Disable Copy And Past

9 Mart 2009 Pazartesi

Kapama

Tarifini Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım. Manisa'ya ait yöresel bir yemekmiş.

Malzemeler :
500gr. un
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
tuz
İçine;
1 kg. dana kuzu karışımı kıyma
2 adet orta boy soğan
tuz, karabiber
1 çay kaşığı toz şeker
3 su bardağı su
Kızartmak için;
sıvıyağ
Üzerine;
yoğurt
yarım demet maydanoz
Yapılışı :
Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve toz şeker bir kaba alanarak iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, elde yuvarlanır ve köfteler hazırlanır. Köfteler kaynayan suda haşlanır, bir kevgirle tabağa alınıp soğumaya bırakılır.
Un elenerek yoğurma kabına alınır ve ortası havuz gibi açılır. Yumurta, sıvıyağ, yoğurt, sirke ve tuz ilave edilip iyice yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 15 dakika dinlendirilir. Hamur üçe ayrılıp her bir parça mantı yufkası kalınlığında açılır. Her bir hamurdan 7x7 ölçülerinde kareler kesilir. Haşlanmış köfteler karelerin ortasına yerleştirilir ve üçgen şeklinde katlanır. Üçgenin iki ucu çevrilip birleştirilir. Hazırlanan hamurlar kızgın yağda kızartılır, fazla yağları kağıt havlu ile alınır. Kapamalar servis tabağına alınıp, isteğe göre üzerine köftelerin haşlama suyundan bir kepçe dökülür. Yoğurt ve ince kıyılmış maydanozla birlikte sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Sebzeli Et Haşlama


Malzemeler :
750 gr. haşlamalık et
2 adet havuç
3-4 adet patates
2 adet kuru soğan
1 adet defne yaprağı
3-4 adet tane karabiber
tuz
Sosu için;
1/2 havuç
1/2 limonun suyu
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
1 yemek kaşığı un
Yapılışı :
Etler yıkanarak yeterli miktarda su ile düdüklü tencereye alınır. Tane karabiber ve defne yaprağı eklenerek bir taşım kaynatılır. Üzerindeki köpüğü alınır ve kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. (Pişme süresi düdüklü tencereye göre farklılık gösterebilir.) Tereyağı bir tencerede eritilir. Rendelenmiş havuç eklenerek havuçlar biraz yumuşayıncaya kadar karıştırılır. Un eklenip bir süre kavrulur. Bir su bardağı kadar su eklenip kaynamaya bırakılır. İçine limon suyu ilave edilir. Havuçlar kazınıp, verev şekilde ve iri parçalar halinde doğranır. Patatesler kabukları soyulup ikiye bölünür. Hazırlanan sebzeler tencereye eklenir. Düdüklüde yumuşayan etler de bir kepçe ile alınarak kaynayan tencereye ilave edilir. Etlerin piştiği su bir süzgeç yardımıyla süzülerek tencereye eklenir. Tuzu ayarlanarak, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

6 Mart 2009 Cuma

Sebzeli Bohça Börek (P.D.Ç.S.E. 37)

Malzemeler
2 adet böreklik yufka
İç malzemesi;
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet kuru soğan
300 gr. kültür mantarı
1 adet havuç
1 çay bardağı bezelye
2 közlenmiş kırmızı biber
1 çay bardağı krema
tuz, karabiber

Sos için;
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı süt

Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ

Börekleri bağlamak için;
Yeşil soğan sapları

Yapılışı :
Havuç kabukları kazınıp küp şeklinde doğranır ve bezelye ile birlikte haşlanır.Bir Tencereye sıvıyağ alınır ve yemeklik doğranmış soğan pembeleştirilir. Dilimlenmiş mantarlar da eklenerek mantar suyunu çekinceye kadar kavrulur. Minik küpler halinde doğranmış közlenmiş kırmızı biber ve haşlanmış bezelye-havuç tencereye eklenir. Tuzu ve karabiberi ayarlanıp 5 dakika kadar pişirilir. Krema eklenip 2 dakika sonra ocak kapatılır ve sebzeli harç soğumaya bırakılır. Bu arada börekleri bağlamak için yeşil soğan dalları hazırlanır. Soğan dalları kaynar suya atılır ve sonra diriliğini kaybetmemesi için soğuk suya tutulur.
Küçük bir tavada tereyağı eritilir ve ılık hale gelince yumurta ve süt eklenip iyice çırpılır. Birinci yufka temiz bir zemine serilir. Tereyağlı sostan fırça yardımıyla yufkanın her tarafına sürülür. İkinci yufka birinci yufkanın üzerine serilir. Yemek tabağı yardımıyla yufkalardan yuvarlak parçalar kesilir. (Ben 8 tane kestim. Yufkanın ve tabağın büyüklüğüne göre sayı değişebilir.) Hazırlanan yuvarlak parçaların ortasına sebzeli harçtan eşit miktarda paylaştırılır. Yufkalar kenarlarından toplanıp ortada büzülerek bohça şekli verilir ve yeşil soğan dallarıyla dikkatlice bağlanır. Yumurta sarısı sıvıyağ ile çırpılıp böreklerin üzerine sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Fırında Karnabahar


Uzun zamandır yayınlanmayı bekleyen bir tarif. Henüz mevsimi geçmeden yayınlamak istedim.
Malzemeler :
1 adet orta boy karnabahar
250 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz, karabiber
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
2, 5 su bardağı süt
Üzerine ;
rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı :
Karnabahar çiçeklerine ayrılır ve yıkanır. Mümkünse buharda ya da limonlu suda fazla yumuşatmadan haşlanır ve suyu süzülerek fırın kabına yerleştirilir. Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleştirilir. Kıyma eklenip, suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, karabiber ve salça eklenip karıştırılır. Bir miktar sıcak su ilave edilip bir taşım kaynatılır ve karnabaharların üzerine yayılır.Başka bir tencerede 1 yemek kaşığı margarin eritilir. 2 yemek kaşığı un eklenip, unun rengi hafif dönünceye kadar kavrulur. 2,5 su bardağı süt eklenip hızlıca karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tuzu ayarlanır. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp kıymalı harcın üzerini kapatacak şekilde yayılır. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpilerek önceden ısıtılmış orta 180 decece fırında kaşar eriyip kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

5 Mart 2009 Perşembe

Pirinçli Köfte (Nam-ı diğer Kadınbudu Köfte)

Bu köftenin isminin değiştirilmesini savunan arkadaşlara ben de katılıyorum. Her ne kadar bu isimle biliniyor olsa bile kadınbudu ismini hiç beğenmiyorum. Ne alakası varsa... Bu ismi kim vermiş acaba?

Malzemeler :
500 gr. köftelik kıyma
3 yemek kaşığı pirinç
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber
1 yumurtanın sarısı
Kızartmak için:
2-3 adet yumurta (çırpılmış)
Yarım su bardağı un
sıvıyağ
Yapılışı :
Kıymanın yarısı 1 adet rendelenmiş soğanla beraber yağsız olarak kavrulur ve soğutulur. Pirinçler yeterli miktarda su ile haşlanır. Kavrulmuş kıyma, çiğ kıyma, haşlanmış pirinçler, 1 adet yumurta sarısı, 1 adet rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber yoğurma kabında karıştırılır ve özleşinceye kadar yoğrulur. Buzdolabında yarım saat bekletilir. (Benim vaktim yoktu, bekletmeden de gayet güzel oldu.) Köfte harcından parçalar kopartılıp biraz büyükçe yassı (oval şekilli) köfteler hazırlanır. Köfteler önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır. Elma dilimli patates kızartması ile servis yapılır.
Afiyet olsun.

Fındıklı Tuzlu Düğüm Kurabiyeler (P.D.Ç.S.E.37)

Tarif Lezzet dergisinin Nisan sayısından. Kurabiyelerimiz hala devam eden P.D.Ç.S.E. 37 için http://sevincceden.blogcu.com/ arkadaşımıza gönderildi.

