Disable Copy And Past

26 Mayıs 2011 Perşembe

Pirpirim (Semizotu) Aşı

Semizotunun her halini çok severim, bu yemeği de uzun zamandır denemek istiyordum ve yeşilkivi' nin tarifinden yararlanarak yaptım, çok beğendim, tavsiye ederim.

Malzemeler :
500 gr. pirpirim (semizotu) (2 demet kullandım)
1 tane iri ya da 2 tane küçük kuru soğan

2-3 adet domates

2 adet çarliston biber
1,5 çay bardağı haşlanmış börülce (Karnıkara)1,5 çay bardağı haşlanmış nohut
1,5 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 çay bardağı bulgur
8-10 diş sarımsak

1 yemek kaşığı biber salçası (1 kutu Tamek bibercik kullandım, domates salçasına gerek kalmadı)
1 yemek kaşığı domates salçası
750 ml su
tuz, sıvı yağ
3-4 yemek kaşığı nar ekşisi yada 1 limonun suyu



Yapılışı :

Semizotu suda bekletilip, iyice yıkanır ve yemeklik doğranır.


Bir tencereye sıvıyağ alınıp ısıtılır ve yemeklik doğranmış soğanlar eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış biber de eklenip kavurmaya devam edilir. Kabukları soyularak küp doğranmış domatesler tencereye eklenir, domates eriyinceye kadar pişirilir. Salçalar eklenip karıştırılır. Semizotu eklenip, semizotu sönünceye kadar pişirilir ve su eklenir. Haşlanmış bakliyatlar, ezilmiş sarımsak ve son olarak üzerine bulgur eklenip pişmeye bırakılır. Bulgur yumuşayınca tuzu ayarlanıp, ocak kaptılır. Limon suyu ya da nar ekşisi eklenir. (Ben ikisini de kullandım.)



Afiyet olsun.

25 Mayıs 2011 Çarşamba

Ispanaklı Mantar Dolması






Mantarlı bir salata yapmayı planlamıştım; mantarların iri olduğunu görünce aklıma mantar dolması yapmak geldi. Buzdolabını karıştırdım; ıspanak, haşlanmış mısır ve dolmalık renkli biberler buldum ve ortaya böyle bir tarif çıktı. Ben çok beğendim; ana yemek olarak da yapılabilir, ızgara biftek, vb. yanında da servis edilebilir.



Malzemeler :

1 kg. iri mantar

250 gr. kadar yıkanmış ıspanak

1 adet kuru soğan

1-2 diş sarımsak

1 adet kırmızı dolmalık biber

1 adet sarı dolmalık biber

2-3 yemek kaşığı haşlanmış mısır tanesi (konserve)

2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

tereyağı

tuz

kaşar peyniri

Yapılışı :

Mantarlar iyice yıkanıp, limonlu suda bekletilir. Kağıt havlu ile kurulanıp, sap kısımları kopartılarak fırın kabına dizilir ve üstlerine birer çimdik tereyağı yerleştirilerek fırında 20 dakika kadar pişirilir.

Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleştirilir. Küp doğranmış biberler ve sarımsak eklenip kavrulur. (Mantar kökleri de ilave edilebilir, ben köklerini de fırında pişirdim.)Biberler yumuşayınca doğranmış ıspanak eklenip bir süre daha karıştırılarak pişirilir. Tuzu ayarlanıp ocak kapatılır. Mısır taneleri eklenip karıştırılır. Hazırlanan ıspanaklı harç kaşık yardımıyla mantarlara doldurulur. Üzerine kaşar dilimi yerleştirilip tekrar fırına verilir. Kaşar eriyip, hafifçe kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.



Küçük boy mantarları ve mantar saplarını artan ıspanaklı harçla karıştırıp minik güveç kaplarına doldurdum, üzerine de kaşar peyniri yerleştirip, pişirdim. Mantarlar küçük olunca bu şekilde de yapılabilir.

24 Mayıs 2011 Salı

Ispanak Kökü Salatası


Ispanak köklerini değerlendirme yöntemlerinden biri...

