Disable Copy And Past

10 Aralık 2015 Perşembe

Keşli Poğaça


Keş, Bolu yöresinde süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelek çeşididir. Bazı yörelerde "kurut" olarak da bilinir. Genellikle rendelenip cevizle karıştırılarak ev yapımı makarnaların üzerine dökülerek tüketilir.

Malzemeler : 


1 çay bardağı rendelenmiş keş peyniri
1 adet kırmızı kapya biber
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
yarım kahve fincanı sirke
1 adet yumurta (sarısı üzerine sürmek için ayrılır)
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı toz şeker
yarım çay kaşığı tuz (keş peyniri tuzlu olduğu için tuz miktarına dikkat edilir)
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Yapılışı : 
Biberin çekirdekleri temizlenip küp şeklinde doğranır.  Yoğurma kabına küp doğranmış biber, oda sıcaklığında margarin, sıvı yağ, yumurta akı, sirke, mahlep, tuz, şeker, rendelenmiş keş peyniri alnıp aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 15 dakika dinlendirilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Ilık olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : Sofra Dergisi

4 Aralık 2015 Cuma

Çikolatalı Fındıklı Kek

Malzemeler :
125 gr. tereyağı ya da margarin
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı kakao
1 paket bitter çikolata (80 gr.)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un
1/2 su bardağı iri kırılmış fındık
Yapılışı:
Tereyağı küçük bir tavaya alınarak eritilir. Çikolata parçaları eklenip eriyinceye kadar karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Yumurtalar ve pudra şekeri mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Soğumuş çikolatalı karışım, sıvı yağ ve süt eklenip karıştırılır. Un, kakao, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir ve tahta bir kaşıkla ya da spatula ile karıştırılır, fındıklar eklenir. Margarinle yağlanmış kalıba dökülüp 160 derece fırında 40-45 dakika pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca ters çevrilerek kalıptan çıkarılır.

Afiyet olsun.

2 Aralık 2015 Çarşamba

Mercimekli Bükme (Afyon)



İnternetten bulduğum tarifleri harmanlayarak Afyon bükmesi yapmaya çalıştım; eksikler varsa Afyonluların affına sığınıyorum. Sanırım orjinal tariflerde iç yağı kullanılıyor, ben margarin kullandım. Haşhaş ezmesini de biraz daha fazla koymam ve üzerine de haşhaş ezmesi-yağ karışımı sürmem gerekiyordu, ben sadece yağ sürdüm. Yine de ilk deneme için fena sayılmaz:))


Malzemeler :
5 su bardağı un
1 adet yumurta
yaklaşık 2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

İç malzeme:
2 su bardağı yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber

Arasına;
1 su bardağı haşhaş ezmesi
125 gr. eritilmiş margarin

Yapılışı :
Un ve tuz karıştırılır, ortası havuz gibi açılır. Üzerine yumurta kırılıp kontrollü şekilde su eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp yarım saat kadar dinlendirilir.
Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Haşlanmış mercimek eklenip tuz ve karabiberle tatlandırılır, soğumaya bırakılır.
Eritilmiş margarin haşhaş ezmesi ile karıştırılır.




Dinlenen hamur 4 eşit bezeye bölünür ve her biri açılabildiği kadar açılır. Birinci yufkanın üzerine haşhaş ezmesi-yağ karışımı her tarafına gelecek şekilde sürülür. Kenarları ortaya doğru katlanarak bohça şekli verilir, bir kenara alınır. Açılan 2. yufkaya da haşhaş ezmesi-yağ karışımı sürülür ve ortasına bohça haline getirilen yufka yerleştirilir, onun da üzerine haşhaşlı karışım sürülür. Tekrar bohça gibi katlanır. Diğer 2 yufka da aynı şekilde hazırlanıp buzdolabında bir süre bekletilir.


Hazırlanan hamurlardan 4-5 cm genişliğinde kareler kesilir. Oklava ile biraz daha açılıp inceltilir ve bir kenarına mercimekli iç yerleştirilip kapatılır. Üzerine haşhaş ezmesi-yağ karışımından sürülür. (Haşhaş ezmesi az olduğu için ben sadece sıvı yağ sürdüm.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.



