Disable Copy And Past

28 Ağustos 2009 Cuma

Kakao Kremalı Yalancı Tavuk Göğsü


Malzemeler :
4 su bardağı (1 litre) süt
1 su bardağı un
125 gr. margarin
1,5 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya
Hindistan cevizi
Arasına ;
1 paket dr. Oetker kakaolu pasta kreması
paketin üzerinde miktar kadar süt
Yapılışı :
Bir tencerede margarin eritilir ve un eklenir. Un hafif rengi dönene kadar kavrulur. Süt eklenerek, topak olmaması için sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tozşeker eklenir ve koyu bir muhallei oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Vanilya eklenip, ocak kapatılır. Mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpılır. Büyükçe bir fırın tepsisine bolca hindistancevizi serpilir. Muhallebi tepsiye dökülür ve üzeri düzeltilir. Pasta kreması paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır ve muhallebinin üzerine ince bir tabaka halinde sürülür. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılıp 1-2 saat dinlendirilir. İyice soğuduktan sonra dikdörtgen şeklinde (istenilen büyüklükte) dilimlenir ve spatula yardımıyla rulo yapılır.
Afiyet olsun.

Kıymalı Patates Kayıkları

Bu yemeği püreden arta kalan haşlanmış patatesleri değerlendirmek için uydurdum. Patateslerin kabuklarını soyup, sıcak halde iken çatalla ezdim, biraz tereyağ ve tuzla tatlandırıp kayık şekli verdim. Üzerine soğan, kıyma, domates, biber kavurup biraz salça ekleyerek hazırladığım kıymalı sosdan döktüm. Son olarak sarımsaklı yoğurt döküp servis yaptım.

Kırmızı Biber Kavurması

Bu tarifi nurdanınmutfağı arkadaşımızda gördüm, çok canım çektiği için hemen yaptım. Ramazan olduğu için yoğurda sarımsak koymadım, biberler pişerken içine doğranmış sarımsak, ekledim. Çok kolay ve çok lezzetli. Tarifini aynen aktarıyorum.

Malzemeler:
4-5 kırmızı biber
1 yemek kaşığı sıvıyağ
yarım demet maydonoz
sarımsaklı yoğurt
üstü için:
1/2 yemek kaşığı yağ ve pul biber
Yapılışı:
Kırmızı biberlerin çekirdekleri temizlenir, jülyenden az kalın doğranır.Yapışmaz bir tavada, 1 kaşık yağda, kısık ateşte arada bir karıştırarak yumuşayıncaya kadar pişirilir.Soğuyunca, ince kıyılmış maydonoz ile karıştırılır.Servis tabağına alınır, üstüne sarımsaklı yoğurt dökülür ve yağda kızdırılmış pul biber gezdirilir.
Afiyet olsun.

27 Ağustos 2009 Perşembe

Abant Kebabı

Tarifimiz İftar Bereketi Etkinliği-3 için birdemliksohbet Sevil ' e gönderildi.

Malzemeler :
4 adet bostan patlıcanı (Ben evdeki kemer patlıcanlarını kullandım.)
2 adet orta boy soğan
350 gr. kuşbaşı doğranmış et
500 gr. kültür mantarı
2 adet orta boy domates
3-4 adet sivri biber
3-4 diş sarımsak
tuz, karabiber, kekik
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Kızartmak için;
sıvıyağ
Üzerine;
domates, biber ve kaşar dilimleri
Yapılışı :
Patlıcanlar soyulmadan ortadan ikiye kesilir. İç kısımları bıçakla oyularak kayık şekli alması sağlanır. (Ben kemer patlıcanlarını karnıyarık şeklinde hazırladım.) Patlıcanlar tuzlu suda yarım saat bekletilip, yıkananır ve kurulanır. Kızgın yağda arkalı önlü kızartılır ve fazla yağları kağıt havlu ile alınır.
Tencereye sıvıyağ alınıp, etler eklenir. Etler suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Yemeklik doğranmış soğanlar ve minik doğranmış sarımsaklar eklenir. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Küp doğranmış domates ve minik doğranmış biberler eklenir. Baharatlar da eklenip bir süre kavrulur ve üzerine çıkacak kadar su eklenip, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Mantarlar limonlu suda haşlanıp, dilimlenir. Haşlanan mantarlar etli karışıma eklenip karıştırılır, tuzu ayarlanır. Etli harc fırın kabına yerleştirilen patlıcanların içine doldurulur. Üzerlerine domates, biber ve kaşar dilimleri yerleştirilir. Yemeğin suyuna gerekirse biraz daha su eklenip fırın tepsisine dökülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

26 Ağustos 2009 Çarşamba

Hindistan Cevizli Mısır Unu Tatlısı

Bu tarif de Emine Beder'den. Yapımı oldukça kolay olan tatlımız da İftar Bereketi Etkinliği-3 için Sevil 'e gidiyor.

