Disable Copy And Past

3 Kasım 2008 Pazartesi

Ekler Pasta


Malzemeler:
2 su bardağı su
100 gr. margarin
2 su bardağı un
4 yumurta
2 tatlı kaşığı toz şeker
yarım çay kaşığı tuz

Krema için:
1 yumurta
1 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı un
2,5 su bardağı süt
50 gr. margarin
Yarım limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı vanilya
(İsteğe bağlı 2 çorba kaşığı kakao eklenebilir.)

Üzerine :
1 paket (80 gr.) bitter çikolata, 2 yemek kaşığı krema

Yapılışı:
Bir tencerede yumurta, şeker, un, limon kabuğu rendesi ve süt topak olmaması için iyice karıştırılır. Ocağın altı yakılır, krema sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Margarin eklenip, ocak kapatılır. Soğuyunca vanilya ilave edilip bir süre çırpılır.

Şu hamuru : Bir tencereye su, margarin, tuz ve şeker konulup kaynatılır.Tencerenin altı kısılır, elenmiş un bir seferde tencereye dökülerek, 3-4 dakika tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak pişirilir. Pişen hamur daha çabuk soğuması için başka bir kaba alınır. Hamur soğuyunca yumurtalar tek tek eklenerek hamura iyice yedirilir. Hamur krema torbasına doldurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye 10 cm ya da istenilen uzunlukta sıkılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirilir. Fırın kapatılır ama en az 20 dakika kapağı açılmaz. (Fırın kapağını açarsanız hamurlar söner.) Fırından çıkartılan şu hamurlarının iyice soğuması beklenir. Soğuyan hamurlar bıçakla tam kopartılmadan kesilerek içine hazırlanan krema doldurulur. 2 yemek kaşığı çiğ krema kaynatılır. İçine küçük parçalanmış bitter çikolata atılarak iyice karıştırılır. Ilıklaşması beklenir. Krema doldurulan şu hamurları eritilmiş çikolataya ters olarak batırılır ve donması beklenir. Üzerine isteğe bağlı Antep fıstığı ya da hindistan cevizi serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Gelin Kalbi




Malzemeler :
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
1 adet limonun suyu ve kabuğu
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un
Üzerine :
yumurta sarısı
dövülmüş fındık
Yapılışı :
Yumurta, yoğurt, limon suyu ve kabuğu, sıvıyağ, margarin ve toz şeker çukur bir kapta 10 dakika çırpılır. Aldığı kadar un ve kabartma tozu eklenip iyice yoğrulur. (Unu fazla eklemeyin, biraz ele yapışması gerekiyor.) Hazırlanan hamur 15 dakika buzdolabında bekletilir. Buzdolabından çıkarılan hamur merdane ile 0,5 cm. kalınlığında açılarak, kalp şeklindeki bir kalıpla kesilir. Tepsiye dizilen kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürülür, çatalla şekiller verilir. Dövülmüş fındık serpilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.


Afiyet olsun.

Kestaneli Pasta



Malzemeler :
1 kg. kestane
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 kutu (200ml.) krema
1 su pardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
2 paket yulaflı bisküvi
100 gr. margarin ya da tereyağı
Yapılışı :
Kestaneler bıçakla çizilerek toz şeker ve tuz eklenmiş suda 10dk. kadar haşlanır. Kabukları ayıklanarak robotta çekilir. İçine; pudra şekeri, vanilya ve krema eklenip püre haline getirilir. Yulaflı bisküviler de robotta çekilerek un haline getirilir. Margarin ile iyice yoğrulup kelepçeli kalıba alınır. İyice bastırılarak, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pişirilir. Ilınınca üzerine kestane püresi düzgünce yerleştirilir. Buzdolabında 2 saat kadar dinlendirilir. Dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapabilirsiniz. (Ben bitter çikolatayı ben mari eritip, gül şeklindeki muffin kalıplarına döktüm. Hazırladığım Ceviz korokan ve çikolata ile pastamı süsledim. İsterseniz çikolatalı sos da kullanabilirsiniz.)
Afiyet olsun.

