Disable Copy And Past

8 Aralık 2010 Çarşamba

Gelin Hanım Tatlısı

Bir gazetenin çok uzun süre önce verdiği yemek ekinden denedim.

Malzemeler :
500 gr. Kuru kayısı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı haşlanmış pirinç
2 yemek kaşığı margarin
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın
6 adet karanfil
1 adet havuç rendesi
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı hindistancevizi

Yapılışı :
Kayısılar akşamdan suya konulur. Ertesi gün iyice yıkanıp 5 dakika haşlanır, suyu süzülerek soğutulur.
Haşlanmış pirincin içine 1 yemek kaşığı şeker, ince rendelenmiş havuç, ceviz, robottan geçirilmiş üzüm ve tarçın eklenip karıştırılır. Bu karışımdan misket büyüklüğünde alınıp kayısıların arasına doldurulur ve kayısılar cam bir fırın kabına dizilir. Üzerine toz şeker serpilir, karanfiller eklenir ve 1 bardak su ile 2 yemek kaşığı margarin konulur. Üzeri folyo ile kapatılıp fırında yaklaşık 25 dakika pişirilir. Tatlı soğuyunca Hindistan cevizine bulanıp tabağa dizilir. Soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hindistancevizli Fındıklı Kurabiye


Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı
2 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı hindistancevizi rendesi
3 yemek kaşığı toz fındık
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar nişasta
Yapılışı :
Bütün malzeme yoğurma kabına alınıp, karıştırılır. Aldığı kadar nişasta eklenip, ele yapışmayan, kulakmemesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

7 Aralık 2010 Salı

Pırasalı Kiş (Milföy ile)


Malzemeler :
9 adet kare milföy hamuru
1 kg pırasa
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça
tuz
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
1 su bardağı kadar kaşar peyniri rendesi
Yapılışı :
Pırasalar ayıklanıp, yıkanır ve ince ince doğranır. Bir tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır, pırasalar eklenir ve kapağı kapalı olarak kendi suyuyla pişirilir. Pırasalar iyice yumuşayınca salça eklenir ve tuzu ayarlanır. Ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Milföy hamurları enine ve boyuna 3'lü gruplar halinde ve hafifçe birbirinin üstüne gelecek şekilde tezgaha dizilir. Bir oklava yardımıyla biraz açılır; yağlı kağıt serilmiş yuvarlak, küçük bir fırın kabına yerleştirilir, kenar fazlalıkları kesilir. (Kesilen hamur parçalarını şekilli kalıplarla kesip, kişin üzerini süslemek için kullanabilirsiniz) Milföy hamurunun üzerine pırasa boşaltılıp, kaşık yardımıyla düzgünce yayılır. Yumurta ve süt çatal yardımıyla iyice çırpılıp, pırasanın üzerine gezdirilir; kaşar rendesi serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

6 Aralık 2010 Pazartesi

Pancar Salatası


Malzemeler:
1 kg. kırmızı pancar
Tuz, zeytinyağı ve sirke

Yapılışı :
Pancar yumuşayıncaya kadar haşlanır ve kabukları soyulur. İstenilen şeklide dilimlenerek servis tabağına dizilir. Sirke, zeytinyağı ve tuz bir kasede çırpılır ve pancarların üzerine gezdirilir. İsteğe göre pancarın yaprakları da sıcak suya batırılıp çıkarılarak salataya eklenebilir. Maydanoz yaprağı ve turpla süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

30 Kasım 2010 Salı

Balkabaklı Pasta



Daha önce yayınladığım balkabaklı pasta ile aynı tarif, bu sefer tart jöle kullanmadım, süslemede krem şanti kullanmayı tercih ettim. Kırşehir'den bayram dönüşü getirdiğimiz, kayınvalidemin bağında yetiştirilen kabaklarla yaptım. Kayınvalidem bizim için ayırmış, kimseye vermemiş. Kabakların rengi biraz açıktı ama tadı harikaydı. Yetiştirenlerin emeğine sağlık, tekrar teşekkür ediyorum.

29 Kasım 2010 Pazartesi

Ayvalı Bisküvi Pastası

Ayva Lokumu yapmak için işe başladım ama ayva püresinin kıvamını tutturamayınca bisküvi ekleyip pasta yaptım. Çok hafif ve güzel bir pasta oldu.

Malzemeler :
3 adet iri ayva
2,5 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı nişasta
1 çimdik kırmızı gıda boyası
1 paket petibör bisküvi
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Süslemek için;
toz fıstık, ince çekilmiş fındık, damla çikolata, hindistancevizi, vb.