25 Kasım 2015 Çarşamba

Cevizli Lokum



    Malzemeler :
    Yarım çay bardağı  eritilip soğutulmuş margarin
    2 yemek kaşığı kuru maya (1 paket instant maya)
    2 adet kesme şeker
    5~5.5 su bardağı un
    2 su bardağı ılık su
    1 tutam tuz

İç harcı için ;
    100 g ceviz
    1 çay kaşığı tarçın
    1.5 çay kaşığı yenibahar
    6 yemek kaşığı toz şeker

Arasına;
1 çay bardağı eritilip soğutulmuş margarin ya da tereyağı

Üzerine;
    3 yemek kaşığı pekmez
    2 yemek kaşığı su

Yapılışı :
Maya ve 2 adet kesme şeker geniş bir kaseye alınır. Üzerine su ilave edilip maya tamamen eriyene kadar yaklaşık 10 dakika bekletilir. Maya köpürmeye başladığında un, eritilip soğutulmuş margarin ve tuz ilave edilip yumuşak kıvamlı bir hamur elde edecek şekilde yoğurulur. Hamurun üzerin nemli bir bezle örtülerek 30 dakika dinlendirilir.

İç harcı için ceviz, baharatlar,şeker ve cevizler çok fazla ufalanmadan blenderdan geçirilir. 

Mayalanan hamur üç bezeye ayrılır. İlk beze oklava ile dikdörtgen şeklinde açılır, üzerine her yerine gelecek şekilde eritilip soğutulmuş margarin sürülür.İ Cevizli harcın üçte biri yayılır ve rulo şeklinde sarılır. Rulo 5-6 cm uzunluğunda dilimlenir. Diğer bezeler de aynı şekilde hazırlanıp kelepçeli kek kalıbına ya da yağlı kağıt serilmiş yuvarlak bir fırın kabına dik olarak dizilir. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 15 dakika dinlendirilir. Pekmez ve su bir kasede karıştırılıp cevizli lokumların üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : Lezzet Dergisi

23 Kasım 2015 Pazartesi

Peynirli Börek




Malzemeler :
İç malzeme:
  • 1,5 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • ½ çay kaşığı karabiber
Hamur:
  • 4 su bardağı un
  • 1 poşet instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta (orta boy)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 100 g eritilmiş margarin
Üzeri için:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 yemek kaşığı çörek otu
  • Yapılışı :
  • Un bir kaba elenip instant maya ile karıştırılır. Üzerine tuz, yumurta, yoğurt, sıvı yağ, ılık su ve eritilmiş margarini eklenip iyice yoğurulur ve 4 eşit parçaya bölünür. Her bir parça merdane ile 3 mm kalınlığında yuvarlak açılır. Açılan hamurlar 4 eşit üçgen olacak şekilde kesilir. Rendelenmiş peynirin üzerine pul biber ve karabiber eklenip karıştırılır.Üçgenlerin geniş kısmına iç malzemeden yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Rulo kendi etrafında döndürülerek yuvarlak gül böreği şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp susam ve çörek otu serpilir. Ilık ortamda 20-25 dakika mayalanması için bekletilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar, 20-25 dakika pişirilir. Ilık veya soğuk olarak servis yapılır. 
  • Not : Ben bir kısmını sosisli-kaşarlı yaptım, tavsiye ederim.
Kaynak : Dr. Oetker

