Disable Copy And Past

10 Şubat 2010 Çarşamba

Etli Karalahana Sarması


Yaklaşık 20 yıldır yapmadığım ve yemediğim bir lezzet. Çaycuma'da iken evde neredeyse hergün yemeği ya da sarması yapıldığı için bıkmış olmalıyım, yıllardır hiç aklıma gelmedi. Eşim alıp getirince önce kızdım; "kim uğraşacak şimdi" diye ama şimdi sürekli alıyorum. Hem özlemişim hem de kızım çok severek yiyor. Lahana olduğunu söylesem yemez ama "yaprak sarması" dediğim için beğendi.
Malzemeler :
2 demet lahana
300 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
kuru nane, karabiber, kırmızı pulbiber, tuz
1 yemek kaşığı domates salçası
2-3 yemek kağışı sıvıyağ
Yapılışı :
Lahanalar yıkanıp kaynar suya atılarak haşlanır sonra soğuk suya tutulur.
İnce kıyılmış soğan-maydanoz, pirinç, bulgur, kıyma, sıvıyağ, salça, tuz ve baharatlar bir kapta iyice karıştırılıp yoğrulur. Lahana yaprağı düz bir tabağa serilir. Ucuna iç malzemeden bir miktar yerleştirilir. Lahanın kenarları iç malzemenin üzerine doğru hafifçe katlanır ve rulo şeklinde sarılır. Lahananın sap kısımları tencerenin dibine yayılır. Üzerine sarmalar dizilir. Sarmaların üzeri lahana yaprakları ya da sap kısımları ile kapatılır. Tuz serpilip, sıvıyağ gezdirilir. Sarmalarla aynı seviyede olacak şekilde su eklenir ve pişirilir. Pişip pişmediği kontrol edilip arasıra kaynar su eklenebilir. Üzerine yoğurt dökülerek sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Yerelması



Malzemeler :
1 kg. yerelması
2 adet havuç
1 adet orta boy kuru soğan
1,5 yemek kaşığı pirinç
1/2 limonun suyu
1 çay bardağına yakın zeytinyağı
1 tatlı kağışı toz şeker
dereotu
tuz, su
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğanlar zeytin yağında kavrulur. Yuvarlak doğranmış havuçlar da tencereye eklenip kavurmaya devam edilir. Yerelmalarının kabukları soyularak doğranır ve tencereye ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak bir süre kısık ateşte kendi suyuyla pişirilir. Daha sonra limon suyu, üzerine çıkacak kadar sıcak su, tuz ve toz şeker eklenir. Üzerine yıkanmış pirinçler yayılır. Karıştırmadan kısık ateşte pirinçler ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine kıyılmış dereotu serpilerek soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.

8 Şubat 2010 Pazartesi

Çilekli-Çikolatalı Kalp Pasta





Pandispanya kekinden traşladığım parçaları ve artan kremaları aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi değerlendirdim



Malzemeler :
Pandispanya için;
1 paket hazır pandispanya karışımı
4 adet yumurta
5-6 yemek kaşığı su
2,5 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 paket kakaolu hazır pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt + 50 gr. yumuşak margarin (Kremayı hazırlamak için)
1 çay bardağı sıvı krema
1 paket (80 gr.) bitter çikolata
Arasına ;
çilek ve damla çikolata
Süslemek için;
şeker hamuru, gıda boyası, süsleme şekeri
Yapılışı :
Çırpma kabına yumurtalar kırılıp, mikser yardımıyla çırpılır. Pandispanya karışımı, kakao, su ve sıvıyağ eklenip 7-8 dakika çırpılır. Yağlanmış kalp şeklindeki kalıba dökülerek önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pişirilir, soğumaya bırakılır.
50 gr. yumuşak margarin (Becel kullandım.) mikser yardımıyla çırpılır. Hazır pasta kreması (Dr. Oetker kakaolu pasta kreması kullandım.) ve 1,5 su bardağı soğuk süt eklenip 4-5 dakika çırpılır, bir kenara alınır.
Pandispanya 2 ya da 3 kat olacak şekilde kesilir. Gerekirse süt ya da meyve suyuyla ıslatılır. Hazırlanan kremadan sürülür, dilimlenmiş çilekler dizilir, damla çikolata serpilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Kalan krema ile üzeri düzgünce sıvanır.
Sıvı krema bir kaba alınıp, ocakta ısıtılır. Çikolata parçalara bölünüp, kremaya eklenir ve ocaktan alınıp iyice eriyinceya kadar karıştırılır. Ilık hale gelinde pastayı tamamen kaplayacak şekilde dökülür. Şeker hamurundan yapılan güller ve süsleme şekerleriyle isteğe göre süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.


