Disable Copy And Past
22 Haziran 2016 Çarşamba
Zeytinyağlı Enginar
Malzemeler :
4 adet enginar
2 adet havuç
1 kase bezelye
1 adet kuru soğan
1 adet domates
1 çay bardağı kadar zeytinyağı
1-2 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
bir tutam dereotu
Yapılışı :
Soğan yemeklik doğranıp zeytin yağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Verev şekilde doğranmış havuçlar eklenip kavurmaya devam edilir. Havuçların rengi dönünce bezelye ve küp doğranmış (kabukları soyulmuş) domates eklenip kavurmaya devam edilir. (Donmuş bezelye kullanılacaksa bir taşım kaynatılıp suyu dökülerek kullanılması tavsiye edilir.) Limonlu sudan çıkarılan enginarlar büyüklüklerine göre 4 ya da 6'ya bölünerek tencereye eklenir, tencereye sebzelerin hafif üzerine çıkacak kadar su dökülür. Toz şeker atılıp tuzu ayarlanır ve pişmeye bırakılır. Sebzeler yumuşayınca üzerine kıyılmış dereotu atılıp ocaktan alınır. Tenceresinde soğutulup servis yapılır.
Afiyet olsun.
16 Haziran 2016 Perşembe
İrmikli Perde Tatlısı
Malzemeler :
12-13 adet hazır baklava yufkası (kaç tane kullandığımı saymadım, büyük boy dikdörtgen borcam tepsi doluncaya kadar yufka kullandım)
yarım su bardağı sıvı yağ (yaklaşık)
yarım su bardağı irmik
Üzerine;
2 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ (1 parmak eksik kullandım)
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya (Ben ekledim)
yarım su bardağı toz şeker
Şerbeti;
2 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Süsleme için;
çekilmiş fındık ya da ceviz
Yapılışı :
Önce şerbet hazırlanır : toz şeker ve su tencereye alınıp şeker eriyinceye kadar karıştırılır, kaynamaya bırakılır.7-8 dakika kaynatılıp limon suyu damlatılır, 2-3 dakika sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Baklava yufkası düz bir zemine serilir, üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür, her yerine gelecek şekilde irmik serpilir. Baklava yufkasının kısa kenarından başlanarak iki ucundan tutulup ileri doğru pile yaparak büzüştürülür. Bu işlemler sırasından diğer yufkaların üzeri kurumaması için örtülür ve hızlı şekilde işeme devam edilir. Büzüştürülen yufka dikkatli bir şekilde hafif yağlanmış büyük bor bir tepsiye dizilir. Bütün yufkalar tepsi doluncaya kadar aynı şekilde hazırlanıp sıkı bir şekilde yerleştirilir.
Yumurtalar ve toz şeker mikser ile çırpılır. Süt, sıvı yağ, kabartma tozu, vanilya eklenip karıştırılır. Hazırlanan sos tepsideki yufkaların üzerine kaşık ile eşit şekilde dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınan tatlı ilk sıcaklığı çıkıncaya kadar (5 dakika) bekletilir. Üzerine soğuk şerbet her yerine gelecek şekilde dökülür, fındık kırığı serpilir. Şerbetini çekip iyice soğuyunca servis edilir. (Bir gece bekletilerek servis edilmesi tavsiye edilir.)
Afiyet olsun.
Kaynak : kadıncatarifler
14 Haziran 2016 Salı
Pastırmalı Çıtır Börek
İstediğiniz iç malzeme ile yapabilirsiniz, ben 2 yufkayı pastırmalı, 1 yufkayı beyaz peynirli yaptım. İftar sofralarına çok yakışacak kolay ve leziz bir börek.
Malzemeler :
3 adet yufka
1,5 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı un
İçine;
pastırma
kaşar peyniri
Üzerine;
yumurta sarısı, haşhaş tohumu
Yapılışı :
Sıvı yağ ve un bir kasede çırpılır. (Sos malzemesini yufkalara eşit paylaştırmak için her bir yufka için yarım çay bardağı sıvı yağ ile 1 kaşık unu ayrı ayrı çırptım, hepsini birlikte de çırpabilirsiniz) Yufkalardan ilki temiz bir zemine serilir, üzerine fırça ile un-yağ karışımı sürülür ve "D" şeklinde ikiye katlanır, üzerine tekrar un yağ karışımı sürülüp 6 eşit üçgen parçaya bölünür. Üçgenlerin geniş kenarına küçük parçalara bölünmüş pastırma ve kaşar dilimleri yerleştirilir. Kenarları hafifçe iç malzemenin üzerine doğru katlanır ve rulo şeklinde sarılır. Bütün yufkalar aynı şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp haşhaş tohumu serpilir. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
10 Haziran 2016 Cuma
Damat Paçası ve İftar Sofrası
İftar menüsü :
Muradiye çorbası
Damat Paçası
Zeytinyağlı enginar
Akdeniz salatası
Deniz börülcesi salatası
Trileçe
Malzemeler :
4 adet tavuk but
1 adet soğan
3-4 adet tane karabiber
tuz
3 adet yufka
1 çay bardağına yakın sıvı yağ
3 su bardağı tavuk suyu (yufkaları ıslatmak için)
Paça için;
3 yemek kaşığı un (tepeleme)
3 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme)
3 adet yumurta
1,5 yemek kaşığı sirke
3 diş sarımsak
3 su bardağı tavuk suyu
Üzerine;
2 yemek kaşığı tereyağı
kırmızı toz biber
Yapılışı :
Tavuk butları bir tencereye alınır, üzerine dörde bölünmüş kuru soğan, tane karabiber, tuz ve 7 su bardağı kadar su eklenerek haşlanır. Tavuklar haşlanınca suyundan ayrılıp etleri didiklenir. Suyu bir süzgeç yardımıyla süzülür.
