Disable Copy And Past

8 Nisan 2009 Çarşamba

Ispanaklı Gül Böreği

Malzemeler :
3 adet yufka
3 adet patates (haşlanmış)
500 gr. ıspanak
1 adet soğan
1 tutam maydanoz
150 gr. kıyma
1/2 yemek kaşığı salça
1 fiske tuz, karabiber, pulbiber
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurtanın sarısı
Sos için;
1/2 su bardağı süt
1 çay bardağından biraz eksik sıvıyağ
Yapılışı:
Haşlanmış patatesler rendelenir. Soğan yemeklik doğranıp pembeleştirilir ve kıyma eklenip bir süre kavrulur. Ayıklanıp yıkanan ve doğranan ıspanak eklenerek 2 dakika daha kavrulur. Yarım çorba kaşığı salça, tuz ve baharatlar ilave edilir. Maydanoz da eklenip 1 dakika daha kavrulur, ateşten alınır. Patates rendesi eklenip karıştırılır. Yufkalar temiz bir zemine üst üste serilip + şeklinde kesilerek dört eşit üçgene bölünür. Yufkaların üzerine süt ve sıvıyağ karışımı fırça yardımıyla sürülür. Her üçgen parçanın geniş kenarlarına hazırlanan iç malzemeden yerleştirilir. Rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan rulo kendi etrafında döndürülerek şekil verilir. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

7 Nisan 2009 Salı

Karnabahar Köftesi


Malzemeler :
1 adet küçük boy karnabahar
2 adet yeşil taze soğan
1 adet etli kırmızı biber
50 gr. kaşar peyniri rendesi
1/2 su bardağı un
1 adet yumurta
tuz, karabiber, kimyon
galeta unu
Kızartmak için;
sıvıyağ
Üzerine
1 su bardağı yoğurt
1/2 demet dereotu
1 diş sarımsak
pulbiber

Yapılışı :
Karnabahar çiçeklerine ayrılarak yıkanır ve limon suyu damlatılmış tuzlu kaynar suda 15 dakika kadar haşlanır. Suyu süzülüp çatalla ezilir. Ilıklaşınca üzerine ince kıyılmış soğan ve küp doğranmış kırmızı biber eklenir. Un, kaşar peyniri rendesi, yumurta, tuz ve baharatlar da eklenip yoğrulur. Üzeri örtülerek buzdolabında yarım saat kadar bekletilir. Karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılıp yassı köfteler hazırlanır ve galeta ununa bulanıp, kızgın yağda kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu üzerine alınarak süzülür. Yoğurda ezilmiş sarımsak ve ince kıyılmış dereotu eklenerek karıştırılır. Servis tabağına alınan köftelerin üzerine yoğurtlu sos gezdirilir ve üzerine pulbiber dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kızartılmış Hellim Peynirli Salata


Bu tür salataları çok seviyorum. Aslında tarif yazmaya gerek yok ama ben yine de kızıma bir arşiv oluşturmak için bu blogu açtığım için ekliyorum. "Herkesin bildiği bir salata" demeyin, ona göre.... Bilmeyen biri mutlaka çıkar.


Malzemeler :
marul
endivyen
semizotu
kiraz domates
salatalık
haşlanmış mısır taneleri
Hellim peyniri
Sos için;
limon suyu
zeytinyağı
tuz
Yapılışı :
Yeşillikler yıkanıp kurulanır ve elle iri parçalar halinde bölünerek salata tabağına alınır. Kiraz domates, haşlanmış mısır taneleri ve salatalık dilimleriyle süslenir. Sos malzemeleri bir kasede çırpılarak salatanın üzerine gezdirilir. Hellim peyniri bir süre su dolu bir kapta fazla tuzunun gitmesi için bekletilir. Dilimlenerek ızgarada veya yağsız tavada arkalı önlü kızartılarak salanın üzerine yerleştirilir ve servis yapılır.
Afiyet olsun.