19 Kasım 2015 Perşembe

Pop Kek




Ben mutfaksırları'nın kek tarifini uyguladım, sevdiğiniz bir kek tarifi ile de yapabilirsiniz.
Malzemeler:
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı tereyağı (erimiş)
1 su bardağı süt
2,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Kekleri kaplamak için;
Kuvertür çikolata
File badem, fıstık ve şeker süsler
Yapılışı:
Şeker ve yumurta çırpma kabına alınır ve şeker eriyinceye kadar çırpılır. Süt, vanilya, oda sıcaklığına gelmiş erimiş tereyağı eklenip çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karıştırılır, akıcı bir kek hamuru elde edilir. Hazırlanan kek hamuru pop kek kalıbına paylaştırılır, kalıbın diğer parçası üzerine kapatılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika pişirilir. Pişen kekler kalıptan çıkarılır, hamur bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır. (Ben hamurun bir kısmını gül şeklindeki minik muffin kalıbına döktüm. Pişen kekleri kalıptan çıkardım. Yıkayıp kuruladıktan sonra eritilmiş çikolata döktüğüm kalıba soğumuş kekleri tekrar yerleştirip dondurdum.)
Çikolata benmari usulü eritilir. Kek çubukları hafifçe çikolataya bulanıp keke batırılır, donması için kısa bir süre bekletilir. Pop kekler eritilmiş çikolataya batırılıp, fazla çikolatanın akması için hafifçe sallanır. İstenilen süsleme malzemesine bulanır.Birbirine değmeyecek şekilde bir bardak içine koyarak ya da strafora saplanarak donması için beklenir.

Afiyet olsun.


Kalıbın fotoğrafı netten alıntı, kalıp hakkında fikir vermek için paylaştım.

18 Kasım 2015 Çarşamba

Nişastalı Poğaça


Malzemeler :
2 adet yumurta (birisinin sarısı üzerine)
1 su bardağı süt 
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket instant kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı nişasta
4 su bardağı un (yaklaşık)

Üzerine;
Kabak çekirdeği 
 çubuk kraker
İçine; 
200 gr peynir 

Yapılışı :

Nişasta ,un ve maya karıştırılır. Ortası havuz gibi açılarak yumurta ,ılık süt ve yağ eklenip karıştırılır. Şeker ve tuzu eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartılıp elde açılır, ortasına peynir yerleştirilip yuvarlak olacak şekilde kapatılır ve muffin kalıbına yerleştirilir. Bütün hamur bu şekilde hazırlandıktan sonra üzerilerine yumurta sarısı sürülür. Çubuk krakerden bir parça kırılıp yarısı dışarıda kalacak şekilde poğaçalara batırılır. Çubuk krakerin kenarına birbirine yakın şekilde 2 adet kabak çekirdeği yerleştirilir. (Yaprak görünümü vermek için) 
Hazırlanan poğaçalar oda sıcaklığında 40 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Ilık olarak servis yapılır. İsterseniz klasik poğaça şekli vererek de yapabilirsiniz. fırında pişirin.Ilık olarak servis yapın.

Afiyet olsun.
Kaynak : rumma.org

5 Kasım 2015 Perşembe

Tahinli Çıtır Rulolar (Baklava Yufkası ile)


15 adet hazır baklava yufkası
1 su bardağı kadar tahin
100 gr eritilip soğutulmuş tereyağı  (tereyağı-sıvı yağ karışımı da kullanabilirsiniz.)
1 su bardağı kadar toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz

Üzerine;
Pudra şekeri

Yapılışı :
3 adet baklava yufkası aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek üst üste yerleştirilir. Üzerine her yerine gelecek şekilde kaşıkla tahin gezdirilir ve bolca toz şeker ve ceviz serpilir. Geniş kenarından başlanarak rulo şeklinde sarılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır ve kalan tereyağı ruloların üzerine sürülür. İstenilen büyüklükte dilimlenen rulolar önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılan tahinli rulolar ılık hale gelince üzerine pudra şekeri elenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Not : Hazır baklava yufkası paketinden arta kalan yufkaları börek yaparak değerlendirebileceğiniz gibi buzlukta da saklayabilirsiniz.

3 Kasım 2015 Salı

Kıymalı-Ispanaklı El Açması Börek




Daha önce yayınladığım Arnavut böreği tarifini biraz değiştirerek uyguladım.

Malzemeler :
5 su bardağı un
2-2,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz

İç malzeme :
300 gr. kıyma
500 gr. ıspanak
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı salça

Arasına;
125 gr. margarin veya tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Hamur yoğurma kabına alınır, ortası açılır. Tuz, sirke ve aldığı kadar ılık su eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15-20 dakika dinlendirilir.
Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur, salça eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Tuz ve baharatla tatlandırılıp soğumaya bırakılır. İyice yıkanıp süzülmüş ıspanağın yaprak kısımları ince doğranır, soğuyan kıymalı harca eklenip iyice (ıspanak sönünceye kadar) karıştırılır.
Dinlenen hamur 2'ye bölünür; her bir parça 15 eşit bezeye bölünerek toplamda 30 adet beze hazırlanır. Kurumaması için bezelerin üzeri örtülür. Bezeler un yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip soğutulmuş tereyağı-sıvı yağ karışımından her yerine yayılacak şekilde sürülür. 15 Beze bu şekilde hazırlanıp, aralarına yağ sürülerek üst üste dizilir, son yufkaya yağ sürülmeden bir kenarda dinlenmeye bırakılır. Diğer 15 beze için de aynı işlem yapılır. Dinlenen ilk 15'li grup biraz oklava yardımı, biraz da elle çekiştirilerek fırın tepsisi büyüklüğünde kare ya da dikdörtgen şekilde açılır. (Hamurun kalınlığı milföy hamuru kalınlığında olmalı) Açılan hamurdan 10x10 cm. büyüklüğünde kareler kesilir. (Milföy hamuru büyüklüğünde) Ortasına iç malzeme yerleştirilir. Bohça şeklinde kapatılıp kapatılan kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Kalan diğer hamurlar da aynı şekilde hazırlanır. Böreklerin üzerine artan tereyağı-sıvı yağ karışımı sürülür, buzdolabında birkaç saat dinlendirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.




Ben hamurun yarısını 15'li grup olarak açmak yerine 2'li gruplar halinde elimle çekerek açtım; patatesli iç malzeme yerleştirip rulo şeklinde sardım. Böylece aynı hamurla 2 çeşit börek yapmış oldum:)) Tercih sizin. Tekrar yaptığımda kare haline getirdiğim hamurları milföy gibi dondurmayı deneyeceğim.

28 Ekim 2015 Çarşamba

Kurutulmuş Domatesli Peynirli Kurabiye





  • Malzemeler :
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 125 g yumuşak margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta akı
  • İçine ;
  • 1 su bardağı kurutulmuş domates
  • ½ su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

Üzerine;

1 yumurta sarısı

  • susam
  • çörek otu
  • Yapılışı :
  • Kurutulmuş domatesler suda bekletilip süzülerek  küp şeklinde doğranır, rendelenmiş beyaz peynir eklenip karıştırılır.
  •  Unu hamur kabartma tozu ile karıştırılır ve derin bir kaba elenir. Margarin, yoğurt, sıvı yağ, tuz ve yumurta akı eklenip iyice yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde açılırve hazırlanan iç malzemeden yerleştirilerek top şeklinde kapatılır, yağlı kağıt serlmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp susam ile çörek otu serpilir ve önceden ısıtılmış 170 derece fırnda 25-30 dakika pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.
  • Afiyet olsun.
  • Kaynak : Dr. Oetker

27 Ekim 2015 Salı

Mayasız Pişi



Bizim evde hafta sonu kahvaltılarının vazgeçilmezi...
Malzemeler :
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

Kızartmak için;
bolca sıvı yağ

Yapılışı :
Bütün malzeme karıştırılıp aldığı kadar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur ve üzeri örtülerek 15 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamur 0,5 cm kalınlığında açılır ve istenilen şekilde dilimlenir. (Benim tercihim baklava dilimi şeklinde) Hamur parçaları bol, kızgın yağa atılarak arkalı önlü kızartılır.

Afiyet olsun.

Fajitas Steak (Fahita)





Meksika mutfağından harika bir lezzet...

