Disable Copy And Past

12 Ağustos 2008 Salı

Antep Fıstıklı Edirne Kurabiyesi

Bu kurabiyenin orjinali bademli ve ay şeklinde olanı. mutfaktayım (Özlem) Antep fıstığı kullanarak hazırlamış, görüntüsünü beğendim; ben de Antep fıstıklı yaptım. Bademli yaptığımda fotoğrafını çekip tekrar yayınlarım.

Antep Fıstıklı Edirne Kurabiyesi

Malzemeler :
3 su bardağı un
1 paket oda sıcaklığında tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 çay bardağı iri kıyılmış Antep fıstığı
Üzeri için ;
1 su bardağı pudra şekeri ve toz Antep fıstığı

Yapılışı :
2 su bardağı un derin bir kaba alınır. Kalan 1 su bardağı un da yağ koymadan teflon bir tava içinde hafif sarı renk alana kadar kavrulup kaptaki una eklenir. Sırasıyla tereyağı, Antep fıstığı, kabartma tozu ve pudra şekeri de eklenip, güzelce yoğrulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye istenilen şekil verilerek yerleştirilir. (Ben su bardağı yardımıyla ay şekli verdim.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz pudra şekeri ve toz Antep fıstığı harmanlamış bir tepsinin içine kurabiyeler teker teker alınarak karışıma bulanır. Tüm işlemler bittikten ve kurabiyeler bu şekilde soğuduktan sonra tekrar üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

11 Ağustos 2008 Pazartesi

Poğaça

Tarifini portakalağacı'ndan aldım, bu poğaçalara bayıldım.

Poğaça

Malzemeler :
250 gr tereyağı (yumuşak)
2 yumurta (1 sarı üzerine)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 çay fincanı süt
1 paket yaş maya
aldığı kadar un
İçine;
peynir, maydanoz (İstediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz.)

Yapılışı :
Un elenip ortası havuz gibi açılır. Yumuşak margarin ve yumurta havuzun ortasına alınır. Maya sütle eritilerek yoğurma kabına alınır. Şeker ve tuz eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Hiç beklemeden hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde açılır; iç malzeme yerleştirilir. Hamur kapatılıp yuvarlanır, elle hafifçe bastırılır. (Ben sade yaptım.) 15-20 dakika mayalanması için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çatalla (+) şeklinde çizilir. İsteğe göre çörek otu, susam serpilir. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

10 Ağustos 2008 Pazar

Çamlıca Simidi

Çamlıca Simidi

Malzemeler :
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı mahlep
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yarım paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 yumurta
2 çorba kaşığı sıvı yağ
yarım çay bardağı su (mayayı eritmek için)
bir kase su (simidi batırmak için)
susam

Yapılışı :
Geniş bir kabın içine unu elenip; içine mahlep, şeker ve tuz karıştırılıp ortası havuz gibi açılır. 1 yumurta kırılarak, parmak uçlarıyla karıştırılır. Üzerine maya eklenip su ile eritilir. Ilık süt ve yağ ilave edilip yumuşak bir hamur olana kadar yoğrulur. Mayalanması için yarım saat kadar bekletilir. Hamur mayalanınca mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp rulo yapılır. Rulo ikiye katlanıp bir tarafından kıvrılarak simit şekli verilir. Simitler önce suya, sonra susama batırılıp (her iki tarafı da susama bulanacak şekilde) yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 190 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Kayısılı Tart

Kayısılı Tart

Malzemeler :
100 gr. Margarin
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Üzerine;
500 gr. Taze kayısı
1 çay bardağı toz şeker

Kreması;
2,5 su bardağı süt
4 çorba kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
1 poşet krem şanti + 1 su bardağı süt

Yapılışı :
Un karıştırma kabına alınıp, ortası havuz gibi açılır. İçine yumuşamış margarin konulup, yumurta kırılır. Unun üzerine pudra şekeri, kabartma tozu serpilir. Önce havuzun içindekiler parmak uçlarıyla karıştırılır, sonra un içe doğru çekilerek kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Yağlanmış ve unlanmış tart kalıbına hamur dengeli olarak merdane ile açılıp yerleştirilir. Hamura 5 yerinden çatal batırılarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.
Bir tencereye süt, şeker, un ve vanilya alınır. Çırpma teliyle sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocak kapatılarak soğumaya bırakılır. 1 poşet krem şanti 1 su bardağı sütle çırpılır. Soğuyan kremaya eklenip iyice karıştırılır. Soğuyan tart kalıptan alınarak servis tabağına yerleştirilir. Üzerine hazırlanan krema bir kaşık yardımıyla yayılır.Bir tavaya toz şeker, ikiye kesilmiş kayısılar alınarak, yüksek ateşte 5 dakika yavaş karıştırılarak pişirilir. Pişen kayısıların kesilmiş olan tarafları kremanın üzerine gelecek şekilde yan yana dizilir. Tart ılık hale gelince 3-4 saat buzdolabında soğutulur.

Afiyet olsun.

Sebzeli Misket Köfte


Sebzeli Misket Köfte


Malzemeler :

300 gr. Kıyma

1 dilim bayat ekmek

1 adet kuru soğan

1 tutam maydanoz

1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı)

½ çay kaşığı köfte baharatı

½ çay kaşığı karabiber

½ çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tuz (baharat ve tuz miktarı damak tadına göre ayarlanabilir.)