Malzemeler :
3 adet yumurta
3 çay bardağı yoğurt
3 çay bardağı mısır unu
2,5 çay bardağı un
1 çay bardağı Hindistan cevizi
1 çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı sıvıyağ
2 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
Üzerine serpmek için;
Hindistan cevizi
Şerbeti ;
3 su bardağı tozşeker (orjinal tarifte 4 su bardağı. Ben 3 bardak kullandığım halde bile çok tatlı geldi.)
3 su bardağı su (orjinal tarif 4 su bardağı)
1/4 limonun suyu
Yapılışı :
Tozşeker ve su tencere alınarak, 6-7 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Yumurtalar ve tozşeker çırpma kabına alınır ve mikser yardımıyla iyice köpük oluncaya kadar çırpılır. Yoğurt ve sıvıyağ eklenip, çırpmaya devam edilir. Karışıma elenmiş un, mısır unu, Hindistan cevizi, vanilya ve kabartma tozu eklenip, mikserin düşük hızında karıştırılır. 25-30 cm. çapındaki bir fırın kabı margarin ile yağlanır, taban kısmına un serpilir. Hamur fırın kabına boşaltılıp 180 derece fırında altı ve üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından alır almaz üzerine soğuk şerbet dökülür. Tatlı sönmüş fırında 5 dakika bekletilerek şerbeti iyice çekmesi sağlanır. Soğuyunca dilimlenir ve üzerine Hindistan cevizi serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Yoğurt Çorbası

Tarif Emine Beder'den. Bu pratik çorba da İftar Bereketi Etkinliği-3 için Sevil 'e gidiyor.

Malzemeler :
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı un (tepeleme)
2 yemek kaşığı tereyağı
4-5 su bardağı et suyu veya su
tuz, kırmızıbiber, kuru nane
1 avuç mantı (Ben ilave ettim)

Yapılışı :
Tencereye yoğurt, yumurta sarısı ve un alınıp çok az su ilavesiyle topaksız kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Su ve haşlanmış nohutlar eklenir. Ağır ateşte sürekli karıştırılarak, üzeri göz göz olana kadar pişirilir. (Ben mantı eklediğim için mantılar yumuşayıncaya kadar pişirdim.) Çorbayı ateşten almadan 5 dakika önce tuzu ayarlanır. Bir tavada tereyağı eritilir. Nane ve kırmızıbiber eklenip ateşten alınır. Çorbanın üzerine biberli, naneli tereyağı gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.



25 Ağustos 2009 Salı

Beli Kırık ya da Beli Bağlı (İftar Bereketi Etkinliği-3)

Bu yemeği de Sevil arkadaşımızda devam eden İftar Bereketi-3 etkinliğine gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler :
4 adet patlıcan
4 adet domates
4-5 adet sivri biber
2-3 diş sarımsak
300 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
tuz, karabiber, kekik, kırmızı pulbiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
sıvıyağ

Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyularak tuzlu suda bekletilir. Kıyma, tuz ve baharatlar yoyurma kabına alınır. İçine kuru soğan rendelenir. 1 adet domates ve 1 adet yeşil biber incecik doğranarak kıymaya eklenir ve özleşinceye kadar yoğrulur. Köfta harcından yassı köfteler hazırlanır. Patlıcanlar tuzlu sudan çıkartılır ve yıkanır. Verev şekilde kopartılmadan dilimlenir. Dilimlerin arasına köfteler yerleştirilir. (Köfteler yerleştikten sonra kıvrılarak ay şeklini alıyor.)Hazırlanan patlıcanlar fırın kabına dizilir. Kalan 3 adet domates rendelenir. Kıyılmış sarımsakla beraber sıvıyağda bir süre pişirilir. İsteğe göre salçası eklenir, tuzu ayarlanır. Hazırlanan sos patlıcanların üzerine gezdirilir. Aralarına 3-4 sivri biber yerleştirilir. Fırın kabının üzeri alüminyum folyo ile kapatılıp 180 derece fırında patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yemeğin üzerindeki folyo açılıp, 10 dakika kadar daha fırında tutulur. Sıcak servis yapılır.

