Disable Copy And Past

31 Mart 2016 Perşembe

Ispanaklı Arnavut Böreği


Malzemeler :
Hamuru;

5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
2-2,5 su bardağı su

İç malzeme :
300 gr. kıyma
500 gr. ıspanak
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı salça
Arasına;
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur, salça eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Tuz ve baharatla tatlandırılıp soğumaya bırakılır. İyice yıkanıp süzülmüş ıspanağın yaprak kısımları ince doğranır, soğuyan kıymalı harca eklenip iyice (ıspanak sönünceye kadar) karıştırılır.

Un yoğurma kabına alınır, sirke, tuz ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15 dakika kadar dinlendirilir.Hamurdan 30 adet beze yapılır, üzeri kurumaması için örtülür.
Bezelerden 14 tanesi tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip soğutulmuş margarin-sıvı yağ karışımı sürülerek üst üste yerleştirilir, en üste yağ sürülmez, bir kenarda bekletilir. Kalan 16 beze de aynı şekilde hazırlanır. İlk açılan 14'lü beze grubu tepsi boyundan bir parmak daha geniş olacak şekilde açılır (oklava yardımı ve biraz da elle çekiştirerek) ve yağlanmış tepsiye ters çevrilerek yerleştirilir. (Hamurun üst kısmı alta çevrilecek)Hamurun kenarları tepsinin dışına sarkıtılır. Soğuyan ıspanaklı harç yufkaların üzerine eşit şekilde yayılır.

16'lı beze grubu da aynı şekilde tepsi büyüklüğünde açılır ve ters çevrilmeden (Üstte olan kısım yine üstte olacak şekilde) pırasalı harcın üzerine yerleştirilir.Kenardan sarkan yufkalar böreğin üzerine doğru kıvrılır ve yapıştırılır. Kalan margarin-sıvı yağ karışımı böreğin üzerine sürülür. İsteğe göre havuç dilim şeklinde kesilir. Bu şekilde hazırlanan börek bir gece buzdolabında dinlendirilip ertesi gün 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. (Birkaç saat dinlendirip aynı gün de pişirebilirsiniz.) Fırından çıkan böreğin üzeri temiz bir örtü ya da kağıt havlu ile örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir. Ilınınca dilimlenerek servis edilir.

Hiç yorum yok: