Disable Copy And Past

17 Şubat 2014 Pazartesi

Sarığı Burma (Güncelleme)




Çok uzun zaman önce yayınladığım bu tarifi tekrar yapınca hatırlatmak istedim:))

Malzemeler :
Hamuru için;
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı süt
1 yumurta
1 kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
4-4,5 bardak un

Şerbeti için ;
5 su bardağı su
6 su bardağı şeker
bir kaç damla limon suyu

Açmak için;
1 paket nişasta
Bir miktar un

 Arasına;
yeterince. ceviz

Üzerine;
250 gr. margarin veya tereyağı

Yapılışı :
Hamur için verilen malzemelerle yumuşak bir hamur yapılıp, 10 dk. Dinlendirilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Nişasta aynı miktarda un ile karıştırılır. Nişastalı unlu karışımla bezeler mümkün olduğunca ince açılır. Açılan yufka ortasın kesilerek iki yarım daire elde edilir. (Yufkaları küçük açtığım için ikiye bölmedim)Ceviz serpilerek her bir parça gevşek bir şekilde oklavaya sarılır, yufkanın yanlarından ortaya doğru büzülür. Oklava yufkanın içinden çıkartılarak 2 cm. boyunda olacak şekilde bıçakla kesilir, tepsiye yerleştirilir. Bütün bezeler bitene kadar bu işlem tekrar edilir. Bu şekilde hazırlanan hamurlar bir gün bekletilir. Ertesi gün 1 paket margarin ya da margarin tereyağı karışımı eritilip tatlının üzerine gezdirilir. 150 derece fırında ağır ağır iyice kızarana kadar pişirilir. Su ve şeker bir tencereye alınıp10 dakika kaynatılır, limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Tatlı ılık hale gelince ılınan şerbet üzerine dökülür. (Tatlı da, şerbet de ılık olacak.)

Afiyet olsun.

14 Şubat 2014 Cuma

Bisküvili Balkabağı Topları


Aslında başka bir tarif yapmak için balkabağı tatlısı yapmıştım ama yorgunluk ve zamansızlıktan dolayı yapamadım; içine bisküvi, ceviz ekleyip top şeklinde yuvarladım:))

Malzemeler :
1 kg. balkabağı
1 su bardağı toz şeker
1 paket yulaflı bisküvi
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
1 çay kaşığı tarçın
bol hindistancevizi rendesi

Yapılışı :Dilimlenmiş balkabağı tencereye alınıp üzerine toz şeker dökülür. Kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir ve kabaklar suyun içinden alınır. Soğuyunca çatalla ezilip püre haline getirilir; ceviz, kırılmış bisküvi ve tarçın eklenip karıştırılır. Küçük toplar yapılıp hindistancevizine bulanır. Bir süre buzdolabında dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

12 Şubat 2014 Çarşamba

Safranbolu Bükmesi


Banu Atabay'ın tarifiyle, yöresel bir lezzet...


Tarifin orjinali ıspanaklı iç malzeme kullanılarak yapılır ama ıspanak sevmeyenler patatesli olarak da deneyebilir.




Malzemeler :
2 su bardağı ılık su
1 paket instant maya
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

İçine;
250 gr. kıyma
1 demet ıspanak
1/2 demet maydanoz
2 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine;
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt

Yağlamak için; tereyağı

Yapılışı :
Ilık suya maya ve toz şeker atılıp karıştırılır; 5 dakika kadar beklenir. Üzerine sıvı yağ, tuz ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur, 1 saat mayalanmaya bırakılır.
Bir tavaya biraz sıvı yağ alınıp ısıtılır, kıyma eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur, tuzu ayarlanıp soğumaya bırakılır.
Taze soğan, maydanoz (saplarıyla birlikte) ve 1 adet kuru soğan kıyılır, ıspanak yaprakları ince doğranır, tuz eklenip ovulur. Üzerine soğumuş kıyma ve karabiber eklenip karıştırılır.
Mayalanan hamur 6 eşit bezeye bölünür; merdane yardımıyla uzun pide şeklinde açılır, hazırlanan iç malzemenin 1/6'i hamurun ortasına yerleştirilir. Hamurun önce bir tarafı, sonra diğer tarafı ilk katlanan hamurun üzerine gelecek şekilde kapatılır. Bütün malzeme bitene kadar işleme devam edilir. Yoğurt ve yumurta çırpılıp pidelerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerine tereyağı sürülür. Dilimlenip kızılcık şerbeti veya ayranla servis yapılır.
Afiyet olsun.

