Disable Copy And Past

23 Mart 2009 Pazartesi

Patatesli Ispanaklı Köfte


Malzemeler :
750 gr. ıspanak
2 adet haşlanmış patates
200 gr.beyaz peynir
1 adet yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı un
yarım çay kaşığı karabiber, tuz
Üzerine;
2 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
1 su bardağı galeta unu
Kızartmak için;
sıvı yağ
Yapılışı :
Ispanaklar sirkeli suda bekletilerek bol suda yıkanır. Yaprak kısımları ayrılıp çok az suda yapraklar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ispanaklar haşlanınca suyu süzülür, soğuk suya tutulur. (Çabuk soğuması için.) Avuç içinde sıkılarak fazla suyu süzülür. İri parçalar halinde doğranır. Haşlanmış patatesler rendelenip geniş bir kaba alınır. Üzerine haşlanmış ıspanak yaprakları, ezilmiş beyaz peynir, yumurta sarısı un, tuz ve karabiber eklenir. Hamur halini alıncaya kadar iyice karıştırılır. Köfte şekli verilerek önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, son olarak da galeta ununa bulanarak kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu üzerinde süzülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kuru Meyveli Kek

Yaman Etkinliklerin Mart ayı ev sahibesi sarıkuş'un mutfağı arkadaşımız etkinlik konusunu "kurutulmuş meyveler" olarak belirlemiş. Ben de etkinliğe bu kek tarifiyle katılıyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler :
10 adet kuru kayısı
10 adet kuru incir
1 su bardağı toz şeker
1/2 paket oda sıcaklığında margarin
3 adet yumurta
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Sos için;
1 paket (80gr. ) bitter çikolata
1/2 su bardağı krema
1 tatlı kaşığı tereyağı
Süsleme için;
5 adet kuru kayısı
5 adet incir
1/2 su bardağı dörde bölünmüş ceviz (Ben unuttum.)
çubuk tarçın
Yapılışı :
İnciler ve kayısılar iyice yıkanır ve küp şeklinde doğranır. Ayrı ayrı kaselere alınır, üzerlerini bir parmak geçecek şekilde sıcak su eklenir. 2-3 saat bu şekilde bekletilir. Tozşeker ve margarin çukur bir kaba alınarak mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta ve sıvıyağ eklenip çırpmaya devam edilir. İncir ve kayısı sularıyla birlikte karışıma eklenir. Dövülmüş ceviz, tarçın ve vanilya ilave edilip karıştırılır. Kabartma tozu ve karıştırılıp karışıma eklenir ve iyice karıştırılır. Margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 45-50 dakika, batırılan kürdan temiz temiz (kuru) çıkıncaya kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır. Krema, çikolata ve tereyağı yapışmaz yüzeyli bir tavada kısık ateşte eritilir. Servis tabağına alınan kekin üzerine dökülür. Üzeri küp doğranmış incir, kayısı, ceviz ve çubuk tarçınla süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Mart 2009 Cuma

Gazozlu Poğaça

Bu tarifi kibelesofrası 'nda gördüğüm ilk günden beri denemek istiyordum. Hafta sonu evdeki yaş mayanın son kullanma tarihinin yaklaştığını görünce hemen aklıma bu poğaça geldi ve yaptım. Çok beğendim, günlerce yumuşaklığını koruyor, kesinlikle denenmesi gereken bir tarif diye düşünüyor ve tarifini aynen aktarıyorum.

Malzemeler:
1 su bardağı oda ısısında sade gazoz
çamlıca marka vb.
yarım su bardağı su
250 gr tereyağı oda ısısında
30 gr yaş maya veya
1 çorba kaşığı toz maya
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
un

İçine: peynir maydanoz karışımı vb.
Üzerine:
yumurta sarısı
çörek otu vb.

