Disable Copy And Past

15 Mayıs 2009 Cuma

Çikolatalı toplar


İrem'in doğumgünü pastasından arta kalan kekleri bu şekilde değerlendirdim. Malzeme ölçüsü vermiyorum, göz kararı ve zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler :
kakaolu kek
dövülmüş ceviz, fındık
damla çikolata
yeteri kadar süt
Üzerine ;
1 paket bitter çikolata
toz antep fıstığı, bütün fındık, süsleme şekerleri, vb.
Yapılışı :
Kek robotta çekilir. Dövülmüş ceviz, fındık eklenir. Çok az süt ilavesiyle yoğrulur. Damla çikolata da karışıma eklenip harmanlanır. Malzemeden küçük küçük toplar yapılır. Benmari yöntemiyle eritilen çikolataya batırılıp, üzerine bütün fındık batırılır ya da toz fıstık, süs şekerleri, vb. serpilir. Çikolata donunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

Mahlepli Kurabiye


Malzemeler :
250 gr. oda sıcaklığında margarin
2 yemek kaşığı tozşeker
4 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 tatlı kaşığı mahlep
1 yumurta (akı içine, sarısı dışına)
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Üzeri için;
susam, çörekotu

Yapılışı :
Un hariç tüm malzeme yoğurma kabına alınarak karıştırılır. Kontrollü şekilde un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan parçalar kopartılıp istenilen şekil verilir. Şekil vermek için kurabiye kalıbı kullanılabilir.Üzerine yumurta sarısı sürülerek susam veya çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

14 Mayıs 2009 Perşembe

Cevizli Çikolatalı Kurabiye P.D.Ç.S.E. 42


Bu kurabiyeleri de P.D.Ç.S.E. 42 evsahibesi tarifdünyası arkadaşımıza gönderiyor, bol tarifli bir etkinlik diliyorum.

Malzemeler :
250 gr. margarin (oda sıcaklığında)
2,5 su bardağı un
5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 pkt vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu

Üzerine;
1 paket bitter çikolata
çekilmiş ceviz

Yapılışı :
Margarin ve pudra şekeri yoğurma kabına alınarak karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlanır. Ceviz eklenip iyice karıştırılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir. Kurabiyeler soğuyunca benmari yöntemiyle (ısıya dayanıklı bir kaba yarıya kadar su doldurulur, ocağa yerleştirilir. Üzerine ısıya dayanıklı cam bir kap oturtulur, çikolatalar parçalanarak cam kaba doldurulur ve eritilir.) eritilen bitter çikolataya batırılıp üzerine çekilmiş ceviz serpilir.

Afiyet olsun.

13 Mayıs 2009 Çarşamba

İrem'in Doğum Günü Pastası 2


Pandispanya tarifini sevgili Hülya 'nın sayfasından aldım. Kızım bu doğum gününde Pamuk prensesli bir pasta istedi. Ben de alışveriş yapmaya üşendiğim için evdeki malzemelerle böyle bir pasta yaptım. Yani; çıkıp meyve almaya üşendim ama profiterol yapmaya üşenmedim:))
Aslında nehir görüntüsünü tart jöle ile yapacaktım ama evde tart jöle kalmadığı için kremşanti kullandım.

