Disable Copy And Past

5 Haziran 2009 Cuma

Tavuklu Hazır Yufka Mantısı

Malzemeler :
4 adet böreklik yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet tavuk göğüs
1 kase yoğurt
1-2 diş sarımsak
tuz ve kırmızı pulbiber

Yapılışı :
Tavuk göğüs yıkanıp bir tencereye alınır, üzerine çıkacak kadar su ve tuz eklenip pişmeye bırakılır. 1. yufka temiz bir zemine serilir. Bir fırça yardımıyla sıvıyağ sürülüp bütün olarak rulo yapılır ve 1,5-2cm. eninde kesilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra fırça ile üzerlerine de sıvıyağ sürülür. Önceden ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.
Haşlanan tavuk kemiklerinden ayrılarak didiklenir. Suyundan 1 kepçe kadar alınıp pişen yufkaların üzerine gezdirilir. Fırın kapatılıp, bir süre fırında bekletilir. Mantılar servis tabağına alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir ve didiklenmiş tavuk etlerinden serpilir. Başka bir tavada sıvıyağ ve pulbiber kızdırılarak yemeğin üzerine gezdirilir, sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı İçbaklalı Enginar


Malzemeler :
6 adet ayıklanıp, temizlenmiş enginar
500 gr. iç bakla
1 adet kuru soğan (10-12 adet arpacık soğan, ayıklanıp, yıkanmış)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı (silme) un
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan (ya da arpacık soğan) zeytinyağında pembeleştirilir. Un eklenip bir süre kavrulur ve su eklenir. Kaynamaya başlayınca iç baklalar tencereye ilave edilir. Limon suyu, tuz ve şeker eklenip, karıştırılır. Enginarlar baklaların üzerine kapatılır, kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Enginarlar tencereye alınıncaya kadar limonlu suda bekletilir, aksi halde kararırlar.) Soğuduktan sonra enginarlar servis tabağına alınır, içlerine bakla doldurulur. Dereotu ile süslenerek servis yapılır. (Derotu almayı unuttuğum için frenk maydanozu kullandım.)
Afiyet olsun.

Kuru Börülce Salatası


Bahar Salatası


4 Haziran 2009 Perşembe

Buzluk Böreği


Bu börekleri de kızımın okul pikniği için hazırladım. Akşamdan hazırlayıp buzluğa koydum ve taze olması için sabah pişirdim.


Malzemeler :
4 adet yufka
125 gr. margarin (eritilmiş)

İçine;
peynir, maydanoz (Ben kızım sevmediği için maydanoz eklemedim, Ezine keçi peyniri kullandım.)

Üzerine;
2 adet yumurtanın sarısı
haşhaş tohumu, çörekotu

Yapılışı :
1 yufka temiz bir zemine serilir ve üzerine eritilmiş margarinin yarısı gezdirilir. Fırça yardımıyla yufkanın ter tarafına sürülür. 2. yufka üzerine kapatılır. Önce (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen elde edilir, her bir üçgen parça da 3' bölünerek 12 adet eşit üçgen oluşturulur. Üçgenlerin geniş kenarına iç malzeme yerleştirilirek sigara böreği gibi sarılır. Kalan 2 yufka için de aynı işlem tekrarlanır. Bütün börekler hazırlanınca bir tepsiye dizilir ve tepsi böreklerin üzerini geçecek kadar su ile doldurulur. Bir süre bekletilip böreklerin suyu iyice süzülür ve yağlı kağıt serilmiş başka bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir. Bu şekilde buzlukta donması için bekletilir. (Donduktan sonra börekleri poşetleyip, istediğiniz zaman pişirebilirsiniz.) Börekler donduktan sonra buzluktan alınır ve çözünmeden üzerine yumurta sarısı sürülür. Haşhaş tohumu ya da çörek otu serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Islak Kek

Herkesin bildiği klasik bir kek. Kızımın okul pikniği için aslında başka bir kek yapacaktım ama vaktim olmadığı için (Haftasonu açıköğretim sınavlarında görevliydim.)"ne yapsam" diye düşünürken birden aklıma bu keki uzun zamandır yapmadığım geldi ve hemen yaptım. Özellikle İrem tarafından çok beğenildi. Fotoğraf güzel çıkmasa da tadı harikaydı. Margarin miktarını 200 gr. olarak kullandım.

