Disable Copy And Past

30 Ocak 2009 Cuma

Fındıklı Çikolatalı Kurabiye (P.D.Ç.S.E.35)

Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 adet yumurta (sarısı hamuruna, akı üzerine)
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un

Üzerine;
file fındık

Arasına;
1 paket bitter çikolata
2 adet vanilyalı gofret


Yapılışı :
Tüm malzemeler karıştırılır, aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan cevizden daha küçük parçalar kopartılıp, yuvarlanır ve biraz bastırılarak kurabiye şekli verilir. Kurabiyeler önce yumurta akına, sonra file fındığa batırılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Bitter çikolata Ben Mari yöntemiyle eritilir. (Bir kaba su doldurulup, ocağa yerleştirilir. Üzerine başka bir kap oturtulup, çikolatalar kırılıp üstteki kaba doldurulur ve eritilir. Üstteki kabın suya değmemesi gerekiyor.) Gofretler çikolatanın içine ufalanır. Kurabiyelerin alt kısımlarına gofret-çikolata karışımından sürülür ve diğer bir kurabiye ile birleştirilir.

Afiyet olsun.

29 Ocak 2009 Perşembe

Gelin Dili :)) (P.D.Ç.S.E. -35)

Tarifi Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım. İsmi çok hoşuma gitti. Gelinler, ismini "kaynana dili" olarak değiştirebilir :)) (Kaynanalar duymasın!) Bu tarifi P.D.Ç.S.E. 35 ev sahibesi Gülayce arkadaşımıza gönderiyor, daveti için kendisine çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
3-4 adet orta boy dolmalık kabak
1 kase beyaz peynir
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber
1 yumurta sarısı
Bulamak için;
2 adet yumurta
4-5 kaşık un
1 su bardağı galeta unu
Kızartmak İçin;
sıvı yağ
Yapılışı :
Kabakların kabukları kazınır ve yıkanır. Çok yumuşatmadan, suda haşlanır. Soğuyunca ortalarında ikiye kesilir. Her bir parça boyuna kesilerek 4'er dilime ayrılır. Bir kapta beyaz peynir çatalla ezilir. İçine ince kıyılmış dereotu, maydanoz, 1 yumurta sarısı, tuz ve karabiber eklenerek, iyice karıştırılır. Kabak dilimlerinden birinin üzerine peynirli karışım sürülür. Başka bir kabak dilimi peynirli karışımın üzerine kapatılarak, iki dilim birleştirilir. Bu şekilde hazırlanan kabaklar önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve son olarak galeta ununa bulanarak, kızgın yağda kızartılır. Üzerine kıyılmış dereotu ve maydanoz serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

27 Ocak 2009 Salı

Sarma Börek

Malzemeler :
1 paket yaş maya
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz

İçine;
200gr. lor ya da beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
1 yumurta akı

Arasına sürmek için;
200 gr. yumuşak margarin (Ben Becel kullandım.)

Üzerine;
yumurta sarısı

Yapılışı :
Süt bir kapta (cezve olabilir.) biraz ısıtılıp ılık hale getirilir. Toz şeker ve maya süte ilave edilip, karıştırılır ve mayanın kabarması beklenir. Un yoğurma kabına alınarak, ortası havuz gibi açılır. Yoğurma kabına mayalı süt, tuz, sıvı yağ eklenip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Gerekirse tekrar un ilave edilebilir. Hazırlanan hamur iki misli kabarana kadar mayalandırılır. Mayalanan hamur 3 eşit parçaya bölünür ve her bir parça oklava ile bıçak sırtı kalınlığında açılır. Aralarına oda sıcaklığında yumuşayan margarin sürülerek üç yufka üst üste yerleştirilir. En üstteki yufkaya da margarin sürülerek 16 eşit üçgen elde edilecek şekilde kesilir. (Önce (+) şeklinde kesilir ve her bir üçgen dörde bölünür.)
Peynir, ince kıyılmış maydanoz ve yumurta akı karıştırılarak iç malzeme hazırlanır. Hazırlanan iç malzeme üçgen parçaların geniş kısımlarına paylaştırılır. Börekler rulo şeklinde gevşekçe sarılarak, yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir. Bu şekilde 30 dakika daha mayalanması için bekletilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek, (İsteğe göre susam, çörek otu serpilebilir.)önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

26 Ocak 2009 Pazartesi

Tarif-i Yemek UNO Kampanyası



http://www.tarifiyemek.com/ UNO ile birlikte "Tarif-i Yemek UNO Kampanyası " adında bir kampanya başlatmış. Kampanya sonucunda 20 üyeye UNO Pastaban Seti yollanacaktır. Pastaban Set’inde 3 katlı kakaolu ve 3 katlı sade pastaban olacak. Peki çekilişe nasıl katılacaksınız?

