Disable Copy And Past

13 Mart 2009 Cuma

Kuş Yuvası Makarna


Malzemeler :
1 paket spagetti makarna
250 gr. kuşbaşı kuzu eti
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet kuru soğan
2 adet sivri biber
2 adet domates
6-7 adet kurutulmuş domates
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Sos için :
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı su
Yapılışı :
Kurutulmuş domatesler sıcak suda bir süre bekletilir ve minik minik doğanır. Kuzu eti zar şeklinde doğranıp, sıvıyağda kendi suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. (Ben dana etini bir süre haşlayıp kullandım.) Yemeklik doğranmış soğan eklenerek kavurmaya devam edilir. Daha sonra çekirdekleri çıkarılıp doğranmış biberler, kabuğu soyularak küp doğranmış bir adet domates ve kuru domatesler eklenir. Tuzu ayarlanır, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Makarna tuzlu suda haşlanır ve suyu süzülür. Henüz sıcak iken kaşar peynirinin yarısı eklenip karıştırılır. Eşit parçalara bölünüp çatalla çevrilerek kuş yuvası şrkli verilir ve fırın tepsisine yanyana dizilir. Ortalarına etli karışım paylaştırılır. Salça, sıvıyağ ve su bir tencereye alınıp sos kıvamına gelinceye kadar pişirilirp, makarnanın üzerine gezdirilir. Kuş yuvalarının üzerine birer dilim domates yerleştirilip, kalan kaşar peyniri rendesi serpilir. Önceden ısıtılmış fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

12 Mart 2009 Perşembe

Jöleli İrmik Tatlısı


Malzemeler :
4 su bardağı süt
9 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket vanilya
1 paket vişne jölesi
Yapılışı :
Süt, irmik ve toz şeker bir tencereye alınır. Sürekli karıştırılarak kaynatılır. Kaynamaya başlayınca margarin eklenir ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Tencere ocaktan alınıp hindistan cevizi ve vanilya eklenip iyice karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Vişne jölesi paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır. Ortası delik bir kek kalıbına dökülür. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılarak dondurulur. Üzerine irmik tatlısı dökülüp tekrar buzdolabında bekletilir. Servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Taze Tarhana Çorbası

Ramazan ayından beri yayınlanmayı bekleyen bir tarif. Havalar tam ısınmadan yayınlamak istedim.

Malzemeler :
2 adet domates
2 adet kırmızı biber
2 adet yeşil sivri biber
2 adet havuç
1 su bardagı yoğurt
Yarım su bardağı un
5 su bardağı et suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yeteri kadar tuz
Yarım demet maydanoz


Yapılışı :

Domatesler ve biberler yıkanır. Havuçların kabukları kazınıp yıkanır. Bütün sebzeler irice doğranır. Üzerine yoğurt ve un eklenerek blenderden geçirilir. Tencereye alınarak üzerine et suyu ve tuz eklenip kısık ateşte 20 dakika kaynatılır. Ayrı bir kapta tereyağı kızdırılır, pulbiber ilave edilip karıştırılır ve çorbaya eklenir. Servis tabağına alınıp, üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Pastırmalı Kuru Fasulye



Malzemeler :
1 su bardağı kuru fasulye
2 adet sogan
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
200 gr. pastırma
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz
1çay kaşığı toz şeker

Yapılışı :
Kuru fasulyeler bir gece önceden ılık tuzlu suya konularak bekletilir. Ertesi gün bir tencereye üzerini aşacak kadar soğuk su eklenip diriliğini kaybedinceye kadar haşlanır. Bir tencerede yemeklik doğranmış kuru soğan, sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Domates ve biber salçası eklenip karıştırılır. Üzerine suyu süzülen fasulyeler eklenir ve üzerine çıkacak kadar su eklenir, kaynamaya bırakılır. Bir tavaya tereyağı alınıp eritilir ve pastırmalar eklenip bir süre kavrulur sonra kaynamakta olan tencereye eklenir. Yemeğin tuzu ayarlanıp, şeker atılır ve bir süre daha pişirilir.

Afiyet olsun.

