Disable Copy And Past

3 Kasım 2010 Çarşamba

Muz Jöleli Muhallebi


Malzemeler :
1 kg. süt
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
2 kahve fincanı toz şeker
1 paket vanilya

1 paket muz aromalı toz jöle
2 adet muz

Yapılışı :
Un, nişasta, toz şeker ve süt bir tencereye alınıp sürekli karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kıvamına gelince vanilya eklenip ocaktan alınır ve kuplara paylaştırılır. Üzerine muz dilimleri yerleştirilir. Toz jöle paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır ve kupların üzerine paylaştırılır. Buzdolabında iyice soğutulup, jöle donunca servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 Kasım 2010 Salı

Fındıkzade Tatlısı

Lezzet Dergisi'nin tatlılar ekinden denediğim bir tarif. "Olur mu, olmaz mı?" derken bir anda yapmaya karar verdim ve misafirlerim tarafından çok beğenildi. Evde galeta unu az kaldığı için ben biraz normal un ekledim ve yine evde 3 yumurta kaldığı için 4 yerine 3 yumurta kullandım; sonuç harikaydı.

Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı hindistancevizi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı toz fındık
1 su bardağı galeta unu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı ayçiçek yağı

Şerbeti;
1,5 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
birkaç damla limon suyu

Üzerine;
1 paket toz kremşanti
1 su bardağı soğuk süt

Süslemek için;
iri çekilmiş fındık, nane yaprağı

Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker derin bir kaba kırılarak mikser yardımıyla çırpılır; sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Sonra hindistancevizi, toz fındık, galeta unu, kabartma tozu ve vanilya eklenip karıştırılır. Yağlanmış fırın kabına dökülerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir.
Toz şeker ve su bir tencereye alınıp 10 dakika kadar kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
Kremşanti soğuk sütle çırpılarak hazırlanır. Şerbetini çeken tatlının üzeri kremşanti ile kaplanır. Dilimlenen tatlı; fındık ve nane yaprağı ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

1 Kasım 2010 Pazartesi

Çikolatalı-Kahveli-Muzlu Pasta

Gideceğimiz bir davete; son anda karar verip evdeki malzemelerle kısa sürede yaptığım bir pasta.


Malzemeler :
1 adet hazır kakolu pandispanya
1 paket Dr. Oetker kakaolu pasta kreması
1,5 su bardağı +1/2 su bardağı süt
50 gr. yumuşak margarin
1 tatlı kaşığı granül kahve
1 yemek kaşığı toz şeker
Arasına;
muz, damla çikolata
Üzerine;
kakao ve istenilen süsleme malzemeleri
Yapılışı :
Yumuşak margarin mikser ile 1 dakika kadar çırpılır. Pasta kreması ve 1,5 su bardağı soğuk süt eklenip 4-5 dakika daha çırpılır.
Yarım su bardağı süte granül kahve ve şeker eklenip eriyinceye kadar karıştırılır.
Pandispanya katları kahveli sütle ıslatılır. Pandispanyanın birinci katı pasta tabağına yerleştirilir, üzerine kremadan sürülür. Dilimlenmiş muzlar dizilip, damla çikolata serpilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır; kalan krema ile üzeri ve yanları düzgünce sıvanır. Son olarak üzerine kakao elenip; istenilen şekilde süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

28 Ekim 2010 Perşembe

Limonlu-Hindistancevizli İrmik Tatlısı

Malzemeler :
9 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı toz şeker
1 litre süt
1 yemek kaşığı yumuşak margarin
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
4 yemek kaşığı Hindistancevizi
1 paket vanilya

Üzerine;
1 paket hazır çikolata sos

Yapılışı :
Bir tencereye toz şeker ve irmik alınır, süt ve limon kabuğu rendesi eklenip karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca margarin, Hindistancevizi ve vanilya eklenir. Koyu bir muhallebi kıvamına gelince tencere ocaktan alınır. Kalıba ya da kalıplara dökülür, kaşıkla üzeri düzeltilir, soğumaya bırakılır. Çikolata sos paketin üzerindeki tarife göre hazırlanıp soğutulur. Tatlının üzerine gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

27 Ekim 2010 Çarşamba

Yalancı Talaş Böreği (Tavuklu)




Bu tarifi birdilimbirtutam Serap arkadaşımızın ev sahibi olduğu "Yalancı Yemekler Etkinliği" için hazırlamıştım; aynı zamanda da "Milföyle Yapılan Tarifler" etkinliği için güloannemutfakta arkadaşımıza gönderiyorum. Her iki arkadaşıma da bol katılımlı, güzel bir etkinlik diliyorum.


Malzemeler :

1 paket milföy hamuru

500 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk eti

1 kase bezelye

1 adet havuç

1 adet domates

1 tatlı kaşığı domates salçası

tuz, karabiber, kekik, vb.

1,5 yemek kaşığı sıvı yağ


Üzerine;

yumurta sarısı, çörek otu


Yapılışı :

Milföy hamurları oda sıcaklığında buzunun çözülmesi için bekletilir.

Havuç kabukları kazınıp küp şeklinde doğranır; bezelyelerle birlikte yumuşayıncaya kadar haşlanır.

Bir tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır; tavuk etleri eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Kabukları soyularak küp şeklinde doğranmış domates eklenip, karıştırılır. Salça ve haşlanmış sebzeler eklenir, biraz pişirilir. Tuz ve istenilen baharatlarla tatlandırılıp ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.

