helvası
Malzemeler :
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1,5 su bardağı un
3/4 su bardağı sıvı yağ (Yarım su bardağından biraz fazla)
1/2 su bardağı iri kırılmış ceviz
Yapılışı :
Su ve toz şeker bir tencereye alınır, bir taşım kaynatılıp ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Sıvı yağ yapışmaz yüzeyli, geniş bir tencereye alınıp ısıtılır. Un eklenip 25-30 dakika sürekli karıştırılarak, unun rengi sütlü kahve rengini alıncaya kadar kısık ateşte kavrulur. Son 5 dakika cevizler eklenip birlikte kavrulur. Ilık hale gelen şerbet tencereye eklenip hızlıca karıştırılır. Şerbetini iyice çekince ocaktan alınıp tencerenin kapağı örtülerek 15 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Bir kaşık yardımıyla şekil verilir, soğuyunca servis yapılır.
Afiyet olsun.
25 Ekim 2016 Salı
Tellice (Saçaklı) Mantarı Kavurması
Tellice (Saçaklı) yöreye göre değişik isimleri olan doğada kendiliğinden yetişen bir mantar türü. Çocukluğumda sonbahar geldiğinde ormandan topladığım, annemin mısır unuyla pişirdiği bu mantarı İstanbul'da yaşamaya başladığımdan beri (26 yıl) görmüyordum. Kastamonu yöresel ürünlerinin satıldığı bir facebook sayfasından sipariş verdim ama ne yazık ki mantarlar bana ulaşıncaya kadar yolda çürüdü. Bir arkadaşımın tavsiyesi ile Bayrampaşa'da bulunan İnebolu Doğal Köy Ürünleri dükkanına gittim ve orada değişik organik mantar türleri ile birlikte köyden gelen organik mevsim sebze-meyvesi, bal, köy yumurtası, süt, tereyağı, köy ekmeği, vb. ürünler buldum. Cumartesi günleri öğleden sonraları ürünler Kastamu'dan taze olarak gelip satışa sunuluyor, ertesi gün de Balat'ta kurulan Kastamonulular pazarındaki tezgahta yerini alıyor. İstanbul'da yaşayıp da doğal mantarları bilen ve özleyenler için tavsiye ederim. Yine de bilmediğiniz ya da bünyenizin alışık olmadığı mantarlar konusunda dikkatli olmanızda fayda var. Geçtiğimiz Cumartesi gittiğimde tezgahta Kanlıca, fındık mantarı, sığır dili, kurtkulak, tellice çeşitleri vardı. Şimdilik Tellice ve kurtkulak mantarını denedim, bakalım bu hafta hangi çeşitler olacak. İlgilenenler için adres : Cevatpaşa Mahallesi Güvercin Sokak.No.4/1B Taşköprü Tramvay Durağı BP karşısı Bayrampaşa.
Malzemeler :
1 kg. Tellice (Saçaklı) Mantarı
1 adet kuru soğan
1 adet dolmalık kırmızı biber
1 adet dolmalık sarı biber
2-3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı soya sosu
Tuz, kekik
Yapılışı :
Mantarlar dikkatlice yıkanır. Kaynayan tencereye alınıp haşlanır sonra suyu süzülür. Bir tavaya sıvı yağ ve tereyağı alınıp ısıtılır; (Tereyağı çabuk yandığı için sonra da ekleyebilirsiniz) ve piyazlık doğranmış kuru soğan eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Çekirdekleri çıkarılmış ve jülyen usulü doğranmış biberler, ince kıyılmış sarımsak eklenip biberler yumuşayıncaya kadar kavrulur. Haşlanıp süzülen mantarlar da eklenip bir süre birlikte pişirilir. Soya sosu ve kekik eklenir, 1-2 dakika daha pişirilir. Tuzu kontrol edilip gerekirse tuz eklenip ocaktan alınır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Sadece kuru soğan ile de yapılabilir.
Afiyet olsun.
Kenton’dan Pasta Süsleme Malzemeleri Serisi!
Bir süredir yeni güncelleme yapamadığım bloguma tatlı bir haberle geri döndüm. Kenton; Pasta Süsleme Malzemeleri serisiyle pasta, kurabiye, cupcake, vb. lezzetleri evinde hazırlamak isteyenlere büyük kolaylık ve çeşit sunuyor. Doğrusu ben yeni ürünleri görmek için sabırsızlanıyor, yeni tariflerle buluşmayı umuyorum.
