Disable Copy And Past
27 Ocak 2015 Salı
Portakallı Şam Kurabiyesi
Malzemeler :
3 yumurta (Birinin akı üzerine sürmek için ayrılır.)
1 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu ve suyu
2 paket kabartma tozu
1 cay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 su bardağı çekilmiş fındık
Aldığı kadar un
Üzerine;
toz şeker
Yapılışı :
Yumurtalar kırılıp birinin akı ayrılır. Sıvı yağ, yoğurt, şeker, portakal kabuğu rendesi ve suyu yumurtalara eklenip karıştırılır. Üzerine fındık, kabartma tozu, karbonat ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğurulur. Hamurdan iri mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzeri bıçakla fazla bastırmadan (+) şeklinde çizilir. Yumurta akı çırpılıp kurabiyelerin üzerine sürülür ve bolca toz şeker serpilir. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
22 Ocak 2015 Perşembe
Browni Kurabiye
Denemek için biraz geç kaldığım, nefis bir kurabiye. Kaynak : http://www.nefisyemektarifleri.com
Malzemeler :
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
125 gr. (yarım paket) margarin
4 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 su bardağı un
Şerbeti için :
2 çay bardağı su
2 çay bardağı toz şeker
Yapılışı :
Su ile şeker kaynatılıp soğumaya bırakılır.
Yumurta mikser ile çırpılır, sıvı yağ ve şeker ilave edilip çırpmaya devam edilir. Kalan malzemelerin tamamı eklenip yoğurulur. (Un azar azar ilave edilir, hepsini birden dökerseniz yoğurmak zor olabilir.) Kulak memesi kıvamında hazırlanan hamurdan küçük parçalar kopararak yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 180 derece fırında üzerleri çatlayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. (Kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir.) Kurabiyeler henüz sıcak iken önceden hazırlanıp soğutulmuş şerbete atılır, 2-3 saniye şerbette tutulup servis tabağına alınır. Üzeri hindistancevizi, toz fıstık, vb. ile süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.
19 Ocak 2015 Pazartesi
Boşnak Böreği (Güncelleme)
Blogumda paylaştığım ilk tariflerden biri; uzun zaman sonra tekrar yapınca fotoğrafını da güncellemek istedim. Patatesli, ıspanaklı ve pırasalı olmak üzere 3 farklı iç malzeme ile hazırladım. Ispanaklı iç malzemeyi burada olduğu gibi çiğden, pırasalı malzemeyi de pırasaları kavurup karabiber ve pul biberle tatlandırarak hazırladım.
Malzemeler:
1 kg un
yeterince ılık su
tuz
İç harcı :
4-5 patates
1 adet kuru soğan
tuz, karabiber, pul biber
1 tatlı kaşığı salça
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
içine sürmek için :
1/2 paket margarin
1 çay bardağı sıvı yağı
Yapılışı :
Un,
ılık su ve tuzla sert olmayacak bir hamur yoğrulup, 4-5 bezeye ayrılır
ve üzerleri bir bezle örtülüp dinlenmeye bırakılır.(yaklaşık 1
saat)Hamur dinlenirken iç harcı hazırlanır. Patates haşlanır, kabukları soyulup çatalla ezilir. Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça eklenip biraz daha kavrulur. Patates eklenip kavurmaya devam edilir, tuz ve baharatlarla tatlandırılıp ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
Bir tavada margarin eritilir ve sıvı
yağ eklenip karıştırılır. Bezeden bir tane alınır ve unlamış zeminde
oklava ile biraz açılır. Yağ karışımından sürülür ve elle kenarlarından çeke
çeke büyütülür ama yırtılmamasına dikkat edilir. Yufka inceliğinde
olduğu zaman kenarlarına patatesli harçtan yerleştirilir ve hamurun
kenarı üzerine katlanır. Tekrar yağ karışımından dökülür ve uzata uzata
rulo gibi sarılır. Ortasına gelindiğinde hamur yırtılıp ruloyu
tamamlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Bütün hamurla
aynı işlem tekrarlanır. Hamurun hepsi bittiğinde kalan yağ karışımı
böreğin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri
kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun...