Malzemeler :
kişi başına 180 gr. olacak şekilde dana biftek
1 adet sarı California biberi
1 adet kırmızı California biberi
1 adet yeşil California biberi
1 adet büyük boy kuru soğan
1 kase haşlanmış Meksika fasulyesi (konserve)
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Marinasyon için;
1 çay bardağı zeytinyağı
fajita baharatı (büyük marketlerde satılıyor)ya da karabiber, kırmızı toz biber, kekik

Servis için;
ekşi krema sosu (yoğurt kullandım), salsa sos, avakado sos (hardal sos kullandım)
Tortilla (lavaş)

Yapılışı :
Biftekler zeytinyağı ve baharatlarla harmanlanıp 2 saat kadar dinlendirilir.
Vok tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır, iri doğranmış soğan eklenip soğan rengi dönünceye kadar kavrulur. Biberlerin çekirdekleri çıkarılıp jülyen usulü doğranır ve tavaya eklenir. Sebzeler tam pişmeden, hafif diri kıvamda iken konserve Meksika fasulyesi eklenir, tuzu ayarlanıp ocaktan alınır.
Marine olan etler kızgın döküm tavada ya da ızgarada arkalı-önlü pişirilir, tuzu ayarlanır.
Döküm fajita servis tavaları biraz ısıtılır, hazırlanan sebzeler tavalara paylaştırılır. Üzerine jülyen  doğranmış biftekler yerleştirilir, fırında çok az tutulur. (Cızırtısı duyuluncaya kadar) Isıtılmış lavaş ekmeği ve soslarla birlikte servis yapılır. (Fajita servis tavanız yoksa sorun değil, lavaş dürüm yaparak da sunabilirsiniz. Jalepeno turşusu da çok yakışıyor, fotoğraf çekerken unutmuşum)

Afiyet olsun.

23 Ekim 2015 Cuma

Üzümlü-Cevizli Pastane Kurabiyesi


Malzemeler :
125 gr. yumuşak tereyağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı iri kırılmış ceviz
1 su bardağı kuru üzüm (ılık suda bekletilmiş, süzülmüş)
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Üzerine;
yumurta sarısı

Yapılışı :
Malzemeler bir kapta karıştırılır, aldığı kadar un ilavesiyle kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Hamurdan parçalar koparılıp 2 parmak kalınlığında çubuklar yapılır, verev şekilde kesilir. Bütün hamur bu şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çatalın ters tarafıyla derin çizgiler yapılır. 180 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://www.yeturlalezzetkareleri.com/

21 Ekim 2015 Çarşamba

Arnavut Böreği (Pırasalı)



Malzemeler :
Hamuru;

5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
2-2,5 su bardağı su

İçine;
1 kg. ince pırasa (beyaz kısımları)
1 adet yumurta
Karabiber
Tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Arasına;
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :

Pırasalar yıkanıp ince doğranır. Sıvı yağ bir tencereye alınıp ısıtılır, pırasalar eklenip kavrulur. Pırasalar yumuşayınca karabiber ve tuzla tatlandırılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. 
Un yoğurma kabına alınır, sirke, tuz ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15 dakika kadar dinlendirilir.Hamurdan 30 adet beze yapılır, üzeri kurumaması için örtülür.

Bezelerden 14 tanesi tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip soğutulmuş margarin-sıvı yağ karışımı sürülerek üst üste yerleştirilir, en üste yağ sürülmez, bir kenarda bekletilir.
Kalan 16 beze de aynı şekilde hazırlanır. İlk açılan 14'lü beze grubu tepsi boyundan bir parmak daha geniş olacak şekilde açılır (oklava yardımı ve biraz da elle çekiştirerek) ve yağlanmış tepsiye ters çevrilerek yerleştirilir. (Hamurun üst kısmı alta çevrilecek)Hamurun kenarları tepsinin dışına sarkıtılır. Soğuyan pırasalı malzemeye bir yumurta kırılıp karıştırılır yufkaların üzerine eşit şekilde yayılır.
16'lı beze grubu da aynı şekilde tepsi büyüklüğünde açılır ve ters çevrilmeden (Üstte olan kısım yine üstte olacak şekilde) pırasalı harcın üzerine yerleştirilir.Kenardan sarkan yufkalar böreğin üzerine doğru kıvrılır ve yapıştırılır. Kalan margarin-sıvı yağ karışımı böreğin üzerine sürülür. Bu şekilde hazırlanan börek bir gece buzdolabında dinlendirilip ertesi gün 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. (Birkaç saat dinlendirip aynı gün de pişirebilirsiniz.) Fırından çıkan böreğin üzeri temiz bir örtü ya da kağıt havlu ile örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir. Ilınınca dilimlenerek servis edilir.

