Disable Copy And Past

5 Ağustos 2008 Salı

Zeytinyağlı Börülce

1/2 kg taze börülce
1 adet orta boy soğan
4 adet orta boy domates
1/2 çay bardağı zeytinyağı
3 adet küp şeker2-3 diş sarımsak
yeterli miktarda tuz

Yapılışı :
Soğanlar küçük küçük doğranır, zeytinyağında kavrulur. Ayıklanıp, yıkanan börülceler eklenir. Üzerine halka doğranmış domatesler dizilir. Doğranmış sarımsak ve şeker ilave edilip, tuzu ayarlanır. Kısık ateşte hiç su koymadan börülceler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Çaycuma (annemin bahçesi)


Çok şükür ki meyveyi sebzeyi sadece manav tezgahlarında görmeyen şanslı insanlardanız. Annemin bahçesinden sebze manzaraları.












4 Ağustos 2008 Pazartesi

Tarçınlı Ay

yeşilkivi 'den alıp denediğim güzel tariflerden biri.

Malzemeler :
250 gr oda sıcaklığında margarin
1 kahve fincanı toz şeker
1 tatlı kaşığı tepeleme tarçın
1 yumurta
1 su bardağı cekilmiş ceviz ya da fındık
2 kahve fincanı sıvıyağ
1′er pkt kabartma tozu ve vanilya
Aldığı kadar un

Yapılışı :
Un hariç tüm malzemeler karıştırma kabına alınır ve güzelce karıştırılır. Azar azar unu eklenerek yumuşak bir hamur hazırlanır.Üzeri örtülerek 10-15 dk. dinlendirilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça kopartılarak yuvarlanır ve fitil haline getirilir. Fitilin iki ucu birbirine doğru kıvrılarak ay şekli verilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 170 dereceli fırında pişirilir ve soğutulur. Üzerine bolca pudra şekeri serpilip servis yapılır..

3 Ağustos 2008 Pazar

Susamlı Kurabiye

Tarifini nereden aldığımı not almamışım.
Susamlı Kurabiye

Malzemeler :
150 gr. Tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta (sarısı içine, akı üzerine)
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı nişasta
2 su bardağı un
1 çay bardağı susam

Yapılışı :
Un, nişasta, pudra şekeri ve kabartma tozu karıştırılır. Üzerine yumurta sarısı, yoğurt, tereyağı ve sıvıyağ eklenip, hamur yoğrulur. Yumurta akı çatalla çırpılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır. Önce yumurta akına, sonra susama batırılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.


2 Ağustos 2008 Cumartesi

Gül Poğaça





Malzemeler :
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
2 su bardağı süt
1,5 paket yaş maya
3 yemek kaşığı toz şeker
2 adet yumurta (sarıları üzerine sürmek için ayrılır.)
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı margarin
aldığı kadar un
İçine :
beyaz peynir, domates, biber dilimleri
Yapılışı :
1 bardak ılık suda maya ve şeker eritilir. 5-10 dk. bekledikten sonra diğer malzemeler eklenir. Aldığı kadar un ilave edilip iyice yoğrulur. 20 dk. mayalanmaya bırakılır. Cevizden biraz büyük parçalar alınıp açılır. Hamura bıçakla çizikler yapılır. Ortasına peynir, domates ve biber dilimleri yerleştirilir. Karşılıklı kenarları kapatılarak gül şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilerek 1 saat mayalanması için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Çörek otu serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

30 Temmuz 2008 Çarşamba

Muhallebi Lokumu


Bu tarifi Benar'ın sayfasında gördüm. Kırşehir /Mucur'da eltimin misafirleri için yaptım. Herkes çok beğendi.
Bu güzel tarif Temmuz ayının "Yaman etkinlikler " ev sahibesi http://www.neslos.com "Yazlık Lezzetler" etkinliğine gönderildi.
Muhallebi Lokumu

Malzemeler:
3 su bardağından 2 parmak eksik soğuk süt
3 yemek kaşığı tepeleme un
3 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
2 nohut büyüklüğünde damla sakızı ( isteğe bağlı)
1 poşet kremşanti
1/2 su bardağı süt (krem şanti için)
2 adet muz ( isteğe bağlı)
İri dövülmüş fındık veya ceviz
Bolca hindistan cevizi
Damla çikolata

Yapılışı :
Sütün içine ; un, toz şeker ilave edilip, orta ateş üzerinde sürekli karıştırarak oldukça koyu bir muhallebi olana kadar pişirilir. İndirmeye yakın damla sakızı ve vanilya ilave edilir. 25 - 40 cm arası dikdörtgen bir tepsinin üzerine bolca hindistan cevizi serpiştirilir. Pişen muhallebi tepsinin her yerine eşit miktarda dökülüp, kaşık sırtı ile düzeltilir. 1 poşet krem şanti 1/2 su bardağı soğuk süt ile hazırlanıp muhallebinin üzerine yayılır. İsteğe göre krem şanti kakaolu da hazırlanabilir.
Bu şekilde hazırlanan tepsi buzdolabına kaldırılıp, 1 saat kadar bekletilir.Dolaptan alınca muhallebinin üzerine iri kıyılmış fındık veya ceviz serpiştirilir,enine 3'e - boyuna 4'e kesilip, (12 parça) herbir parçanın kenarına muz yerleştirilip, (isteğe bağlı) fındık veya ceviz serpiştirdikten sonra damla çikolata ilave edebilirsiniz. Parçalar rulo yapılarak,hindistan cevizi dolu tabağa alınıp, çabuk hareketlerle birkaç kere döndürülür ve kağıt muffin (küçük kek) kalıplarına yerleştirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

