Disable Copy And Past

30 Mayıs 2008 Cuma

Mantı


Malzemeler :
Hamur için;

2 su bardağı un
1 yumurta
Tuz
Yeteri kadar su

İçine;

300gr. kıyma

1 kuru soğan rendesi

karabiber-tuz-pul biber

bir tutam ince kıyılmış maydanoz

Üzerine;

Sarımsaklı yoğurt

Tereyağ+sıvı yağ

1/2 kaşık salça

Pul biber, sumak, kuru nane

Yapılışı :

Hamur malzemeleriyle biraz sertçe bir hamur yoğrulur, bezelere ayrılır. Oklava ile çok ince olmayacak şekilde açılıp, küçük küçük karelere kesilir. İç harcı için verilen malzemeler karıştırılarak, yoğrulur. Kare hamurların içine bir çimdik iç malzemeden yerleştirilir ve bohça şeklinde kapatılır. (Hemen tüketilmeyecekse önce tepsiye dizilip buzlukta dondurulur sonra poşetlenip istenilen zamanda pişirilir.)

Bir tencerede su kaynatılıp, mantılar ilave edilir. Mantılar pişince süzülür, suyu dökülmez. Servis tabağına alınan mantıların üzerine isteğe bağlı haşlama suyundan dökülür. Üzerine sarımsaklı yoğurt eklenir. Bir tavada yağ ve pul biber kızdırılıp salça ve su ilavesiyle sos hazırlanır ve mantının üzerine dökülür. Damak tadına göre nane ve sumak eklenir.

Afiyet olsun.

29 Mayıs 2008 Perşembe

Akdeniz Salata




Malzemeler :


1 paket akdeniz yeşilliği (endivyen, maskolin, lollorosso)

1/2 demet roka

kiraz domates

Hellim peyniri ya da herhangi bir beyaz peynir

limon ya da balzamik sirke

zeytinyağı

tuz-karabiber


Yapılışı :


Yeşillikler iyice yıkanıp, kurulanır. Salata tabağına yerleştirilen yeşilliklerin üzerine ikiye bölünmüş kiraz domates ve küp küp kesilmiş peynirler konulur. Bir kasede limon suyu, zeytinyağı, tuz karabiber çırpılıp salatanın üzerine gezdirilir.


Afiyet olsun

Hasanpaşa Köftesi


Malzemeler:

köfte malzemeleri:

750gr. kıyma
1 baş kuru soğan
2 yumurta
2 dilim bayat ekmek içi
tuz
karabiber
Kimyon
İsteğe bağlı sarımsak

püre malzemeleri :

5-6 patates
2 yemek kaşığı tereyağı
yarım su bardağı süt
tuz

Ayrıca ;
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı su
kaşar rendesi

Yapılışı :
Patatesler haşlanıp rendelenir. Tencerede tereyağı eritilip, patatesler eklenir. Süt karıştıra karıştıra ilave edilir, tuzu ayarlanarak püre hazırlanır.
Köfte malzemeleri özleşene kadar yoğrulur. Harçtan cevizden büyük parçalar kopartılıp ortası çukur köfteler yapılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. 200C fırında 15-20 dakika pişirilir.
Fırından çıkardıktan sonra çukurlara püre yerleştirilip, üzerine kaşar rendesi konulur. 1 yemek kaşığı salça suda ezilip tepsiye dökülür.Tekrar fırına koyup kaşar eriyip, kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Hindistan Cevizli Elma Tatlısı




Malzemeler :

4 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı mısır nişastası
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
1 paket petibör bisküvi
Hindistan cevizi
7 adet elma (bir tanesi içine rendelenecek)
1 çay bardağı kırılmış ceviz
Tarçın

Yapılışı:

Elmalar soyulur, ortadan ikiye kesilerek çekirdek yuvaları çıkartılır. Geniş bir tencereye tek sıra halinde dizilip, her bir elmanın üzerine bir tatlı kaşığı şeker dökülür. Bir bardak su ilavesiyle elmalar (fazla dağılmadan) yumuşayıncaya kadar pişirilir. Elmalardan biri rendelenir, içine ceviz, şeker ve tarçın ilave edilerek karıştırılır. Pişen elmaların içine bu karışım doldurulup, üzerine iki bisküvi kapatılır ve servis kabına bisküviler alta gelecek şekilde yerleştirilir.
Sos malzemesi sürekli karıştırılarak pişirilir. (Yumurta sarısı iyice çırpılacak.) Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra ocak kapatılır. Sos elmaların üzerine kepçeyle dökülür. Bolca Hindistan cevizi serpilip, soğumaya bırakılır. Buzdolabında 4-5 saat beklettikten sonra servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hardal Soslu Patates Salatası


Tarif Oktay Usta'dan.
Malzemeler :
6 adet orta boy patates
4 adet yeşil soğan
1 tutam maydanoz
Tuz-karabiber

Sosu için :
1 kase yoğurt
1 çorba kaşığı hardal
3 çorba kaşığı zeytinyağı
limon

Yapılışı :
Haşlanan patatesler küp küp doğranır. Yeşil soğanlar ve maydanozlar da ince ince doğrandıktan sonra tuz ve karabiber eklenip, iyice harmanlanır. Bir kase içerisinde limon suyu ve hardal çırpılıp, yavaş yavaş zeytinyağı dökülerek sos hazırlanır. Salataya yoğurt ve hazırlanan sos eklenip, karıştırılır. Servis tabağına yerleştirilip, yeşilliklerle süslenir.

Afiyet olsun.