11 Mart 2009 Çarşamba

Misket Köfteli Patates Kroket


Malzemeler :
3-4 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı ezilmiş beyaz peynir
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı nişasta
tuz, karabiber
Köfte için;
250 gr. kıyma
1 dilim bayat ekmek
1 adet kuru soğan
köfte baharı, karabiber ve tuz
Üzerine;
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı galeta unu
1 adet yumurta
Kızartmak için;
sıvıyağ
Yapılışı :
Patatesler haşlanır, kabukları soyularak çatalla ezilir. Üzerine yumurta , nişasta, ezilmiş beyaz peynir, tuz ve karabiber eklenerek iyice yoğrulur. Buzdolabında bekletilir.
Bir kaba kıyma, rendelenmiş soğan ve ekmek, tuz ve baharatlar alınarak özleşinceye kadar yoğrulur. Misket büyüklüğünde köfteler hazırlanarak yağsız olarak yapışmaz yüzeyli bir tavada kızartılır. Patates hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır, içine soğumuş olan köfteler yerleştirilip istenilen şekil verilir. (Ben armut görünümü vermeye çalıştım. Kızarttıktan sonra da defne yapraklarını kürdanla kroketlere tutturdum.) Hazırlanan patates topları önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, son olarak da galeta ununa bulanarak kızgın yağda kızartılır. Fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alınır. Sıcak ya da ılık olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

10 Mart 2009 Salı

Hellim Peynirli Biber Kızartması

Tarifini Lezzet dergisinde gördüm ve buzdolabunda bekleyen Hellim peynirini değerlendirmek için hemen yaptım. Değişik lezzetler arayanlara tavsiye ederim.

Malzemeler :
12 adet çarliston biber
1,5 su bardağı rendelenmiş hellim peyniri

Pane için;
1/2 su bardağı un
2 adet yumurta
1/2 su bardağı galeta unu
1/2 su bardağı mısır unu
Kızartmak için;
sıvıyağ
Sos malzemeleri;
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tutam maydanoz
4 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1 tutam kekik
4 adet domates
1 çay kaşığı nişasta
Yapılışı:
Biberler kaynar suda 2-3 dakika bekletilip, suları süzülerek kurulanır. Boylamasına kesilerek çekirdekleri çıkartılır. Hellim peyniri bir gece önceden suda bekletilir. Rendelenerek kıyılmış maydanozla harmanlanır ve biberlerin içine doldurulur. Biberler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, son olarak da galeta-mısır unu karışımına bulanarak kızgın yağda kızartılır. Bir tencereye sıvıyağ alınır. İnce kıyılmış maydanoz ve iri doğranmış sarımsaklar 1-2 dakika sotelenir. Tuz, toz şeker, kekik, nişasta ve rendelenmiş domates eklenerek 3-5 dakika kısık ateşte pişirilir. Ilık hale gelince servis tabağına alınan biberlerin üzerine gezdirilir.
Not : sos olarak dereotu eklenmiş yoğurt da kullanılabilir.
Afiyet olsun.

Pırasa Köftesi

İrem pırasa yemediği için içinde pırasa olduğunu söylemedim. Kadınbudu köfte zannederek yedi. Pırasa yemeyen İrem'e bu köfte sayesinde kendisi bilmese de pırasanın tadına baktırmış oldum.

Malzemeler :
1 kg. pırasa
250 gr. kıyma
2 dal maydanoz
1 adet yumurta
tuz, karabiber
Üzerine;
1 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu
1/2 su bardağı un
Kızartmak içi;
sıvıyağ
Yapılışı :
Pırasaların dış yaprakları ayrılarak atılır ve pırasalar iyice yıkanır. İnce ince doğranıp, kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan pırasalar elde iyice susuz kalıncaya kadar sıkılır. Yoğurma kabına kıyma, pırasa, yumurta, maydanoz, tuz ve karabiber alınarak yoğrulur. 30 dakika buzdolabında bekletilip, köfte şekli verilir. Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, son olarak da galeta ununa bulanarak, kızgın yağda arkalı önlü çevrilerek kızartılır. Fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alınır. Sıcak ya da ılık servis yapılır.
Afiyet olsun.

9 Mart 2009 Pazartesi

Kapama

Tarifini Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım. Manisa'ya ait yöresel bir yemekmiş.