5 Şubat 2010 Cuma

Ispanaklı-Peynirli ve Pastırmalı-Kaşarlı Börekler


Oktay Usta'nın çiğ börek tarifinin iç malzemelerini değiştirerek yaptım, en kısa zamanda orjinal haliyle de deneyeceğim. Kızım ıspanak sevmediği için yarısına iç malzeme olarak pastırma-kaşar koydum. Dilediğiniz iç malzemeyle deneyebilirsiniz.

Malzemeler :
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar su
İçine;
250 gr. ayıklanıp yıkanmış ıspanak
1/2 kase beyaz peynir
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
5-6 dilim pastırma
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Kızartmak için;
sıvıyağ

Yapılışı :
Bir tencereye sıvıyağ alınır, ıspanaklar eklenip sönünceye kadar kavrulur, soğumaya bırakılır. Beyaz peynir eklenip tuzu ayarlanır.
Başka bir kapta pastırmalar küçük parçalar bölünüp kaşar peyniri rendesi ile karıştırılır.
Yoğurma kabına 4 su bardağı un alınır. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz eklenip, ortası havuz gibi açılır. Yoğurt, karbonat ve ılık su eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Hazırlanan hamur bezelere bölünüp, merdane (oklava) ile mantı hamurundan biraz daha kalın olacak şekilde açılır. Ağzı geniş bir bardak ya da kase ile hamurdan yuvarlaklar kesilir, iç malzeme yerleştirilip açılmayacak şekilde kapatılır. Isıtılmış sıvıyağda kızartılıp, kağıt havlu üzerine alınır. Sıcak ya da ılık servis yapılır.
Afiyet olsun.

4 Şubat 2010 Perşembe

Balkabaklı Pasta



Malzemeler :
1 paket hazır pandispanya karışımı (Dr. Oetker) ( Hazır pandispanya da kullanılabilir.)
3 adet yumurta
7-8 yemek kaşığı su
2-2,5 kg. balkabağı (3kg. ayıklanmamış kabak kullandım.)
3 su bardağı tozşeker
yeterince iri kırılmış ceviz
tarçın
1 poşet kremşanti
1/2 su bardağı süt (kremşantiyi hazırlamak için)
1/2 su bardağına yakın süt (pandispanyayı ıslatmak için. Pandispanya karışımı ile yaptığım için kullanmaya gerek kalmadı.)
1 paket tart jöle
2,5 çay bardağı su
2 yemek kaşığı tozşeker
Süslemek için;
ceviz, vb.
Yapılışı :
Yumurtalar mikser yadımıyla çırpılır, pandispanya karışımı ve su eklenip 7-8 dakika daha çırpılır. Yağlanmış yuvarlak bir kalıba dökülerek 160-170 derece fırında pişirilir. Soğuyunca iki eşit daire olacak şekilde kesilir.
Kabaklar yıkanıp, tencereye dizilir ve üzerine toz şeker dökülür. Suyunu bırakıncaya kadar kısık ateşte, daha sonra orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir. Mutfak robotunda ya da çatalla ezilerek püre haline getirilir, soğumaya bırakılır.
Kremşanti ve soğuk süt mikser yardımıyla çırpılarak hazırlanır.
Pandispanyanın birinci katı pasta tabağına alınır. Hazır pandispanya kullanılacaksa her iki parça da sütle ıslatılır. Üzerine kabak püresinden yayılır, bol miktarda iri ceviz ve tarçın serpilir, bir kat kremşanti sürülür. (Kremşantinin bir kısmını süsleme için ayırabilirsiniz, ben süslemede kullanmadım.) Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Geriye kalan kabak püresi ile pasta düzgünce sıvanır. Yarım cevizle süslenir.
Tart jöle 2 yemek kaşığı tozşeker ile karıştırılır. 2,5 çay bardağı su eklenerek pişirilir. 1 dakika kadar kaynatılıp, ocaktan alınır ve yarım dakika karıştırılarak soğutulur. Pastanın üzerine ortadan başlayarak dökülür. (Tabakta biriken jöleyi silikon bir fırça ile pastanın üzerine dikkatlice sürebilirsiniz.) Hazırlanan pasta buzdolabında bir süre dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