31 Ekim 2008 Cuma

Hindistan Cevizli Baton Kek

Kekevi 'nden denediğim bir kek tarifi.
Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı tozşeker
3/4 su bardağı (1/2 su bardağından 2 parmak fazla) süt
3/4 su bardağı mısırözü veya sıvıyağ
1 su bardağına yakın hindistan cevizi
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzerine; bir miktar kahverengi veya normal tozşeker

Yapılışı:
Oda ısısındaki yumurtalar ve şeker kabarana kadar mikserin yüksek hızında iyice çırpılır.
Sıvıyağ yavaşça ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Süt eklenip karıştırdıktan sonra en son üzerine un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenir. Hindistan cevizi de eklenip karışana kadar mikserin düşük hızında karıştırılır. Kek kalıbı katı yağ ile yağlanıp unlanır ve fazla unları geri silkelenir. Kek hamuru kalıba boşaltılıp, üzerine kahverengi veya normal tozşeker serpiştirilir. 170C dereceli fırında keke batırılan kürdan temiz çıkana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Tahinli Çörek


Tarifini buradan dan alıp, biraz değiştirdim.
Bu çörekler muhteşem oluyor, tadına bakan herkes tarafından çok beğenildi. Denemenizi kesinlikle tavsiye ederim, pastanede satılanlardan çok daha güzel. Zor gibi görünse de aslında yapımı çok uğraştırmıyor.


Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 paket (42 gr.) yaş maya
1 yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tepeleme margarin veya tereyağı
3 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 su bardağı un (ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar un eklenir.)
Arasına;
2-3 çay bardağı tahin + 1 çay bardağı toz şeker+1 çay bardağı iyice çekilmiş ceviz karışımı
Üzerine serpmek için; susam

Yapılışı :
Maya 1 su bardağı ılık sütle karıştırılıp eritilir. 3 su bardağı un eleyerek yoğurma kabına alınır. 2 çorba kaşığı toz şeker, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, sıvıyağ, margarin ve mayalı süt una eklenir. Özleşene kadar yoğrulur. (Ele yapışmayan bir hamur elde etmek için gerekirse un eklenebilir.) Hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada iç malzemeler (tahin, toz şekerve ceviz) karıştırılarak hazırlanır. Hazırlanan hamur dört eşit parçaya bölünür. Her bir parça ikiye bölünüp, ne çok ince ne çok kalın olacak şekilde merdaneyle açılır. Açılan hamurların üzerlerine fırçayla tahinli karışımdan sürülür. Sonra, tahinli karışım sürülen hamurlar çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapılır. Rulonun iki ucu ters yönlerde döndürülerek kıvrılır. Her bir rulo kendi etrafında döndürülüp, ucu alta kıvrılır, tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve biraz sıvıyağ karıştırılıp, sürülür. Biraz susam serpildikten sonra tepsinin içinde ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırılır. Mayalanıp puf puf olan çörekler önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri altın rengini alıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

23 Ekim 2008 Perşembe

Minik Paris-Brest Halkaları (P.D.Ç.S.E. 28)

Paris Brest arasında var olan bisiklet yolunda yaşayan bir pastacının ve bu yolu kullanan bisiklet sürücüleri şerefine bisiklet tekerleği şeklinde yaptığı bir tatlının ismiymiş.