Yufkalar aralarına sıvı yağ sürülerek yağlanmış tepsiye dışarı taşmayacak şekilde dizilir. (Kare borcam tepsi kullandığım için 2 yufka kullandım ve tavuk hariç dişer malzemelerin 3'te 2'sini kullandım. Verilen ölçüler daha büyük fırın tepsisine uygun) Son yufka katının üzerine de sıvı yağ sürülüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirilir. Kızarak yufkalar fırından alınıp üzerine 3 su bardağı tavuk suyu dökülür, tavuk suyunu çekmesi için bir kenarda bekletilir, fırına kaldırılır..
Paça için; un, yumurta ve yoğurt mikser ile çırpılır, ezilmiş sarımsak ve sirke eklenir. 3su bardağı tavuk suyu ve tuz eklenip pürüzsüz oluncaya kadar çırpılır. Ocağa alınıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Didiklenen tavuklar bir tavaya alınıp biraz tere yağında çevrilir. Suyunu çeken yufkaların üzerine hazırlanan sos (paça) her yerine gelecek şekilde yayılır. Tere yağında çevrilmiş tavuklar serpiştirilir. Bir yemek kaşığı tereyağı ve kırmızı toz biber bir tavada kızdırılıp tavukların üzerine gezdirilir. Dilimlenerek sıcak servis edilir.
Afiyet olsun.
Muradiye Çorbası
Malzemeler :
1 parça tavuk göğsü (minik küpler halinde doğranmış)
1 adet sakız kabağı
1 adet havuç
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı arpa şehriye
1 yemek kaşığı un
250 gr. yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine ; 2 yemek kaşığı tereyağı, kuru nane
Yapılışı :
Kabak ve havuç kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır, tavuk eti eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Havuç eklenip 5 dakika kadar kavrulur. Sonra kabak da eklenerek bir süre daha kavrulur üzerine 4-5 su bardağı kadar sıcak su eklenir, pişmeye bırakılır. Sebzeler ve tavuk yumuşayınca şehriye eklenir ve şehriyeler şişene kadar pişirilir. Un ve yoğurt karıştırılır, kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe alınarak yoğurtlu karışıma eklenerek karıştırılır. Devamlı karıştırılarak yavaş yavaş kaynayan tencereye eklenir ve birkaç dakika kaynatılır. Bir tavada tereyağı eritilir, nane eklenip kavrulur ve çorbaya eklenir. Tuzu ayarlanıp servis edilir.
Afiyet olsun.
Trileçe (Balkan Tatlısı)
Malzemeler :
5 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
5 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için;
4 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
400 ml. krema (200 ml. lik 2 paket)
Karamel Sos için;
1 çay bardağı toz şeker
50 gr. margarin
200 ml. krema
Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınarak şeker eriyinceye kadar çırpılır. Sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Un, irmik, kabartma tozu, vanilya eklenerek tekrar çırpılır. Hazırlanan hamur margarinle yağlanmış tepsiye dökülür ve 180 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirilir. Kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir.
Toz şeker, süt ve kremalar derin bir kapta en az 10 dakika, üzeri köpük köpük oluncaya kadar mikser ile çırpılır, buzdolabına kaldırılır.
Toz şeker bir tavaya alınıp sürekli karıştırılarak eritilir. Açık karamel rengini alınca margarin ve krema eklenir, karıştırılarak pişirilir. Karamel kıvamını alınca ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
Pişen kek ılınınca üzerine kepçe ile hazırlanan soğuk şerbet gezdirilir. (Şerbetin köpüğü kekin üzerinde kalacak) Bir gece buzdolabında dinlendirilir. Dilimlenip üzerine karamel sos dökülerek servis yapılır. (Ben bir kısmını hazır meyveli sos ile servis yaptım.)
Afiyet olsun.
Kaynak : nursevincelezzetler.com
2 Haziran 2016 Perşembe
Puding Dolgulu Kakaolu Kek
Tarif http://mutfaksirlari.com'dan...
