Disable Copy And Past

18 Ocak 2013 Cuma

Salamlı Rulo Poğaça

 

Malzemeler :
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
1/2 küp Yuva Yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kullandım)
Arasına;
75 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
200 gr dilimlenmiş salam
rendelenmiş kaşar peyniri 

Yapılışı :
Maya çok az ılık suyla eritilir. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur hazırlanır. Mayalanmasını beklemeden hamur ikiye bölünür. Her bir parçadan 8'er beze yapılır. Bezeler tabak büyüklüğünde açılır, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka sürülür. Açılan 8 parça hamur üst üste dizilir, en üsttekine yağ sürülmez. Üst üste dizilmiş hamurlar fazla ezmeden yavaş yavaş dikdörtgen şeklinde açılarak büyütülür. Açılan hamurdan 2 cm genişliğinde şeritler kesilir, yarım ay şeklinde doğranmış salam dilimleri dizilir, salamların üzerine kaşar peyniri serpilir ve rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan rulolar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 30-40 dakika mayalandırılıp, üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. 
 
Not : Bir kısmını közlenmiş kırmızı biber+beyaz peynir+maydanozlu yaptım; isteyen bu şekilde de deneyebilir.

Afiyet olsun.

 

15 Ocak 2013 Salı

Kabak Tatlısı

 
 
 
Hayatımda yaptığım en güzel kabak tatlısı oldu; belki kabağı memleketimden getirdiğim içindir:)) Tarifi ölçülü veremiyorum; göz kararı yaptım, damak tadınıza göre şeker miktarını ayarlayabilirsiniz.
 
Malzemeler:
Balkabağı
Tozşeker
 
Süslemek için;
ceviz
 
Yapılışı :
Temizlenmiş ve dilimlenmiş balkabağı bir geniş bir tencereye alınır; üzerine tozşeker serpilip bir gece bekletilir. Ertesi gün ocağa alınarak kabaklar hafif yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Pişirirken tencerenin kapağını aralık bırakmak gerekiyor, yoksa kaynama esnasında şerbeti dışarı dökülebilir.) Yumuşayan kabaklar bir fırın kabına alınır ve 180 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirilir. Soğuyunca cevizle süslenerek servis yapılır.
 
Afiyet olsun.

Kurutulmuş Kabak Dolması

 
 
 
 
Malzemeler:
Yeterince dolmalık kurutulmuş  kabak
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı pilavlık bulgur
5-6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3-4 adet kuru soğan
yarım su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı sumak ekşisi sosu
1 tutam maydanoz
tuz,karabiber, kuru nane, yenibahar

Yapılışı :

   Dolmalık kurutulmuş kabaklar yumuşayıncaya kadarhaşlanır. Suyu süzülüp, soğuk sudan geçirilir. Kıyılmış soğanlar zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur, biraz toz şeker serpilir. Kıyılmış Sarımsaklar, domatesve biber salçası eklenip kavurmaya devam edilir. Yıkanmış pirinç , bulgur ve baharatlar eklenipkarıştırın. 1 su bardağı kadar suve yeterince tuz eklenip, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocak kapatılıp kıyılmış maydanozve nar ekşisi karıştırılır.Soğuyunca kabaklara doldurulur, dolmaların ağız kısmı yapıştrılır, tencereye yerleştirilir. Üzerine dolmaların seviyesinde olacak şekilde su dökülür. Zeytinyağı gezdirilip, tuz serpilir, Yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine biraz daha nar ekşisi ve sumak sosu gezdirilip,ocak kapatılır. Soğuk olarak servis yapılır.
 
   Not : İç harcı fazla gelirse kuru patlıcan-biber doldurabilir ya da yaprak sarabilirsiniz, ben öyle yapıyorum:))

Afiyet olsun.

14 Ocak 2013 Pazartesi

Pınar Labne'li Acılı Dip Sos

 
 
 
Aralık ayında katıldığım Pınar Labne etkinliğinde ikram edilen lezzetlerden biriydi ve çok beğenmiştik. Kızım da çok beğendiği için sık sık ve severek yapıyorum.
 
Malzemeler :
200 gr. Pınar Labne
2-3 yemek kaşığı acı biber sosu
1 su bardağı ceviz
istediğiniz çeşit baharat
 
Yapılışı :
Bütün malzeme bir kaba alınıp iyice karıştırılır. İsteğe göre tost ekmeğini dilimleyip kanape şeklinde hazırlayabilirsiniz ya da milföy hamurunu şekilli kesip pişirerek üzerine dip sos sürüp zevkinize göre süsleyebilirsiniz.
 
Afiyet olsun.

11 Ocak 2013 Cuma

Havuçlu Ekmek

 
 
 

Malzemeler :
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı haşhaş
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
1 adet büyük boy havuç (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yarım küp yaş maya
aldığı kadar un

Hazırlanışı :
Süt ısıtılır, içine tereyağı atılıp eritilir ve soğumaya bırakılır. Süt ılık hale gelince diğer malzemeler ve aldığı kadar un eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. 1 saat kadar mayalanması için bekletilir. Yağlanmış baton kalıba alınıp 30 dakika daha mayalandırılır.Üzerine un serpilip bıçakla çizikler yapılır. 170 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

7 Ocak 2013 Pazartesi

Puf Böreği

 
 
.                                 
 