Kampanya hakkında daha fazla bilgi için lütfen tıklayın.

Boncuklu Kurabiye

Bu kurabiyeleri de hala devam eden Edaca30 ve papatya68’in evsahibesi olduğu Hobidünyam woman forum yemek etkinliği #3 kurabiye ye, etkinliğine sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Malzemeler :
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta sarısı
4 su bardağı un
1 paket vanilya
100gr. çikolatalı draje
Yapılışı :
Un, vanilya ve kabartma tozu bir kapta harmanlanır. Margarin ve pudra şekeri mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır, yumurta sarısı da eklenip çırpmaya devam edilir. Unlu karışım eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde yuvarlanır. (İsteğe göre hamuru merdane ile açıp şekilli kalıplarla kesebilirsiniz. Ben hamurun bir kısmına kakao ekleyerek şekil verdim.) Hazırlanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ve üstlerine çikolatalı draje yerleştirilip, biraz bastırılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstleri beyaz kalacak çekilde pişirilir.
Afiyet olsun.

Hindistancevizli ve Portakallı Kurabiye


Bu kurabiyeleri sevgili Ufuk 'un sayfasında gördüm ve yaptım. Dondurma kaşığım olmadığı için ben elimde yuvarlayarak şekil verdim.


Malzemeler :
1,5 - 2 su bardağı hindistan cevizi
225 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı vanilya
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
Yarım çay kaşığı tuz
2,5 su bardağı un

Yapılışı :
Yumuşamış tereyağı ile pudra şekeri mikserle, krema gibi oluncaya kadar çırpılır. Un, tuz, portakal kabuğu, hindistan cevizi ve vanilya bir kapta harmanlanır. Toz malzemeler azar azar şekerle çırpılan tereyağına eklenir ve yoğrulur. Elde edilen yumaşak hamur buzdolabında en az 1 saat bekletilir. Hamurdan bir dondurma kaşığı yardımıyla parçalar alınıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine biraz aralıklı olarak dizilir. (Dondurma kaşığınız yoksa, iki adet çorba kaşığı yardımı ile de hamurdan parçalar alıp, tepsiye dizebilirsiniz. ) Hazırlanan kurabiyeler önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar, üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika dinlendirilip, çok fazla soğutmadan içinde pudra şekeri olan bir kapta, kurabiyeler pudra şekerine bulanır. İyice soğuduktan sonra üstlerine de hafifçe pudra şekeri serperek servis yapılır.

Afiyet olsun.

23 Ocak 2009 Cuma

Mantar Mücveri

Malzemeler :
500gr. kültür mantarı
1 tutam maydanoz
1/2 paket kabartma tozu
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı un
tuz, kekik

Kızartmak için;
sıvı yağ

Yapılışı :
Mantarlar iyice yıkanıp, boyuna dilimlenir ve limonlu suda haşlanır. Suyu süzülerek soğumaya bırakılır. İnce kıyılmış maydanoz, 1/2 paket kabartma tozu, kekik ve tuz eklenir. 3 adet yumurta 4 yemek kaşığı unla çırpılır. Karışıma mantarlar ilave edilip iyice karıştırılır. Malzemeden kaşıkla alınarak kızgın yağa dökülür ve arkalı önlü kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu ile alınıp isteğe bağlı sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Lahmacun Böreği (P.D.Ç.S.E. 34)