Malzemeler :
Pandispanyası için ;
4 adet yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
1 kahve fincanı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 kahve fincanı un
Profiterol için;
Hamuru için;
2 su bardağı su
100gr margarin
4 yumurta
1.5 su bardağı un
Kreması için;
3 su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı şeker
1 paket labne peyniri
1 paket krema sertleştirici
Sosu için;
100 ml. krema
80 gr. Bitter çikolata
Arasına;
damla çikolata
fındıklı çikolata draje
Pastanın yanları ve üstü için;
1 paket Dr. Oetker kakaolu pasta kreması
1 poşet kremşanti
krem şanti ve kremayı hazırlamak için paketin üzerinde verilen miktarda soğuk süt
toz antepfıstığı
1 paket bitter çikolata (rendelenecek)
çakıl taşı görünümlü çikolata
mavi gıda boyası
Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler oyuncakları
Yapılışı :
Yumurta akları cam ( özellikle cam ) bir kasede kıvamı koyulaşana dek çırpılır. Ayrı bir kasede yumurta sarıları, şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar çırpılır. İyice çırpılmış yumurta sarıları ve beyazları karıştırılıp yoğurt ve sıvıyağ eklenip biraz daha çırpılır. Elenmiş un , kakao kabartma tozu ve vanilya ilave edilip tahta kaşıkla iyice karıştırılıp, yağlanmış ve unlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 -50 dakika batırılan kürdan temiz çıkana dek pişirilir. (Fırınımızın kapağını açmamaya özen gösterin aksi halde pandispanyanız çökebilir.)
Profiterol topları yapmak için;
Krema için olan malzemelerden; süt, un ve şeker pişirilir. Sonra içine labne peyniri ve krema sertleştirici eklenip çırpılır.
Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır. Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. (Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.)Hazırlanan kremanın bir kısmı pandispanyanın üzerine sürmek için ayrılır, geri kalanı krema pompası ile profiterol toplarına doldurulur. (Pompanız yoksa ortalarından kesip içlerini doldurabilirsiniz.)Üst sosu için kremayı ocağa alıp kaynatın. Sonra ince kıyılmış çikolata parçalarını ilave edin ve birlikte biraz pişirin.
Soğuyan pandispanya bir bıçak yardımıyla iki kat olacak şekilde kesilir. Bir miktar sütle pandispanya katları ıslatılır. (Pandispanya çok yumuşaksa gerek kalmayabilir.) Ayrılan labneli krema birinci katın üzerine sürülür. Profiterol topları düzgünce yerleştirilir. Damla çikolata ve fındıklı draje serpilir. Pişirilen üst sos ılık hale gelince profiterollerin üstüne gezdirilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır.
Dr. Oetker kakaolu krema üzerindeki tarife göre hazırlanır. Pastanın yanları ve üstü kaplanır. Pastanın ortası nehir görünümü vermek için boş bırakılır.
Krem şanti 1/2 su bardağı sütle çırpılarak hazırlanır. Bir kısmı mavi gıda boyası ile renklendirilir. Mavi kremşanti pastanın ortasına sürülür, kaşığın arkasıyla bastırılıp çekilerek dalgalı görünüm verilir. Yanlarına çakıl taşı görünümlü çikolatalar dizilir. Kenardaki boşluklara toz antepfıstığı serpilerek çimen görüntüsü elde edilir. Pastanın yanlarına rendelenmiş bitter çikolata serpilir. Kenarlar ayrılan beyaz kremşanti ile süslenir. Son olarak üzerine oyuncaklar yerleştirilip, buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

12 Mayıs 2009 Salı

Uğur Böceği Pasta


Malzemeler :
1 adet hazır pandispanya
1 kutu Dr. Oetker vanilyalı krema
1,5 su bardağı soğuk süt (kremayı hazırlamak için.)
1 paket tart jöle
Vişne suyu (tart jöleyi hazırlamak için, miktarı paketin üzerinde belirtiliyor.)
1 paket (80gr.) bitter çikolata
Arasına ;
Vişne ve damla çikolata (Ben diğer pastadan kalan profiterol toplarını da koydum.)
Yapılışı :
Bitter çikolata benmari yöntemi ile eritilir ve yağlı kağıt üzerine dökülerek spatula ile üzeri düzeltilir. Donması için bekletilir. Pandispanyanın bir katı süt veya meyve suyu ile ıslatılıp çukur ve oval bir kalıba yerleştilir. (Ben salata kasesi kullandım.) Krema paketin üstündeki tarife göre hazırlanır ve pandispanya katının ortasına doldurulur. Kremanın bir kısmı ayrılır.Vişne taneleri ve damla çikolata serpilir. Diğer pandispanya katı da ıslatılıp kalıbın üzerine iyice yerleştirlir. Buzdolabında bir süre dinlendirilir. Eritilip dondurulan çikolatadan uğur böceği yapmak için gerekli şekiller kesilir. Dinlendirilen pasta servis tabağına ters çevrilir. Ayrılan krema ile üzeri sıvanır. Çikolatadan kesilen parçalar yerleştirilir. Tart jöle paketin üzerindeki tarife göre hazırlanıp pastanın üzerine gezdirilir. Çok az bir krema ile uğur böceği pastasına göz ve ağız yapabilirsiniz. Bir süre buzdolabında dinlendirilip, servis yapılır.
Afiyet olsun.

11 Mayıs 2009 Pazartesi

İrem 8 Yaşında





Minik poğaçaların tarifini daha önce yayınlamıştım. Tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.


Mercimek köftesi tarifi burada.

10 Mayıs anneler günü aynı zamanda kızımın doğum günü olduğu için çok yoğundum ve blogcu arkadaşlara anneler günü ile ilgili mesaj gönderemedim. Gecikmeli olarak da olsa tüm annelerin, anne adaylarının anneler gününü kutlar, isteyen her kadının bu yüce duyguyu yaşayabilmesini dilerim.

Doğum günü için fazla birşey hazırlayamadım, tarifleri en kısa zamanda eklemeye çalışacağım.

Menüdekiler :
Uğur Böceği Pasta
Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler Pastası
Mercimek köftesi
Cevizli çikolatalı kurabiye
Mahlepli Kurabiye
Minik poğaçalar
Patlıcan salatası
Zeytinyağlı Yaprak Sarması

8 Mayıs 2009 Cuma

Avunya Mantısı


Avunya, (Ağunya, Agonya) Çanakkale'nin Yenice ilçesinden Balıkesir'in Gönen ilçesine kadar olan ve Kazdağları’nın arkasındaki bölgeye verilen isim. Avunya bugünkü Kayatepe eski adıyla Engeci olan köyden başlamaktadır. Bunun için oraya Avunya kapı adı da verilmektedir. Yörenin Avunya Mantısı ve halısı ünlüdür.
Umarım, Avunya Mantısının isminin nereden geldiğini merak eden arkadaşların sorularına cevap verebilmişimdir. Avunya mantısının erişte ile yapılan çeşidi de var, tekrar yaptığımda onun tarifini de yayınlayacağım.
Malzemeler :
1/2 kg nohut
4 adet yufka (ben 2 adet kullandım.)
1/2 kg kuşbaşı et
1 adet büyük soğan
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yumuşak margarin
Üzerine ;
1 kase yoğurt
1-2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
pulbiber
Yapılışı :
Nohutlar bir gece önceden tuzlu ılık suda bekletilir. Bir tencereye margarin ve etler alınarak bir süre kavrulur. Yemeklik doğranmış soğanlar eklenip, pembeleştirilir. Nohutlar ve salça eklenir, biraz karıştırılıp yeteri kadar su ve tuz eklenip, etler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Yufkalar üst üste serilip sıkıca rulo yapılır. 1-1,5 cm kalınlığında kesilir, yağlanmış tepsiye yatay olarak dizilir. Üzerine fırça ile sıvıyağ sürülür. Üzerleri kızarıncaya kadar fırında pişirilir. Pişen nohutlar yufkaların üzerine dökülür ve 10 dakika daha pişirilir. Servis tabağına alınıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Bir tavaya sıvıyağ ve pulbiber alınır, salça ve su eklenip bir taşım kaynatılır ve mantıların üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.

7 Mayıs 2009 Perşembe

Börülce Favası (P.D.Ç.S.E. 42)

Bu tarifi de P.D.Ç.S.E. 42 evsahibesi tarifdünyası arkadaşımıza gönderiyor, bol tarifli bir etkinlik diliyorum.