1 adet havuç

1 kase bezelye (Garnitür konserve kullanılabilir.)

2 adet orta boy patates

2 adet rendelenmiş domates

1 tatlı kaşığı salça


Yapılışı :

Kıymaya rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, robotta çekilmiş (rendelenmiş) bayat ekmek, baharatlar ve tuz eklenerek özleşene kadar yoğrulur. Misket köfteler hazırlanır. Havuç kazınarak, küp küp doğranır. Bezelye ile birlikte haşlanır. Patatesler soyularak küpler halinde doğranır, sıvı yağda kızartılır ve kağıt havlu üzerine alınır. Aynı yağda köfteler de kızartılarak kağıt havlu ile fazla yağları alınır. Bir tencereye biraz sıvı yağ ve rendelenmiş domatesler alınarak pişirilir. Salça ve 1 çay bardağı su ilave edilerek sos hazırlanır. Sosun içine köfteler, haşlanıp süzülen havuç-bezelye ve kızartılan patatesler alınarak 1 taşım kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.

7 Ağustos 2008 Perşembe

Taze Börülce Salatası


Malzemeler :

İstenilen miktarda haşlanmış börülce
1-2 diş sarımsak
Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz


Yapılışı :
Börülceleri ayıklanıp, 4-5 cm. uzunluğunda doğranır. Yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğuduktan sonra servis tabağına alınır. Küçük bir kasede limon suyu, zeytinyağı, dövülmüş sarımsak ve tuzu karıştırılarak salatanın sosu hazırlanır. Servis tabağındaki börülcelerin üzerine gezdirilir.


Afiyet olsun.

6 Ağustos 2008 Çarşamba

Tavuklu Semizotu Salatası

Tarifi Kekevi'nden.
Tavuklu Semizotu Salatası

Malzemeler :
1 adet tavuk göğsü
2 adet salatalık
2 adet havuç
2 adet sivri biber
½ demet dereotu
½ demet semizotu
1 kase yoğurt
3-4 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Yapılışı :
Tavuk göğsü haşlanır, ılınınca didiklenerek salata kasesine alınır. Salatalıklar alacalı olarak soyulur, havuçlar kazınır, biberlerin çekirdekleri çıkarılır. İncecik kıyılarak tavuğun üzerine eklenir. Yıkanmış semizotları; sap kısımları ince, yaprak kısımları daha kalınca doğranıp salata kasesine alınır. Üzerine ince kıyılmış dereotu ilave edilir. Ezilmiş sarımsak, yoğurt, mayonez ve baharatlar eklenip iyice karıştırılır. Buzdolabında 1 saat bekletilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

Bilezik Kebabı

Tarifini http://www.kekevi.com' dan aldım, çok beğendik.

Bilezik Kebabı

Malzemeler :
4 adet iri patlıcan
500gr. Kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı süt
1 su bardağı mısır unu
1 silme yemek kaşığı tuz
1 silme tatlı kaşığı karabiber
Yeterince kürdan
Kızartmak için; sıvı yağ

Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup, boyuna kesilerek dilimlenir. Geniş bir kapta patlıcanlar üzerine süt dökülerek bekletilir. Tavuklar bir tencereye alınarak sıvı yağda kavrulur. Tuz ve karabiber eklenip, ocaktan alınır. Patlıcan dilimleri sütten çıkarılıp, her dilimine bir kaşık tavuk yerleştirilerek rulo şeklinde sarılır, kürdanla tutturulur. Önce süte, sonra mısır ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. (Ben kızartırken tuz ekledim.) Kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağı alınır. Servis tabağına yerleştirilerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Mantar Graten

Mantar Graten
400 gr. mantar
50 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
1-2 diş sarımsak
Yarım yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Beşamel sos için;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı su
1 su bardağı süt

Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp küp şeklinde doğranır. Tereyağında kavrulur. Doğranmış sarımsaklar ve tuz eklenip biraz daha kavrulur. Ayrı bir tencerede tereyağı eritilir, un eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Su ve süt eklenip hızlıca karıştırılır. Tuzu ayarlanıp, muhallebi kıvamında pişirilir. Beşamel sosun yarısı güvece dökülür, üzerine kavrulmuş mantar ve sarımsaklar eklenir. Kalan beşamel sos mantarların üzerine yayılır. Üzerine karabiber dökülür. Kaşar peyniri rendesi serpilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

5 Ağustos 2008 Salı

Patatesli Semizotu Salatası

Kekevi' nden denediğim güzel bir salata.
Malzemeler :
1/2 demet körpe semizotu
4-5 adet haşlanmış patates
6-7 adet kornişon turşu
5 adet kırmızı biberli yeşil zeytin
½ su bardağı haşlanmış mısır
4 yemek kaşığı yoğurt (süzme yoğurt tercih edilir.)
2 yemek kaşığı mayonez
Tuz
Kırmızı pul biber, nane

Yapılışı :
Semizotları iyice yıkanıp iri doğranır. Haşlanmış patatesler küp küp doğranır. Kornişon turşu ve zeytin dilimlenerek salataya ilave edilir. Mısır eklenip karıştırılır. Bir kasede yoğurt, mayonez, tuz ve baharatlar karıştırılıp, salatanın üzerine gezdirilir. İyice harmanlanıp buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.