Afiyet olsun.

16 Ekim 2015 Cuma

Patlıcanlı Börek, Baklava Yufkasından


Malzemeler :
20 adet baklava yufkası
3-4 adet kemer patlıcan
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil kapya biber
3 adet domates
tuz, karabiber, pul biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kase çeçil peyniri (rendelenmiş kaşar peyniri de olur)

Arasına;
1-1,5 çay bardağı sıvı yağ

Üzerine ;
yumurta sarısı, susam

Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup minik küpler şeklinde doğranır, tuzlu suda 15 dakika bekletilir. Biberlerin çekirdekleri çıkarılır ve küp şeklinde doğranır. 2 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır, biberler eklenip kavrulur. Patlıcanların suyu sıkılıp biberle birlikte bir süre kavrulur. Kabukları soyulup küp şeklinde doğranmış domatesler de eklenip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirlir, tuzu ayarlanıp baharatlar eklenir ve ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
1 adet baklava yufkası temiz bir zemine serilir, üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür. Üzerine 2. yufka serilir, sıvı yağ sürülür. 4 kat yufka oluncaya kadar aynı işlem tekrarlanır. Yufkaların geniş kenarına patlıcanlı harç boydan boya yerleştirilir, üzerine çeçil peyniri serpilir ve rulo şeklinde sarılır. Kalan yufkalar da aynı şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir, üzerilerine yumurta sarısı sürülür, susam serpilir. İstenilen büyüklükte dilimlere kesilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar (20-25 dakika) pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Not : Kaşar peyniri kullanırsanız mutlaka sıcak servis edin, çeçil peyniri ile soğuk olarak da yenilebiliyor.

Afiyet olsun.

13 Ekim 2015 Salı

Elmalı-Cevizli Kek ve Çay Menüsü




Arkadaşlarım için hazırladığım çay daveti menüsü :

Zeytinyağlı kuru kabak-biber dolması
Zeytinyağlı lahana-yaprak sarması
Tavuklu-yoğurtlu salata
Kuru börülce salatası
Patlıcanlı çıtır börek (baklava yufkası ile)
Peynirli kolay midye börek
Üzümlü-cevizli kurabiye
Tahinli çıtır rulo (baklava yufkası ile)
Elmalı-cevizli kek

Dr. Oetker'in sayfasında gördüğüm "Elmalı-fındıklı kek" tarifini evde fındık olmadığı için cevizle denedim, çok beğendim.

Elmalı-Cevizli Kek

İç Malzeme :

3 adet küp şeklinde doğranmış kırmızı elma
1-2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı ceviz kırığı 

Hamur :
200 gr. yumuşak margarin (Becel kullandım)
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 paket vanilya
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı süt
Üzeri için:
½ çay bardağı ceviz kırığı
2 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Elma ve toz şeker tencereye alınır ve suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır, 2 yemek kaşığı kadarı üzerinde kullanmak için ayrı bir kaba alınır.

Margarin ve toz şeker çırpma kabına alınır ve mikserin yüksek devrinde 1 dakika çırpılır. Yumurta ve vanilya eklenip 2 dakika daha çırpılır. Un ile hamur kabartma tozu karıştırılır, elenerek karışıma ilave edilir ve mikserin orta devrinde 1 dakika çırpılır. Hamur ikiye bölünür. İlk yarısına 1 yemek kaşığı kakao ve 2 yemek kaşığı süt eklenip 1 dakika çırpılır. Hazırlanan kakaolu hamur margarinle yağlanmış kelepçeli kek kalıbına dökülür ve yayılır. Üzerine elmalar yayılır ve 1 çay bardağı ceviz kırığı serpilir. Üzerine kalan beyaz hamur yayılır. Beyaz hamurun üzerine ayrılan elmalar yayılıp ceviz kırığı ve toz şeker serpilir. Önceden ısıtılmış 160 derece  fırında 45 dakika kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.