15 Ocak 2015 Perşembe
Portakallı Babaanne Kurabiyesi
Malzemeler :
150 gr. tereyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3,5 su bardağı un
Üzerine;
2 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Bütün malzeme bir kapta karıştırılıp yoğrulur. Hamurdan cevizden daha büyük parçalar kopartılıp yuvarlanır. Toz şekere bulanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
8 Ocak 2015 Perşembe
Altınkek Poğaçası
Tarif kendimceyemek.com Güler Hanım'dan; içinde kabartma tozu olmamasına rağmen çok güzel kabarıyor, biz çok beğendik:))
Malzemeler :
250 gr margarin (oda sıcaklığında)
3 adet yumurta ( bir tanesini hamurun içine koymayacağız)
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
3,5 su bardağı un
İçine ,
1 adet soğan
200 gr kıyma
1 adet haşlanmış patates
3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber, toz kırmızı biber
Yapılışı :
Patatesler haşlanır. Yemeklik doğranmış soğan çok az sıvı yağda kavrulur. Soğanlar pembeleşince kıyma eklenip; kıyma tane tane oluncaya kadar kavrulur. Haşlanmış patatesler soyulup rendelenir ve kıymaya eklenir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp soğumaya bırakılır.
Bir yumurta kırılır ve sarısı ayrı, beyazı ayrı kaselere alınır.
Hamur için verilen malzeme bir kaba alınıp iyice yoğrulur. Eller hafifçe yağlanarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır, el ayası kadar açılıp iç malzeme yerleştirilir ve kapatılarak yuvarlanır. Yumurta akına bulanıp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Bütün hamur bu şekilde hazırlandıktan sonra üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürülür ve susam serpilir. 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
5 Ocak 2015 Pazartesi
Bodrum Yemeği (Kerevizli Pırasa)
Malzemeler :
1 kg. taze köy pırasası
1 baş bol yeşillikli kereviz
250 gr. kuzu veya dana kuşbaşı doğranmış et
1 su bardağı haşlanmış nohut
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet limon
3 adet olgun domates
2 adet yemeklik doğranmış soğan
Yapılışı
Öncelikle kuşbaşı etler, iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Büyük bir tencereye iki kaşık sıvı yağ konur ve soğanlar pembeleşene kadar kavrulur.
Üzerine sırasıyla kerevizin sert olan sap kısımları, yıkanmış doğranmış pırasalar, kerevizin yeşil yaprakları, kerevizin etli kısmı, nohut, pişmiş et, domates, limon suyu ve tuzu ilave edilir.
4) Kaymamaya başlayana kadar harlı, sonra da orta ateşte pişmeye bırakılır. Bu yemek için domatesin suyu yeterli gelmezse pişme sırasında ara ara sıcak su ilave edilerek bütün sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
31 Aralık 2014 Çarşamba
Sütlü Japon Ekmeği
http://lullaby.mutfaksirlari.com/ 'da görüp "mutlaka denemeliyim" dediğim bir tarif, gerçekten çok lezzetli, denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler
(Ölçü 240 ml.lik bardak ile)
Thangzhong hamuru için;
67 gr su (6 çorba kaşığı dolusu)
15 gr ekmeklik un (2 çorba kaşığı silme olacak)
Hamur için;
60 gr süt ( 1/4 su bardağı)
60 gr krema (1/4 su bardağı)
1 adet büyük boy yumurta
2 çorba kaşığı dolusu tereyağı oda ısısında yumuşamış
1 çorba kaşığı dolusu süt tozu (Tarif sahibinin önerisiyle Pınar Süt tozu kullandım)
50 gr toz şeker (1/4 su bardağı)
5 gr (1,5 tatlı kaşığı dolusu instant kuru maya)
1 tatlı kaşığı tuz
350 gr ekmeklik un (2 + 3/4 su bardağı)
Yapılışı:
Thangzhong için; un ve su küçük bir teflon tavada tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilir (koyu muhallebi kıvamında oluyor) ve soğuması için bir kaseye alınır.
Un, maya, süt tozu ve şeker bir kapta karıştırılır.
Yumurta, süt, krema ve thangzhong hamuru mikserin çırpıcı ucu ile 2 dakika karıştırılır, unlu karışım eklenir, hamur henüz pütürlü bir haldeyken tereyağı ve tuz eklenip10-15 dakika kadar yoğurulur.
Hamur mayalanması için; çok az sıvı yağ ile yağlanmış bir kaba alınıp 1-1,5 saat kadar oda ısısında ya da en az 8 saat buzdolabında kabın üstüne streç film kapatılarak bekletilir. Mayalanan hamurdan eşit büyüklükte 4 beze hazırlanıp 10 dakika dinlendirilir.
Her beze yarım santim kalınlığında uzun bir şerit şeklinde merdane ile açılır hamurun iki uzun kenarı ortaya doğru katlanıp çok az üst üste bindirilir ve merdane ile bir kere üstünden geçilip hamur rulo yapılır. Diğer bezelere de aynı işlemi uygulanır.Hamur yağlanmış baton kek kalıbına yan yana sıralanıp 30-40 dk oda ısısında bekletilir. Üzerine 1 yumurta sarısı 1 kaşık sütle çırpılıp önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dk. pişirilir.Ilındıktan sonra servis edilir.
