Disable Copy And Past

16 Ekim 2014 Perşembe

Kanlıca Mantarı Kavurma ve kızartması


 
Çöpe attığım kaç kilo kanlıca mantarından sonra nihayet kurtsuz (az kurtlu) kanlıca mantarı bulabildim:)) Minik olanları iyice temizleyip kuruladıktan sonra kızgın yağda kızarttım; isterseniz una bulayarak da kızartabilirsiniz. Büyük boy olanları da çok az haşlayıp kavurdum.
 
Kanlıca Mantarı Kavurması
Malzemeler :
1 kg. kanlıca mantarı
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil etli biber (köy biberi)
2-3 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
 
Yapılışı :
Kanlıca mantarı dikkatlice temizlenip iyice yıkanır ve istenilen büyüklükte doğranır; limonlu suda 5 dakika kadar haşlanır, suyu süzülür.
Soğan piyazlık doğranıp sıvı yağda rengi dönünceye kadar kavrulur; dilimlenmiş biberler ve ince kıyılmış sarımsaklar eklenip kavurmaya devam edilir. Son olarak mantar eklenip tuzu ayarlanır; bir süre daha pişirilip sıcak olarak servis yapılır.
 
Afiyet olsun.
 

Kanlıca Mantarlı Kapalı Pide





Malzemeler :
Hamur için;
4 su bardağı un
 
1 yemek kaşığı sıvı yağ
 
1 su bardağı süt
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
yarım küp yaş maya ya da 1 paket (11 gr.) instant maya
 
aldığı kadar su
 
İçine;
 
1 kg. kanlıca mantarı
1 adet kuru soğan
1 adet dolmalık sarı biber
1 adet dolmalık kırmızı biber
3 yemek kaşığı sıvı yağ
 tuz, karabiber, kekik
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı soya sosu

Yapılışı :
Maya ve toz şeker ılık sütün içinde eritilir. Un yoğurma kabına alınır ve ortası havuz gibi açılır, diğer malzemeler eklenip aldığı kadar ılık su ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülerek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.
Mantarlar temizlenip yıkanır ve kağıt havlu ile suları alınır. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış mantar ve biberler eklenip kavrulur. İnce kıyılmış sarımsaklar eklenip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılır. Soya sosu eklenir, sosunu çekince ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Mayalanan hamur isteğe göre 4 ya da 8 parçaya bölünür. Her parça oklava ile oval şekilde açılır, ortasına iç malzeme yerleştirilir. Hamurun kenarları karşılıklı olarak 1 cm. aralıklarla şerit şeklinde kesilir. Hamurun ucunda başlanarak şeritler karşılıklı olarak kapatılır ve örgü şekli verilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun

 

14 Ekim 2014 Salı

Çökertme Kebabı





Daha önce yayınladığım bir tarif; fotoğrafı yenilemek için tekrar yayınlıyorum.

Çökertme Kebabı
Malzemeler :
500 gr. bonfile
5 adet patates
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 su bardağı yoğurt
2-3 diş sarımsak
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvı yağ
Marine için;
1 adet soğan
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı :
Etler uzun ince doğranıp marine malzemeleri ile karıştırılır. Buzdolabında en az 6 saat dinlendirilir. Yoğurt ezilmiş sarımsakla karıştırılır. Patatesler soyulup ince dilimlenir, yağda kızartılır. Dinlenmiş etler ızgarada veya teflon tavada pişirilir. Servis tabağına kızartılıp, fazla yağları kağıt havlu ile alınan patatesler yerleştirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Etler yoğurdun üzerine dizilir. Tereyağında pul biber kızdırılarak yemeğin üzerine gezdirilir. Domates ve maydanozla süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.

25 Eylül 2014 Perşembe

Kara Kabak Dilme


 Şerit halinde dilimlenmiş kabakların sarılmış hali, dilerseniz bütün kabağı bu şekilde de hazırlayıp sarabilirsiniz.

