Disable Copy And Past

29 Nisan 2016 Cuma

Baharatlı Mini Tuzlu Kurabiye



Malzemeler :
150 gr. margarin (oda sıcaklığında)
yarım çay bardağı zeytinyağı (kullanmadım.)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğut
1 yemek kaşığı sirke
4 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber
2 tatlı kaşığı mahlep
3 tatlı kaşığı çörek otu
3 tatlı kaşığı susam
2 adet yumurta sarısı (üzerine)
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Yapılışı :
Un hariç bütün malzeme karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan fındıktan biraz daha büyük parçalar kopartılıp yuvarlanır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Oda sıcaklığına gelince servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://edibenin.mutfaksirlari.com/

Mantar Sote


Malzemeler :
500 gr. küçük boy kültür mantarı
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil köy biberi
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2-3 diş sarımsak
tuz, kırmızı toz biber, kekik

Yapılışı :
Mantarlar temizlenip suyun altına tutularak yıkanır. Tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır. Yıkanıp kurulanmış mantarlar eklenip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Çekirdekleri çıkarılıp doğranmış biberler ve dilimlenmiş sarımsak eklenip kavurmaya devam edilir. Biberler yumuşayınca tuz ve baharatlar eklenip 5-10 dakika pişirilip sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Üzümlü Damla Çikolatalı Kurabiye




Malzemeler :
250 gr. oda sıcaklığında margarin
yarım Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı damla çikolata
yarım limonun rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Yapılışı :
Margarin, sıvı yağ, yumurta ve toz şeker yoğurma kabına alınıp şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Kuru üzüm, damla çikolata, limon kabuğu rendesi ve vanilya eklenip karıştırılır. Kabartma tozu ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde  parçalar kopartılıp yuvarlanır ve avuç içinde hafifçe yassı şekil verilir. Hazırlanan kurabiyeler yağlı  kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. Ayrılan yumurta sarısı 1 çay kaşığı sıvı yağ ile karıştırılıp kurabiyelerin üzerine sürülür, çatal ile çizik yapılıp isteğe göre susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca servis edilir.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://edibenin.mutfaksirlari.com/

22 Nisan 2016 Cuma

Unlu Patatesli Börek ve Kahvaltı Sofrası






hülyalıtarifler.com' dan denediğim bu çıtır börekler oldukça beğeni topladı, sık sık yapılacaklar listesine eklendi:))

Malzemeler :
3 adet böreklik hazır yufka
3 adet orta boy patates
300 lor peyniri veya beyaz peynir (yağlı beyaz peynir kullandım.)
100 gr. eritilmiş margarin
2 çay bardağı sıvı yağ
un
1 çay kaşığı karabiber
1,5 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Patatesler haşlanıp kabukları soyulur ve sıcakken çatalla ezilerek püre haline getirilir. Üzerine peynir, karabiber, tuz eklenip karıştırılır.
Margarin eritilip sıvı yağ ile karıştırılır. Yufkaların biri tezgahın üzerine açılır, üzerine fırça ile yağ sürülür, bir süzgeç yardımıyla yufkanın her tarafına gelecek şekilde un elenir. (1-1,5 yemek kaşığı) Yufka ortadan ikiye katlanarak D şekline getirilir. Üzerine tekrar yağ sürülüp un elenir. Yufkanın geniş kenarına iç malzeme yerleştirilir, yanları hafifçe iç malzemenin üzerine kapatılıp rulo şeklinde sarılır. İstenilen büyüklükte dilimlenip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır. Kalan yağın üzerine 2 yemek kaşığı su eklenip böreklerin üzerine fırça ile sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kahvaltılık Ekmek



Malzemeler :
50 gr. tereyağı (eritilmiş)
1 çay bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 küp yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
aldığı kadar un

Üzerine ;
yumurta sarısı
haşhaş tohumu

Yapılışı :
Yaş maya ve  toz şeker ılık süte eklenip karıştırılır. Yoğurma kabına 2 su bardağı kadar un alınıp tuzla karıştırılır ve ortası havuz gibi açılır. Unun ortasına mayalı karışım, ılık su ve eritilip soğutulmuş tereyağı eklenip yoğurmaya başlanır. Azar azar un eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur ve 1 saat kadar mayalanması için bekletilir.  Mayalanan hamurdan mandalinadan biraz daha büyük parçalar kopartılıp yuvarlanır, şekil verilir. Kalan hamurdan ince şeritler yapılıp ekmek hamurlarının üzerine artı (+) şeklinde yerleştirilerek süslenir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp haşhaş tohumu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince servis yapılır.

Afiyet olsun.