Malzemeler :
500gr. un
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
tuz
İçine;
1 kg. dana kuzu karışımı kıyma
2 adet orta boy soğan
tuz, karabiber
1 çay kaşığı toz şeker
3 su bardağı su
Kızartmak için;
sıvıyağ
Üzerine;
yoğurt
yarım demet maydanoz
Yapılışı :
Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve toz şeker bir kaba alanarak iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, elde yuvarlanır ve köfteler hazırlanır. Köfteler kaynayan suda haşlanır, bir kevgirle tabağa alınıp soğumaya bırakılır.
Un elenerek yoğurma kabına alınır ve ortası havuz gibi açılır. Yumurta, sıvıyağ, yoğurt, sirke ve tuz ilave edilip iyice yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 15 dakika dinlendirilir. Hamur üçe ayrılıp her bir parça mantı yufkası kalınlığında açılır. Her bir hamurdan 7x7 ölçülerinde kareler kesilir. Haşlanmış köfteler karelerin ortasına yerleştirilir ve üçgen şeklinde katlanır. Üçgenin iki ucu çevrilip birleştirilir. Hazırlanan hamurlar kızgın yağda kızartılır, fazla yağları kağıt havlu ile alınır. Kapamalar servis tabağına alınıp, isteğe göre üzerine köftelerin haşlama suyundan bir kepçe dökülür. Yoğurt ve ince kıyılmış maydanozla birlikte sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Sebzeli Et Haşlama


Malzemeler :
750 gr. haşlamalık et
2 adet havuç
3-4 adet patates
2 adet kuru soğan
1 adet defne yaprağı
3-4 adet tane karabiber
tuz
Sosu için;
1/2 havuç
1/2 limonun suyu
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
1 yemek kaşığı un
Yapılışı :
Etler yıkanarak yeterli miktarda su ile düdüklü tencereye alınır. Tane karabiber ve defne yaprağı eklenerek bir taşım kaynatılır. Üzerindeki köpüğü alınır ve kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. (Pişme süresi düdüklü tencereye göre farklılık gösterebilir.) Tereyağı bir tencerede eritilir. Rendelenmiş havuç eklenerek havuçlar biraz yumuşayıncaya kadar karıştırılır. Un eklenip bir süre kavrulur. Bir su bardağı kadar su eklenip kaynamaya bırakılır. İçine limon suyu ilave edilir. Havuçlar kazınıp, verev şekilde ve iri parçalar halinde doğranır. Patatesler kabukları soyulup ikiye bölünür. Hazırlanan sebzeler tencereye eklenir. Düdüklüde yumuşayan etler de bir kepçe ile alınarak kaynayan tencereye ilave edilir. Etlerin piştiği su bir süzgeç yardımıyla süzülerek tencereye eklenir. Tuzu ayarlanarak, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

6 Mart 2009 Cuma

Sebzeli Bohça Börek (P.D.Ç.S.E. 37)

Malzemeler
2 adet böreklik yufka
İç malzemesi;
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet kuru soğan
300 gr. kültür mantarı
1 adet havuç
1 çay bardağı bezelye
2 közlenmiş kırmızı biber
1 çay bardağı krema
tuz, karabiber

Sos için;
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı süt

Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ

Börekleri bağlamak için;
Yeşil soğan sapları

Yapılışı :
Havuç kabukları kazınıp küp şeklinde doğranır ve bezelye ile birlikte haşlanır.Bir Tencereye sıvıyağ alınır ve yemeklik doğranmış soğan pembeleştirilir. Dilimlenmiş mantarlar da eklenerek mantar suyunu çekinceye kadar kavrulur. Minik küpler halinde doğranmış közlenmiş kırmızı biber ve haşlanmış bezelye-havuç tencereye eklenir. Tuzu ve karabiberi ayarlanıp 5 dakika kadar pişirilir. Krema eklenip 2 dakika sonra ocak kapatılır ve sebzeli harç soğumaya bırakılır. Bu arada börekleri bağlamak için yeşil soğan dalları hazırlanır. Soğan dalları kaynar suya atılır ve sonra diriliğini kaybetmemesi için soğuk suya tutulur.
Küçük bir tavada tereyağı eritilir ve ılık hale gelince yumurta ve süt eklenip iyice çırpılır. Birinci yufka temiz bir zemine serilir. Tereyağlı sostan fırça yardımıyla yufkanın her tarafına sürülür. İkinci yufka birinci yufkanın üzerine serilir. Yemek tabağı yardımıyla yufkalardan yuvarlak parçalar kesilir. (Ben 8 tane kestim. Yufkanın ve tabağın büyüklüğüne göre sayı değişebilir.) Hazırlanan yuvarlak parçaların ortasına sebzeli harçtan eşit miktarda paylaştırılır. Yufkalar kenarlarından toplanıp ortada büzülerek bohça şekli verilir ve yeşil soğan dallarıyla dikkatlice bağlanır. Yumurta sarısı sıvıyağ ile çırpılıp böreklerin üzerine sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.