Tarif Kanal D Mutfağım programından...
Malzemeler :
Yarım kara kabak
tuz

İçine;
500 gr. dana kıyma
3 avuç ince bulgur (3-4 yemek kaşığı)
1 adet domates
1 adet soğan
1/2 demet taze soğan
1/2 demet dereotu
1 tutam maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Kara kabak karpuz gibi boyuna dilimlenip kabukları soyulur. Kabak kalınsa boyuna kesilerek 3-4 mm. kalınlığında şeritler çıkarılıp bir kenara alınır. (Kabak dilimleri 1-1,5 cm kalınlığında oluncaya kadar inceltilir.) Sonra 6-7 cm boyunda küp şeklinde doğranır; küp şeklindeki kabakların ortasına bir kenarını koparmadan kesikler yapılır. Hazırlanan kabaklar üzerine tuz serpilerek 15 dakika kadar bekletilir.
Kıyma bir kaba alınır; üzerine ince bulgur, tuz, baharat, ince kıyılmış kuru soğan, kabukları soyulup minik küpler halinde doğranmış domates ve ince kıyılmış yeşillikler eklenir, özleşinceye kadar yoğrulur.
Bir tencereye sıvı yağ ve tereyağı alınıp ısıtılır; salçalar eklenip kokusu çıkıncaya kadar kavrulur ve ocaktan alınır. Hazırlanan iç malzeme kabak dilimleri arasına doldurulur ve tencereye dizilir. Şerit halinde kesilen kabak dilimlerinin de bir kenarına iç malzeme yerleştirilip rulo şeklinde sarılır ve tencereye dizilir. Üzerine kabaklarla aynı hizada olacak şekilde su eklenip 20-25 dakika kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Kabaklar pişince sarımsaklı yoğurtla birlikte servis yapılır. Afiyet olsun.

25 Temmuz 2014 Cuma

Siyah Pirinç Salatası ve İftar Sofram



Menü : Kuru patlıcan-biber dolması, yaprak sarması, barbunya pilaki, gavurdağı salatası, Akdeniz salatası, yoğurtlu semizotu salatası, siyah pirinç salatası, zeytinyağlı bamya. Ayrıca fotoğrafta yer almayan mercimek çorbası, mantarlı beef stroganoff, fırında elma dilim patates, pirinç pilavı, paçanga böreği ve profiterol.

Siyah Pirinç Salatası
Malzemeler :
1 su bardağı siyah pirinç
2-3 adet yeşil soğan
1 adet kırmızı kapya biber (közlenmiş de olabilir)
5-6 dal dereotu
5-6 dal maydanoz
5-6 adet kornişon turşu
1 çay bardağı haşlanmış tane mısır
Sos için; limon suyu, zeytin yağı, tuz

Yapılışı :
Pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlanır, suyu kaldıysa süzülerek soğumaya bırakılır. Dereotu, yeşil soğan  ve maydanoz ince kıyılır, biber ve kornişon turşu minik küpler şeklinde doğranır. Tüm malzeme harmanlanır. Sos malzemeleri bir kasede çırpılır ve salatanın üzerine gezdirilir, karıştırılıp servis yapılır.

Afiyet olsun.

16 Temmuz 2014 Çarşamba

Tencere Kebabı


 
Beli kırık ya da kazan kebabı olarak bilinen bu yemeğin bir televizyon kanalında patlıcanların kızartılarak yapıldığını görünce ben de bu şekilde denedim; patlıcan yemeyen İrem için de ızgarada pişirdiğim köfteleri domates sosu ve kaşar ile tekrar fırında pişirdim. Tarifin tamamı ve malzemeleri aklımda kalmadığı için kendi ölçülerime göre yaptım.
 