Malzemeler :
225 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
100 ml. şekersiz krema (1 çay bardağı)
400 gr un (2,5 su bardağı + 1 yemek kaşığı kullandım.)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı öğütülmüş fındık

Üzeri için;
yumurta sarısı, haşhaş tohumu
Yapılışı :
Un ve tereyağı bir kaba alınıp parmak uçları ile birbirine yedirilir. Tuz ve krema ilave edilir. Öğütülmüş fındık da eklenerek hamur pürüzsüz olana kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 15 dakika dinlendirilir. Hamurdan küçük parçalar kopartılıp, ince çubuk şeklinde yuvarlanır ve düğüm atılarak şekil verilir. (İstediğiniz şekli verebilirsiniz.) Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, haşhaş tohumu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

4 Mart 2009 Çarşamba

Mantar Mantısı

Bu yemeği yemekteyiz yarışmasında Reyhan Hanım yapmıştı. Ben de yapılış aşamasını seyretmediğim için çok merak etmiştim. Blogcu arkadaşlardan tarifi yapanlar olmuş. Ben de sevgili Keskinli arkadaşımızın yorumuyla denedim ve çok beğendim. Zaten mantarın her halini çok severim. Yapımı kolay ve çok lezzetli bir yemek. Yapmak isteyenlere kolay gelsin.

Malzemeler :
500 gr kültür mantarı
2 tane yumurta
2 yemek kasşığı galeta unu
Kızartmak için;
bolca sıvı yağ
Haşlamak için;
su ve 1/4 limonun suyu
Üzerine;
Yoğurt
1-2 diş sarımsak
Salça, pulbiber, tereyağı
Yapılışı :
Mantarlar iyice yıkanır. Bir tencerede su kaynatılır, kaynamaya başlayınca içine 1,5 yemek kaşığı tuz atılıp, limon sıkılır. Mantarlar bütün olarak (dilimlenmeden) 5 dakika kadar haşlanıp suyu süzülür ve soğumaya bırakılır. Çukur bir kapta yumurtalar çırpılır ve galeta unu eklenerek bulamaç haline getirilir. Mantarlar bu karışımın içine alınıp iyice harmalanır ve kızgın yağda kızartılır. Fazla yağları mutfak havlusu ile alınır. Servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Küçük bir tavada tereyağı eritilir. Biraz pulbiber ve salça eklenip karıştırılır. Bir miktar su ilave edilip kaynatılır ve mantarların üzerine gezdirilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Portakallı Salata

Akdeniz yeşilliklerini çok seviyorum. Bir de portakallı denemek istedim. Tarifini lezzet dergisinin bir sayısında görmüştüm.

Malzemeler :
1 paket akdeniz yeşilliği
1 adet kırmızı biber (Evde yoktu, kırmızı dolma biberi kullandım.)
1 adet portakal
1 yemek kaşığı susam
zeytinyağı
limon suyu
tuz
Yapılışı :
Akdeniz yeşillikleri (endivyen, lolloroso, maskolin, vb.) iyice yıkanıp suları süzülerek salata tabağına yerleştirilir. Kırmızı biber halka halka doğranıp, yeşilliklerin üzerine dizilir. Portakal dilimleri zarları soyularak tabağa yerleştirilir. Bir kasede zeytinyağı, limon suyu ve tuz iyice karıştırılıp salatanın üzerine gezdirilir. Susamlar yanmaz bir tavada sürekli karıştırılarak hafifçe kavrulur ve salatanın üzerine serpiştirilir.
Afiyet olsun.

