Disable Copy And Past

9 Temmuz 2010 Cuma

Fıstıklı-Çikolatalı Tropik Aromalı Kek


Çok uzun zaman önce yaptığım bir kek.
Malzemeler :
4 adet yumurta
125gr. yumuşak margarin veya tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı süt
2 su bardağı Sinangil Tropik Aromalı Kek Unu
1 paket kabartma tozu (Kek unu kabartma tozu içerdiği için k.tozu kullanılmaz)
1/2 su bardağı bütün antepfıstığı
1 çay bardağı damla çikolata
Yapılışı :
Pudra şekeri ve margarin çırpma kabına alınarak mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar da eklenip çırpmaya devam edilir; süt eklenip karıştırlır. Kek unu eklenip yavaşça karıştırılır. Son olarak fıstık ve damla çikolata eklenip, margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür ve 150-160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

8 Temmuz 2010 Perşembe

Nutella'lı Muffinler ve Mirac Kandiliniz Mübarek Olsun






Yine buzdolabında bekleyen malzemeleri değerlendirmek için yaptığım bir deneme. Nutella'nın kekin üzerinde kalmasını planlamıştım ama pişme sırasında nedense dibe çökmüş ve böyle bir görüntü ortaya çıktı. Bu ölçülerle 10 adet muffin yaptım.
Malzemeler :
2 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
50 gr. yumuşak margarin (Becel)
1 çay bardağı süt
1/2 su bardağı mısır unu
3/4 su bardağı Sinangil Tropik aromalı kek unu
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Üzerine;
nutella, bütün fındık
Yapılışı :
Yumuşak margarin ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Süt ilave edilip karıştırılır. Unlar ve kabartma tozu karışıma eklenip karıştırılır. Margarinle yağlanmış muffin kalıplarına veya cupcake kağıtlarına paylaştırılır. Üzerlerine birer tatlı kaşığı nutella dökülür ve nutellanın ortasına birer adet bütün fındık yerleştirilir. 150-160 derece fırında pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

7 Temmuz 2010 Çarşamba

Eniyimarka.net'ten Soft Bowl Çeyiz Seti



Bu harika çeyiz setini kazanmak için buraya buyurun, lütfen.

Şeftali Flambe


Malzemeler :
1 kavanoz şeftali konservesi
1 çay bardağı toz şeker
1/2 adet limon
1 çay bardağı kadar meyve suyu (Konservenin suyunu kullandım.)
şeftali likörü (kullanmadım.)
Dondurma (Carte d'or Şeftali Ziyafeti kullandım.)
Süslemek için;
toz antepfıstığı, krokan, karamel sos, vb.
Yapılışı :
Toz şeker tavaya alınıp karamel rengini alıncaya kadar karıştırılır. Limon suyu ve meyve suyu eklenip karıştırılır. Şeftali kompostosu suyu süzülerek eklenir, bir süre karıştırılır. (Bu aşamada likör ekleyerek flambe yapabilirsiniz, ben yapmadım.) Soğuyunca şeftaliler servis tabağına alınır ve ortalarına dondurma yerleştirilir. Uygun malzemelerle süslenip hemen servis yapılır.
Afiyet olsun.

6 Temmuz 2010 Salı

Fındıkezmeli Kek



Buzdolabında bekleyen fındıkezmesini değerlendirmek için yaptığım bir kek.


Malzemeler :

2 adet yumurta

1/2 su bardağı tozşeker

1/3 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt

yarım kavanoz fındıkezmesi (320gr. kavanozun yarısı)

1/2 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı mahlep

2-3 yemek kaşığı damla çikolata

1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

file fındık


Yapılışı :

Yumurtalar ve toz şeker karıştırma kabına alınır ve krema kıvamına gelinceye kadar mikser yardımıyla çırpılır. Fındıkezmesi, yoğurt, sıvı yağ ve mahlep eklenip çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir ve yavaşça karıştırılır. Damla çikolata da eklenip margarinle yağlanmış ve file fındık serpilmiş kalıba dökülür. 150-160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. (Kullandığım kalıba hamur biraz fazla geldiği için kekin içi geç pişti, bu yüzden dış kabuğu fazla kızardı. Hamur kek kalıbının yarısı ya da daha az olursa sonuç daha güzel olur.)


Afiyet olsun.



5 Temmuz 2010 Pazartesi

Üzümlü Çörekler


Tarifi Hayal Hanım' dan. Portakal kabuğu ve ceviz de çok yakışır, bana göre...Üzerine de toz şeker serpilebilir.


Malzemeler :
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı kuru üzüm
2 paket kabartma tozu
4-5 su bardağı un
Yapılışı :
Yumurtalar tozşeker ile birlikte 5 dakika kadar mikserin yüksek ayarında çırpılır. Sıvıyağ ve yoğurt eklenip birkaç dakika daha karıştırılır, hamur yoğurma kabına aktarılır.
Elenmiş un ve kabartma tozu karışıma azar azar ilave edilerek yoğurmaya başlanır.
Oldukça yumuşak ama ele yapışmayacak kıvama gelince hamurdan büyükçe parçalar kopartılıp elde yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, 180 dereceye ayarlı önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Fındıklı-Marmelatlı Kurabiye

Sofra Dergisi'nin Ocak 2010 sayısından çok önceden denediğim bir tarif. Evde marmelat kalmadığı için çok başarılı bir sunum olmadı.

