Malzemeler :
Hamuru;
5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
2-2,5 su bardağı su
İç malzeme :
300 gr. kıyma
500 gr. ıspanak
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı salça
300 gr. kıyma
500 gr. ıspanak
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı salça
Arasına;
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı :
Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleşinceye
kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur, salça
eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Tuz ve baharatla tatlandırılıp soğumaya
bırakılır. İyice yıkanıp süzülmüş ıspanağın yaprak kısımları ince doğranır,
soğuyan kıymalı harca eklenip iyice (ıspanak sönünceye kadar) karıştırılır.
Un yoğurma kabına
alınır, sirke, tuz ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur
elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15 dakika kadar
dinlendirilir.Hamurdan 30 adet beze yapılır, üzeri kurumaması için örtülür.
Bezelerden 14 tanesi
tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip
soğutulmuş margarin-sıvı yağ karışımı sürülerek üst üste yerleştirilir, en
üste yağ sürülmez, bir kenarda bekletilir. Kalan 16 beze de aynı
şekilde hazırlanır. İlk açılan 14'lü beze grubu tepsi boyundan bir parmak daha
geniş olacak şekilde açılır (oklava yardımı ve biraz da elle çekiştirerek) ve
yağlanmış tepsiye ters çevrilerek yerleştirilir. (Hamurun üst kısmı alta
çevrilecek)Hamurun kenarları tepsinin dışına sarkıtılır. Soğuyan ıspanaklı harç
yufkaların üzerine eşit şekilde yayılır.
16'lı beze grubu da
aynı şekilde tepsi büyüklüğünde açılır ve ters çevrilmeden (Üstte olan kısım
yine üstte olacak şekilde) pırasalı harcın üzerine yerleştirilir.Kenardan
sarkan yufkalar böreğin üzerine doğru kıvrılır ve yapıştırılır. Kalan
margarin-sıvı yağ karışımı böreğin üzerine sürülür. İsteğe göre havuç dilim
şeklinde kesilir. Bu şekilde hazırlanan börek bir gece buzdolabında
dinlendirilip ertesi gün 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika, üzeri iyice
kızarıncaya kadar pişirilir. (Birkaç saat dinlendirip aynı gün de
pişirebilirsiniz.) Fırından çıkan böreğin üzeri temiz bir örtü ya da kağıt
havlu ile örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir. Ilınınca dilimlenerek servis
edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder