Disable Copy And Past

23 Haziran 2017 Cuma

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması ve İftar Sofrası



Malzemeler :
10-12 adet dolmalık biber
10-12 yemek kaşığı pirinç
4 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık (kullanmadım)
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tutam dereotu, maydanoz
2 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı dolma baharı
1 çay kaşığı karabiber-tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı toz şeker

Üzerine;
2-3 adet domates

Yapılışı :
Pirinçler yıkanıp süzülür. Kuş üzümleri bir kaseye konulup üzerine sıcak su dökülür. Tencereye zeytinyağı konulup, dolmalık fıstıklar kavrulur. Üzerine doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince pirinçler ve kuş üzümleri tencereye dökülür. Karıştırarak 6-7 dakika kavrulur. Tuz ve baharatları ayarlanır. Kullanılan pirinç ölçüsüyle yapılan pilava konulacak suyun yarısı kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca ince doğranmış maydanoz, dereotu ve tarçın eklenip karıştırılır. Biberler yıkanarak sap ve çekirdek kısımları çıkartılır. Hazırlanan iç malzeme doldurulup, domates dilimleriyle biberler kapatılır, tencereye yerleştirilir. Biraz tuz eklenir. Biberlerin üzerine zeytinyağı gezdirilip, su ilave edilir. 5-10 dakika kaynadıktan sonra dolmalar suyu ile birlikte bir fırın kabına alınır.  Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri hafif kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.

Not : İç malzemesini özellikle biraz fazla hazırlayıp biberlerden kalan içle asma yaprağı sardım.

Afiyet olsun.

Kadınbudu Köfte



Çok uzun zaman önce yayınladığım bir tarif, fotoğrafı güncellemek için tekrar paylaşıyorum.


Malzemeler :
500 gr. köftelik kıyma
3 yemek kaşığı pirinç
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber
1 yumurtanın sarısı
Kızartmak için:
2-3 adet yumurta (çırpılmış)
Yarım su bardağı un
sıvıyağ
Yapılışı :
Kıymanın yarısı 1 adet rendelenmiş soğanla beraber yağsız olarak kavrulur ve soğutulur. Pirinçler yeterli miktarda su ile haşlanır. Kavrulmuş kıyma, çiğ kıyma, haşlanmış pirinçler, 1 adet yumurta sarısı, 1 adet rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber yoğurma kabında karıştırılır ve özleşinceye kadar yoğrulur. Buzdolabında yarım saat bekletilir. (Benim vaktim yoktu, bekletmeden de gayet güzel oldu.) Köfte harcından parçalar kopartılıp biraz büyükçe yassı (oval şekilli) köfteler hazırlanır. Köfteler önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır. Elma dilimli patates kızartması ile servis yapılır.
Afiyet olsun.

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı



Malzemeler :
1 paket hazır kemal paşa tatlısı
paketin üzerindeki tarife göre toz şeker ve su

Muhallebi için;
1 litre süt (4 su bardağı)
5-6 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı hindistan cevizi

Üzerine;
hindistancevizi

Yapılışı :
Paketin üzerindeki tarife göre kemal paşa tatlısı pişirilip soğumaya bırakılır.
Muhallebi malzemeleri vanilya hariç bir tencerede karıştırılıp koyu bir muhallebi kıvamında pişirilir. Ocaktan alınıp vanilya eklenir ve iyice karıştırılır. Oda sıcaklığına gelen kemalpaşa tatlıları şerbetinden alınarak uygun büyüklükte bir kaba dizilir. İlk sıcaklığı geçen muhallebi tatlıların üzerine dökülüp üzeri spatula ile düzeltilir. Üzerine bolca hindistan cevizi serpilip buzdolabında en az 4-5 saat dinlendirilip dilimlenerek servis yapılır. İsteğe göre tepsi yerine kuplara paylaştırılarak da hazırlanabilir.

Afiyet olsun.

22 Haziran 2017 Perşembe

Fırında Tavuk Şiş



Malzemeler :
600 gr. iri kuşbaşı doğranmış tavuk budu ya da tavuk göğsü (karışık kullandım.)
Sos için;
1/2 su bardağı süt
1 çay bardağından biraz eksik zeytinyağı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı toz kekik
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı soya sosu
Yapılışı :
Sos malzemeleri bir kapta karıştırılır. Tavuk etleri de sosa eklenip harmanlanır, üzeri örtülüp buzdolabında 3-4 saat bekletilir. Dinlenen tavuk eti buzdolabında alınıp çöp şişlere dizilir. Hazırlanan şişler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. Pişirme sırasında şişler ara sıra alt üst çevrilir, her tarafının eşit kızarması sağlanır. (Ben iftar telaşından çevirmeyi unuttum) Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Fırında Yoğurt Soslu Patates



Malzemeler :
5-6 adet orta boy patates
3-4 yemek kaşığı yoğurt
yarım çay bardağı sıvı yağ
kekik, nane, karabiber, reyhan, pul biber, sarımsak tozu (ezilmiş sarımsak da olur), tuz

Yapılışı :
Patatesler taze ise iyice yıkanarak temizlenir; halka veya elma dilim şeklinde doğranır. Taze patates değilse kabukları soyulup dilimlenir. Bir kapta yoğurt, sıvı yağ, tuz ve baharatlar karıştırılır. Patatesler yoğurtlu karışıma eklenip harmanlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye üst üste gelmeyecek şekilde dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında patatesler kızarıncaya kadar (35-40 dakika) pişirilir.

Afiyet olsun.

21 Haziran 2017 Çarşamba

Peynirli Sufle Börek




Malzemeler
1/2 su bardağı sıvı yağ (orjinal tarifte 1 su bardağı)
2 su bardağı süt
3 adet yumurta
3 adet yufka
1 kase lor peyniri ya da beyaz peynir (evde sütü sirke ile kestirerek yaptığım peyniri kullandım)
1 kase kaşar peyniri rendesi

Yapılışı :
Yufkalar rulo şeklinde sarılır, kesme tahtasına alınarak 2-3 cm kalınlığında kesilir.


 Kesilen yufka ruloları şeritler halinde açılır. 

Yumurtalar mikser ile çırpılır. Üzerine sıvı yağ, süt ve peynirler eklenip karıştırılır. (Kaşar peynirinin yarısı üzerine serpmek için ayrılır.) Karışımın içine şerit halindeki yufkalar da atılıp iyice harmanlanır, uygun büyüklükteki yağlanmış bir fırın kabına dökülüp düzgünce yayılır. (Büyük boy dikdörtgen borcam kullandım.)


Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar (35-40 dk.) pişirilir. Kızaran börek fırından alınıp üzerine ayrılan kaşar peyniri rendesi serpilir, 1-2 dakika sıcak fırında bekletilip kaşar peynirinin erimesi sağlanır. İlk sıcaklığı çıkınca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

20 Haziran 2017 Salı

Kırmızı Biber (Kapya) Yatağında Karışık Kızartma ve İftar Davetim







İftar Menüsü :
Süzme mercimek çorbası
Mantarlı Beef Stroganoff
Fırında baharatlı patates
Şehriyeli pirinç pilavı
Zeytinyağlı biber dolması ve yaprak sarması
Kırmızı biber yatağında karışık kızartma
Çoban salata
Yoğurtlu semizotu salatası
Fındıklı sarma güllaç ve ev yapımı baklava

Kırmızı Biber Yatağında Karışık Kızartma

Malzemeler :
2 adet orta boy patates (Kızartmayı oldukça erken hazırladığım için patates kullanmadım, patateslerin bekleyince tadı kaçıyor, hemen servis yapılacaksa kullanılabilir.)
9-10 adet kırmızı kapya biber (aynı boyda olmasına dikkat edilir.)
3-4 adet kemer patlıcan
3-4  adet kabak
3-4 adet köy biberi
2 adet orta boy havuç

Üzerine;
sade veya sarımsaklı yoğurt

Kızartmak için ;
Bol sıvı yağ

Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup küp şeklinde doğranır; acısının çıkması için tuzlu suda bekletilir. Sonra suyu sıkılarak kızgın yağda kızartılır, kağıt havlu üzerine alınır. Kabakların kabukları sıyrılır, küp şeklinde doğranıp kızartılır. Havuçların kabukları kazınır, verev şekilde doğranarak kızartılır. Köy biberlerinin çekirdekleri çıkarılır ve 2 cm. boyunda doğranarak kızartılır. Son olarak yıkanıp kurulanmış kırmızı kapya biberler bütün olarak kızartılır. Biraz soğuyunca karnı yarık şeklinde açılıp, çekirdekleri dikkatlice temizlenir. Kızartılan sebzeler hazırlanan kapya biberlere paylaştırılır. Servis tabağına alınıp isteğe göre üzerine sade veya sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır. (Domates sos ile birlikte de servis yapılabilir.)

Afiyet olsun.

Fındıklı Güllaç Sarma




Malzemeler :
5 yaprak güllaç
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 su bardağı iri çekilmiş fındık
Süslemek için;
file Antep fıstığı
kiraz, çilek, vb. meyve

Yapılışı :
Süt ve toz şeker bir tencereye alınır; şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Sütün sıcaklığı hafif el yakacak duruma geldiğinde ocaktan alınır, vanilya eklenip karıştırılır. (Sütün sıcaklığı yoğurt mayalama ısısında olacak, kaynar olursa güllaç yaprakları parçalanabilir, çok ılık olursa da sütü çekmez)
 Isıtılan sütten 1-2 kepçe büyük boy fırın tepsisine dökülür. Güllaç yaprakları makasla ikiye kesilir. İlk parça süt dökülmüş tepsiye parlak yüzeyi üste gelecek şekilde yerleştirilir. Üzerine tekrar süt dökülür. Geniş kenarına iri çekilmiş ceviz veya fındık yerleştirilip rulo şeklinde sarılır, kendi etrafında döndürülerek gül böreği şekli verilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanıp bir tepsiye dizilir, üzerine kalan süt dökülür. 4-5 saat dinlendirilip üzeri isteğe göre süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

19 Haziran 2017 Pazartesi

Ağzı Açık




Urfa Yöresine özgü bir hamur işi çeşidi. Urfalı birinin elinden yemediğim için orjinal tarifi bilemiyorum, internette bulduğum tarifleri harmanlayarak kendimce yaptım. Urfalıların hoş görüsüne sığınıyorum. Orjinal tarif gönderen olursa seve seve denerim:))

Malzemeler :
Hamuru için;
3 su bardağı un
1/2 çay bardağı sıvı yağ
3/4 çay bardağı yoğurt (Yarım çay bardağından biraz fazla)
yarım çay kaşığı karbonat
1 adet yumurta
yeterince su
1 çay kaşığı tuz

İçine ;
350 gr. kıyma
1 adet rendelenmiş kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
karabiber, yenibahar
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı un

Kızartmak için :
bol sıvı yağ

Yapılışı :
İç harcı için verilen bütün malzemeler bir kapta karıştırılır ve dinlenmeye bırakılır.
Hamur malzemeleri bir yoğurma kabına alınıp karıştırılır, yeterince su ilavesiyle sert bir hamur yoğrulur. Hamurdan bezeler yapılıp mantı hamurundan biraz kalın olacak şekilde açılır. Bir kase yardımıyla yuvarlaklar kesilir. Kesilen yuvarlakların ortasına fırça ile çok hafif su sürülür. (kızartma sırasında kıyma dökülmesin diye) İç malzeme yuvarlakların kenarlarında biraz boşluk kalacak şekilde kaşıkla hamurun üzerine yayılır. Kenarları pile yapılarak iç harcı üzerine doğru bükülür. Hamur bitinceye kadar işlem tekrar edilir. Kızartma tenceresine yağ alınıp ısıtılır. Hazırlanan börekler kıymalı tarafı alta gelecek şekilde yağa bırakılır, arkalı-önlü çevrilerek kızartılır. Yağlı kağıt üzerine alınarak fazla yağı süzülür. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

16 Haziran 2017 Cuma

Pratik Peynirli Börek



Malzemeler :
2 adet hazır böreklik yufka
2 adet yumurta (birinin sarısı üstüne sürmek için ayrılır.)
3 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ

İçine ; 1 kase beyaz peynir
isteğe göre bir tutam kıyılmış maydanoz (Ben koymadım)
Üzerine ;
çörek otu

Yapılışı :
Yumurtalar bir kaba kırılır, birinin sarısı üzerine sürmek için bir kenara ayrılır. Kaptaki bir yumurta ve 1 yumurta akına yoğurt ve sıvı yağ eklenip iyice çırpılır. Yufkalardan biri temiz bir zemine serilir, üzerine her yerine gelecek şekilde hazırlanan sos sürülür. Beyaz peynirin yarısı ufalanarak yufkanın üzerine serpilir. Bir kenarından başlanarak rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan rulo 4-5 parmak genişliğinde kesilerek dilimlenir, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Kalan yufka da aynı şekilde hazırlanır. Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülüp çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.