Disable Copy And Past

6 Kasım 2008 Perşembe

Mahlepli Simitler P.D.Ç.S.E. 29


Tarifini buradan aldım, çok beğendim. Bu güzel simitleri P.D.Ç.S.E. için karabiberinmutfağı arkadaşımıza gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.


Malzemeler :
1 kilo böreklik un(6 su bardağı)
1 su bardağından eksik sıvı yağ
4 yumurta
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 paket yaş maya (60 gr)
1 paket kabartma tozu
1,5- 2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı mahlep

üzerine serpmek icin susam

Yapılışı :
2 yumurtanın sarısı üzerine sürmek için ayrılır. Unun ortası havuz gibi açılıp önce yumurta sarıları ve akları, maya, kabartma tozu, sıvı yağ, tuz, şeker, mahlep, 1,5 su bardağı sıcak süt konur ve hamur yoğrulur eğer hamur koyu olursa veya unun hepsi karışmazsa yarım su bardağı süt de ilave edilip güzelce yoğrulur. Yumuşak ama özlü bir hamur elde edilir. Hamur hiç bekletilmeden cevizden küçük bezeler yapılır ve eller arada bir yağa batırılıp ıslatılır, elde yuvarlanarak uzatılıp çubuklar yapılır 2' şer uzun çubuk birbiri etrafında dolanarak sonra birleştirilip simit şekli verilir. Uc kısımları da altta kalacak şekilde tepsiye yerleştirilir. Hemen yumurta sarısı sürülüp üzerine susam serpilir. Tepside 1 saat bekletilerek kabarması sağlanıp önceden ısıtılmış 200c lik fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir. Fırından alıp ilk sıcaklığı çıkınca veya ılıkken servis edilir.

Afiyet olsun.

5 Kasım 2008 Çarşamba

Sucuklu Bonbon


Malzemeler :
6 yaprak milföy hamuru
1 adet yumurta sarısı
susam
1 kase küp seklinde doğranmıs sucuk
1/2 kase rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı :
Milföy hamurlarının her birine birer yemek kaşığı doğranmış sucuk yerleştirilip, kaşar peyniri rendesi serpiştirilir. Sigara böreği seklinde yuvarlanır. Her iki ucu bonbon şekeri kağıdı gibi bükerek kapatılır. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir. Çnceden ısıtılmış 200 derecede börekler kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Çikolatalı Brezel Şekilli Kurabiye



Brezel simide benzeyen özel bir Alman ekmeğidir. Ben sadece şeklini banzetmeye çalıştım. Çikolata kapladığım için brezel şekli çok iyi anlaşılmıyor. Şeklini görmek için buraya bakabilirsiniz.

Malzemeler :
250 gr. margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1adet yumurta
1 paket vanilya
3 su bardağı un

Üzerine; 250 gr. Bitter çikolata

Yapılışı :
Malzemelerin hepsi çukur bir kapta karıştırılıp, özleşene kadar yoğrulur. Buzdolabında 1 saat dinlendirilir. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopartılır. Her bir parça 10 cm uzunluğunda çubuk şeklinde hazırlanır. Bu çubuklara "B" harfi şeklinde form verilir. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 10-12 dakika pişirilir. Fırında çıkartılıp soğuması için beklenir. Bitter çikolata benmari yöntemi ile eritilir. Soğuyan kurabiyelerin bir yüzü çikolataya batırılır. Çikolata donduktan sonra servis yapılır.

Afiyet olsun.

Vişneli Karpatka



Tarif Sofra dergisinin Kasım sayısından.

Malzemeler :
2,5 çay bardağı su
50gr. margarin
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı un
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
3 adet yumurta
2 çay kaşığı kabartma tozu

Dolgu malzemesi;
1 poşet Dr. Oetker tart jöle
2 yemek kaşığı toz şeker
2,5 çay bardağı vişne suyu
1,5 su bardağı çekirdeksiz vişne