Malzemeler :
400 gr. orta yağlı dana kıyma
2 dilim bayat ekmek
1 adet yumurta (malzeme az olduğu için yarısını kullandım.)
1 adet kuru soğan
1 diş ezilmiş sarımsak
çay kaşığının ucu ile karbonat
tuz, karabiber, kimyon, köfte baharatı

2-3 adet domates
2-3 adet çarliston biber
1 tatlı kaşığı salça
Patlıcanları kızartmak için; bol sıvı yağ

Yapılışı :
Patlıcanlar kabukları soyulmadan 1-2 cm. aralıklarla dilimler kopmayacak şekilde kesilir ve tuzlu suda bekletilir. Sonra yıkanıp kurulanarak kızgın yağda kızartılır.
Kıyma geniş bir kaba alınır; üzerine ezilmiş sarımsak, rendelenmiş soğan, ufalanmış ekmek içi, yumurta, karbonat, tuz ve baharatlar eklenip özleşinceye kadar yoğrulur. Yassı köfte şekli verilip ızgarada pişirilir ve patlıcanların aralarına dizilir. Bir güveç kabına domates-biber dilimleri serilip üzerine hazırlanan patlıcanlar dizilir ve tekrar domates-biber dilimleri serpiştirilir. Salça 1 çay bardağı kadar sıcak suda ezilip yemeğin üzerine gezdirilir ve güvecin üzeri folyo ile kapatılıp ocakta pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

15 Temmuz 2014 Salı

VİLEDA, ÇOCUK ŞEHRİ MİNOPOLİS’TE…


 

1992 yılından bu yana Türkiye’deki hanımların temizlikteki en büyük yardımcısı olan Vileda, şimdi miniklere temizlik alışkanlığı kazandırmak için çocuk şehri Minopolis’te… Çocukların tematik istasyonlarda eğlenerek yetişkinlerin dünyasını deneyimledikleri Minopolis’te özel bir istasyon kuran Vileda, burada miniklere temizliğin inceliklerini öğretiyor. Vileda’nın temizlik kovaları ve temizlik bezlerini kullanarak istasyonda temizlik yapan minikler, rol oynama aktiviteleri ile eğlenirken öğreniyor.  

Hanımlara ev temizliğinde konfor sunmak ve zaman kazandırmak için EasyWring & Clean Pedallı Temizlik Seti ve ViRobi Şarjlı Robot Paspas gibi yepyeni ürünlere imza atan Vileda, Minopolis’te çocuklarla da buluşuyor. Vileda’nın çocuk şehri Minopolis’teki istasyonunu her gün birçok çocuk ziyaret ediyor. Minopolis, 4-14 yaş grubundaki çocukların gerçek bir şehrin simüle edilerek yaratıldığı bir ortamda meslekleri ve mesleklere ilişkin temel bilgileri öğrendikleri, hayata geçirdikleri bir şehir. Uygulama süreci, eğlence aktiviteleri ile destekleniyor. Çocuklar şehre girdiklerinde kariyer merkezinin destek ve yönlendirmesi ile polis, itfaiyeci, inşaat mühendisi, güzellik uzmanı, doktor, kimya mühendisi gibi birçok mesleği eğlenerek uygulayabiliyor. Bu meslek uygulamalarından kazandıkları paraları ise süpermarket, sanat akademisi, pizzacı, hediyelik eşya mağazası gibi birçok noktada harcayabiliyor. Yaşayan ekonominin çocuklar için simüle edildiği şehirde gerçek hayatı bir yetişkin gibi deneyimlemelerine imkan veren Minopolis, çocuk gelişiminde ve eğlence alanında çığır açan yeni bir sistem olarak değerlendiriliyor.