Malzemeler :
1-2 k. ıspanağın kök kısmı
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet sarı dolmalık biber
zeytinyağı
limon suyu
1-2 diş ezilmiş sarımsak
tuz

Yapılışı :
Ispanak kökleri tuzlu kaynar suya atılarak diriliğini kaybetmeyecek şekilde haşlanır. Suyu süzülüp soğuk suya tutulur.
Başka bir tencerede jülyen yöntemiyle doğranmış biberler zeytinyağı ile sotelenir ve soğumaya bırakılır.
Ispanak kökü ve dolmalık biberler salata tabağına alınır. Zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş sarımsak ve tuz bir kasede iyice çırpılıp salatanın üzerine gezdirilir ve servis yapılır.

Afiyet olsun.

20 Mayıs 2011 Cuma

Labneli Etimekli Pazı Salatası (Meze)

Eltim Meryem Türkmen'in Pınar Labne Şubat ayı meşhuru olduğu tarifim.
Malzemeler :
1 demet pazı
1 adet dolmalık kırmızı biber
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
1 paket Pınar Labne
1-2 diş sarımsak
12 adet etimek
1 yemek kaşığı mayonez
1 kase yoğurt

Süslemek için;
Maydanoz yaprağı, vb.

Yapılışı :
Yıkanmış pazıların sap kısımları fasulye kılçığı gibi ayıklanır ve ince doğranır. Havuç ve dolmalık kırmızı biber temizlenip kibrit çöpü şeklinde doğranır. Pazı yaprakları da iri olarak doğranır.
Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleştirilir. Havuçlar eklenip kavurmaya devam edilir. Tencereye pazı sapları ve dolmalık biber eklenip, arada bir karıştırılarak kapağı kapalı şekilde sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Doğranmış pazı yaprakları da eklenip bir süre pişirilir. Tuz ve kırmızı pul biberle tatlandırılır, soğumaya bırakılır. Soğuyunca ezilmiş sarımsak ve labne peyniri eklenip karıştırılır.
Etimeklerin 4 tanesi salata tabağına yan yana dizilir; üzerine yoğurdun sulu tarafından biraz gezdirilir. (Etimeklerin yumuşaması için) Pazılı harcın yarısı etimeklerin üzerine yayılır. Bir kat daha etimek dizilir, sulu yoğurt gezdirilir; kalan pazılı harç yayılır. Son olarak üzerine kalan etimekler dizilir. Ezilmiş sarımsak, yoğurt ve mayonez karıştırılarak salatanın üzerine dökülür. Maydanoz yaprakları, vb. ile süslenip bir süre dinlendirilir. Dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.



16 Mayıs 2011 Pazartesi

İrem'in Doğum Günü Pastası




Önce kararsızlık, sonra da zamansızlık sonucu kızımın doğum günü için kısa sürede hazırlamak zorunda kaldığım pasta. Hazır pandispanya, hazır pasta kreması ve içine de hindistancevizli krema ve muz kullandım. Hayal ettiğim gibi bir pasta olmasa da kızımı mutlu etmeye yetti:))


1 Nisan 2011 Cuma

Taze Bakla Salatası


Baharın müjdecisi baklayı bir de salata olarak denemek istedim.

16 Mart 2011 Çarşamba

Patates Böreği


hamaratabla'nın düzenlediği "en pratik tarifler yarışması'na" gönderdim.
Malzemeler:
 1 kg. patates (7 adet orta boy)
 Yarım su bardağı sıvı yağ
 Yarım su bardağı yoğurt
 yarım su bardağı süt
 1,5 su bardağı un
 2 adet yumurta
 1 paket kabartma tozu
 Tuz, kırmızı pul biber, karabiber, reyhan
 Ayrıca; 150 gr. kıyma 1 adet kuru soğan birkaç dal maydanoz tuz, karabiber, kırmızı pul biber
 Üzerine; sarımsaklı ya da sade yoğurt 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı:
Patateslerin(çiğ) kabukları soyulur ve ince hakla şeklinde doğranır. Tuz ve baharatlarla harmanlanıp yağlanmış borcam tepsiye dizilir. Yumurtalar çırpma kabına kırılır, mikserle çırpılır. Yoğurt, süt ve sıvı yağ eklenip, çırpmaya devam edilir. Un, tuz ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir ve iyice karıştırılıp patateslerin üzerine dökülür; kaşıkla üzeri düzeltilir. Kıymaya rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatlar eklenip yoğrulur ve hamurun üzerine serpiştirilir. 170 derece fırında hamura batırılan kürdan kuru çıkıncaya ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. (Kıymanın yanmaması için pişirme işleminin sonlarında üzerine alimünyum folyo kapatabilirsiniz.)Fırından alınan böreğin ilk sıcaklığı geçince dilimlenir ve servis tabaklarına alınır. Üzerine isteğe göre sarımsaklı ya da sade yoğurt ve kızdırılmış biberli yağ dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun

15 Mart 2011 Salı

Limonlu Bar



Tarif Lezzet Dergisi Şubat sayısından....
Malzemeler :
1 su bardağı un
120 gr. tereyağı
1/4 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 çimdik kabartma tozu (Orjinal tarifte yok, ben ekledim.)
Limonlu Dolgu için;
2 adet yumurta
2 adet limonun suyu
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
Üzeri için;
pudra şekeri
nane yaprakları
Yapılışı:
Tereyağı bir kaba alınıp mikser ile çırpılır. Pudra şekeri eklenip çırpmaya devam edilir. Un, (kabartma tozu) ve vanilya eklenip, tekrar çırpılır. Dikdörtgen bir fırın tepsisine (kare borcam kullandım) yağlı kağıt serilir. Karışım tepsiye dökülüp, düzgünce yayılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Bu sırada limonlu dolgu hazırlanır; yumurtalar ve toz şeker eriyinceye kadar çırpılır. Üzerine limon suyu ve limon kabuğu rendesi eklenip çırpmaya devam edilir. Son olarak un eklenip iyice karıştırılır. Fırından çıkarılan barın üzerine dökülüp, tekrar fırına verilir. Fırının ısısı 140 derece düşürülüp, yaklaşık 20 dakika daha pişirdikten sonra fırından çıkarılır. Soğuduktan sonra istenilen büyüklükte dilimlenir. Pudra şekeri ve nane yapraklarıyla süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

11 Mart 2011 Cuma

Renkli Biberli, Tavuklu Pilav


Malzemeler :
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı tavuk suyu
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet sarı dolmalık biber
1 kase haşlanmış bezelye
1 adet kemikli tavuk göğsü
tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı :
Pirinçler yıkanır ve tuzlu kaynar suda 30 dakika kadar bekletilir.
Tavuk düdüklü tencereye alınır ve üzerine çıkacak kadar su eklenir; tuzu ayarlanıp pişirilir. Pişirme süresi bitince suyun içinden çıkarılır; etleri kemiklerinden ayrılıp didiklenir.
Dolmalık beberler küp şeklinde doğranır ve çok az sıvı yağ ile sote yapılır.
Sıcak suda bekletilen pirinç tekrar yıkanarak süzülür. Pilav tenceresine sıvı yağ ve tereyağı alınıp ısıtılır. Süzülen pirinçler eklenip kavrulur. 2,5 su bardağı tavuk suyu eklenir. (Su miktarı kullanılan pirince göre değişebilir.) Tuzu ayarlanır. Kaynamaya başlayınca en kısık ateşte pişirilir. Pişen pilava tavuk etleri, bezelye ve biberler eklenip, harmanlanır. Bir süre demlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

7 Mart 2011 Pazartesi

Soya Soslu Sebzeli Tavuk


Bu pratik ama leziz tarifimi hamaratabla'nın düzenlediği "en pratik tarifler" yarışmasına gönderdim.
Malzemeler :
600 gr. jülyen doğranmış tavuk eti (göğüs kısmından)
1 adet büyük boy dolmalık kırmızıbiber (California biberi)
1 adet büyük boy dolmalık sarı biber (california biberi)
1 adet dolmalık yeşilbiber (isteğe göre)
500gr. Ispanağın kök kısımları
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2-3 yemek kaşığı soya sosu (damak tadınıza göre miktarını değiştirebilirsiniz.)
Tuz, kekik

Yapılışı:
Sıvıyağ bir tavaya (tercihen vok tavaya) alınıp ısıtılır. Tavuk etleri eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Bu arada biberler jülyen usulü doğranır; ıspanak kökleri ile birlikte tavaya eklenir. Tava arada bir sallanarak sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soya sosu eklenip, tuz ve kekikle tatlandırılır. (Soya sosu tuz içerdiği için tuzu kontrollü ekleyin) 1-2 dakika daha pişirilir servis yapılır.
Afiyet olsun.