Haftasonu kahvaltısı için http://yemedeyanindayat.blogcu.com 'un tarifinden yararlanarak yaptım; çıtır çıtır, harika bir lezzet.
Malzemeler :
4,5 subardağı un
1 adet yumurta
150 gr. yumuşak margarin
2 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar ılık su
 
İçine;
beyaz peynir-kıyılmış maydanoz, kaşar rendesi-pastırma ya da istediğiniz bir malzeme (ıspanak, vb.)
 
Kızartmak için;
bol sıvı yağ
Yapılışı:
Un yoğurma kabına alınır ve ortası havuz gibi açılır. Tuz, sirke, yumurta 50 gri margarin ve aldığı kadar ılık su eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Hamur 12 bezeye ayrılır ve üzeri nemli bir bezle örtülüp buzdolabında 15-20 dk. bekletilir.
100 gr. margarin eritilip soğutulur.
6 adet beze unlanmış zeminde yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına fırça ile margarin sürülüp üst üste dizilir, son bezeye margarin sürülmez. Hazırlanan hamur üzerine streç film örtülüp buzdolabına kaldırılır. Diğer 6 beze de aynı şekilde hazırlanır. İlk açılan beze grubu buzdolabından çıkarılıp tekrar açılır. Yufkanın yarısına aralıklarla istenilen iç malzeme yerleştirilir ve kalan yarısı iç malzemenin üzerine kapatılır. İsteğe göre tartölet bıçağıyla kare ya da bir su bardağı yardımıyla daire şeklinde kesilir. Kalan hamura da aynı işlem uygulanır. Hazırlanan börekler kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızatılır. Fazla yağı kağıt havlu ile alınıp servis yapılır.
 
Afiyet olsun.

31 Aralık 2012 Pazartesi

Labneli Kestaneli Yılbaşı Pastası



Pınar Labne'nin düzenlediği etkinlikte İpek Kuşçu ( http://misscilek.blogspot.com/  ) bu pastayı kendi elleriyle hazırlayıp getirmiş, bizler de afiyetle yemiştik.  Görsel olarak kendisi kadar başarılı olamasam da;  tarifini uyguladım, gerçekten nefis bir pasta. Tarif için İpek Hanım'a teşekkür ediyorum. Denemeniz ve beğenmeniz dileklerimle... Yeni yılda herşey gönlünüze göre olsun.

Pandispanya Malzemeleri:

200 gr. Pınar Labne
4 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1+3/4 su bardağı un
4 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Krema Malzemeleri:

200 gr. Pınar Labne
500 ml. Pınar Süt
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı dolusu kestane şekeri
200 ml. Pınar Krema
1 paket vanilya
Ara katları ıslatmak için, kestane şekerinin şerbetli suyu

Üst Kaplama İçim Gerekli Malzemeler:

200 gr. Bitter çikolata
200 ml.Pınar Krema


 Yapılışı:

Önce yumurta sarılarını ve aklarını ayırın. Yumurta aklarını derin bir kasede bir fiske tuz ile iyice kar haline getirin. Karışım kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek hale gelene değin 5-6 dakika çırpın. 1 su bardağı toz şekeri yavaşça ekleyin (yumurta aklarının sönmemesine dikkat ederek)Yumurta sarılarını kalan toz şekerle, şeker iyice eriyene ve karışımın hacmi iki katına ulaşana kadar çırpın. Çırpmaya devam ederken kaynar suyu azar azar ilave edin. Bu karışıma Pınar Labne'yi, kakaoyu, sıvı yağı ekleyin. Unu eleyin. Kabartma tozu ve vanilya ile karıştırın. Yavaş yavaş karışıma ekleyin. Yumurta aklarını alttan üste kaşıkla yavaş yavaş karıştırarak yedirin. 26 cm. kelepçeli kalıbın alt yüzeyi yağlayın. Kek karışımını kalıba boşaltın. Önceden ısıtılmış fırında 180 veya orta derecede 35-40 dakika pişirin.

Kremayı hazırlamak için kalın tabanlı bir tencereye sütü, Pınar labne'yi yumurta sarılarını, şekeri, nişastayı, kremayı, vanilyayı ve kestane şekerlerini aktarın. El blenderi ile kestane şekerlerini parçalayıp karışıma yedirin. Ocağın altını açın ve karışımı koyulaştırıncaya kadar karıştırarak pişirin. Ilımasını bekleyin.

Üst kaplama için;  bir sos tenceresinde önce kremayı benmarı usulü  kaynar hale getirin. Bitter çikolatayı ekleyin ve çikolatayı iyice erittikten sonra ocaktan alıp soğutun.

