Sevgili Müge'nin sayfasını dolaşırken bu salata dikkatimi çekti; çok övgüyle anlatmış ve bir çok sofrasında yer vermiş. Değişik salatalar denemeyi sevdiğim için hemen yaptım ve çok beğendim. Bence içine farklı malzemeler de eklenebilir. Roka ve kornişon ekleyerek denedim, haşlanmış, didiklenmiş tavuk da yakışır diye düşünüyorum.
Malzemeler :
1 kase ince köftelik bulgur
1,5 kase sulandırılmış yoğurt
3-4 kaşık mayonez
2-3 diş dövülmüş sarımsak
taze soğanın yeşil yaprakları (ince kıyılmış)
1 kase iri çekilmiş ceviziçi
maydanoz - dereotu (isteğe bağlı, ince kıyılmış)
4-5 yaprak roka (Ben ekledim.)
4-5 adet kornişon turşu (Ben ekledim)
tuz
tereyağ (Sıvı yağ kullandım.)
kırmızı biber
Yapılışı :
1 gece önceden bulgur, yoğurt ile iyice karıştırılıp, ağzı kapalı bir kapta buzdolabına kaldırılır ve o gece bulgurun şişmesi için bekletilir. Ertesi gün bulgur buzdolabından alınıp gerekirse bir miktar daha yoğurt ilave edilir. Mayonez, sarımsak, ceviz, tuz, kornişon turşu, taze soğan ve diğer yeşillikleri eklenip iyice karıştırılır.
Tereyağı (sıvı yağ) ocakta eritilir; üzerine kırmızı biber eklenip çevrilir ve sos hazırlanır. Salata servis tabağına alınıp üzerine biberli kızdırılmış yağ dökülür. İstenilen şekilde (ceviz, dereotu-maydanoz, vb.) süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.