Krema ;
1 paket kremşanti
1 su bardağı soğuk süt

Yapılışı :
Su, margarin ve toz şeker bir tencereye alınarak kaynatılır. Nişasta ve un bir kapta karıştırılarak, bir seferde kaynayan suya boşaltılır. Sürekli karıştırılarak 1 dakika kadar pişirilir. Ocağın altı kapatılır. Daha çabuk soğuması için başka bir kaba alınabilir. Hamur soğuyunca yumurtalar tek tek eklenip, mikserle çırpılır. 5 dakika çırptıktan sonra kabartma tozu eklenip 1 dakika daha çırpılır. Hazırlanan hamur krema sıkma torbasına doldurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye 4cm. çapında ve 2cm. yüksekliğinde daireler oluşturacak şekilde sıkılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında; 25 dakika sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 30-35 dakika pişirilir. (Fırın kapağı kesinlikle açılmamalı.) Fırın kapatılıp kapağı açılmadan en az 15 dakika tepsi fırında bekletilir. Fırından alınca pişen şu topları enlemesine ikiye kesilir.
Tart jöle 2 yemek kaşığı toz şeker ile karıştırılır. Vişne suyu eklenip karıştırılarak pişirilir. Ocak kapatılıp vişne taneleri eklenir. 5-6 dakika karıştırılarak soğutulur. Dolgu topların alt kısımlarına yayılır ve soğutulur. Kremşantiye süt eklenip 2-3 dakika çırpılır. Krema sıkma torbasına doldurulup, vişneli dolgunun üstüne sıkılır. Üzerlerine topların kesilen üst kısımları kapatılıp bekletmeden servis yapılır.

Afiyet olsun.

Tek Kişilik Muzlu Pastalar


Tavşan pastayı kızım İrem kendisi hazırlayıp, fotoğrafını da kendisi çekti. Şeker hamuruyla oynamayı çok seviyor. Oyun hamuruna benzettiği için olsa gerek.
Malzemeler :
Pandispanya İçin;
3 adet yumurta
3 kahve fincanı tozşeker
3 kahva fincanı un
1/2 paket kabartma tozu
1/2 paket vanilya
isteğe bağlı limon ya da portakal kabuğu rendesi
Krema için;
1 paket vanilya aromalı Dr. Oetker créme olé
2.5 su bardağı soğuk süt (Créme olé için)
1 poşet vanilya aromalı krem şanti
1 su bardağı soğuk süt (krem şanti için)
Arasına ;
Muz
Kaplamak için;
Şerker hamuru
renkli gıda boyaları
Yapılışı :
yumurta ve şeker çırpılır; un, vanilya ve kabartma tozu eklenir. İyice karıştırılıp, yağlanmış tepsiye dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Kek soğuyunca; bir kalıp ya da su bardağı ile yuvarlaklar kesilir. Créme Olé üzerindeki tarife göre hazırlanır. 1 Poşet krem şanti 1 su bardağı soğuk sütle çırpılıp Créme olé ile karıştırılır. Pandispanyalar sütle ıslatılır, krema sürülerek üzerine muz dilimleri yerleştirilir. Diğer bir pandispanya parçası üzerine kapatılır. Üzeri çok az krema ile sıvanır. İstenilen renkte şeker hamuru tezgaha pudra şekeri serpilerek merdane ile açılır. Minik pastacıklar şeker hamuru ile kaplanıp, istenilen şekilde süslenir.
Afiyet olsun.

Ispanaklı Gözleme

Hamuru için:
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar su
1 tatlı kaşığı instant maya

İçine;
yıkanıp doğranmış ıspanak yaprağı
tuz
beyaz beynir

Yapılışı :
Hamur malzemeleri karıştırılıp kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Küçük bezelere bölünüp unlu bir kabın içine konulup, üzeri örtülür. Bu arada iç malzemesi hazırlanır. Yıkanıp kurutulan ıspanaklar bir kaba alınıp üzerine çok az tuz serpilir. Elle ovularak ıspanakların acısının gitmesi sağlanır. Peynir eklenip iyice karıştırılır. Dinlenen bezelerden biri unlu tezgahta daire şeklinde açılr. Yarısına iç harcı koyup diğer yarısı üzerine kapatılır, kenarları elle bastırılır. Çok az yağlanmış teflon tavada iki tarafı iyice kızartılır. İsterseniz yağsız tavada ya da saç üstünde pişirip daha sonra üstüne tereyağ sürüp servis yapabilirsiniz. (İrem ıspanak yemediği için bir kısmına iç malzeme olarak sucuk ve kaşar koyarak yaptım.)

Afiyet olsun.

4 Kasım 2008 Salı

Çikolatalı Kurabiye



Malzemeler :
150gr. oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı toz şeker
4 su bardağı un (ben 3,5 su bardağı kullandım.)
120 gr. bitter çikolata
Yapılışı :
Margarin, sıvı yağ, yumurta, yumurta sarısı, vanilya ve toz şeker mikserin hamur karıştırıcı ucuyla 2-3 dakika çırpılır. Üzerine un ve kabartma tozu elenerek eklenir, 2 dakika daha çırpılır. Hazırlanan hamur sıkma torbasına doldurulur, yağlı kağıt serilmiş tepsiye 5-6 cm. uzunluğunda aralıklı olarak sıkılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika, üstü beyaz kalacak şekilde pişirilir. Çikolata benmari yöntemiyle (Kaynar suyun üstüne oturtulmuş, başka bir kapta çikolata eritilir. Çikolatanın olduğu kabın suya değmemesi gerekiyor.) eritilir. Kurabiyelerin düz kısmına eritilmiş çikolata sürülerek 2 kurabiye birbirine yapıştırılır. Kalan çikolata yağlı kağıttan yapılan huniye doldurularak kurabiyelerin üzerine şeritler halinde sıkılır. (Ben bir kısmını birleştirdikten sonra ucunu çikolataya batırıp, toz fıstığa buladım.)
Afiyet olsun.

Çikolatalı Kozalak Pasta




Malzemeler :

Bir kutu pirinç patlağı,

125 gr tereyağı,

125 gr bitter çikolata

2 çorba kaşığı kakao,

2 çorba kaşığı bal


Üstüne serpmek için pudra şekeri ya da hindistan cevizi
Yapılışı:
Tereyağı ve bitter çikolata bir kapta beraberce benmari usulü eritilir. İçine bal ve kakao eklenip, iyice karıştırılır. Bu karışım pirinç patlaklarının üzerine dökülür ve tüm malzeme güzelce harmanlanır. Karıştırılan malzeme kaşıkla limon sıkacağının çukur olan arka kısmına doldurularak hafifçe bastırılır. Daha sonra limon sıkacağı bir tepsiye ters çevrilerek, şekli bozulmadan boşaltılır. Tüm malzeme bu şekilde hazırlandıktan sonra buzdolabında donması için bekletilir. Servise yakın bir zamanda kozalaklarımız servis tabağına alınarak üstlerine hindistan cevizi veya pudra şekeri serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

3 Kasım 2008 Pazartesi

Ekler Pasta


Malzemeler:
2 su bardağı su
100 gr. margarin
2 su bardağı un
4 yumurta
2 tatlı kaşığı toz şeker
yarım çay kaşığı tuz

Krema için:
1 yumurta
1 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı un
2,5 su bardağı süt
50 gr. margarin
Yarım limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı vanilya
(İsteğe bağlı 2 çorba kaşığı kakao eklenebilir.)

Üzerine :
1 paket (80 gr.) bitter çikolata, 2 yemek kaşığı krema

Yapılışı:
Bir tencerede yumurta, şeker, un, limon kabuğu rendesi ve süt topak olmaması için iyice karıştırılır. Ocağın altı yakılır, krema sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Margarin eklenip, ocak kapatılır. Soğuyunca vanilya ilave edilip bir süre çırpılır.

Şu hamuru : Bir tencereye su, margarin, tuz ve şeker konulup kaynatılır.Tencerenin altı kısılır, elenmiş un bir seferde tencereye dökülerek, 3-4 dakika tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak pişirilir. Pişen hamur daha çabuk soğuması için başka bir kaba alınır. Hamur soğuyunca yumurtalar tek tek eklenerek hamura iyice yedirilir. Hamur krema torbasına doldurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye 10 cm ya da istenilen uzunlukta sıkılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirilir. Fırın kapatılır ama en az 20 dakika kapağı açılmaz. (Fırın kapağını açarsanız hamurlar söner.) Fırından çıkartılan şu hamurlarının iyice soğuması beklenir. Soğuyan hamurlar bıçakla tam kopartılmadan kesilerek içine hazırlanan krema doldurulur. 2 yemek kaşığı çiğ krema kaynatılır. İçine küçük parçalanmış bitter çikolata atılarak iyice karıştırılır. Ilıklaşması beklenir. Krema doldurulan şu hamurları eritilmiş çikolataya ters olarak batırılır ve donması beklenir. Üzerine isteğe bağlı Antep fıstığı ya da hindistan cevizi serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Gelin Kalbi




Malzemeler :
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
1 adet limonun suyu ve kabuğu
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un
Üzerine :
yumurta sarısı
dövülmüş fındık
Yapılışı :
Yumurta, yoğurt, limon suyu ve kabuğu, sıvıyağ, margarin ve toz şeker çukur bir kapta 10 dakika çırpılır. Aldığı kadar un ve kabartma tozu eklenip iyice yoğrulur. (Unu fazla eklemeyin, biraz ele yapışması gerekiyor.) Hazırlanan hamur 15 dakika buzdolabında bekletilir. Buzdolabından çıkarılan hamur merdane ile 0,5 cm. kalınlığında açılarak, kalp şeklindeki bir kalıpla kesilir. Tepsiye dizilen kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürülür, çatalla şekiller verilir. Dövülmüş fındık serpilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.


Afiyet olsun.