10 Temmuz 2008 Perşembe

Mısır Gevrekli Kayısılı Kup (PDÇSE 26)


Mısır Gevrekli Kayısılı Kup

Malzemeler :
6 adet taze kayısı
1 su bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı pudra şekeri
½ su bardağı mısır gevreği
Süslemek için ;
frambuaz, çikolata sosu

Yapılışı :
Yoğurda vanilya ve pudra şekeri eklenerek, iyice çırpılır. Kayısılar yıkanıp, çekirdekleri çıkarılır. Küp küp doğranarak yoğurda karıştırılır. Servis kuplarına birer kaşık kayısılı yoğurt yerleştirilir. Üzerine mısır gevrekleri paylaştırılır. Kalan yoğurtlu karışım gevreklerin üzerine aktarılıp, 1 saat buzdolabında bekletilir. Frambuaz ve çikolata sosu ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Köy Bohçası (PDÇSE 26)


Köy Bohçası

Malzemeler :
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sirke veya limon
Biraz su
Hamurları yağlamak için;
1 paket margarin

İçine :
½ kg. ıspanak
1 adet orta boy soğan
1 çorba kaşığı margarin
100 gr. Pastırma
½ çay bardağı haşhaş

Ispanaklar yıkanıp ince ince kıyılır. Soğan yemeklik doğranır. Margarin eritilip soğan ve ıspanaklar 2-3 dakika kavrulur.
Hamur malzemeleri karıştırılıp,kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır.Hamur 5 parçaya bölünür. Margarin de 5 parçaya bölünür.Her hamur parçası açılıp,içine bölünen margarin parçalarından sürülür.Kare şeklinde kapatılıp,buzdolabında 25-30 dk bekletilir.Dolaptan çıkartılıp,katını açmadan merdaneyle tekrar açılır.Yine kare şeklinde katlanır.Bu işlem 3 kez tekrar edilir. Hazırlanan hamur buzluktan çıkarılıp açılır ve 4 parçaya bölünür, her bir parça milföy yaprağı büyüklüğünde olmalı. (Hamurla uğraşmak istemiyorsanız milföy hamuru kullanabilirsiniz.) Karelerin ortasına ıspanaklı iç malzemeden 1 yemek kaşığı yerleştirilir. Üzerine bir dilim pastırma konularak, bohça şeklinde kapatılır. Karelerin kenarında ince şeritler kesilir, bohçaların üzerine yerleştirilir. Hazırlanan bohçalar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek, üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Haşhaş serpilip, önceden ısıtılmış 160 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
İsteğe göre iç malzeme olarak peynir, sosis ya da kıyma kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Havuçlu Cevizli Yağsız Kek (PDÇSE 26)


Biraz tatsız bir kek oldu. Tatlı sevenler pekmez yerine 1 su bardağı toz şeker kullanabilir. İsteğe bağlı 1 çay bardağı yağ da eklenebilir.

Havuçlu Cevizli Yağsız Kek

Malzemeler :
4 adet yumurta
¾ su bardağı pekmez (ya da 1 su bardağı toz şeker)
2 adet rendelenmiş havuç
½ çay bardağı iri çekilmiş ceviz
2 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 paket kabartma tozu
5-6 adet kuru kayısı
1 avuç kuru üzüm
Antep fıstığı

Yapılışı :

Yumurtalar pekmez ile (ya da toz şekerle) çırpılır. Rendelenmiş havuç ve ceviz eklenip karıştırılır. Tam buğday unu, yenibahar ve tarçın eklenip çırpmaya devam edilir. Küp doğranmış kuru kayısı ve kuru ilave edilerek karıştırılır ve hamur yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 45 dakika pişirilir. Soğuyunca üzerine Antep fıstığı serpilip, servis yapılır.

Afiyet olsun.

9 Temmuz 2008 Çarşamba

Avcı Usulü Kuzu İncik

Malzemeler :
4 adet kuzu incik
12 adet mantar
12 adet arpacık soğan
2 adet çarliston biber
2 adet domates
sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı un
tuz

Yapılışı :
Kuzu incikler sıvı yağda kızartılır. Tencerede sıvı yağ kızdırılır, 1 kaşık un eklenip, unun rengi dönünceye kadar kavrulur. Salça ve su ilave edilip kaynamaya bırakılır. Kızaran incikler de tencereye alınıp, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Başka bir tencereye sıvı yağ alınır. Arpacık soğanlar, yıkanmış mantarlar, büyük doğranmış biberler eklenerek mantar suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirilir. Küp doğranmış domates ilavesiyle 1-2 dakika daha pişirilip, etlerin olduğu tencereye eklenir. Tuzu ayarlanıp 5 dakika kaynatılır, sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.