3 Mart 2009 Salı

Elmalı Hediye Paketi (P.D.Ç.S.E. 37)


Elma yerine istediğiniz bir iç malzeme de kullanabilirsiniz. (Çikolata, fındık, hindistan cevizi, vb.) İrem sevdiği için ben elma tercih ettim.
Malzemeler :
2 adet yumurta
250 gr. oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin
1 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı nişasta
2 su bardağı + un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
İçine;
2 adet elma
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı :
Elmalar kabukları soyulup rendelenir. Tozşekerle birlikte bıraktığı suyu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca ceviz ve tarçın eklenip karıştırılır.
Yoğurma kabına yumurtalar, pudra şekeri ve tereyağı alınıp, karıştırılır. Nişasta, un ve kabartma tozu eklenip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. (Önce 2 su bardağı un kullanılır, ele yapışan bir hamur olursa, istenilen yumuşaklıkta bir hamur elde etmek için tekrar un eklenir) Hamurdan limon büyüklüğünde bir parça kopartılır ve kakao eklenerek iyice yoğrulur. (Hamur sertleşirse bir miktar daha margarin eklenebilir.) Sade hamurdan ceviz büyülüğünde parçalar kopartılıp elde açılarak iç malzeme yerleştirilir ve kare ya da yuvarlak şekilde kapatılır. Kakaolu hamurla üzerlerine fiyonk şeklinde süslemeler yapılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirilir.
Afiyet olsun.

2 Mart 2009 Pazartesi

Fıstık Ezmeli Kek (P.D.Ç.S.E. 37)


Bildiğiniz bir kek tarifini de bir kakaolu, bir sade yaparak deneyebilirsiniz.

Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin (küçük küpler halinde doğranmış.)
3/4 su bardağı toz şeker ya da esmer şeker
2 adet yumurta
2 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı koyu kahve
1 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı kayısı marmeladı
2 yemek kaşığı su
Fıstık ezmeli kaplama için;
175 gr. Şam fıstığı
6 yemek kaşığı toz şeker
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 adet yumurta akı (çırpılmış)
Yapılışı :
Toz şeker ve margarin çukur bir kaba alınarak krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Karışıma süt ve yumurtalar eklenir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek ilave edilir ve malzemeler birbirine iyice karıştırılır. Hamur ikiye bölünür. Yarısına 2 tatlı kaşığı koyu kahve eklenip karıştırılır. Diğer yarısına da kakao ve 2 yemek kaşığı su eklenip karıştırılır. Kekler margarinle yağlanmış baton kalıplarda ayrı ayrı pişirilir. (Kare bir kabın altına yağlı kağıt serip, ortasına yağlı kağıdı kalınca pile yaparak yarısına kahveli, yarısına da kakaolu hamuru döküp pişirebilirsiniz.) Pişen kekler soğuyunca boyuna ortadan ikiye bölünür. Yanlarına kayısı marmeladı sürülerek bir kakaolu, bir kahveli olacak şekilde yan yana getirilir. Üzerlerine de marmelat sürülüp kakaolunun üstüne kahveli, kahvelinin üstüne de kakaolu gelecek şekilde (dama görünümünde) yerleştirilir. Kalan marmelatla keklerin üzeri kaplanır.
Şam fıstıkları kaynar suda 2 dakika bekletilir ve süzülerek kabukları ayrılır. (Hazır toz fıstık kullanılabilir. Ben bulamadım.) Robotta çekilip üzerine toz şeker eklenip karıştırılır. Pudra şekeri elenerek karışıma eklenir. Limon suyu da eklenip iyice karıştırılır. Çırpılmış yumurta akından azar azar ilave edilerek katı ve esnek bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır. Fıstıklı karışım yağlı kağıt üzerine alınır. Üzerine pudra şekeri serpilerek başka bir yağlı kağıtla üzeri kapatılır. Üstten elle bastırılarak kekleri kaplayacak büyüklükte açılır. Üstteki yağlı kağıt kaldırılarak kek ortaya yerleştirilir. Yağlı kağıt yanlardan tutularak kek fıstık ezmesiyle kaplanır. İyice bastırılıp, yağlı kağıt dikkatlice sıyrılır. Kekin üstüne bıçakla baklava dilimi şekilleri yapılarak süslenir. 8 saat üstü örtülmeden bekletilip, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.