Yapılışı :
1 çay bardağı kıyılmış fındık
1,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı tereyeğı
5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 adet yumurta

Bulamak için;
4 yemek kaşığı toz şeker

Üzerine;
çilek marmeladı, file fıstık

Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler karıştırılıp iyice yoğrulur. Hazırlanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp silindir şekli verilir. Toz şekere bulanıp 2 parmak kalınlığında dilimlenir, kesilen kısım üste gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Ortalarına başparmakla bastırılır. 190 derece fırında 10 dakika pişirilir. Soğuyunca çukur kısımlarına bolca marmelat doldurulur, file antepfıstığıyla süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 Temmuz 2010 Cuma

Tahin Helvalı Kek



Çaya misafirim olduğunu öğrenince kek yapmaya karar verdim. Eve gidince buzdolabını açtım ve malzemeleri gözden geçirdim; bir süredir yenmeyen tahin helvası gözüme çarptı ve sevgili Hilal'in tahin helvasıyla kek yaptığını hatırladım, "neden olmasın" deyip işe başladım. Hamuru hazırladım, helva paketini açtım, baktım ki helva kakaolu. "Eyvah, kekin rengi kötü olacak" deyip dolapta kakao aramaya başladım. Neyse ki varmış. Yakın zamanda aldığım softbowl lalezar kalıbımı denemek için güzel bir fırsat ve nefis bir kekim oldu.
Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yumuşak margarin (Becel)
2 çay bardağı süt
150 gr. kadar tahin helvası
1/2 su bardağı bütün antepfıstığı
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
Yapılışı :
Yumurtalar, toz şeker ve yumuşak margarin karıştırma kabına alınarak krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Un kakao ve kabartma tozu eklenip karıştırılır. Son olarak antepfıstığı ve ufalanmış tahin helvası eklenip iyice karıştırlır. Margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülerek 150-160 derece fırında pişirilir. Kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve üzerine isteğe göre pudra şekeri elenip, toz antepfıstığı serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Yoğurtlu Bulgur Salatası



Sevgili Müge'nin sayfasını dolaşırken bu salata dikkatimi çekti; çok övgüyle anlatmış ve bir çok sofrasında yer vermiş. Değişik salatalar denemeyi sevdiğim için hemen yaptım ve çok beğendim. Bence içine farklı malzemeler de eklenebilir. Roka ve kornişon ekleyerek denedim, haşlanmış, didiklenmiş tavuk da yakışır diye düşünüyorum.

Malzemeler :
1 kase ince köftelik bulgur
1,5 kase sulandırılmış yoğurt
3-4 kaşık mayonez
2-3 diş dövülmüş sarımsak
taze soğanın yeşil yaprakları (ince kıyılmış)
1 kase iri çekilmiş ceviziçi
maydanoz - dereotu (isteğe bağlı, ince kıyılmış)
4-5 yaprak roka (Ben ekledim.)
4-5 adet kornişon turşu (Ben ekledim)
tuz
tereyağ (Sıvı yağ kullandım.)
kırmızı biber

Yapılışı :
1 gece önceden bulgur, yoğurt ile iyice karıştırılıp, ağzı kapalı bir kapta buzdolabına kaldırılır ve o gece bulgurun şişmesi için bekletilir. Ertesi gün bulgur buzdolabından alınıp gerekirse bir miktar daha yoğurt ilave edilir. Mayonez, sarımsak, ceviz, tuz, kornişon turşu, taze soğan ve diğer yeşillikleri eklenip iyice karıştırılır.
Tereyağı (sıvı yağ) ocakta eritilir; üzerine kırmızı biber eklenip çevrilir ve sos hazırlanır. Salata servis tabağına alınıp üzerine biberli kızdırılmış yağ dökülür. İstenilen şekilde (ceviz, dereotu-maydanoz, vb.) süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.


1 Temmuz 2010 Perşembe

Kepekli Poğaça


Kırkfırınekmek 'den çok uzun zaman önce denediğim nefis bir poğaça. Fırında unuttuğum için biraz fazla kızardı. Bu aralar hamurişlerine ara verdim, tekrar denediğimde fotoğrafı değiştireceğim.
Malzemeler:
2 bardak beyaz un
1 bardak tam buğday unu
1 yumurta akı, sarısı üstüne
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1¼ tatlı kaşığı mahlep
1 tepeleme tatlı kaşığı instant kuru maya
50 gram tereyağı, yumuşak
1/3 bardak zeytinyağı
1 bardak süt


Üzeri için:
1 yumurta sarısı
İçine;
peynir, patates, zeytin ezmesi vb. istenilen iç malzeme


Yapılışı:
Un, tam buğday unu, tuz, şeker, mahlep ve kuru maya geniş bir kapta karıştırılır. Süt, yumurta akı, zeytinyağı ve tereyağı karışıma ilave edilip 5-6 dakika kadar yoğrulur. Hamur yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
Yoğurulmuş olan hamur ağzı kapalı bir kaba alınıp 2 saat ılık bir yerde bekletilir.
Hamur iyice unlanmış mutfak tezgahına alınıp 2-3 dakika kadar elle yoğrulup biraz daha un yardımıyla ½ cm kalınlığında açılır.
10 cm. çapında bir yuvarlak kesme kalıbıyla veya geniş ağızlı bir bardakla, yuvarlak parçalar kesilip istenilen iç malzeme yerleştirilir ve ikiye katlanır. Pişerken açılmaması için hafifçe üstlerine bastırılır. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
Poğaçalar 30 dakika daha ılık bir yerde bekletilip tekrar mayalanıp kabarmaları sağlanır.
Mayalanan poğaçaların üzerine iyice çırpılmış yumurta sarısı yumuşak hareketlerle sürülür.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.