 Kızılcık şerbeti tarifini daha önce yayınlamıştım; ben dondurulmuş kızılcıktan yaptım. Safranbolu'da ise kızılcıklar mevsiminde marmelat yapılır, kışın sulandırılarak içilir.
 
Safranbolu Sac Bükmesi
Un, su ve tuzla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur; ıspanaklı iç malzeme hazırlanır. Hamur yufka büyüklüğünde ve inceliğinde açılır; yarısına iç malzeme yayılır, diğer yarısı "D" şeklinde üzerine kapatılır ve odun ateşinde, sacda pişirilir. (Bezeleri daha küçük açarak yapışmaz yüzeyli bir tavada pişirebilirsiniz.) Üzerine tereyağı sürülerek servis yapılır.
 
Afiyet olsun.

10 Şubat 2014 Pazartesi

Sirkeli Soğan Dolması


Çocukluğumda annemin çok sık yaptığı ama zamanla unutulan Zonguldak yöresinin bu güzel lezzetini bana hatırlatan Ayça Hanım'a teşekkür ederim; umarım sizler de deneyip beğenirsiniz.
 
Malzemeler :
1 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı pilavlık bulgur
1/2 su bardağı zeytinyağı
10-15 adet dolmalık kuru soğan (uzun, kırmızı soğan)
maydanoz, taze nane
1-2 tatlı kaşığı toz şeker
karabiber, kuru nane
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1-2 diş sarımsak
1 kahve fincanı sirke
 
Yapılışı :
Soğanların dış kabukları soyulup yıkanır ve bıçakla boyuna doğru derin bir çizik yapılır; kaynayan tuzlu-sirkeli suya atılıp haşlanır, kaynar sudan çıkarılıp soğuk suya tutulur, soğumaya bırakılır.
 
Yemeklik doğranmış 1 adet kuru soğan zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur, salçalar eklenip kavurmaya devam edilir. Yıkanıp suyu süzülmüş pirinç-bulgur eklenip karıştırılır. 1 su bardağı kadar su eklenip tuz, şeker ve baharatlarla tatlandırılır, suyu çekince ocak kapatılır, üzerine ince kıyılmış taze nane-maydanoz eklenip karıştırılır ve soğutulur.
Haşlanmış soğanların katları ayrılır, zarları soyulur, 1 tatlı kaşığı kadar iç malzeme yerleştirilip sarılır ve tencereye dizilir. Bütün malzeme bitince dolmalarla aynı hizada olacak şekilde su ve 1 kahve fincanı sirke ve tuz eklenir, üzerine bir tabak oturtulup tencerenin kapağı kapatılır. Bir tavada biraz zeytinyağı, salça ve kıyılış sarımsak kavrulup pişen dolmaların üzerine gezdirilir. Ilık ya da soğuk olarak servis yapılır.
 
Afiyet olsun.

31 Ocak 2014 Cuma

Kestane Mantarı Pane



Malzemeler :
1 kg kestane mantarı
1 adet limon
tuz, karabiber, kekik
3-4 adet yumurta
yeterince galeta unu
yeterince beyaz un

Kızartmak için;
bol sıvı yağ

Yapılışı :
Mantarlar temizlenip yıkanır ve kurulanır. Limon suyu baharatlar ve tuzla harmanlanır. Çukur bir kapta yumurtalar çırpılır. Mantarlar önce una, sonra yumurtaya, sonra galeta ununa batırılır; orta ateşte ısıtılmış yağda kızartılır. (Harlı ateşte kızartılmaz!) İsteğe göre sade veya sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.

Afiyet olsun.

30 Ocak 2014 Perşembe

Ton Balıklı Ispanak Salatası


Malzeme ölçüsü vermiyorum; kişi sayısına göre ayarlanabilir.

Malzemeler :
Bebe ıspanak yaprağı
kırmızı soğan
konserve mısır
siyah zeytin (çekirdeği çıkarılmış)
kiraz domates
ton balığı

Sos için;
limon suyu
zeytinyağı
tuz

Yapılışı :
Ispanak yaprakları yıkanıp kurulanır ve salata tabağına alınır; üzerine halka doğranmış soğan, çekirdeği çıkarılmış zeytin, ikiye bölünmüş kiraz domates, mısır taneleri ve suyu süzülmüş konserve ton balığı eklenir. Sos malzemeleri bir kasede çırpılır ve salatanın üzerine gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

27 Ocak 2014 Pazartesi

Tavuklu Tel Şehriye Salatası


 
 
Yeni yıl partimizde ofis arkadaşımın yaptığı salatayı burada gördüğüm sunumla denedim, denemeniz ve beğenmeniz dileklerimle...