Malzemeler :
Hamuru için;
2 su bardağı su
100 gr. margarin
4 adet yumurta
1.5 su bardağı un
Kreması için;
300gr. çırpılmış kremşanti
30 gr. pudra şekeri
2 kaşık toz badem
doğranmış kavrulmuş badem
Üzerine;
pudra şekeri
file badem
Yapılışı :
Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır. Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile halka şeklinde sıkılır. Üzerine file badem yerleştirlir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir. Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin. Bu arada çırpılmış kremşanti, pudra şekeriyle hafifçe çırpılıp, içine toz badem ile doğranmış ve kavrulmuş badem eklenir. Soğuyan halkalar bıçakla enine kesilir ve pompa ile krema doldurulduktan sonra file bademli kısımları üstüne kapatılır. Üzerine pudra şekeri elenerek servis yapılır. Aynı gün içinde tüketilmesi tavsiye edilir, bekleyince hamur kıtırlığını kaybediyor.
Afiyet olsun.

22 Ekim 2008 Çarşamba

Kestane Püreli Pastacıklar (P.D.Ç.S.E. 28)

Kestane seviyorsanız bu pastacıklara bayılacaksınız. Ben de bu tarifimi çay toplantılarına eşlik etmesi için P.D.Ç.S.E. 28 evsahibesi http://www.tatlikurabiyem.blogspot.com/ YASEMİN arkadaşımıza gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler :
1kg. kestane
4 su bardağı süt
6 çorba kaşığı margarin
1 paket vanilya
6 çorba kaşığı tozşeker

Keki için;
3 adet yumurta
3 kahve fincanı tozşeker
3 kahva fincanı un
1/2 paket kabartma tozu
1/2 paket vanilya
isteğe bağlı limon ya da portakal kabuğu rendesi

Çikolata sosu için;
1 çorba kaşığı un
7 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı süt
vanilya
ya da hazır çikolatalı sos kullanabilirsiniz.

Süslemek için; Antep fıstığı

Yapılışı :
Kestaneler üzerlerine çentik atılıp 10 dakika haşlanır. Kabukları temizlenip, robotta çekilir. Tencereye alınıp, süt eklenir. Sürekli karıştırarak kaynatılır. Kaynayınca margarin, toz şeker ve vanilya eklenip, bir süre daha (püre kıvamına gelinceye kadar) pişirilir.Tart kalıpları naylon streç ile kaplanır. Hazırlanan püre kalıplara paylaştırılır, buzdolabında soğutulur. Kek için; yumurta ve şeker çırpılır; un, vanilya ve kabartma tozu eklenir. İyice karıştırılıp, yağlanmış tepsiye dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Kek soğuyunca; tart kalıpları ölçüsünde bardakla ya da kalıpla kesilir. Sos malzemeleri karıştırılıp pişirilir. Dolaptan alınan kestabe püreleri ters döndürülüp keklerin üzerine yerleştirilir. Üzerine çikolatalı sos dökülüp, Antep fıstığı ile süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Karanfil Böreği (P.D.Ç.S.E.28)


Bu çıtır börekleri P.D.Ç.S.E. 28 evsahibesi http://www.tatlikurabiyem.blogspot.com/ YASEMİN arkadaşımıza gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.


Malzemeler :
3 adet yufka
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
100gr. beyaz peynir
1 yumurtanın akı
küçük tart kalıpları
Üzeri için;
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı :
Birinci yufka tezgaha serilip, üzerine fırça ile süt-sıvıyağ karışımında sürülür. İkinci yufka da birinci yufkanın üzerine serilir ve süt-sıvıyağ karışımından sürülür. Üçüncü yufkaya da aynı işlem uygulanır. Tartölet kalıplarından daha büyük bir bardak ya da kalıp yardımıyla üst üste serilen yufkalardan parçalar kesilip, çıkartılır. Tartölet kalıpları margarin ile yağlanır. Kesilmiş olan yufka parçalarından birer tane kalıplara yerleştirilir. Peynir ezilip, yumurta akı ilave edilir ve karıştırılır. Kalıptaki yufkanın ortasına peynirli harç yerleştirilir. Üzerine tekrar yuvarlak kesilmiş yufka parçalarından birer tane yerleştirilir. Yufkaların uç kısımlarına sıvıyağ ile karıştırılmış yumurta sarısı fırça ile sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börekler kızarıncaya kadar pişirilir, kalıplardan çıkartılıp servis yapılır.