Malzemeler:
Keki için:
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker (160 gr)
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı un (285 gr)
2 damla vanilya aroması isteğe göre
1 paket kabartma toz (10 gr)
2 yemek kaşığı kakao
Pudingi için:
1 yumurtanın sarısı
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı nişasta
3 damla vanilya aroması
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Yumurta ve toz şekeri yumurtalar kabarıp şeker eriyinceye kadar çırpılır. Süt, sıvı yağ ve isteğe göre vanilya aromasını eklenerek çırpmaya devam edilir. Üzerine un, kakao ve kabartma tozunu elenerek eklenir. Tamamen karışan kek hamuru yağlanmış orta boy dikdörtgen bir fırın kabına alınır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika boyunca pişirilir. Kürdan testi yapılarak içinin pişip pişmediği kontrol edilir. (Batırdığınız kürdan kuru çıkarsa pişmiş demektir) Pişen keki fırından alınır ve soğumaya bırakılır.
Puding için; nişasta ve toz şeker tencereye alınır. Üstüne azar azar süt ilave edilerek çırpılır. Sütün tamamı ve yumurta sarısı eklenir. Kıvam alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Ocaktan almadan tere yağı ve vanilya aromasını ilave edilir ve çırpılır. Puding oda sıcaklığına gelinceye kadar ara sıra karıştırılarak dinlendirilir. Soğuyan kekin üstüne eşit aralıklarla delikler açılır. (Bunun için minik kalıp ya da krema duylarını kullanabilirsiniz.) Çıkan kek parçaları kenara ayrılır. Oda sıcaklığına gelen puding açılan deliklere ve kekin üstüne yayılır. Ayrılan kek parçaları ufalanarak kekin üstüne serpiştirilir. Buzdolabında 1 gece dinlendirilir ve dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Hindistan Cevizli Kurabiye
Malzemeler :
- 3 su bardağı Hindistan cevizi
- 1 su bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı un
- Yarım çay kaşığı kabartma tozu
- 1 adet yumurta
- 1/3 su bardağı süt
- Yarım çay kaşığı vanilya
- 1 su bardağı parça bitter çikolata
- 2 çay kaşığı zeytinyağı (Kullanmadım.)
Yapılışı :
Un, kabartma tozu ve vanilyayı bir karıştırma kabına elenir. Süt, şeker ve yumurta derin bir karıştırma kabına alınarak çırpılır. Unlu karışım üzerine eklenerek bir spatula yardımıyla karıştırılır. Hindistan cevizini eklenerek karıştırmaya devam edilir. Hazırlanan karışımdan istenilen büyüklükte parçalar kopartılıp şekil verilir ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15-20 dakika pişirilir. çikolata benmari usulü eritilir. Pişen kurabiyelerin bir ucu çikolataya batırılıp isteğe göre dövülmüş ceviz, fıstık, vb. bulanır.. çikolata donduktan sonra servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : Lezzet Dergisi
27 Mayıs 2016 Cuma
Simit Poğaça ve Kahvaltı sofrası
Malzemeler :
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı su
1/2 su bardağı sıvı yağ
125 gr. eritilip soğutulmuş tereyağı
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya (11 gr.)
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı toz şeker (tepeleme)
aldığı kadar un
Üzerine;
2 yemek kaşığı pekmez
3-4 yemek kaşığı pekmez
yeterince susam
İçine; beyaz peynir-kaşar ya da sucuk-kaşar
Yapılışı :
Yoğurma kabına eritilip soğutulmuş tereyağı, ılık süt, ılık su, maya, şeker, yumurta, tuz ve mahlep alınıp karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele hafif yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Yaklaşık 20 dakika mayalanması için bekletilir. Pekmez ve bir kapta iyice karıştırılır.Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp avuç içinde açılır, ortasına beyaz peynir ve kaşar peyniri karışımı (isteğe göre sucuk-kaşar) yerleştirilip kapatılır. Bütün hamur bu şekilde hazırlandıktan sonra poğaçalar önce pekmez-su karışımına batırılır, sonra her tarafı susama bulanıp hamurun birleştirme yerleri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Sucuklu olanların üzerine keskin bir bıçak ile verev şekilde 2-3 çizik yapılır, peynirli olanların ortası karnıyarık şeklinde kesilip biraz daha kaşar peyniri rendesi yerleştirilir. Tepside 5-10 dakika daha bekletilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
20 Mayıs 2016 Cuma
Ispanak Salatası
Malzemeler :
300 gr. ıspanak yaprağı
2 adet orta boy patates
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı zeytinyağı
kırmızı pul biber, tuz
Yapılışı :
Yıkanıp kurulanan ıspanak yaprakları (sadece yapraklar kullanılacak, saplarını kullanmıyoruz!) incecik kıyılır, tuzla ovulur.
Patatesler haşlanıp kabukları soyulur ve çatalla ezilerek püre haline getirilir. Patatesler soğuyunca; ıspanak, süzme yoğurt, mayonez ve tuzla karıştırılıp salata tabağına alınır. Üzerine zeytinyağı ve kırmızı pul biber gezdirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)