Malzemeler :
1 adet kemikli tavuk göğsü
2 su bardağı tel şehriye + 1 su bardağı su
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kutu konserve mısır tanesi
1 kase küp doğranmış kornişon turşu
yarım göbek marul (kıyılmış)
1 tutam dereotu (ince kıyılmış)
2-3 yemek kaşığı mayonez
yoğurt
tuz

Süslemek için  pringles original

Yapılışı :
Tavuk haşlanıp kemiklerinden ayrılır ve küp şeklinde doğranır. Tel şehriye sıvı yağda rengi dönünceye kadar kavrulur, su eklenip demlenmeye bırakılır. Soğuyunca diğer malzemeler eklenip karıştırılır, tuzu ayarlanarak istenilen şekilde süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

24 Ocak 2014 Cuma

Siyah Havuçlu Bisküvi Pastası


Malzemeler :
1 kg. siyah havuç
1,5 su bardağı toz şeker
2 paket yulaflı bisküvi (burçak)
125 gr. margarin
yarım su bardağı iri kırılmış fındık
1 çay kaşığı tarçın

Üzerine;
hindistancevizi

Yapılışı :
Havuçların kabukları soyulur ve rendelenir; toz şekerle birlikte tencereye alınıp yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bisküviler büyük bir kaba kırılır; üzerine eritilmiş margarin, fındık, tarçın ve ılık hale gelmiş havuç püresi eklenip dikkatlice karıştırılır. Streç film serilmiş baton bir kalıba dökülüp hafifçe bastırılır. Buzdolabında birkaç saat dinlendirilir; servis tabağına ters çevrilerek kalıptan çıkarılır. Üzerine hindistancevizi serpilir, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

22 Ocak 2014 Çarşamba

Ispanaklı Rulo Pasta


 
Daha önce yayınladığım kabaklı rulo pasta tarifinde değişiklik yaparak yaptım; 2. kez yaptığımda ortasına muz koydum, çok yakıştı ama muzlu halinin fotoğrafını çekmeyi unutmuşum.
Malzemeler :
3 adet yumurta
1,5 su bardağı un
1/2 paket kabartma tozu
  1 çimdik tuz
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ıspanak püresi (haşlanmış ıspanak yaprakları robotta çekilecek)
 3 yemek kaşığı su

Krema;
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 paket kremşanti

Yapılışı :
Un, kabartma tozu ve tuz bir kapta karıştırılır. Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınıp; şeker eriyinceye kadar çırpılır, ıspanak püresi ve su eklenip karıştırılır. Unlu karşım eklenip hafifçe çırpılır. Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir fırın (büyük fırın tepsisi kullanın, tepsi küçük olursa hamur kalın olacağından rulo olmaz, kek kırılır.) tesisine dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 13-15 dakika pişirilir.  Sıcakken yağlı kağıt ile birlikte rulo şeklinde sarılıp soğumaya bırakılır.
Bir tencerede un, şeker, nişasta ve süt karıştırılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Soğuyunca toz kremşanti eklenip mikser ile 3-4 dakika çırpılır. Kek rulosu açılıp üzerine krema yayılır, isteğe göre muz yerleştirilip, tekrar rulo şeklinde sarılır ve buzdolabına kaldırılır. Birkaç saat (bir gece) bekletilip dilimlenerek servis yapılır. İsteğe göre üzeri krema ve nar taneleri ile süslenir.

Afiyet olsun.

21 Ocak 2014 Salı

Tuzlu Kurabiye


 
 
 
Malzemeler:
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır.)
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
yarım limonun suyu ya da 1 yemek kaşığı sirke (Kıyır kıyır bir kurabiye için sirkeyi tavsiye ederim.)
aldığı kadar un
 
Yapılışı :
2 su bardağı kadar un yoğurma kabına alınır; margarin bıçakla kesilerek una yedirilir, diğer malzemelerde eklenip aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. İstenilen kurabiye şekli verilip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp çörekotu, susam, vb. serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
 
Not : Ben hamurun yarısına pul biber ekleyerek acılı yaptım, isteyen bu şeklide de deneyebilir.
 
Afiyet olsun.