Yapılışı:
Yoğurma kabına gazoz,su, maya, şeker ve tuz eklenir karıştırılır. 2 su bardağı un ilave edilir elle yoğurulur. 250 gr oda ısısında tereyağı eklenir tekrar yoğurulur ve azar azar un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapılır. yarım saat mayalanır. hamur 4 parçaya ayrılır her parça az unlu zeminde merdaneyle tatlı tabağından büyük açılır bıçakla veya hamur ruletiyle 8 üçgen parçaya kesilir. hazırlanan iç yerleştirilir sigara böreği gibi sarılır. yağlanmış tepsiye aralıklı dizilir. üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpilir 30 dakika mayalanır. önceden ısınmış 185 derecede pişirilir.
Not: gazoz bardağa konmadan önce kendi şişesinde oda ısısında bekleyene kadar açılmamalı.
Afiyet olsun.

19 Mart 2009 Perşembe

Anasonlu Simit


Sevgili yeşilkivi 'den denediğim muhteşem bir tarif. Hafif anason aroması olan, ağızda dağılan harika bir kurabiye. Anason kokusu çok yoğun hissedilmiyor.
Malzemeler :
2 su bardağı dolusundan bir parmak eksik un
125 gr. margarin
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yumurta (sarısı üzerine ayrılacak)
1 kahve fincanı su
yarım paket kabartma tozu
1 çay kaşığı anason
1 tutam tuz
Üzeri için susam, çörekotu

Yapılışı :
Anason 1 kahve fincanı su ile bir taşım kaynatılıp süzülür. Hamura sadece süzülen su ekleneceği için anason çöpe atılır. Yoğurma kabına oda sıcaklığındaki margarin, pudra şekeri, yumurta akı, kabartma tozu, anasonlu su ve tuzu alınıp iyice karıştırılır. Azar azar un eklenerek yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurdan küçük parçalar kopartılarak ince çubuklar yapılır ve uçları birleştirilerek simit şekli verilir. Hazırlanan simitler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek, susam ve çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Etli Pırasa Dolması

Evdeki pırasalar çok ince olduğu için çok uğraştırıcı bir yemek oldu. Kesinlikle kalın pırasa kullanmak gerekiyor. Ben pırasaların çok ince olanlarını açıp, yan yana koyarak yaprak gibi sardım. Kıymalı pırasayı hiç sevmem ama dolma muhteşem oluyor.

Malzemeler :
1 kg. kalın pırasanın beyaz kısımları
300 gr. kıyma
2 çay bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber, nane
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı :
Pırasalar yıkanarak beyaz kısımları 6-7 cm. uzunluğunda kesilir. Kaynar suya atılarak fazla yumuşatmadan haşlanır. Suyu süzülüp soğumaya bırakılır. Dışında 2-3 yaprak kalacak şekilde iç kısımları çıkartılır. (Pırasanın kalan yaprak kısımlarını ve içinden çıkan ince kısımlarını börek yapımında kullanabilirsiniz.) Çukur bir kaba kıyma, ince kıyılmış soğan ve maydanoz, yıkanıp süzülmüş pirinç, sıvıyağ, salça, tuz ve baharatlar alınarak yoğrulur. İçleri boşaltılan pırasalara doldurulur. Hazırlanan dolmalar bir tencereye dizilir. Pırasalarla aynı seviyede olacak şekilde su eklenir. Tuzu ayarlanır. İsteğe bağlı salça da eklenebilir. Üzerine bir tabak kapatılarak kısık ateşte pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

18 Mart 2009 Çarşamba

Roll Ekmeği ve Sandviç Ekmeği





Tarif Sofra dergisinin eski bir sayısından. Ben hamurun yarısı ile üzerlerine yumurta sarısı sürerek sandviç ekmeği yaptım.

Malzemeler :
4 su bardağı un
3 yemek kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
2 su bardağı ılık süt
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 adet yumurta (sandviç ekmeklerinin üzerine sürmek için ayrıca 1 adet yumurta)
1 paket instant maya (Ben yaş maya kullandım.)
Yapılışı :
Un, tozşeker, tuz ve mahlep yoğurma kabına alınarak karıştırılır ve ortası havuz gibi açılır. Ilık süt, sıvıyağ, 1 adet yumurta ve maya eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Üzeri örtülerek mayalanması için 1 saat bekletilir. Hamur iki misli kabarınca eller unlanıp biraz daha yoğrulur. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Sandviç ekmeği yapmak için; hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve üzerine yumurta sarısı sürülür. İsteğe göre susam serpilebilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ekmeklerin altı ve üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

17 Mart 2009 Salı

Körili Biberiyeli Bretzel Kurabiye


Tarif Lezzet dergisinden. Köri sevmeyenler sade olarak da deneyebilir. Ağızda dağılan, çok güzel bir kurabiye.