3 Şubat 2010 Çarşamba

Meyveli Etimek Tatlısı



Aslında bu tatlıyı yapalı uzun zaman oldu ama yayınlanması bu güne kısmetmiş. İşyerinde birlikte çalıştığım bir abim bir gün geldi ve "Portakallı tatlı biliyor musun? Bir yerde yedim ve çok hoşuma gitti." dedi ve tatlıyı anlatmaya başladı. Ben de etimek tatlısı olduğunu düşündüm ve bildiğim etimek tatlısını biraz değiştirerek hemen yaptım. Ertesi gün işyerine götürüp ikram ettim. "Tamam bu tatlıydı ama onda iki kat etimek vardı, portakallar etimeğin arasındaydı" dedi. Aslında benim de aklıma gelmişti ama... Tarifte 2 poşet kremşanti kullandım, bana biraz fazla geldi. Bir daha yaptığımda iki kat etimek ve 1 poşet kremşanti ile denemeyi düşünüyorum. Etimekli bölümünü daha çok beğendim.
Malzemeler :
1 paket etimek (birkaç tanesi artıyor)
2 su bardağı tozşeker
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tozşeker
1 yemek kaşığı nişasta (silme)
2 paket vanilya
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı portakal suyu
Ayrıca;
2 su bardağı süt
2 poşet kremşanti
Üzerine;
hindistan cevizi
Arasına ve üzerine;
dilediğiniz mevye (portakal, çilek, vb.)
Yapılışı :
Etimekler dikdörtgen bir tepsiye dizilir. 2 su bardağı toz şeker bir tencereye alınır, şeker eriyip karamel rengini alıncaya kadar karıştırılır. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ve 1 su bardağı portakal suyu dökülür. (Şeker biraz sertleşiyor, eriyince kadar karıştırın) Şeker iyice eriyince karışım sıcak halde iken etimeklerin üzerine her tarafını ıslatacak şekilde dökülür. Ayrı bir tencereye 3 su bardağı süt, 3 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı tozşeker ve 2 paket vanilya alınarak muhallebi kıvamı alıncaya kadar pişirilir. Etimeklerin üzerine portakal dilimleri yerleştirilir. Hazırlanan muhallebi düzgünce portakalların üzerine yayılır. Kremşanti ve süt mikser yardımıyla çırpılarak hazırlanır, tatlının üzerine yayılır, bolca hindistan cevizi serpilir. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılıp, bir süre dinlendirilir. Dilimlenip, istenilen meyve ile süslenip ya da sade olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kestaneli Kek



Malzemeler :
125 gr tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
2 yemek kaşığı bal
1 kase haşlanmış kestane
1 kahve fincanı damla çikolata
1 su bardağına yakın iri parçalar halinde ceviz
1 çay kaşığı tarçın
2 su bardağı Sinangil kakaolu kek unu (2 su bardağı un+ 2 yemek kaşığı kakao+1 paket kabartma tozu)
Yapılışı :
Çukur bir kapta tereyağı ve pudra şekeri mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar da karışıma eklenip çırpmaya devam edilir. Bal ve tarçın ilave edilip karıştırılır. Kakaolu kek unu karışıma eklenir ve iyice karıştırılır. Son olarak damla çikolata, kestane ve ceviz eklenip,hamur margarinle yağlanmış kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. (Kekin pişip, pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir.) Soğuyan kek kalıptan çıkarılır ve üzerine pudra şekeri elenip, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