Malzemeler :
3 adet böreklik yufka
2 adet kuru soğan
2-3 adet sivri biber
250gr. kıyma
tuz, karabiber, pulbiber
ketçap
kızartmak için;
sıvı yağ
Yapılışı :
Yufkalar 2 adet yarım daire olacak şekilde kesilir. Yarım daire olan parçalardan 4-5 cm. genişliğinde şeritler kesilir. Soğan, biber ve domates robotta küçük küçük doğranır. Bir kaba alınıp üzerine kıyma eklenir. Tuzu ve baharatları ayarlanıp, iyice karıştırılır. Her bir parça yufkanın ucuna iç malzemeden paylaştırılır. Üçgen şekilde katlanarak muska şekli oluşturulur. Yufkanın ucu su ile ıslatılıp pişerken açılmaması için yapıştırılır. Kızgın yağda kızartılıp, fazla yağı kağıt havlu ile alınır. İsteğe göre üzerine ketçap dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

22 Ocak 2009 Perşembe

Mantarlı Börek (P.D.Ç.S.E. 34)


Bu tarifi "Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 34" ev sahibesi http://fzehra.blogcu.com/ arkadaşımıza gönderiyor ve daveti için çok teşekkür ediyorum. Tarifi yanlış hatırlamıyorsan Pelin' den almıştım.

Malzemeler :
3 adet böreklik yufka
100gr. tereyağı
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
İçine;
500gr. mantar
1 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tutam maydanoz
Üzerine; 1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı :
Sıvı yağ tencereye alınır ve yemeklik doğranmış soğanlar sıvıyağda pembeleştirilir. Dilimlenmiş mantarlar da tencereye eklenip, mantarlar suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuzu ve karabiberi ayarlanıp, ocak kapatılır. Soğuyunca ince kıyılmış maydanoz eklenip, harmanlanır.
Tereyağı bir kapta eritilir. Birinci yufka temiz bir zemine serilir, her tarafına fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı sürülür. ikinci ve üçüncü yufka da aralarına tereyağı sürülerek birinci yufkanın üzerine yerleştirilir. En üstteki yufkanın üzerine de tereyağı sürülür. Yufkalar önce (+) şeklinde kesilirek 4 eşit üçgen elde edilir. Her bir üçgen parça 3 eşit üçgene bölünerek, toplam 12 üçgen parça oluşturulur. Üçgen yufkaların geniş kenarına mantarlı iç malzemeden yerleştirilir, kenarları içe doğru kapatılıp, sigara böreği sarar gibi rulo yapılır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra geniş bir kaba yerleştirilip, üzerine 1,5 su bardağı soğuk süt gezdirilir. Sütü çekinceye kadar buzdolabında bekletilir. Sütü iyice çekince üzerlerine 2 yemek kaşığı un serpilir ve börekler buzlukta en az 6 saat bekletilir. Pişirileceği zaman buzluktan alınıp, üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Ocak 2009 Salı

Çikolatalı Rulolar

Bu kurabiyeleri Edaca30 ve papatya68’in evsahibesi olduğu Hobidünyam woman forum yemek etkinliği #3 kurabiye ye, etkinliğine gönderiyor, nazik davetleri için çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı (Küp küp kesilmiş)
2 çorba kaşığı pirinç unu
1 su bardağı un
4 çorba kaşığı pudra şekeri
1/3 su bardağı kakao
Süslemek için;
100 gr. kıyılmış beyaz çikolata
1 çorba kaşığı margarin
60 gr. bitter çikolata
Yapılışı :
Margarin, pirinç unu, un, şeker ve kakao mutfak robotunda veya mikserin hamur karıştırma parçasıyle karıştırılır. Karışım iyice bütünleşene kadar karıştırmaya devam edilir. Hazırlanan hamur hafifçe unlanmış bir zemine alınır. Çabuk hareketlerle yumuşayana kadar yoğrulur. hamur dörde bölünür, her parça 1 cm çapında uzun bir rulo olana kadar yuvarlanır. Hazırlanan rulodan 3' er cm. uzunluğunda parçalar kesilir. Kesilen parçalar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 10-12 dakika pişirilir, fırın ızgarasının üzerinde soğumaya bırakılır. Beyaz çikolata ve margarin küçük ısıya dayanıklı bir kapta karıştırılır ve kaynar su dolu bir tencerenin içine oturtularak eritilir, ateşten alınır. Soğuyan kurabiyeler erimiş çikolata karışımına yarıya kadar batırılır. Bitter çikolata da aynı yöntemle (margarinsiz) eritilir, yağlı kağıttan yapılan külahlara doldurulur ve kurabiyelerin üzerine şekilli olarak sıkılır. Çikolatalar donunca servis yapılır.
Afiyet olsun.