Türk damak tadı garantisi vadeden, yılların tatlı işinde uzman markası Kenton’un ürün gamı yepyeni ve benzersiz ürünlerle genişliyor… Tüketicinin geleneksel lezzetlere olan ilgisini Trileçe, Kadayıflı Muhallebi gibi yeni ürünleriyle cevaplayan Kenton, şimdi de Pasta Süsleme Malzemeleri serisiyle sizin ve sevdiklerinizin mutlu günlerini daha da özel ve unutulmaz yapmak için yola çıkıyor.
Pasta keki, çikolata, şeker hamuru... İnsanın aklını başından alan ve girdiği her mutfağı güzelleştiren malzemeler. Sevdiklerinizle beraber ya da onlar için ev yapımı tatlılar hazırlamak ise ayrı bir keyif. Kenton da Tatlı Şefi alt markasıyla pazara sunduğu yeni ürünleri ile bu keyfi taçlandırmayı hedefliyor.
Tatlı Şefi serisinde yer alan hazır toz karışımlar, rengarenk şeker hamuru çeşitleri, yazı ve süsleme glazürleri, dekor pasta süsleri, hazır şekilli dekor şekerler, hazır pasta kaplamaları, yenilebilir mumluklar, dekor çikolatalar, gıda renklendiricileri, pastacılık kuruyemiş ve meyveleri, altın ve gümüş dekorlar ile pastacılık için gerekli olan tüm malzemeleri bünyesine katmış bulunuyor. Evimizin küçük prensleri, küçük prensesleri ve tüm sevdiklerimiz için ayrı temalı ürünler düşünülen bu ürün grubunda Prens Serisi, Prenses Serisi ve Aşk Serisi olmak üzere üç ana seri bulunuyor.
Kenton Pasta Süsleme Malzemeleri ile evyapımı pasta, kurabiye, cupcake gibi lezzetleri pratik bir şekilde hazırlarken evinizi saracak nefis kokuların keyfini çıkarabilir, sonrasında da bu eşsiz lezzetleri sevdiklerinizle gönül rahatlığıyla paylaşabilirsiniz.
1 Temmuz 2016 Cuma
Nevzine
Malzemeler :
1 adet yumurta
yarım su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı tereyağ(erimiş)
yarım su bardağı tahin
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı çekilmiş ceviz
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
Şerbeti:
2 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1 çay bardağı pekmez
Yapılışı;
Şeker ve su karıştırılıp 5 dakika kaynatılır, sıcakken pekmez eklenip soğumaya bırakılır.
Un hariç bütün hamur malzemesi karıştırılır, aldığı kadar un ile kurabiye hamuru kıvamında yoğrulur. Hazırlanan hamur fırın kabı yağlanmadan elimizle aynı incelikte olacak şekilde bastırılarak yerleştirilir.
Üzeri çatalın tersi ile çizikler yapılır ve istenilen büyüklükte dilimlenir. 180 derece ısınmış fırında iyice kızartılır. Fırından çıkardıktan 2-3 dakika sonra soğuk şerbetin bir kısmını serviste dökmek için ayrılıp kalan şerbet pişen tatlıya dökülür. Bir kaç saat şerbetini çekmesi beklenir,bu arada tatlının üstünü kapatmayacağız ki yumuşamasın! Servis sırasında ayrılan şerbetten üstüne tekrar gezdirilip isteğe göre yanında dondurma ile servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : mutfaktanaz
Şehriyeli Tavuk Kapama
Malzemeler :
5-6 adet tavuk pirzola (tavuğun kalça kısmı)
2-3 diş sarımsak
2 adet domates (rendelenmiş)
2-3 adet sivri biber
tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
3-4 adet tane karabiber
2 su bardağı arpa şehriye
Yapılışı :
Tavuğun derileri çıkarılıp atılır ya da isteğe göre tütsüleyebilirsiniz. Bir tencereye tavuk, tane karabiber, dörde bölünmüş soğan, tuz ve su eklenip tavuklar yarı pişmiş olarak haşlanır.
Başka bir tencereye sıvı yağ ve tereyağı alınıp ısıtılır, ince doğranmış biber ve kıyılmış sarımsak eklenip kavrulur. Şehriye eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Domates rendesi eklenip kavurmaya devam edilir. Kavrulan şehriyeli karışım bir fırın kabına dökülür, üzerine yarı haşlanmış tavuklar dizilir, 4 su bardağı tavuk suyu eklenir, tavuğa eklenen tuz da göz önünde bulundurularal tuz ilavesi yapılır.. 180 derece fırında şehriye suyunu çekinceye kadar pişirilir. (Pişirme sırasında şehriye suyu çekmeye başlayınca tavukların üzerine birer parça tereyağı koyabilirsiniz, daha lezzetli oluyor.)
Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Pratik Tatlı
Malzemeler :
125 gr. margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 su bardağı un
Bulamak için;
1 su bardağı irmik
Şerbeti için;
2,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
çeyrek limonun suyu
Yapılışı :
Bir tencereye su ve şeker alınır, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Kaynamaya başladıktan 7-8 dakika sonra limon suyu eklenir, 1-2 dakika daha kaynatılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Hamur malzemeleri karıştırılır, kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan bir hamur yoğrulur. Hamurdan parçalar kopartılıp kalın çubuklar yapılır, verev şekilde kesilip her tarafı irmiğe bulanır. Hafifçe yağlanmış tepsiye dizilir. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınıp ilk sıcaklığı çıkınca üzerine soğuk şerbet dökülür. Şerbetini çekip soğuyunca servis edilir.
Afiyet olsun.
Kaynak : kadıncatarifler.com
Quesadilla (Kesadiya)
Malzemeler:
- 4 adet tortilla (lavaş) ekmeği
- 500 gr. jülyen doğranmış bonfile
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 adet dolmalık kırmızı biber (California biberi)
- 2 adet dolmalık sarı biber (California biberi)
- 2 adet dolmalık yeşil biber (California biberi)
- 12 dilim cheddar peyniri
- 4-5 yemek kaşığı Meksika fasulyesi
- isteğe göre 2 yemek kaşığı jalepeno biberi turşusu
- tuz
- 3 diş sarımsak
- 2-3 yemek kaşığı sirke
- kırmızı pul biber
- kekik
- karabiber varsa fajita baharatı
- sıvıyağ
Servisi için:
- 1 küçük kase salsa sos
- 1 küçük kase ekşi krema
- 1 küçük kase avokado ezmesi
Yapılışı:
Jülyen doğranmış etler geniş bir kaba alınır, kıyılmış sarımsak, sirke, baharatlar ve 1 çay bardağı sıvı yağı eklenerek 2 saat kadar marine edilir.
Soğanı ince ince piyazlık doğranır. Dolmalık kırmızı, yeşil ve sarı biberler ortadan ikiye bölünür, çekirdeklerin çıkarılıp jülyen doğranır. Tavaya soğanlar ve zeytinyağını alınır. Yüksek ateşte sotelenir. Julyen doğranmış biberler de eklenerek biberler hafif diri kıvamda pişinceye kadar sotelemeye devam edilir. Biberler pişince tavadan alnır, aynı tavaya etler eklenip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sotelenmiş biberler, suyu süzülmüş Meksika fasulyesi konservesi, jalepeno turşusu eklenip 1-2 dakika pişirilir, tuzu ayarlanıp ocaktan alınır. Hazırlanan malzeme lavaşlara paylaştırılır, üzerine cheddar peyniri yerleştirilir. "D" şeklinde kapatılıp peynirler eriyinceye kadar tost makinesinde pişirilir. Üçgen şekilde dilimlenip soslarla birlikte servis yapılır.
Not : İsterseniz lavaşı D şeklinde katlamak yerine malzemeyi iki lavaşın arasına yerleştirip bir tavada arkalı önlü kızartarak da yapabilirsiniz. Kırmızı et yerine tavuk eti de kullanılabilir. Eti pişirmeye zamanım yok diyenler hazır kavurma ile de deneyebilirler.
Afiyet olsun.
Kavurmalı Quesadilla (Kesadiya)
Kadayıflı Paşa Sarması ve İftar Sofrası
Menüdekiler :
Yayla çorbası
Domates soslu biftek
Pirinç pilavı
Fırında baharatlı patates
Zeytinyağlı bamya
Zeytinyağlı yaprak sarması
Semizotu salatası
Köpoğlu (Yoğurtlu kabak, patlıcan, biber, havuç kızartması)
Zeytinyağlı enginar
Pastırmalı çıtır börek
Kadayıflı paşa sarması
Trileçe
Malzemeler :
300 gr kadayıf
3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı toz şeker
Muhallebi için;
1 litre süt
3 çay bardağı toz şeker
3 çay bardağı un
2 paket vanilya
125 gr margarin
Arasına;
iri çekilmiş ceviz
tarçın
Süsleme için;
karamel ya da çikolata sos
Yapılışı :
Kadayıf kolayca kırabilmek için 1-2 saat dondurucuda bekletilir.