8 Ekim 2015 Perşembe

Havuçlu, Etli Kafes Pilav



Malzemeler :
2 su bardağı baldo pirinç
400gr. kuzu eti (minik küpler halinde doğranmış)
4 adet orta boy havuç
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet domates
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 adet Maggi et bulyon (Ev yapımı et suyu kullanabilirsiniz.)
yeteri kadar tuz
1 avuç badem
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 avuç kuru üzüm
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş kimyon (baharat miktarı damak tadına göre değişebilir.)
3 su bardağı sıcak su

Ayrıca:
- 1 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı yoğurt 25 gr. margarin
- bir çimdik tuz

YAPILIŞI
Ön hazırlık olarak pirinç yıkanıp tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir. Bademler sıcak suda bekletilip iç kabukları soyulur. Üzümler yıkanıp sıcak suda bekletilir. Havuçlar jülyen (kibrit çöpü gibi) doğranır. (Havuçlar kesinlikle rendelenmez.) Sıvı yağ yanmaz yüzeyli bir tencereye alınıp kızdırılır. Etler tencereye eklenip harlı ateşte kavrulur. (Etlerin sulanmaması için harlı ateşte kavrulması gerekiyor.) Yemeklik doğranmış soğan da tencereye eklenip, pembeleşinceye kadar kavrulur. Jülyen doğranmış havuçlar ilave edilir ve bir süre pişirilir. Küp doğranmış domates de tencereye alınıp, domates eriyinceye kadar pişirilir. Biraz su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Etler pişip, suyunu çekince; yıkanıp süzülen pirinç tencereye eklenir. Sıcak su ve üzümler eklenir, et bulyon, tuz ve baharatlar eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayınca ocak kapatılır. Kaşıkla pilavın bir kaç yerinden delikler açılır ve kapağı kapatılarak bir süre demlenmeye bırakılır.
Un bir kaba alınıp ortasına diğer malzemeler eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Oklava ile mantı yufkası kalınlığında açılır. Uzun şeritler halinde kesilir. Fırın kabı yağlanıp şeritler kenarları sarkıtılarak kafes şeklinde yerleştirilir. Oluşan boşluklara bademler dizilir. Demlenen pilav fırın kabına yayılıp kaşıkla düzeltilir. Tepsiden dışarı sarkan hamurlar pilavın üzerine kapatılır. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince servis tabağına ters çevrilir.
Afiyet olsun.

Havuçlu Duvak Pilavı


Malzemeler :
- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 paket Maggi et bulyon (Ev yapımı et suyu kullanabilirsiniz.)
- tuz

Ayrıca;
- 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 300 gr. kıyma
- 1 adet kuru soğan
- tuz, yenibahar, karabiber
- 1 tutam maydanoz
- 50 gr. badem
- 5-6 adet havuç

YAPILIŞI
Pirinçler yıkanıp tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir; suyu süzülüp tekrar yıkanır. Tereyağı ve sıvı yağ bir tencerede ısıtılır. Pirinçler eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Sıcak su ve Maggi et bulyon eklenip tuzu ayarlanır, kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Bademler sıcak suda bekletilip iç kabukları soyulur ve kurulanır. Bir tavaya çok az sıvı yağ alınıp bademler renk değiştirinceye kadar kavrulur ve tavadan alınır. Aynı tavaya yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, karabiber, yenibahar, kıyılmış maydanoz ve kavrulmuş bademler eklenip karıştırılır.
Havuçlar kibrit çöpü şeklinde doğranıp çok az sıvı yağ ile yumuşayıncaya kadar pişirilir, tuzu ayarlanır.
Uygun bir kalıba hazırlanan kıymalı harç yayılır, üzerine havuçlar yayıldıktan sonar pilav dökülüp kaşıkla bastırılır. Servis tabağına ters çevrilir.
Afiyet olsun.