14 Nisan 2016 Perşembe

Kuru Domatesli Pastırmalı Sigara Böreği ve Kahvaltı Sofrası






Malzemeler :
2 adet böreklik yufka
50 gr. pastırma
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
5-6 adet kuru domates

Kızartmak için;
bol sıvı yağ

Yapılışı :
Kuru domatesler sıcak suda bekletilip yumuşatılır. Pastırma ve yumuşatılan kuru domatesler küçük parçalar halinde doğranır, bir kaba alınıp rendelenmiş kaşar peyniri ile harmanlanır.
Böreklik yufkalar temiz bir zemine üst üste serilir. (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen parçaya bölünür, her bir üçgen parça da 3'e bölünerek toplamda 12+12 şeklinde 24 adet üçgen parça elde edilir. Hazırlanan iç malzeme yufkaların kenarına yerleştirilir, yufkanın kenarları hafifçe iç malzemenin üzerine doğru kapatılıp rulo şeklinde sarılır. Yufkanın ucu hafifçe suya batırılarak yapıştırılır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra kızgın yağda altın sarısı rengi oluncaya kadar kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Mayalı Leopar Kek




Malzemeler :
1 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker (ajda bardağı)
100 gr. yumuşak margarin
1 su bardağı ılık süt
2,5-3 yemek kaşığı kakao
1 paket instant maya (11 gr.)
3,5-4 su bardağı un

Ayrıca;
25 gr. yumuşak margarin
1 kahve fincanı kuru üzüm

Yapılışı :
Elenmiş un ve maya derin bir kaba alınıp karıştırılır. Toz şeker, 100 gr. margarin, yumurta ve ılık süt eklenip yoğrulur. Hamur 2 eşit parçaya bölünür. Bir parçası üzeri streç filmle örtülüp mayalanması için bir kenara alınır. Diğer parçasına 25 gr. margarinin yarısı ve 1,5 yemek kaşığı kakao eklenip yoğrulur ve 2 eşit parçaya bölünür. (Açık renk kakaolu hamur elde edilecek) Kakaolu hamurun bir parçası mayalanmaya bırakılır. Diğer parçasına kalan kakao ve margarin eklenip daha koyu renk bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Hazırlanan hamurlar 20 dakika kadar mayalandırılır.
Açık renk kakaolu hamur 6-7 parçaya bölünür ve yuvarlanarak baton kek kalıbının boyunda çubuklar elde edilir. Koyu renk hamur oklava ile ince açılır ve açık renkli hamurla yapılan çubukların üzeri tek tek koyu renk hamurla kaplanır. Beyaz hamur da oklava ile açılıp hazırlanan iki renk kakaolu çubukların üzeri tek tek kaplanır. Baton kek kalıbı margarin ile yağlanır. Hazırlanan çubuklar aralarına kuru üzüm serpilerek kalıba yerleştirilir. Hazırlanan kek hamuru 40 dakika kadar mayalanması için bekletilir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.


Peynirli Puf Böreği



Malzemeler :
  • 2 Tane oda sıcaklığında yumurta
  • 1 Çay bardağı oda sıcaklığın yoğurt
  • 3 Yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 Yemek kaşığı sirke
  • 1 Paket kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un(yaklaşık 2 buçuk su bardağı)
İçine ;
beyaz peynir ya da lor peyniri
  • Maydanoz ve karabiber
  • Kızartmak için;
  • bol sıvı yağ
Yapılışı : 
  • Oda sıcaklığındaki yumurta ve yoğurt derin bir kapta karıştırılır. Zeytinyağı ve sirke de ilave edildikten sonra tekrar karıştırılır. Kabartma tozu, tuzu ve karbonatı da eklenip karıştırıldıktan sonra azar azar un ilavesi yapılır. Un kontrollü şekilde eklenip yumuşak bir hamur yoğrulur. (Verilen un ölçüsü miktarını arttırmayın!) Hazırlanan hamurun üzeri streç film ile örtülüp oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletilir.
  • Maydanoz ince kıyılıp peynir ve karabiberle karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır. Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp oklava ile el büyüklüğünde açılır. İç malzeme yerleştirilip kapatılır, pişerken açılmaması için uçları iyice yapıştırılır. (Kenarlarını tartölet bıçağıyla kesebilir ya da çatal bastırarak şekil verebilirsiniz.)
  • Kızartma tenceresine yağ dökülüp iyice ısıtılır. Yaş yeterince kızınca ocak orta ateşten biraz daha düşük seviyeye getirilir ve hazırlanan börekler yağa atılıp arkalı önlü çevrilerek kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı çektirilir.
Afiyet olsun.