Afiyet olsun.

Tavşan (Havuçlu) Kek "Şeker Hamuru YE"


Bizim Pastane, Dilek'ce ve Portakal Ağacı'nın birlikte başlatmış olduğu YE # Yemek Etkinliği Ekim ayında http://ayseyaman.blogspot.com/ un evsahipliğinde "Şeker Hamuru YE" :) etkinlik konusu ile devam ediyor. Üstada pek layık değil ama ben de şeker hamuruyla yapmaya çalıştığım ilk figür çalışmamı kabul ederse kendisine sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Havuçlu Kek
Malzemeler:
5 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı rendelenmiş havuç, yıkanıp kabuğu kazınmış
1 su bardağı ceviz, irice dövülmüş
2 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu

Üzerine sermek için:
Pudra şekeri

Yapılışı :
Karıştıma kabına yumurtalar kırılır, 1,5 su bardağı toz şeker eklenip (şeker tamamen eriyene kadar) mikserin en yüksek hız ayarıyla çırpılır. 1 su bardağı rendelenmiş havuç ve 1 su bardağı dövülmüş ceviz eklenip karıştırmaya devam edilir. Un ve tarçın eklenip iyice karıştırılır, özleşmesi sağlanır. Karışıma 1 paket kabartma tozu da ilave edilip, mikserin en düşük hız ayarında 2-3 kez karıştırılır. Hazırlanan kek hamuru yağlanmış kalıba veya tepsiye dökülür, 170 derece fırında keke batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir. Kek soğuyunca üzerine pudra şekeri elenir. ( Ben kalıpla yuvarlaklar kesip, biraz bal sürerek şeker hamuru ile süsledim.)
Afiyet olsun.

21 Ekim 2008 Salı

Vişneli Çikolatalı Şu Topları

Bu ayki Yaman Etkinlikler ev sahibesi http://neslihanincikolatafabrikasi.blogspot.com/ arkadaşımız etkinlik konusunu "İkisi Bir Arada: Çikolata ve Meyve" olarak belirlemiş. Kendisine kolaylık dilerken, sevgilerimle beraber Vişneli Çikolatalı Şu Topları tarifini gönderiyorum.

Malzemeler :

Hamuru için;
2 su bardağı su
100 gr. margarin
4 adet yumurta
1.5 su bardağı un

Üst kreması için;
80gr. beyaz bitter çikolata
100 ml. süt kreması
Kırmızı gıda boyası

Kreması için;
500 gr süt
5 çorba kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 adet yumurta sarısı
1 poşet kremşanti (kremşantiyi hazırlamak için yarım su bardağı süt)
1 kase çekirdeksiz vişne

Un, şeker, yumurta sarısı ve süt iyice karıştırılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Başka bir kapta 1 poşet kremşanti 1 su bardağı sütle hazırlanır. Krema soğuyunca hazırlanan kremşanti eklenip mikserle çırpılır. Doğranmış vişneler kremaya eklenip karıştırılır.

Yapılışı :
Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır. Bu arada iç krema hazırlanır. Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir. Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.Soğuduktan sonra krema pompası ile iç kremasını doldurun. Pompanız yoksa ortalarından kesip içlerini doldurabilirsiniz.Üst sosu için kremayı ocağa alıp kaynatın. Sonra ince kıyılmış beyaz çikolata parçalarını ilave edin ve birlikte biraz pişirin. Sos Ilınınca şu (profiterol) toplarının üzerine gezdirilir. Çikolata sosunun bir kısmı kırmızı gıda boyasıyla renklendirilip istenilen şekilde şu toplarının üzerine gezdirilir. (İsteğe bağlı olarak gıda boyası yerine hazır meyveli sos kullanabilirsiniz.)

Afiyet olsun.