Dondurucudan alınan kadayıflar kırılarak tencereye alınır. Tereyağı ve
şeker eklenip sürekli karıştırılarak kavrulur. İyice pembeleşince ocak kapatılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan kadayıf büyük boy fırın tepsisine her tarafını kaplayacak şekilde yayılır.
Süt bir tencereye alınıp üzerine toz şeker ve un eklenip topak kalmayıncaya kadar karıştırılır. Ocağa alınıp koyu bir muhallebi kıvamı alıncaya kadar pişirilir. Ocak kapatılıp margarin eklenip eriyinceye kadar karıştırılır. Vanilya eklenip mikser ile yaklaşık 10 dakika kadar çırpılır, kadayıfın üzerine yayılır. Islatılmış bir kaşık yardımıyla üzeri düzeltilir. Buzdolabında 1 gece dinlendirilir. Üzerine tarçın serpilip istenilen büyüklükte dilimlenir. Dilimlerin üzerine ceviz yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. İsteye göre karamel ya da çikolata sos ile servis yapılır.
Afiyet olsun.
22 Haziran 2016 Çarşamba
Avcı Böreği ve İftar Sofrası
İftar Menüsü :
Kremalı mantar çorbasıDomates soslu biftek
Pirinç pilavı
Patates kızartması
Avcı böreği
Zeytinyağlı enginar
Zeytinyağlı börülce
Zeytinyağlı yaprak sarması + kuru biber dolması
Patlıcan çığırtma
Semizotu salatası
Baklava yufkasından fındıklı tatlı
Avcı Böreği
Malzemeler :
3 adet böreklik yufkayarım çay bardağı sıvı yağ
yarım çay bardağı su
3 adet yumurta
galeta unu
İç malzeme:
500 gr. dana kıyma1 çay bardağı köftelik ince bulgur
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 adet kuru soğan
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tere yağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz, karabiber
1 tutam maydanoz
Kızartmak için;
bol sıvı yağYapılışı :
Bulgur bir kaba alınıp üzerine çıkacak kadar kaynar su dökülür ve demlenmeye bırakılır.
Tereyağı ve sıvı yağ bir tencereye alınıp ısıtılır. Yemeklik doğranmış kuru soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine kıyma eklenip kıyma suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Salçalar eklenip kavurmaya devam edilir. Demlenmiş bulgur ve ceviz eklenip biraz daha kavrulur; tuz ve karabiberle tatlandırılıp soğumaya bırakılır. Soğuyunca ince kıyılmış maydanozlar eklenip karıştırılır.
Yufkalar temiz bir zemine serilir; önce artı (+), sonra çarpı (x) şeklinde kesilerek 8 eşit üçgen parçaya bölünür. Bir kasede sıvı yağ ve su iyice karıştırılır, fırça yardımıyla üçgen yufkalardan ilkinin üzerine sürülür. Yufkanın geniş kenarına bolca iç malzeme (2 kaşık kadar) yerleştirilir. Kenarları hafifçe iç malzemenin üzerine kapatılıp rulo şeklinde sarılır. (Sigara böreği gibi) Bütün malzeme bitinceye kadar aynı işlem tekrar edilir. Çukur bir kapta yumurtalar çırpılır. Hazırlanan börekler önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulanır. İsteğe göre kızgın yağda kızartılır. Ben fırında pişirmeyi tercih ettim.
Afiyet olsun.
Sıcak yemeklerin servis halinin fotoğrafını çekmeye fırsatım olmadı, en kısa zamanda inşallah:))
Zeytinyağlı Enginar
Malzemeler :
4 adet enginar
2 adet havuç
1 kase bezelye
1 adet kuru soğan
1 adet domates
1 çay bardağı kadar zeytinyağı
1-2 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
bir tutam dereotu
Yapılışı :
Soğan yemeklik doğranıp zeytin yağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Verev şekilde doğranmış havuçlar eklenip kavurmaya devam edilir. Havuçların rengi dönünce bezelye ve küp doğranmış (kabukları soyulmuş) domates eklenip kavurmaya devam edilir. (Donmuş bezelye kullanılacaksa bir taşım kaynatılıp suyu dökülerek kullanılması tavsiye edilir.) Limonlu sudan çıkarılan enginarlar büyüklüklerine göre 4 ya da 6'ya bölünerek tencereye eklenir, tencereye sebzelerin hafif üzerine çıkacak kadar su dökülür. Toz şeker atılıp tuzu ayarlanır ve pişmeye bırakılır. Sebzeler yumuşayınca üzerine kıyılmış dereotu atılıp ocaktan alınır. Tenceresinde soğutulup servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Yorumlar (Atom)