Malzemeler :
225 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
100 ml. şekersiz krema (1 çay bardağı)
400 gr un (2,5 su bardağı + 1 yemek kaşığı kullandım.)
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı köri (1 çay kaşığı kullandım.)

Üzeri için;
yumurta sarısı, biberiye

Yapılışı :
Un ve tereyağı bir kaba alınıp parmak uçları ile birbirine yedirilir. Tuz, köri ve krema ilave edilir. Hamur pürüzsüz olana kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 15 dakika dinlendirilir. Hamurdan küçük parçalar kopartılıp, ince çubuk şeklinde yuvarlanır ve "B" şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, biberiye serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

16 Mart 2009 Pazartesi

Sucuklu-Kaşar Peynirli Simit

İstediğiniz bir iç malzemeyi kullanabilirsiniz. Kavurma, beyaz peynir, vb. Ertesi gün bile tazeliğini kaybetmiyor.

Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket yaşmaya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un ( yaklaşık 5 su bardağı kadar )

Sosu için:
2 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı su

Üzeri için:Bolca susam
İçine;
Sucuk ve kaşar peyniri dilimleri

Yapılışı :
Tüm hamur malzemeleri karıştırılarak, yumuşak bir hamur yoğrulur ve 1 saat kadar mayalandırılır. Sos için pekmez, sıvı yağ ve su karıştırılır. Hamur mayalanınca mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde açılır ve sucuk-kaşar peyniri dilimleri yerleştirilerek kapatılır. Oval Şekil verilir. Önce sosa, sonra susama batırılır ve kapatma yerleri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. (Her tarafı sos ve susama bulanacak) Bıçakla üzerlerine fazla derin olmayan verev çizgiler yapılır. Tepside 1 saat daha mayalandırılır. Mayalanan simitler önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

13 Mart 2009 Cuma

Hindistancevizli Nişastalı Kurabiyeler


Tarifini buradan almıştım, çok severek yaptığım bir kurabiye. Fotoğraflar güzel çıkmadı ama tadı muhteşem. Acıbadem kurabiyesine benziyor.

Malzemeler :
1,5 su bardağı mısır nişastası
2 çay bardağından biraz fazla un
3 çorba kaşığı hindistan cevizi (tepeleme)
2 çay bardağı toz şeker
125 gr. tereyağ veya margarin
1 paket şekerli vanilin
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
Yapılışı :
Oda sıcaklığındaki tereyağ veya margarin küp küp bir kaba doğranır. Üstüne yumurta hariç tüm malzeme dökülüp (unu kabartma tozuyla beraber eleyerek ilave edin) biraz da yoğurmaya çalışılarak karıştırılır. Yumurta ayrı bir kapta hafifçe çırpılıp karışımın üzerine dökülür ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır elde yuvarlanarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. (Kurabiyeler pişerken yayıldığı için fazla bastırmayın.) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir. (Ben hamurun yarısına kakao ekleyerek yaptım. Kakao hamuru sertleştirdiği için biraz daha margarin ekleyip yoğurmak gerekiyor.)
Afiyet olsun.

Tahinli Çıtır Rulo

Malzemeler :
2 adet hazır yufka
8 yemek kaşığı tahin
4 yemek kaşığı sıvıyağ
10 yemek kaşığı toz şeker
5 yemek kaşığı çekilmiş ceviz

Üzerine;
yumurta sarısı
pudra şekeri

Yapılışı :
Yufkalar temiz bir zemine serilir ve ortadan ikiye kesilir. Tahin, sıvıyağ ve toz şeker karıştırılıp, yarım daire şeklindeki yufkaların üzerine sürülür, çekilmiş ceviz sepiştirilir. Rulo şeklinde sarılıp 2-3 cm. uzunluğunda kesilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Aynı işlem bütün yufkalar bitinceye kadar tekrarlanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 20 dakika, üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Ilık hale gelince üzerlerine pudra şekeri elenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.