2 Şubat 2010 Salı

Sucuklu-Patatesli Ay Çöreği



Balkabaklı kekimin artık kabak tadı vermeye başladığını farkındayım; onun için hızla biriken tariflerimi yayınlamaya başlıyorum. İşyerinde beraber çalıştığım bir arkadaşım eşine bu tarifin fotokopisini çektirirken beni de unutmamış, bir tane de benim için çektirmiş. Kendisine tekrar çok teşekkür ediyorum. Ben ölçüleri yarıya indirerek yaptım, buna rağmen 2 tepsi çöreğim oldu. Verdiğim ölçüler yarım ölçüdür, isteyen tam ölçü olarak da deneyebilir. Tarifte kendime göre bazı değişiklikler de yaptım.
Malzemeler :
1 paket yaş maya
125 gr. yumuşak margarin (Becel kullandım.)
2 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzeme ;
3-4 adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
1-2 parmak sucuk (Ben ekledim, isteğe bağlı)
tuz, kırmızı biber, sıvıyağ
Yapılışı :
Maya ılık sütün içinde eritilir. Yumurtalar kırılıp, birinin sarısı üzerine sürülmek üzere ayrılır. Yoğurma kabına yumurta, sıvıyağ, yoğurt, margarin, maya-süt karışımı, tuz, şeker alınıp karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Soğan ince kıyılıp sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Minik küpler halinde doğranmış patates eklenerek kavurmaya devam edilir.Kısık ateşte pişmeye bırakılır, gerekirse bir miktar su eklenebilir. Tuz ve kırmızı biberle tatlandırılır, kaşıkla ezilir. Minik doğranmış sucuklar eklenip biraz daha karıştırılır, soğumaya bırakılır.
Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopartılır. Elde hafif bastırılarak yuvarlak şekilde açılır. (Tezgahta da açılabilir, daha düzgün oluyor.) Bir kenarına iç malzeme yerleştirilip rulo haline getirilir ve ay şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür, çörek otu, haşhaş, vb. serpilir. (Ayırdığım yumurta sarısı 2. tepsiye yetmediği için üzerlerine su sürüp, susam serptim. Su-pekmez karışımı da kullanılabilir.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

27 Ocak 2010 Çarşamba

Balkabaklı Kek (Farmville kabağı bunlarrrr!!!)



Malzemeler :
4 adet yumurta
1,5 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı balkabağı rendesi
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı bal
1 adet küp doğranmış elma
1 kase iri parçalar halinde ceviz
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
2,5 su bardağı un
file fındık
Yapılışı :
Yumurtalar ve pudra şekeri derin bir kaba alınarak mikser yardımıyla çırpılır. Sıvı yağ eklenip çıpmaya devam edilir. Küp doğranmış elma, balkabağı rendesi, bal ve tarçın eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir, mikserin düşük hızıyla karıştırılır. Son olarak cevizler de eklenip, karıştırılır. Kek kalıbı margarinle yağlanıp, file fındık serpilir. Hamur kalıba dökülerek 150-160 derece fırında pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan testi yapılarak kontrol edilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkarsa kek pişmiş demektir. Kek soğuyunca kalıp ters döndürülerek çıkartılır ve dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

21 Ocak 2010 Perşembe

Ahududu-Çilek Kremalı Kolay Pasta









Canım nedense bugün blogumda pasta resmi görmek istedi :))
Malzemeler :
1 adet hazır sade pandispanya
1 paket ahududulu-çilekli hazır pasta kreması (Dr. Oetker) + 1 yemek kaşığı kremşanti (Kremanın kıvamını arttırmak için ekledim.)
1,5 su bardağı soğuk süt (Krema için)
1/4 su bardağı süt (Pandispanyayı ıslatmak için)
Arasına;
frambuaz, vişne, damla çikolata
Süsleme için;
şeker hamuru, kırmızı gıda boyası, yenilebilir pasta süsleri
Yapılışı :
Pasta kreması, kremşanti ve süt mikser yardımıyla kıvam alıncaya kadar (3-4 dakika) çırpılır. Pandispanya katları sütle ıslatılır, üstteki katı alta gelecek şekilde pasta tabağına yerleştirilir. Hazırlanan kremanın 1/3 'i birinci katın üzerine düzgünce yayılır. Damla çikolata, frambuaz ve vişne taneleri serpilir. Pandispanyanın diğer katı üzerine kapatılır, biraz bastırılır. Kalan krema ile pastanın üzeri ve yanları düzgünce sıvanır. Şeker hamurundan yapılan güllerle ve pasta şekerleriyle isteğe göre süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.