6 Nisan 2009 Pazartesi

SMART BLOGGER ÖDÜLÜ


Nilgün arkadaşım beni bu ödülle onurlandırdı, kendisine bu ödüle beni de layık gördüğü için çok teşekkür ederim. Nilgün arkadaşım tarafından ödüle değer görülmem benim için büyük bir gurur.
KURALLAR :
1-Ödülü veren kişinin linkini yayınlamak.
2-Ödülü verdiğin kişilere haber vermek.
3-Bu ödüle layık gördüğün blogger arkadaşlarının linkini vermek.
ve buraya yazamadığım tüm blogcu dostlarıma gönderiyorum

Peynirli Rulo Börek



Bu nefis böreğin tarifini sevgili Hatice arkadaşımızın sayfasında görüp beğendim ve yaptım. Çok değişik ve harika bir börek.
Malzemeler:
3 adet yufka
6 çorba kaşığı yoğurt
2 adet yumurta
150 gr. margarin (Becel kullandım.)

İç harcı için: peynir, maydanoz

Üzeri için: Kaşar peyniri
Yapılışı :
Margarin bir tavada eritilir ve soğumaya bırakılır. Yoğurt, yumurta ve eritilip soğutulan margarin karıştırılarak sos hazırlanır. Birinci yufka kenarları dışarıya sarkacak şekilde yağlı kağıt serilmiş kare ya da dikdörtgen fırın tepsisine yayılır. Hazırlanan sosdan fırça yardımıyla her tarafına sürülür. Yufkanın birinden tepsi büyüklüğünde bir kare ya da dikdörtgen kesilir. Böreğin üstünü kapatmak için bir kenara ayrılır. Diğer yufkalar bölünerek ve her bir katına hazırlanan sosdan sürülerek tepsiye yerleştirilir. Kenardaki fazlalıklar da üzerine kapatılır ve sos sürülür. Son olarak ayrılan kare ya da dikdörtgen yufka tepsiye serilir ve onun da üzerine sos sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınca üzeri folyo ile sıkıca kapatılır, folyonun üzerine de ıslak mutfak bezi kapatılır. Ilık hale gelince üstü açılır, iç malzemesi (peynir+maydanoz) yayılır. Boşluk kalmayacak şekilde sıkıca rulo yapılır. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilir. Tekrar fırına verilir, kaşarlar eriyip, hafif kızarana kadar pişirilir. Dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.

Şambaba Kurabiyesi


Tarifini Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım. Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık, harika portakal kokulu kurabiyeler. Yapımı da çok kolay, hemen hazırlanıyor.


Malzemeler:
1 su bardağı toz şeker
2 adet yumurta (birinin akı ayrılacak)
125 gram tereyağı

2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
3 -3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
üzeri için 1-2 çorba kaşığı toz şeker




Yapılışı:

Şeker ve yumurtalar mikserle 1-2 dakika çırpılır. Sıvıyağ, yoğurt ve rendelenmiş portakal kabuğu eklenip çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu ilave edilip ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Yumurtaların büyüklüğüne göre un miktarı değişebilir. Gerekirse un eklenebilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır. Önce yumurta akına sonra toz şekere batırılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.


Afiyet olsun.

Hellim Peynirli Mısır Ekmeği


Malzemeler :
3 su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı buğday unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağından 2 parmak fazla ılık su
1/2 paket yaş maya
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı haşlanmış mısır taneleri
1/2 demet dereotu
1 adet etli kırmızı biber
100 gr. hellim peyniri