Malzemeler :
250 gr. margarin (eritilip, soğutulmuş)
4 adet yumurta
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3,5 yemek kaşığı kakao
2,5 su bardağı un

Üzerine;
hindistancevizi

Yapılışı :
Çukur bir kapta yumurtalar ve tozşeker mikser yardımıyla şeker eriyinceye kadar çırpılır. Eritilip soğutulmuş margarin, süt, kakao ve vanilya eklenip bir süre daha çırpılır ve karışımdan bir su bardağı ayrılarak bir kenarda bekletilir. Kalan karışıma un ve kabartma tozu birlikte elenerek eklenir ve iyice karıştırılır. Yağlanmış tepsiye dökülen kek hamuru önceden ısıtılmış 170 derece fırında batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Kek fırından çıkartılınca daha önceden ayrılan bir su bardağı karışım kekin üzerine gezdirilir. Kek dilimlenerek dökülen sosu iyice çekmesi sağlanır. Soğuyunca üzeri bolca hindistancevizi ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 Haziran 2009 Salı

Tırtıl Kurabiye


Kızımın okul pikniği için hazırladığım kurabiyeler. Tarifini daha önce yayınlamıştım. Sadece üzerine pudra şekeri elemek yerine, hamuruna 1 çay bardağı pudra şekeri ekledim. Tarifini görmek isterseniz tıklayın.

29 Mayıs 2009 Cuma

Kıymalı Börek


Malzemeler :
4 adet böreklik yufka
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
İçine;
250-300 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
sıvıyağ
tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı salça
2 adet domates
2-3 adet sivribiber
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, salça ve karabiber eklenip bir süre daha kavrulur ve soğumaya bırakılır. Yufkalar üst üste serilerek önce (+) sonra (x) şeklinde kesilerek 8 eşit üçgen elde edilir. Süt ve sıvıyağ karıştırılarak sos hazırlanır. Birinci üçgen yufkanın üzerine sosdan sürülüp, ikinci bir üçgen yufka üzerine kapatılır ve ona da sos malzemesinden sürülür. İçine hiçbirşey koymadan geniş kenarından başlanarak rulo yapılır. Yufkanın en ucundaki üçgen parça geriye doğru katlanır ve rulo kendi etrafında döndürülerek çanak şekli verilir. Ortasına hazırlanan kıymalı harç doldurulur, domates-biber dilimleri yerleştirilir. İsteğe bağlı kaşar peyniri rendesi de serpilebilir. Bütün yufkalar bitinceye kadar işlem tekrarlanır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Yağlı kağıt ya da yağlanmış fırın tepsisine dizilen börekler, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

26 Mayıs 2009 Salı

Dondurmalı Pastacıklar ve # ye Etkinliği

Yapımı çok kolay olan bu pastacıklar YE #45 Dondurma - YE İÇ Ferahla etkinliği için yaseminmutfakta arkadaşımıza sevgilerimizle beraber gönderildi. Kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyoruz.

Malzemeler :
2 paket pötibör bisküvi
1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1,5 çay bardağı soğuk süt
1 çay bardağı mısır gevreği
1 çay bardağı damla çikolata

Üzerine;
Herhangi bir dondurma çeşidi

Yapılışı :
Geniş bir kaba bisküviler kırılır, üzerine tereyağı, süt, mısır gevreği ve damla çikolata eklenip yoğrulur. İstenilen bir kalıpla şekil verilip, buzdolabında 30 dakika bekletilir. Dondurma topları ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

25 Mayıs 2009 Pazartesi

Fındıklı Kurabiye ve Yaman Etkinlik

Alttakiler İrem'in süsledikleri...
Bu kurabiyeleri yaman etkinlikler mayıs ayı evsahibesi özlemhan arkadaşımıza sevgilerimle beraber gönderiyor, bol tarifli bir etkinlik olmasını diliyorum
Malzemeler :
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı pudra şekeri
3,5 su bardağı (aldığı kadar) un
1 adet yumurtanın akı
1/2 su bardağı toz fındık
Üzerine;
şeker hamuru
gıda boyaları
bal
Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler karıştırılarak yoğrulur, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.Hafifçe unlanmış bir zeminde merdane ile 0,5 cm. kalınlığında açılır ve kalıpla kesilerek şekil verilir. Hazırlanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir. Şeker hamuru gıda boyaları ile istenilen renkte hazırlanır. Soğuyan kurabiyelerin üzerine hafifçe bal sürülür. Şeker hamuru pudra şekeri serpilmiş bir zeminde merdane ile açılır ve kurabiyelere şekil verilen kalıpla kesilip, kurabiyelerin üzerine yapıştırılır. Üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.