28 Mayıs 2008 Çarşamba

Porselen Demlik Çay Saati 24

Çatlak Çörek

Bu poğaçalarla Keyifli mutfağım arkadaşımızın düzenlediği "Porselen Demlik Çay Saati 24" etkinliğine katılıyorum. Arkadaşımıza kolay gelsin. Haydi hanımlar etkinliğe....
Bu tarifi ufuk’ dan aldım. Çok güzel oldu, İrem bayıldı.
Malzemeler :

250 gr margarin(erimiş )

1 çay bardağı zeytinyağı

1 su bardağı yoğurt

½ kahve fincanı sirke

Tuz

1 kahve fincanı soda

1 kabartma tozu

1 yumurta

Aldığı kadar un


İçine, kaşar, sucuk veya dilediğiniz bir iç malzemesi.

Yapılışı :

Tüm malzeme yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hazırlanen hamur streç folyoya sarılıp, 1 gece buzdolabında bekletilir. Cevizden birazca büyük bezeler kopartılıp, merdaneyle çay tabağı büyüklüğünde açılır. İçine ufak ufak doğranan iç malzemesinden konulur ve hamur yuvarlanır. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla yerleştirilir ve üstlerine yumurta sarısı sürülür. Poğaçaların üstüne bıçakla ortadan çarpı işareti şeklinde çizik atılır. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun

Dereotlu Poğaça

Bu poğaçaları hep yapmak istemiştim. Semra'da görünce dayanamadım, yaptım ve papatya'nın düzenlediği # 2 POĞAÇA YE etkinliğine gönderiyorum.
Malzemeler :

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı yoğurt

1 paket kabartma tozu

2 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1,5 tatlı kaşığı mahlep

2 adet yumurta ( 1 tanesinin sarısı üzeri için)

½ demet dereotu

aldığı kadar un


İçi için:

Beyaz peynir


Yapılışı :

Yoğurma kabının içine biraz un ile kabartma tozu elenir. Unun ortası açılır ve içine tüm malzemeler ile ince kıyılmışdereotu eklenir. Oldukça yumuşak bir hamur elde edinceye kadar elenmiş unilavesi ile yoğurulur. Hamurdan koparılan parçalar avuç içinde açılıp içine peynirkonulur ve kenarlarından birleştirilerek yuvarlanıp yağlanmış tepsiye dizilir. 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.

Tavuk Salatası




Oktay Usta’ya teşekkürler.

Malzemeler :
1 adet haşlanmış orta boy tavuk göğsü
4 adet kornişon turşusu
2 çorba kaşığı taze mısır
2 çorba kaşığı haşlanmış bezelye
6 adet biberli yeşil zeytin
2 adet közlenmiş kırmızı biber
1 tutam maydanoz varsa biraz fesleğen
1 adet limon
4 çorba kaşığı zeytinyağı veya sıvıyağ
Tuz-karabiber

Yapılışı :
Tavuk göğsü haşlanır. Soğuyunca kemiklerinden ayrılıp, küp küp doğranır. (Ben kuşbaşı tavuk alıp haşladım.) Tavuklar geniş bir karıştırma kabına alınıp, üzerine mısır ve haşlanmış bezelye dökülür. Közlenen biberler ve biberli zeytinler de minik minik doğranarak eklenir. Doğranmış maydanoz, varsa fesleğen, reyhan, kekik de ilave edilip, harmanlanır. Üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiber katılır. İyice karıştırılıp servis yapılır. İsterseniz göbek salatası yaprakları içinde servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Erzincan Çorbası


Bu çorbayı Ayşegül 'ün düzenlediği YÖRESEL LEZZETLER ETKİNLİĞİ-1 ÇORBALAR için pişirdim. Kendisine kolaylıklar diliyorum

Çok lezzetli, güzel bir çorba. İrem bayıldı.


Erzincan Çorbası

250 gr. kıyma
1 avuç erişte
1 avuç ince kıyılmış taze fasulye
1 kaşık salça
3 kaşık yoğurt
3 diş sarımsak
Bir tutam dereotu, maydanoz
Tuz, nane, karabiber, kekik, pul biber, kimyon

Yapılışı :
Bir tencereye salçalı su koyarak kıyılmış fasulyeler atılarak haşlanmaya bırakılır. Bu arada minik köfteler hazırlanır. (Ben kıymaya soğan rendesi, karabiber, tuz ve biraz ekmek içi koyuyorum.) Köfteler kaynayan suya bırakılır. Dövülmüş sarımsaklar da ilave edilip pişirilir.
Fasulyeler yumuşayınca bir avuç erişte ve ince kıyılmış maydanoz-dereotu eklenir. Erişteler kabarınca bir kaseye çorbanın suyundan bir kepçe alınarak yoğurtla karıştırılır. Azar azar kaynayan çorbaya ilave edilir ve sürekli karıştırılır. 1-2 dakika daha pişirilir. Bir tavada tereyağ eritilip, baharatlar eklenir. Bu karışım çorbanın üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.

27 Mayıs 2008 Salı

Porselen Demlik Çay Saati 24


Fındıklı Çatlak Kurabiye

Bu kurabiyelerle Keyifli mutfağım arkadaşımızın düzenlediği "Porselen Demlik Çay Saati 24" etkinliğine katılıyorum. Arkadaşımıza kolay gelsin diyor ve herkesi katılmaya davet ediyorum.
Malzemeler :
1,5 su bardağı mısır nişastası
1 çay bardağı tepeleme un
1 çay bardağı şeker
125gr. margarin
1 yumurta
1,5 çay bardağı kavrulmuş çekilmiş fındık
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı :
Bütün malzemeler karıştılıp iyice yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde yuvarlanarak tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 20 ile 25 dakika kurabiyeler çatlayıp, pembeleşinceye kadar fırının kapağı açılmadan pişirilir.
Afiyet olsun.