Siz de çocuklarınızla birlikte İstanbul Marmara Forum AVM’deki Minopolis’i ziyaret edin, Vileda istasyonunda harika zaman geçirin ve çocuklarınızın şaşırtıcı yönlerini keşfedin…

 

www.vileda.com.tr

10 Temmuz 2014 Perşembe

Soğan (Papaz) Yahnisi ve İftar Sofram



Menüdekiler :
Tarhana çorbası
Soğan (Papaz) yahnisi
Pirinç pilavı
Fırında baharatlı patates
Kabak sıyırma
Semizotlu kuru börülce salatası
meyve olarak; kavun

Soğan (Papaz) Yahnisi
Malzemeler :
500 gr. dada kuşbaşı et
1-2 yemek kaşığı tereyağı
20-25 adet arpacık soğan
1-2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 yemek kaşığı sirke
tuz
su

Yapılışı :
Soğanlar ayıklanıp suda bekletilir. Tereyağı bir tencereye alınıp eritilir ve etler ilave edilir. Biraz kavurduktan sonra tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Etler suyunu salıp çekince biraz daha kavrulur; arpacık soğan ve kıyılmış sarımsak eklenir, birkaç dakika daha kavrulur. Üzerine sıcak su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz, sirke ve baharatlar eklenip bir taşım daha kaynatılır ve sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

9 Temmuz 2014 Çarşamba

Karanfil Şekilli Börek ve İftar Sofram




Karanfil şekilli böreği daha önce yayınlamıştım; iftar için yeniden yapınca hatırlatmak istedim:))
Menüdekiler :
Arpa şehriye çorbası
Etli bamya
Pirinç pilavı
Karanfil şekilli börek
Şakşuka
Közlenmiş kırmızı biber salatası
Kuzukulağı salatası
meyve (kavun, şeftali, ananas)
Ev yapımı limonata

Karanfil Şekilli Börek
Malzemeler :
3 adet yufka
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
100gr. beyaz peynir
1 yumurtanın akı
küçük tart kalıpları
Üzeri için;
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı :
Birinci yufka tezgaha serilip, üzerine fırça ile süt-sıvıyağ karışımında sürülür. İkinci yufka da birinci yufkanın üzerine serilir ve süt-sıvıyağ karışımından sürülür. Üçüncü yufkaya da aynı işlem uygulanır. Tartölet kalıplarından daha büyük bir bardak ya da kalıp yardımıyla üst üste serilen yufkalardan parçalar kesilip, çıkartılır. Tartölet kalıpları margarin ile yağlanır. Kesilmiş olan yufka parçalarından birer tane kalıplara yerleştirilir. Peynir ezilip, yumurta akı ilave edilir ve karıştırılır. Kalıptaki yufkanın ortasına peynirli harç yerleştirilir. Üzerine tekrar yuvarlak kesilmiş yufka parçalarından birer tane yerleştirilir. (Bu sefer 3 kat yufka parçası yerleştirdim)Yufkaların uç kısımlarına sıvıyağ ile karıştırılmış yumurta sarısı fırça ile sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börekler kızarıncaya kadar pişirilir, kalıplardan çıkartılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.

1 Temmuz 2014 Salı

Mantarlı Beef Stroganoff ve İftar Sofram


Ramazan Ayı'nın ilk günü için hazırladığı iftar sofram ve menü:
Süzme mercimek çorbası
Mantarlı Beef Stroganoff
Fettuccine makarna
Zeytinyağlı barbunya
Zeytinyağlı yaprak sarma
Semizotu Salatası
Erik şerbeti

Mantarlı Beef Stroganoff

Malzemeler :
1 kg. dana stroganoff
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı un
8-10 adet kültür mantarı
1 su bardağı sıcak su
karabiber
tuz

Yapılışı :
Biftekler jülyen usulü doğranır ve bir tavada suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Mantar yıkanıp dilimlenir. Çiğden kullanılabileceği gibi isteğe göre kararmamaları için 5-10 dakika limonlu suda da haşlanabilir. Suyunu çeken bifteklere tereyağı eklenir; piyazlık doğranmış soğan ve mantarlar da eklenip iyice kavrulur. Üzerine un serpilip bir süre daha kavrulur, tuz ve karabiber eklenir. Bir kasede sıcak su ve salça karıştırılıp, yemeğe eklenir ve etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak makarna ile birlikte servis yapılır.

Afiyet olsun.
Tarif hamaratabla'dan.