Disable Copy And Past

8 Mart 2016 Salı

Evde Boyoz Denemesi





İzmir denilince akla gelen, Sefarad mutfağına ait, çıtır lezzet Boyozu yapmak için şimdiye kadar birkaç tarif denedim ama orjinal İzmir boyozunu tutmasa da en yakın tarif bu oldu diyebilirim. Verdiğim ölçüyle yapılan hamur aslında 3 bezeye ayrılıp büyük yufkalar halinde açılıyor ancak bu şekilde açmak büyük ustalık gerektirdiği için ben kendimce kolay bir yöntem buldum; hamuru 30 adet bezeye bölüp pasta tabağı büyüklüğünde açtım, aralarına margarin-tahin karışımı sürüp 10'arlı 3 grup yaptım. Her gurubu açabildiğim kadar açıp dikdörtgen haline getirdikten sonra rulo yaptım, biraz dinlendirip rulodan parçalar kopartıp şekillendirdim. Mutfak tezgahnız yeterince büyükse ve hamur açma konusunda becerikliyseniz tek parça halinde açabilirsiniz.:))

Malzemeler:
5 su bardağı un
aldığı kadar su (yaklaşık 2 su bardağı)
1 tatlı kaşığı tuz
yarım çay bardağı sıvı yağ
Açmak için;
125 gr. margarin
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Yoğurma kabına un alınıp ortası açılır. Tuz, sıvı yağ ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri streç filme örtülüp 20 dakika dinlendirilir.
Margarin eritilip tahin ile karıştırılır.
Dinlenen hamur 3 eşit bezeye bölünür; her bir beze 10 eşit bezeye bölünür, toplamda 30 adet beze yapılır. Bezeler tek tek pasta tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına margarin-tahin karışımı sürülüp 10'arlı gruplar halinde üst üste dizilir, en üste yağlı karışım sürülmez. Tekrar 20 dakika daha bekletilir. (Becerinize güveniyorsanız toplamda 3 bezeye bölüp, büyük yufkalar şeklinde açabilirsiniz.)
İlk grup yağlanmış tezgaha alınıp oklava yardımıyla gerektiğinde de elle çekiştirilip açılabildiği kadar ince açılır.  Açılan hamurun kenarları ortaya doğru katlanıp dikdörtgen şekline getirilir. Katlanan yerlere tekrar margarin-tahin karışımı sürülür ve hamur rulo şeklinde sarılıp rulonun üzerine sıvı yağ sürülür. Diğer 2 hamur grubu da aynı şekilde hazırlanıp 20 dakika dinlenmeye bırakılır.


Hazırlanan rulolardan burarak 4-5 parmak büyüklüğünde parçalar kopartılır, parmak uçları ile alttan ve üstten bastırılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Bütün hamur bitinceye kadar işleme devam edilir, 20 dakika daha dinlendirilir.




20 dakikalık dinlendirmenin ardından boyoz hamurlarına üstten elle bastırılır, önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. 

Afiyet olsun.

1 yorum:

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım tarifin harika fakat zahmetli ben yufkayla aynı lezzeti yakaladım paylaşacağım harika oldu bu kadar uğraşmamıza gerek kalmıyor sevgiler