Malzemeler :
2 su bardağı börülce
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
tuz

Süslemek için;
dereotu
pancar turşusu

Yapılışı :
Börülceler bir gece önceden ıslatılıp, ertesi gün tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su eklenip haşlanır. Haşlanan börülcelerin suyu süzülür ve robotta çekilir. Ezilmiş sarımsak, süzme yoğurt, mayonez ve tuz eklenip karıştırılır. Bir tabağa yerleştirilip buzdolabında dinlendirilir. Kalıpla şekil verilip, üzeri dereotu ve pancar turşusuyla süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

5 Mayıs 2009 Salı

Kuru Meyveli Bisccotti (P.D.Ç.S.E. 42)

Tarifini hünerli bayanlar 'dan aldığım bu kıtır lezzetleri P.D.Ç.S.E. 42 evsahibesi tarifdünyası
arkadaşımıza gönderiyor, nazik daveti için çok teşekkür ediyorum.
Malzemeler :
1 su bardağı tozşeker
1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
3 adet yumurta
4 - 4,5 su bardağı un (4 bardak kullandım)
1 çay bardağı fındık
1 su bardağı karışık kuru meyve
1 adet limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yapılışı :
Yumurta, şeker, yağ ve vanilya derin bir kase içinde 6-7 dk. şeker eriyene kadar mikserle çırpılır. Başka bir kaba, 3 su bardağı un ve kabartma tozunu elenir. Yumurtalı karışıma eklenir ve yoğrulur. Kalan un kaşıkla azar azar eklenerek, yumuşak, ele yapışmayan bir hamur hazırlanır. (Hamur istediğiniz kıvama geldiğinde un eklemeyi bırakın. )Hamura kuru meyveler, limon kabuğu rendesi, vanilya ve irice doğranan fındıklar eklenir. Hamur dört eşit parçaya ayılıp, her biri yaklaşık 2 cm. yüksekliğinde dikdörgen haline getirilir ve yağlı kağıt serilen tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 18-20 dk. pişirilir. Pişen hamurlar fırından alınıp bir kaç dk. ılınması için bekletilir. Keskin bir bıçak ile mümkün olduğunca ince şekilde dilimlenir.
Kesilen dilimler tepsiye dizilerek, tekrar fırına verilir ve 8-10 dk. daha pişirilir. Pişen biscottiler, ızgara tel üzerine alınır ve soğutulur.
Afiyet olsun.

1 Mayıs 2009 Cuma

Ahududulu Bisküvi (P.D.Ç.S.E. 41)



Tarifini sevgili kibelesofrası Banu 'dan aldım. Limon kabuğu rendesi ekleyerek yaptım. Bu kurabiyeleri P.D.Ç.S.E. 41 ev sahibesi yemekelişleri arkadaşımıza gönderiyor, daveti için kendisine çok teşekkür ediyorum.
Malzemeler:
100 gr. tereyağı
1 yumurta
aldığı kadar un
yarım su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi

Üzerine:
1 paket tart jölesi
hindistancevizi
1 su bardağı ahududu
1 su bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı su
Yapılışı :
Ahududu, tozşeker ve su tencereye alınarak kaynatılır. Tart jöleden 1 tatlı kaşığı alınıp çok az suyla inceltilip kaynayan ahududulu karışıma eklenir ve bir iki taşım daha kaynatılır. Ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Oda ısısındaki tereyağı ve pudra şekeri mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta eklenip çırpmaya devam edilir. Aldığı kadar un ve limon kabuğu rendesi eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur bir süre dinlendirilip, merdane veya oklava ile 0,5 cm kalınlığında açılır ve kalıpla kesilir. Yağlı kağıt serili tepsiye dizilen kurabiyeler önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir. Kurabiyeler fırından alınıp soğumaya bırakılır.
Pakette kalan tart jöleye 1 yemek kaşığı tozşeker ve 1,5 çay bardağı su eklenir ve bir taşım kaynatılır. 1 Dakika kadar karıştırılarak soğutulur. Kurabiyelerin orta kısmı boş kalacak şekilde jöle sürülür, hindistan cevizine batırılır. Orta kısımlarına da ahududulu jöle sürülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.