Not : Bu yemek aslında tencerede pişirilir. Ben tencerede pişen patlıcanı sevmediğim için fırında yapmayı tercih ettim. İsteğe göre bir süre tencerede pişirip, sonra da fırına koyabilirsiniz. Köfteniz artarsa domatesleri (+) şeklinde dilimleyip, arasına köfte yerleştirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

24 Ağustos 2009 Pazartesi

Yuvalama ve İftar Bereketi Etkinliği-3



Bu nefis yemek İftar Bereketi Etkinliği-3 evsahibesi Sevil 'e gidiyor. orjinal tarif lavantin 'den.
Malzemeler :
1 su bardağı pirinç
250 gr. yağsız kıyma
300 gr. parça kırmızı et (Kemikli et de olabilir.)
3 su bardağı yoğurt (yoğurt fazla sulu olmayacak)
1 su bardağı haşlanmış nohut (1/2 su bardağı önceden ıslatılmış nohut da olabilir. Ben Tamek firmasının gönderdiği haşlanmış nohutu kullandım.)
Sıvı yağ ve tereyağı karışımı
Nane, Karabiber
1 yemek kaşığı un
Tuz
Yapılışı:
Pirinç yıkanıp, 30 dk. kadar sıcak suda bekletilir. Tel süzgece dökülerek fazla suyunun süzülmesi sağlanır. Mutfak havlusu yardımıyla iyice kurulanır. Mutfak robotunda mısır unu inceliğinde olacak şekilde çekilir. Robotta çekilen pirinç, kıyma, karabiber ve tuz bir kaba alınarak, iyice özleşinceye kadar yoğrulur. (İyi yoğrulmazsa pişerken köfteler dağılabilir.) Hazırlanan köfte harcı 10 dakika kadar dinlendirilir. Parmaklar yağa batırılıp hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve parmaktan daha ince olacak şekilde şerit yapılır. Bu şeritlerden pişmemiş nohut büyüklüğünde parçalar kopartılıp, köfteler yuvarlanır.
Bu arada etler çok az yağ ile düdüklü tenceye alınır ve bir süre kavrulur. Üzerine su eklenip, önceden ıslatılmış nohutla birlikte pişmeye bırakılır. Haşlanmış nohut kullanılacaksa etler piştikten sonra tencereye ilave edilir.
Başka bir tencerede su kaynatılır ve köfteler birbirine yapışmayacak şekilde tenceye atılır. 15-20 dakika kadar pişirilen köfteler bir süzgece alınır ve etli nohut karışımının üzerine eklenir, tencere kaynamaya bırakılır. Yoğurt çukur bir kaba alınır ve 1 yemek kaşığı un eklenerek iyice çırpılır. Etin suyundan bir kepçe alınarak yoğurda yavaş yavaş dökülür ve ılınması sağlanır. Yoğurtlu karışım kaynayan tencereye yavaş yavaş dökülür ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Un kokusu çıkıncaya kadar 2-3 dakika daha kaynatılır. Ocak kapatılıp tuzu eklenir. Bir tavada sıvıyağ ve tereyağ kızdırılır. Nane eklenip, bir süre karıştırılır ve yemeğin üzerine dökülür.
Afiyet olsun.

21 Ağustos 2009 Cuma

Köfteli Ispanak Kökü

Bu yemeği Tamek firmasının düzenlediği yemek yarışmasına gönderiyorum. Yarışmada dereceye girmek gibi bir iddiam yok ama yine de oy vermek isterseniz tıklayabilirsiniz.
Orjinal tarif burada.

Malzemeler :
1,5 kg. ıspanağın kök kısımları
1 su bardağı Tamek haşlanmış nohut
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı Tamek domates salçası
1 tatlı kaşığı Tamek biber salçası
1 adet limonun suyu
Köfte için;
350 gr. kıyma
1,5 yemek kaşığı pirinç
1 adet kuru soğan
tuz, karabiber, kırmızı biber
Yapılışı :
Kıymanın içine soğan rendelenir, yıkanmış pirinç, tuz ve baharatlar eklenip özleşinceye kadar yoğrulur. Köfte harcından fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Bir tencerede tereyağı eritilir, sıvıyağ eklenir. Yemeklik doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçalar ilave edilir. Ayıklanmış ıspanak kökleri ve haşlanmış nohut eklenip biraz karıştırılır. Üzerini örtecek kadar su eklenir. Kaynayınca köfteler ve limon suyu eklenip, tuzu ayarlanır. Köfteler pişince sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

19 Ağustos 2009 Çarşamba

Tamekse Koy Sepete





Nihayet benim de hediyelerim geldi. Çocukluğumuzda en çok duyduğumuz reklam sloganlarından birisidir, hiç kuşkusuz "Tamekse koy sepete". Tamek firması düzenlediği yemek yarışması için bir davetiye ve ürün çeşitlerinden göndermiş, çok sevindim. Tamek firmasına çok teşekkür ediyorum, nazik davetleri, güzel hediyeleri ve kaliteli ürünleri için. En kısa zamanda bu malzemelerle bir tarif hazırlayıp göndermeye çalışacağım. Yarışma hakkında ayrıntılı bilgiye http://www.tamekmutfakkeyfi.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.