Disable Copy And Past
9 Ekim 2013 Çarşamba
Barbunyalı Pazı Yemeği
Malzemeler :
2 demet pazı
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 adet kırmızı kapya biber
1 su bardağı haşlanmış barbunya
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
Yapılışı :
Pazılar yıkanır ve suları süzülüp doğranır. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Küp doğranmış kapya biber, ince kıyılmış sarımsak ve doğranmış pazı sapları ilave edilip kavurmaya devam edilir. Pazı sapları biraz yumuşayınca salçalar eklenip kavrulur, sonra pazının yaprak kısımları eklenir. Pazı yaprakları sönünce çok az su ve haşlanmış barbunyalar eklenir, tuzu ayarlanıp 5-10 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.
8 Ekim 2013 Salı
Unlu Çıtır Börek
Bloglar arasında çok popüler olan bir tarif, denememek için çok direndim ama missgibi Zerrin 'de görünce daha fazla dayanamadım:)) Zerrin Hanım kıymalı yapmış, ben patatesli ve pazılı yapmayı tercih ettim.
Malzemeler:
2 adet Yufka
100 gr Tereyağ
1/2 çay bardağı Sıvı Yağ
1/2 çay bardağı Un
1/2 çay bardağı Nişasta
İç Malzemesi;
1 demet pazı
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, pulbiber ya da;
3-4 adet patates
tuz, karabiber, pulbiber
isteğe bağlı 1 tatlı kaşığı salça
Üzerine;
1 adet Yumurta Sarısı
1 tatlı kaşığı Haşhaş ya da çörek otu
Yapılışı :
Tereyağı ve sıvı yağ bir tavaya alınıp tereyağı eriyinceye kadar ocakta tutulur, sonra soğumaya bırakılır.
Pazılar yıkanıp suları süzülür ve ince doğranır. Kapya biberin çekirdekleri çıkarılır ve minik küpler halinde doğranır. Yemeklik doğranmış kuru soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar kavrulunca doğranmış pazı sapları ve biber eklenir; pazı sapları yumuşamaya başlayınca pazı yaprakları da eklenerek pişirilir. Tuz, karabiber ve pulbiber ile tatlandırılıp ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Patatesli harç için:
Patatesler haşlanır ve kabukları soyulur, sıcak iken çatalla ezilerek püre yapılır, tuz ve baharatlarla tatlandırılır.
Yufka geniş bir zemine yayılır; üzerine fırça ile her tarafına gelecek şekilde yağ sürülür. Bir kapta un ve nişasta karıştırılır ve bir süzgeç yardımıyla yufkanın her tarafına gelecek şekilde elenerek serpilir.
Yufkanın kenarları hafifçe ortaya doğru katlanarak kare şekline getirilir ve bıçakla kesilerek ortadan ikiye bölünür.(1 yufkadan 2 adet rulo yapılacak) Yufkanın geniş tarafına iç malzeme yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır. (Yufkanın diğer parçası da malzeme yerleştirilerek rulo yapılır.) Diğer yufka içinde aynı işlem uygulanıp hazırlanan rulolar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu, haşhaş, vb. serpilir, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
7 Ekim 2013 Pazartesi
Hamsi Mücveri
Malzemeler :
300 gr. ayıklanmış hamsi (kılçıkları ve kuyruğu çıkarılmış)
5-6 adet pazı yaprağı
2 dal taze soğan
1 adet çok ince pırasa
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
1 tutam taze nane
1 adet küçük boy patates (rendelenmiş)
1 su bardağı mısır unu
1 yemek kaşığı beyaz un
1 adet yumurta
1/2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
karabiber
pulbiber
Yapılışı :
Yeşillikler yıkanıp kurulanır ve ince olarak kıyılır.
Hamsiler ayıklanıp kılçıkları çıkarılır, kuyrukları kopartılır, iyice yıkanıp
süzülür. Ayıklanmış hamsiler, doğranmış yeşillikler, rendelenmiş patates, mısır
unu, beyaz un, yumurta, su, tuz ve baharatlar bir kaba alınır. İyice
karıştırılıp akıcı bir harç elde edilir. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya yağ
dökülüp kızdırılır, hazırlanan harç bir kaşık yardımıyla tavaya alınır ve
arkalı önlü kızartılır. Sıcak olarak salata ile birlikte servis yapılır.