Hazırladığınız pandispanyanızı ikiye kesin. İlk pandispanya katını kestane şekerinin şerbetli suyu ile ıslatın. İyice ılıyan Pınar Labne'li kremayı ıslattığınız pandispanya katının üzerine yerleştirin. Kestane şekerlerinden ufalayarak ara ara serpiştirin. İkinci pandispanya katını yerleştirin. Zemini yine kestanenin şerbetli suyu ile ıslatın. Bitter çikolatalı ganajı kaşıkla pandispanyanın üst ve yan yüzeylerine sıvayın. Üst yüzeyini kestane şekerleri ile süsleyin.

Afiyet olsun.

26 Aralık 2012 Çarşamba

2012'ye Veda Partimiz

 
   
 
 





Labneli-Çikolatalı topların tarifini en kısa zamanda ekleyeceğim.


         
Çilekten kardan adamların şapkalarına kremşanti ile ponpon ve gövdesine düğme yapmıştım ama bu halini fotoğraflamaya zaman kalmadı:))


İşyerindeki arkadaşlarla ofisimizde 2012'ye küçük bir veda veda partisi hazırladık.  Dilerim gelecek yeni yıl; bolluk-bereket, dostluk-barış, sağlık-afiyet ve mutluluk-huzur getirir herkese.  Bu aralar işlerim yoğun olduğu için blogla fazla ilgilenemiyorum, merak edip soran arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum; çok şükür yaramaz bir durum yok. Vakit buldukça yeni tarif eklemeye çalışacağım.
Sevgiler...

2 Kasım 2012 Cuma

Kaymaklı Poğaça



Tarif Sofra Dergisi'nden...

Malzemeler :
125 gram kaymak
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
nane
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
 1 çay kaşığı tuz

Üzerine: 1 adet yumurta sarısı

Yapılışı :
Yoğurma kabına kaymak, sıvıyağ, yoğurt, yumurta, nane ve tuz alınır. Kabartma tozu ve yavaşça un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlanarak şekil verilir ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir. Ilık olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

12 Ekim 2012 Cuma

Renkli Pilav






Bir yemek dergisinden denediğim bir tarifle, yeniden "merhaba" demek istiyorum. Çeşitli sebeplerle ara verdiğim bloga umarım yine eskisi gibi devam edebilirim.

Kabaklı pilav için malzemeler:

4 adet sakız kabağı

1 tutam dereotu

1 tutam safran

1 adet bulyon (hazır bulyon kullanmak yerine evde hazırlanmış et suyu da kullanılabilir.)

tuz, karabiber

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1,5 su bardağı baldo pirinç

2+1/4 su bardağı su

kabakları sotelemek için ayrıca 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ


Havuçlu pilav için malzemeler:

300 gr. kuzu eti

2 adet havuç

1 adet et bulyon (hazır bulyon kullanmak yerine evde hazırlanmış et suyu da kullanılabilir.)

tuz, karabiber

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1,5 su bardağı baldo pirinç

2+1/4 su bardağı su

havuçları sotelemek için ayrıca 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ


Yapılışı :

Pirinçler iki ayrı kapta tuzlu sıcak suda bekletilir.
Et kuşbaşı şeklinde doğranıp bir tencereye alınır. Suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulup sıcak su eklenir. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, tuz ve karabiber eklenir.

Havuçlar temizlenip küp şeklinde doğranır. Küçük bir tencereye alınıp çok az sıvı yağ ile sote yapılır.

Kabaklar temizlenip sebze soyacağı ile boydan boya inceşekilde dilimlenir. Yapışmaz yüzeyli bir tencerede çok az sıvı yağ ile yumuşayıncaya kadar sote yapılır, tuzu ayarlanır.

Safran yarım çay bardağı sıcak suda 10 dakika bekletilir.

Sıcak suda bekletilen pirinçler nişastası gidinceye kadar suya tutulup süzülür. Pilav tenceresine 2 kaşık tereyağı ve 1 kaşık sıvıyağalınıp ısıtılır. Pirincin yarısı (1,5 su bardağı) eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Sıcak su, safran, et bulyon, eklenip tuzu ayarlanır. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ince kıyılmış dereotu eklenip demlenmeye bırakılır.

Kalan pirinçler de aynı şekilde kavrulur; Sıcak su, et bulyon ve biraz tuz eklenir. Havuçların bir kısmı süsleme için ayrılıp geri kalanı haşlanmış etle birlikte pilav tenceresine eklenir. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir, ocak kapatılıp demlenmeye bırakılır.

Kelepçeli bir kalıp suyla ıslatılır; safranlı pilav kalıbın dibine yerleştirilir, hafifçe bastırılır. Kabak dilimlerinde birkaç tanesi süsleme için ayrılıp safranlı pilavın üzerine yayılır. Havuçlu-etli pilav kabakların üzerine yayılıp üzeri düzeltilir. Servis tabağına ters çevrilerek kalıptan çıkarılır. Havuç, kabak ve dereotu ile süslenir.


Afiyet olsun.