Buzu çözülen milföy hamurlarının ortasına 1 yemek kaşığı kadar hazırlanan tavuklu harçtan yerleştirilir. Bohça şeklinde kapatılıp; kapatılan kısım alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Bütün hamurlara aynı işlem uygulanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp; çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

26 Ekim 2010 Salı

Çikolata Soslu Armut Tatlısı

Hamaratabla'nın düzenlediği yarışmaya gönderdiğim tariflerden biri daha... Tarifi buradan alıp biraz değişiklik yapmıştım.

Malzemeler :
4 adet milföy hamuru
4 adet armut
4 tatlı kaşığı toz şeker + 4 tatlı kaşığı toz şeker daha
4 çay kaşığı tereyağı
1 adet yumurta sarısı
File badem
½ paket hazır çikolatalı sos

Yapılışı :
Armutların alt tarafından oyularak çekirdek kısımları çıkarılır. Her birinin içine birer tatlı kaşığı şeker doldurulur. İsteğe göre ceviz ya da badem de doldurulabilir. Oda ısısında çözülmüş milföy hamurları merdane yardımıyla biraz genişletilir. Armutlar milföy hamurunun üzerine oturtulur ve milföy ile kaplanır. Uçları kürdan ile tutturulur. Fırın kabına dizilir, üstlerine birer kaşık şeker serpilip, tereyağı yerleştirilir. File badem serpilip hamurlara yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Çikolata sos paketin üzerindeki tarife göre hazırlanıp soğutulur. Fırından çıkan armutların üzerine gezdirilip ılık olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

25 Ekim 2010 Pazartesi

Nohutlu Tavuk Çorbası



Malzemeler :
1 adet tavuk göğsü
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı yoğurt
2-3 yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
1/2 limonun suyu
2 diş ezilmiş sarımsak
tuz
Üzerine:
1,5 yemek kaşığı tereyağı
pulbiber, nane
Yapılışı :
Kemikli tavuk göğsü yıkanıp bir tencereye alınır. Yeterince soğuk su eklenerek haşlanır. Tavuk etleri kemiklerinden sıyrılarak didiklenir. Suyu süzgeçten geçirilerek başka bir tencereye alınır. Haşlanmış nohut, didiklenmiş tavuk eti ve ezilmiş sarımsak eklenerek kaynamaya bırakılır. Un, yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyu bir kapta iyice karıştırılır. Kaynayan tavuk suyundan 1-2 kepçe yoğurtlu karışıma eklenip karıştırılır. Yoğurtlu karışım kaynayan tencereye eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra un kokusu gidinceye kadar pişirilir. Bir tavada tereyağı eritilip, nane ve pul biber kızdırılır. Çorbaya eklenip, tuzu ayarlanarak ocak kapatılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

22 Ekim 2010 Cuma

Kivili Puding


Malzemeler :
2,5 su bardağı süt
½ su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
2 adet kivi
1 adet kivi (süsleme için)
1 paket Yeşil elma-Kivili jöle
Yapılışı :
Yeşil elma-kivili jöle paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır, kuplara ya da kalıba boşaltılır. İçine kivi dilimleri atılır. Donması için bekletilir. Süt ve toz şeker karıştırılarak kaynatılır. Nişasta az miktarda su ile açılır ve kaynayan süte eklenir. Kiviler incecik kıyılıp pudinge eklenir. Donmuş jölenin üzerine dökülür. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılarak 30 dakika dinlendirilir. İstenilen şekilde süslenip soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Mevlevi Tatlısı


Malzemeler:
Yarım kilo hurma
1 kahve fincanı çekirdeksiz üzüm
1 kahve fincanı iri dövülmüş ceviz
toz karanfil
tarçın
hindistan cevizi
2 çorba kaşığı tahin
Yapılışı :
Hurmaların bir kenarını kesilip , çekirdekleri çıkarılır. Hurmalar,cevizi ve üzümü ile birlikte robotta çekilir. Toz karanfil ve tarçın eklenip iyice karıştırılır. Yuvarlak şekiller verilip, hindistan cevizine bulanır. Dışları iri çekilmiş ceviz ya da badem yapıştırılarak süslenir ve servis yapılır.

Afiyet olsun.

Tahıl Ekmeği (Sinangil)



Malzemeler :
500 gr. Sinangil tahıl ekmeği unu
1,5 su bardağından biraz az su
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tozşeker

Yapılışı :
Tahıl ekmeği unu, su, tozşeker ve maya yoğurma kabına alınarak yaklaşık 10 dakika pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp ılık bir yerde 15-20 dakika mayalanması için bekletilir.
Hamur büyük ekmek yapmak için 2’ye bölünür, küçük ekmek yapılmak istenirse 10 eşit parçaya bölünür. Unlanmış zeminde istenilen ekmek şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Üstü hafif nemli bir bezle örtülerek sıcak bir yerde 40-50 dakika mayalanması için bekletilir. Kabaran ekmeklerin üzerine bir fırça yardımıyla su sürülür. İsteğe göre, ay çekirdeği, keten tohumu, haşhaş tohumu, vb. serpilip önceden ısıtılmış orta dereceli fırında pişirilir. Ekmeğe batırılan bıçak kuru çıkıyorsa ekmek pişmiş demektir.

Afiyet olsun.