Yapılışı :
Ayvaların kabukları soyulur; çekirdek kısımları çıkarılarak dilimlenir. Üzerine çıkacak kadar su eklenip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyu süzülüp, blender yardımıyla püre haline getirilir. Toz şeker ve gıda boyası eklenip bir süre pişirilir. Nişasta yeterince su ile inceltilip kaynayan ayva püresine eklenir ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilip, soğumaya bırakılır.
Baton bir kek kalıbına streç film serilir. Ayva püresinden biraz dökülür ve kalıba yayılır, ceviz serpilir. Bir kat bisküvi dizilir. Tüm malzeme bitinceye kadar bir kat bisküvi, bir kat ayva püresi, ceviz şeklinde işleme devam edilir. Buzdolabında birkaç saat dinlendirilir. Ters çevrilerek kalıptan çıkarılır, üzeri istenilen şekilde süslenip, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

12 Kasım 2010 Cuma

Fındıklı Bohça Baklava

Ben fındıklı yaptım ama bütün Antapfıstığı daha çok yakışıyor, yapmak isteyenlere kolay gelsin. Herkesin bayramını şimdiden kutluyorum, bayram dönüşü görüşmek üzere.... Benim gibi yollara düşecek olanlara "hayırlı yolculuklar" diliyorum. Allah herkesi gideceği yere sağ salim ulaştırsın, evine dönmeyi nasib etsin. Sevgilerimle...

Malzemeler :
500 gr. Hazır baklavalık yufka
250 gr. Tereyağı
Yeterince iri çekilmiş fındık

Şerbeti;
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı :
Şeker ve su bir tencerede karıştırılıp 10 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Tereyağı bir tavada eritilir.. Yufkalardan aralarına fırça ile tereyağı sürülerek 15’li gruplar yapılır. 8x8 cm kareler kesilir, ortasına fındık yerleştirilip bohça şeklinde kapatılır. Bütün yufkalar bitene kadar işleme devam edilir, hafifçe yağlanmış tepsiye yan yana dizilir. Kalan tereyağı üzerlerine gezdirilir. 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Şerbetini çekince fındık, fıstıkla süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

İrmikli Şöbiyet


Malzemeler:
16 adet baklavalık yufka
150 gr. Tereyağı

İçine;
1 kutu (200ml.) krema
1 su bardağı ince irmik
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı hindistancevizi

Şerbeti;
2 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
3-4 damla limon suyu

Süslemek için;
Toz Antep fıstığı

Yapılışı :
Krema, irmik ve toz şeker bir tencereye alınır.
Koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir ve soğumaya bırakılır. Hindistancevizi eklenip karıştırılır.
Yufkalar 8’erli gruplara ayrılır. 8 yufka aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek üst üste konulur. 10x10 cm.’ lik kareler halinde kesilir.Karelerin ortasına iç malzemeden 1 yemek kaşığı yerleştirilir ve üçgen şeklinde kapatılır; üzerine tekrar tereyağı sürülür. Diğer yufka grubuna da aynı işlem uygulanır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.
Toz şeker ve su bir tencereye alınıp karıştırılır. 6-7 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır; ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbet üzerine gezdirilir. Soğuyunca toz fıstıkla süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kakaolu-Haşhaşlı Şekerpare


Malzemeler :
150 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2-3 yemek kaşığı kakao
aldığı kadar un
Şerbeti ;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
birkaç damla limon suyu
Üstüne ;
haşhaş tohumu, badem, fıstık, vb.
Yapılışı :
Bir tencerede toz şeker ve su 10 dakika kaynatılır, birkaç damla limon suyu damlatılarak, ocak kapatılır.
Tereyağı ve pudra şekeri krema haline gelinceye kadar çırpılır. Diğer malzemeler eklenerek iyice yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, yuvarlanır. Bir tabağa dökülmüş haşhaşa batırılarak yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Yuvarlakların tam ortasına isteğe göre badem, fındık, fıstık, vb. batırılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz sıcak şerbet üzerine gezdirilir. (İkisi de sıcak olacak.)
Afiyet olsun.

Muhallebili Baklava (Hazır Baklava Yufkasından)


Malzemeler :
500 gr. Hazır baklava yufkası
100 gr. tereyağı

Muhallebi için;
1,5 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı irmik
2 yemek kaşığı toz şeker

Şerbeti;
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu


Yapılışı :
Toz şeker ve su 10 dakika kaynatılıp ve limon suyu eklenir. Bir taşım daha kaynatılıp ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.

Muhallebi için verilen malzemeler bir tencereye alınıp karıştırılır ve koyu bir muhallebi oluncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirilir, soğumaya bırakılır.
Temiz bir zemine üç yufka üst üste konularak serilir. ( Yufkaları tek tek sermek önemli, aralarının havalanması gerekiyor. Kalan yufkalar kuruyup kırılmaması için pakette bekletilir)
Üst üste serili yufkalar 4 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir. Bir kenarına bir tatlı kaşığı kadar muhallebi yerleştirilir, yufka şeridinin sonuna kadar üçgen şeklinde katlanır ve muska şekli verilir. Hafifçe yağlanmış tepsiye dizilir. Bütün yufkalar bitene kadar işlem tekrarlanır. Üzerlerine kızdırılmış tereyağı dökülerek 170 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından alınıp ilk sıcaklığı çıkınca üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Soğuyunca servis yapılır.

Not : İçinde muhallebi olduğu için bekleyince yumuşayabiliyor, yapıldığı gün tüketilmesi tavsiye edilir.

Afiyet olsun.