Afiyet olsun.
3 Ekim 2013 Perşembe
Havuçlu Kek
Malzemeler :
5 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı rendelenmiş havuç, yıkanıp kabuğu kazınmış
1 su bardağı ceviz, irice dövülmüş (ceviz yoksa fındık da olur)
2 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı tarçın
1 paket (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu
Üzerine;
pudra şekeri
Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınıp şeker eriyinceye kadar mikser ile çırpılır. Rendelenmiş havuç ve ceviz eklenip karıştırmaya devam edilir. Un, tarçın ve kabartma tozu eklenip mikserin düşük ayarında çırpılır. Hazırlanan hamur yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kek batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan ters çevrilerek çıkarılır ve üzerine pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun.
6 Ağustos 2013 Salı
Boş Börek (Güncelleme)
Daha önce yayınladığım börek tarifini yeni fotoğrafı ile tekrar yayınlıyorum, bayram kahvaltısı için güzel bir seçenek olabilir.
Malzemeler :
2 adet yufka
2 adet yumurta
kızartmak için ;
sıvı yağ
Yapılışı :
Yufka düz bir zemine serilir. 1 adet yumurta çukur bir kapta çırpılarak fırça yardımıyla yufkanın her tarafına sürülür. Yufka kenarından başlanarak 3 parmak genişliğinde katlanır. Oluşan rulodan 4 parmak boyunda parçalar kesilir. Diğer yufka da bu şekilde hazırlandıktan sonra kızgın yağda kızartılır ve kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağları alınır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Cacıklı Arap Köftesi
İş arkadaşlarımızla gittiğimiz bir iftar yemeğinde ikram edilen arap köftesi çok hoşuma gidince hemen internetten tarif araştırdım ve http://lavantin.wordpress.com 'un tarifiyle denedim, bulgurlu lezzetleri seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler:
1 bardak ince bulgur
100 gr. yağsız kıyma
1 baş soğan
1-2 kaşık un
Tuz, karabiber, pul biber
Köfteleri kavurmak için zeytinyağı
Cacık için:
1 kase sarımsaklı süzme yoğurt
1 kase iri doğranmış semizotu ( 250-300 gram kadar.)
Yapılışı:
İnce bulgur, kıyma, çok ince kıyılmış soğan, tuz, baharatlar ve unu karıştırılır. Gerektikçe su ilavesiyle 15- 20 dakika yoğrulur. Macun kıvamına gelen köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparılır, eller sık sık ıslatarak yuvarlanır. Kaynar suda haşlanarak ya da buhar tenceresinde pişirilir. Tadına bakılarak pişip pişmediği kontrol edilir. Şefin önerisi köftelerin buharda haşlanması. oluyor.
Köfteler pişene kadar ılıtılmış sarımsaklı yoğurtla semizotunu karıştırılıp tuzu ayarlanır. Zeytinyağını tavaya koyup kızdırılır ve pul biberi atılır. Pişen köfteler de tavaya ilave edilip bir süre kavurduktan sonra, tabaktaki semizotunun üzerine dökülür.
Afiyet olsun…
5 Ağustos 2013 Pazartesi
Un Helvası
Çocukluğumda babaannem bu helvadan yapardı ve çok severdim. Yapılış yöntemi aklımda kalsa da ne yazık ki tam ölçülerini bilmediğim için yapamıyordum. Hayatcafe'nin paylaştığı tarifi görünce hazine bulmuş gibi oldum ve hemen denedim; tam olarak bana çocukluğumdaki lezzeti hatırlatan bir tarif oldu, Meliha Hanım'a teşekkür ediyorum.
Malzemeler :
2 su bardağı un
2 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı :
Su ve şeker bir tencerede karıştırılıp ve ocağın üzerinde şeker eriyinceye kadar karıştırılır. (Ilık olacak)
Tereyağı ve sıvı yağ geniş bir tencereye alınıp kızdırılır, un eklenip kısık ateşte bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırılarak kavrulur. (Ustasından püf noktası: Çırpıcı ile karıştırılırsa un topaklanmaz, kavurmak daha kolay olur.) Un kokusu çıkmaya ve rengi kahve rengine dönmeye başlayınca şekerli su azar azar tencereye dökülür ve hızlıca karıştırılır. Bu sırada tarçın da ilave edilir. Suyunu çektikten sonra bira kaç dakika daha kavurmaya devam edilir ve ocak kapatılır. Üzerine kağıt havlu koyarak demlenmeye bırakılır. Sonra istenilen bir kalıba doldurulup ters çevrilerek servis yapılır. (Ben tepsiye yayıp dilimleyerek servis yaptım, üzerine de ceviz yerleştirdim. Cevizi üzerine dökebileceğiniz gibi kavurma esnasında da ekleyebilirsiniz.)