Ustasından not:
  • Hamurları kızmış yağa yavaşça bırakın ve pişirdiğiniz tavaya veya tencereye çok fazla hamur atmayın. Daha güzel ve rahat pişmelerini sağlar.
  • Hamuru yağa bıraktıktan sonra kaşıkla üzerine yağ atın ve sürekli çevirerek yağda pişirin. Böylelikle hem her tarafı eşit pişiyor hem de çok güzel kabarıyor.
  • Kaynak : Hayatcafetarifleri

5 Nisan 2016 Salı

Tandır Böreği (Midye börek) ve Kahvaltı Sofrası






Malzemeler :
Hamuru İçin;
 5 su bardağı un
 1 paket instant maya 
1 yemek kaşığı sirke
 1 tatlı kaşığı tuz
 Aldığı kadar su
 İçi İçin; 
300 gr kıyma
 2 adet kuru soğan
 1 adet patates
 Karabiber
 Tuz 
Üzeri İçin;
 1 adet yumurta
 Hamurları Yağlamak İçin;
 Tereyağı (100 gr.) Sıvı yağ (1 çay bardağı)

Yapılışı :
 Elenmiş un yoğurma kabına alınır. Üzerine instant maya, sirke, tuz ve su eklenip yoğrulur, Üzeri örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir. 

Kıyma bir tavaya alınıp kavrulur, ince doğranmış kuru soğan eklenip kavurmaya devam edilir. Rendelenmiş patates de tavaya eklenir ve birlikte 5 dakika kadar kavrulur. Tuz ve karabiber eklenip ocaktan alınır.
Tereyağı bir tavada eritilip sıvı yağ ile karıştırılır.
Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde beze kopartılır ve oklava yardımıyla orta boy bir tepsi büyüklüğünde açılır. Üzerine tereyağı-sıvı yağ karışımı sürülür. Yufka elle çekiştirilip biraz daha büyütülür ve üzerine biraz daha yağ sürülür. Açılıp yağlanan hamur rulo şeklinde sarılır. hazırlanan rulo 4 parmak genişliğinde kesilir. Kesilen parçanın tepesinden bastırılarak yuvarlak haline getirilir. Ortasına kıymalı harç yerleştirilip midye şeklinde kapatılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 

Bütün hamur bu şekilde hazırlanıp tepside mayalanması için 40-45 dakika bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.

31 Mart 2016 Perşembe

Ispanaklı Arnavut Böreği


Malzemeler :
Hamuru;

5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
2-2,5 su bardağı su

İç malzeme :
300 gr. kıyma
500 gr. ıspanak
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı salça
Arasına;
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur, salça eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Tuz ve baharatla tatlandırılıp soğumaya bırakılır. İyice yıkanıp süzülmüş ıspanağın yaprak kısımları ince doğranır, soğuyan kıymalı harca eklenip iyice (ıspanak sönünceye kadar) karıştırılır.

Un yoğurma kabına alınır, sirke, tuz ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15 dakika kadar dinlendirilir.Hamurdan 30 adet beze yapılır, üzeri kurumaması için örtülür.
Bezelerden 14 tanesi tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip soğutulmuş margarin-sıvı yağ karışımı sürülerek üst üste yerleştirilir, en üste yağ sürülmez, bir kenarda bekletilir. Kalan 16 beze de aynı şekilde hazırlanır. İlk açılan 14'lü beze grubu tepsi boyundan bir parmak daha geniş olacak şekilde açılır (oklava yardımı ve biraz da elle çekiştirerek) ve yağlanmış tepsiye ters çevrilerek yerleştirilir. (Hamurun üst kısmı alta çevrilecek)Hamurun kenarları tepsinin dışına sarkıtılır. Soğuyan ıspanaklı harç yufkaların üzerine eşit şekilde yayılır.

16'lı beze grubu da aynı şekilde tepsi büyüklüğünde açılır ve ters çevrilmeden (Üstte olan kısım yine üstte olacak şekilde) pırasalı harcın üzerine yerleştirilir.Kenardan sarkan yufkalar böreğin üzerine doğru kıvrılır ve yapıştırılır. Kalan margarin-sıvı yağ karışımı böreğin üzerine sürülür. İsteğe göre havuç dilim şeklinde kesilir. Bu şekilde hazırlanan börek bir gece buzdolabında dinlendirilip ertesi gün 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. (Birkaç saat dinlendirip aynı gün de pişirebilirsiniz.) Fırından çıkan böreğin üzeri temiz bir örtü ya da kağıt havlu ile örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir. Ilınınca dilimlenerek servis edilir.