Afiyet olsun.
30 Aralık 2014 Salı
Vişneli Kırıntı Kek
Ufak tefek değişikliklerle http://lullaby.mutfaksirlari.com 'dan denediğim bir tarif.
Malzemeler
Üst kırıntı için:
75 gr. Tereyağı (Oda ısısında) (2 kibrit kutusu büyüklünde)
105 gr. un (3/4 su bardağı)
70 gr. Toz şeker (1/3 su bardağı)
35 gr. Badem Unu/Toz Badem (1/3 su bardağı) (Ceviz kullandım)
Kek için:
150 gr. Tereyağı (oda ısısında)
150 gr. Un (1 su bardağı + 1 çorba kaşığı)
70 gr. Toz şeker (1/3 su bardağı)
2 yumurta oda ısısında
4 çorba kaşığı ılık süt
2 tatlı kaşığı vanilyalı şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı suyu süzülmüş çekirdeksiz vişne, eğer taze vişne kullanacaksanız 2 su bardağı
1 çay bardağı damla çikolata (Tarifte yoktu, ben ekledim)
Yapılışı:
Kırıntı için; tüm malzeme bir kaba alınır, parmak uçlarıyla karıştırarak bezelye taneleri büyüklüğünde kırıntılar haline getirilir ve buzdolabına kaldırılır.
Fırın 180 derecede ısıtılır, 28 cm lik kelepçeli kek kalıbı yağlanıp kenarda bekletilir.
Yumuşamış tereyağı mikser ile krema gibi olana kadar çırpılır ve şeker eklenip 1 dk. daha çırpılır ardından tek tek yumurtalar eklenip karışım tekrar krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
Un, kabartma tozu ve vanilya elenip yağlı karışıma eklenir, mikser ile düşük devirde un parçaları kaybolana kadar karıştırılıp süt eklenir ve yine düşük devirde süt hamura karışana kadar çırpılır.
Hamuru kek kalıbına eşit şekilde yayılır (standart kek hamuru kadar akışkan değil spatula ile düzeltmek gerekiyor) üzerine vişneleri eşit şekilde yayılır ve vişnelerin üzerine dolapta bekleyen kırıntılar serpiştirilip ısınmış fırında yaklaşık olarak 35-40 dk. üzeri kızarana kadar pişirilir.
Süre sonunda kürdan testi yapılarak keki fırından alınır ve ılınınca servis yapılır. (Kek hamuruna batırılan kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir) İsteğe göre üzerine pudra şekeri elenebilir.
Afiyet olsun.
17 Aralık 2014 Çarşamba
Fırında Baharatlı Karnabahar
Malzemeler :
1 adet orta boy karnabahar
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
yarım limon
1 tatlı kaşığı acı toz biber
1 tatlı kaşığı kişniş
1 çay kaşığı karabiber
tuz
Yapılışı :
Karnabahar küçük çiçeklerine ayrılıp yıkanır ve suyu süzülür. Bir kapta; yağ, tuz, limon suyu ve baharatlarla harmanlanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yayılır. (İsteğe göre rendelenmiş sarımsak ya da sarımsak tozu ekleyebilirsiniz.)180 derece fırında 40-45 dakika karnabaharlar kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
11 Aralık 2014 Perşembe
Tavuklu Fajita
Malzemeler :
1 kg. jülyen doğranmış tavuk göğsü
1 adet sarı dolmalık biber1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet yeşil dolmalık biber,
1 adet soğan (orta boy)
2 diş sarımsak (ince doğranmış)
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı toz acı biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kişniş
1 tatlı kaşığı kuru kekik
1 tatlı kaşığı tuz
Servis için; tortilla ekmeği, salsa sos
Yapılışı :
Biberlerin çekirdekleri çıkarılıp uzun şeritler halinde doğranır. Soğanın kabuğu soyulup kalın şeritler halinde doğranır. Vok tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır, soğanlar rengi dönünceye kadar kavrulur ve biberler ve sarımsak eklenip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tavadan alınıp aynı tavaya tavuklar eklenir ve tavuk suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Ayrılan biberler tavuklara eklenir tuz ve baharatlarla tatlandırılıp bir süre daha pişirilir ve sıcak olarak servis yapılır. Tabakta servis yapabileceğiniz gibi tortilla ekmeği ile dürüm şeklinde de sunabilirsiniz.
Vaktiniz varsa tavukları önceden terbiye ederek de hazırlayabilirsiniz. Terbiye için tavukların üzerine yarım limonun suyu, rendelenmiş 1 adet soğan ve 2-3 diş sarımsak, yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım çay bardağı süt ve baharatları ekleyerek buzdolabında birkaç saat beklemek yeterli olacaktır.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)