Afiyet olsun.
Kuru Biber Kavurması
Malzemeler :
1-2 avuç kurutulmuş sivri biber
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
Servis için;
süzme yoğurt
Yapılışı :
Kuru biberler ılık suda yıkanır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır, suyu süzülür.. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça eklenip biraz daha kavrulur, biberle eklenip karıştırılır, çok az su eklenir ve tuzu ayarlanıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine süzme yoğurt dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Tiramisu (Güncelleme)
Daha önce Ufuk Hanım'dan deneyerek paylaştığım tarifi yeni fotoğrafı ile tekrar paylaşıyorum.
Malzemeler;
1 paket kedidili bisküvi
Islatmak için;
1 çorba kaşığı nescafe
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı toz şeker
Krema için;
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
4 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya
200 gr labne peyniri
üstüne serpmek için;
yeterince kakao
Süslemek için;
çikolata rendesi ya da istediğiniz bir süsleme
Yapılışı:
Süt, un, yumurta sarısı ve şeker iyice çırpılır ve tencere ocağa yerleştirilerek; muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pişince; vanilya ve labne peyniri eklenerek mikserle 5 dakika kadar çırpılır ve ılınması için bekletilir. Nescafe ve toz şeker 1 su bardağı ılık suda karıştırılarak eritilir. Baton kalıp streç film ile kaplanır ve ince bir tabaka halinde kremadan dökülür. Kedidili bisküvilerin yarısı, nescafeli suda çok yumuşatmadan ıslatılır ve kalıptaki kremanın üstüne dizilir. Kalan kremanın yarısı kedidillerinin üstüne döküldükten sonra, geriye kalan kedidilleri de nescafeli suda ıslatılıp, ikinci kat olarak, kremanın üstüne dizilir ve üzeri kalan kremayla kapatılır. Buzdolabında en az 3-4 saat (bir gece bekletilirse sonuç daha güzel olur.) bekletilir. Servis sırasında tiramisu servis tabağına dikkatlice ters çevrilir, streç film ayrılır., üzerine süzgeçle kakao serpilir. (Ben üzerini rendelenmiş bitter çikolata ile süsledim. İstediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz.)
Afiyet olsun.
Buzluk Böreği (Güncelleme)
Blogu açtığım ilk zamanlarda yayınladığım buzluk böreğini yeni fotoğrafı ile tekrar paylaşıyorum.
Malzemeler :
4 adet yufka
125 gr. margarin (eritilmiş)
İçine;
peynir, maydanoz
Üzerine;
2 adet yumurtanın sarısı
haşhaş tohumu, çörekotu
Yapılışı :
1 yufka temiz bir zemine serilir ve üzerine eritilmiş margarinin yarısı gezdirilir. Fırça yardımıyla yufkanın ter tarafına sürülür. 2. yufka üzerine kapatılır. Önce (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen elde edilir, her bir üçgen parça da 3' bölünerek 12 adet eşit üçgen oluşturulur. Üçgenlerin geniş kenarına iç malzeme yerleştirilerek sigara böreği gibi sarılır. Kalan 2 yufka için de aynı işlem tekrarlanır. Bütün börekler hazırlanınca bir tepsiye dizilir ve tepsi böreklerin üzerini geçecek kadar su ile doldurulur. Bir süre bekletilip böreklerin suyu iyice süzülür ve yağlı kağıt serilmiş başka bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir. Bu şekilde buzlukta donması için bekletilir. (Donduktan sonra börekleri poşetleyip, istediğiniz zaman pişirebilirsiniz.) Börekler donduktan sonra buzluktan alınır ve çözünmeden üzerine yumurta sarısı sürülür. Haşhaş tohumu ya da çörek otu serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)