Disable Copy And Past

19 Mart 2009 Perşembe

Etli Pırasa Dolması

Evdeki pırasalar çok ince olduğu için çok uğraştırıcı bir yemek oldu. Kesinlikle kalın pırasa kullanmak gerekiyor. Ben pırasaların çok ince olanlarını açıp, yan yana koyarak yaprak gibi sardım. Kıymalı pırasayı hiç sevmem ama dolma muhteşem oluyor.

Malzemeler :
1 kg. kalın pırasanın beyaz kısımları
300 gr. kıyma
2 çay bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber, nane
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı :
Pırasalar yıkanarak beyaz kısımları 6-7 cm. uzunluğunda kesilir. Kaynar suya atılarak fazla yumuşatmadan haşlanır. Suyu süzülüp soğumaya bırakılır. Dışında 2-3 yaprak kalacak şekilde iç kısımları çıkartılır. (Pırasanın kalan yaprak kısımlarını ve içinden çıkan ince kısımlarını börek yapımında kullanabilirsiniz.) Çukur bir kaba kıyma, ince kıyılmış soğan ve maydanoz, yıkanıp süzülmüş pirinç, sıvıyağ, salça, tuz ve baharatlar alınarak yoğrulur. İçleri boşaltılan pırasalara doldurulur. Hazırlanan dolmalar bir tencereye dizilir. Pırasalarla aynı seviyede olacak şekilde su eklenir. Tuzu ayarlanır. İsteğe bağlı salça da eklenebilir. Üzerine bir tabak kapatılarak kısık ateşte pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım harikasın ne kadar uğraş vermişsin ellerine emeğine sağlık kocaman sevgiler...

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

muhteşem bir lezzet... çok hamaratsın canım...inşallah bende denerim ...bana dolma sarmak zor geliyor...ellerine sağlık...

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

muhteşem bir lezzet... çok hamaratsın canım...inşallah bende denerim ...bana dolma sarmak zor geliyor...ellerine sağlık...

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

muhteşem bir lezzet... çok hamaratsın canım...inşallah bende denerim ...bana dolma sarmak zor geliyor...ellerine sağlık...

MELTEM dedi ki...

Çok değişik geldi bana canım.Ama mutlaka deneyeceğim.ellerinze sağlık.