Yapılışı :
Yaş maya 1 su bardağı ılık suyun içine atılır ve 2 tatlı kaşığı tozşeker eklenerek karıştırılır. Mısır unu, buğday unu ve tuz yoğurma kabına alınarak karıştırılır ve ortası havuz gibi açılır. Eritilen maya ve sıvıyağ eklenip iyice yoğrulur. Gerekirse bir miktar daha su eklenir. Üzerine tane mısırlar, küp doğranmış hellim peyniri, ince kıyılmış dereotu ve küçük doğranmış kırmızı biber eklenip tekrar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülerek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Hamur iki misli kabardığında 2-3 dakika kadar tekrar yoğrulur ve yağlanmış kalıba yerleştirilir. (Ben baton kalıp kullandım.) Yarım saat daha mayalanması için bekletilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. (Ekmeğin pişip pişmediğini kürdan testi yaparak anlayabilirsiniz. Batırılan kürdan temiz, kuru çıkıyorsa ekmek pişmiş demektir. )
Ilık hale gelince dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

3 Nisan 2009 Cuma

Antepfıstıklı ve Cevizli-Çikolatalı Kokolar


Balkan Köftesi


Malzemeler :
Köfte için;
500 gr. kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 adet yumurta
karabiber
tuz
2 dilim bayat ekmek
Diğer malzemeler;
5-6 adet patlıcan
3-4 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
2-3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
2 adet kırmızı biber ya da sivri biber
1 kase yoğurt
Yapılışı :
Köfte için verilen malzemeler bir kaba alınır ve iyice özleşinceye kadar yoğrulur. Yuvarlak yassı köfteler hazırlanarak ızgarada veya yağsız tavada pişirilir.
Patlıcanlar közlenir, kabukları suyun altına tutularak soyulur. Küp şeklinde doğranır. Bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı alınır. 1 yemek kağışı un eklenerek un hafif renk değiştirene kadar kavrulur, soğuk süt eklenip hızlıca karıştırılır. Patlıcanlar da eklenip, tuzu ayarlanak bir süre pişirilir.
Domatesler rendelenip, tereyağı ile birlikte bir süre pişirilir ve salça eklenir. Bir taşım kaynatılıp ocak kapatılır.
Servis tabağına önce patlıcanlı malzeme alınır ve yayılır. Üzerlerine ortadan ikiye bölünmüş köfteler dizilir. Aralarına közlenmiş kırmızı veya sivri biberler yerleştirilir. Üzerine hazırlanan domates sosu gezdirilir. Ortadaki boşluğa çırpılmış yoğurt dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Gürcü Mantısı (Hinkali, Fingali)



Malzemeler :
500 gr. un
500 gr. kıyma
aldığı kadar ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet orta boy kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınır ve ortası havuz gibi açılır. Ortasına bir yumurta kırılıp tuz ve su eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Üzeri örtülerek dinlendirilir. İç malzemesi için; rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, kıyma, 1-2 yemek kaşığı su, tuz ve baharatlar iyice karıştırılır. Hamurdan bezeler kopartılır ve mantı yufkası kalınlığında oklava ile açılır. Çay tabağı yardımıyla yufkadan yuvarlaklar kesilir. (İsterseniz minik bezeler kopartarak tek tek de açabilirsiniz ama büyük açıp tabakla kesmek daha pratik.) Yuvarlakların ortasına 1 yemek kaşığı iç malzeme yerleştirilir. Uçları 15 büzgü (pile) yapılarak kapatılır. Birleşen kısımları elle sıkıştırılarak incir sapı görünümü verilir. Tuzlu kaynar suda 10-15 dakika haşlanıp süzgeç yardımıyla servis tabağına alınır. Geleneksel olarak sade veya üzerine karabiber dökülerek elle yenir. Ben klasik sarımsaklı yoğurt ve biberli-salçalı sosla servis yapmayı tercih ettim. İstediğiniz sosla servis yapabilirsiniz.
Not : Patatesli veya peynirli yapılabilir. Patatesler haşlanıp kabukları soyulur ve çatalla ezilir. Tuz, karabiber ve pulbiberle tatlandırılır.
Mantının 15 büzgüden oluşan üst kısmına "kudi" yani şapka denir.
Afiyet olsun.