Disable Copy And Past

16 Ağustos 2008 Cumartesi

Ekmek Tatlısı

Ekmek Tatlısı Malzemeler :
 2 adet yumurta 
200 gr. eritilip soğutulmuş margarin 
1 çay bardağı toz şeker 
1 çay bardağı sıvı yağ 
1 paket kabartma tozu
 1 paket vanilya 
Aldığı kadar un 

 Üzerine; irmik
 Şurubu için :
 3 su bardağı şeker 
3 su bardağı su 
2-3 damla limon suyu 

 Yapılışı : 
3 su bardağı toz şeker ve 3 su bardağı su bir tencereye alınarak 10 dakika kaynatılır. 1-2 damla limon suyu eklenip ocak kapatılır. Şurup soğumaya bırakılır. Yumurta, toz şeker, eritilmiş margarin ve sıvı yağ çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek yoğurma kabına eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak ekmek şekli verilir. İrmiğe batırılıp tepsiye yerleştirilir. Üzerine bıçakla boyuna bir çizik yapılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınca üzerine soğuk şurup gezdirilir. Afiyet olsun.

Kabak Graten

Kabak Graten

Malzemeler :
4 adet dolmalık kabak
250 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
sıvı yağ
karabiber, tuz
salça
kaşar peyniri rendesi

Beşamel sos için :
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt

Yapılışı :
Kabaklar yıkanıp kabukları kazınır. Boylamasına ikiye bölünerek tuzlu suda haşlanır. Çekirdekli kısımları boşaltılır. Bir tavada yemeklik doğranmış soğanlar pembeleştirilir. Kıyma eklenip, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, karabiber ve salça eklenir. Salçayı eritmek için biraz su eklenir. Suyunu çekince ocak kapatılır. Tepsiye dizilen kabakların içine kıymalı harç doldurulur.
Başka bir tencerede 1 yemek margarin eritilir. 2 kaşık un eklenip, unun rengi dönünceye kadar kavrulur. 2 su bardağı süt eklenip hızlıca karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp, kabakların üzerine kıymayı kapatacak şekilde yayılır. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Tepsiye salçalı su dökülerek, kaşar eriyip kızarıncaya kadar 180 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

14 Ağustos 2008 Perşembe

Soslu Kızartma


Lebeniye Çorbası

Lebeniye Çorbası
Malzemeler:
Köfte için:
250gr kıyma
1 kuru soğan, rendelenmiş
tuz
karabiber

Köfteleri kızartmak için:
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Çorba için:
1 su bardağı haşlanmış, iyice pişmiş ve kabukları soyulmuş nohut
yarım su bardağı pirinç
yarım kg yoğurt
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un, silme

Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı nane

Yapılışı :
Köfte harcı için verilen malzemeler karıştırılıp nohut büyüklüğünde köfteler yapılır. Hepsi bir tepsiye dizilip buzdolabında dinlendirilir. Yarım su bardağı pirinç yıkanarak yeteri kadar su ilavesiyle haşlanır. Pirinçler yumuşayınca nohutları ilave edilir. Büyük bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve iyice çırpılır. Tencereden bir kepçe kaynar su alınarak yoğurtlu karışıma eklenir. Ilıklaştırılan yoğurtlu karışım tencereye eklenerek hızlıca karıştırılır. Çorba pişerken teflon tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ konulur. Yağ kızınca köftelerin hepsi tavaya alınır. Tavayı sallanarak köfteler kızartılır. Çorba pişip köfteler de kızarınca servisten yarım saat öncesine kadar her ikisi de ayrı ayrı bekletilir. Yarım saat öncesinde çorba ısıtılır, köfteler çorbaya ilave edilir. Tuzunu ayarlanır. Tereyağı ve sıvıyağ tavada kızdırılır. Nane eklenir. Karışım çorbaya ilave edilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Semizotu Salatası

Malzemeler :
1/2 demet semizotu
2 adet salatalık
1 kase yoğurt
1-2 diş sarımsak
tuz
isteğe göre 1 kaşık mayonez

üzerine;
kırmızı pulbier, sıvı yağ

Yapılışı :
Semizotu güzelce yıkanıp yaprakları salata kasesine alınır. Doğranmış salatalıklar eklenir. üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek karıştırılır; tuzu ayarlanır. Bir tavada sıvı yağ kızdırılır, kırmızı pulbiber eklenir. Salatanın üzerine gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Patlıcan Kebabı

Patlıcan Kebabı
Malzemeler :
1 Kg patlıcan
1/2 kg. kuşbaşı dana eti
4 çorba kaşığı margarin
1 Adet soğan
kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıvı yağ
5 adet sivribiber
3 adet domates
2 su bardağı su
tuz, karabiber

Yapılışı :
Patlıcanlar yıkanıp alacalı soyulur. Uzunlamasına dörde bölünüp, parmak uzunluğunda kesilir. Acısının çıkması için tuzlu suda yarım saat bekletilir.Suyu sıkılıp kağıt havluyla kurulanır. Başka bir tencerede margarin eritilip ince doğranmış soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Et, salça, karabiber ve tuzu ilave edilip karıştırılır. 2 Su bardağı su eklenip orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Patlıcanlar sıvı yağda kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu ile alınır. Küçük bir tepsiye kızarmış patlıcanlar dizilir. Tepsideki patlıcanların üzerine etli karışım yayılır. Sivribiberler ve dilimlenmiş domatesler patlıcanlı etli karışımın üzerine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Üç Renkli Salata

Malzemeler :

Pancar turşusu
havuç
patates
salatalık
dereotu
yoğurt
mayonez
sarımsak
tuz

Yapılışı :
Patatesler haşlanıp, çatalla ezilir. Salatalık kabuğuyla beraber rendelenip suyu sıkılarak patateslere eklenir. Dereotu ince kıyılarak salata kasesine alınır. Küçük bir havuç rendenin ince tarafıyla salataya rendelenir. Mayonez, sarımsaklı yoğurt ve tuz eklenerek iyice karıştırılır.
Havuçlar kazınıp, rendelenir. sıvı yağ ile yumuşayıncaya kadar kavrulur. Soğuyunca sarımsaklı yoğurt, mayonez ve tuz eklenerek karıştırılır.
Bir kek kalıbına veya derin bir kaseye strech film serilir. Rendelenmiş pancar turşuları yerleştirlir. Üzerine yoğurtlu havuç salatası alınır. Son olarak yoğurtlu patates salatası eklenerek buzdolabında bir kaç saat bekletilir. Salata tabağına ters çevrilip, süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

13 Ağustos 2008 Çarşamba

Mısır Gevrekli Kurabiye

Malzemeler :
225 gr. tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yumurta (Sarısı içine, akı dışına)
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı toz şeker
8 adet kuru kayısı
8 adet kuru incir
1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
2,5 su bardağı un
2 su bardağı mısır gevreği

Yapılışı :
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve toz şeker mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvı yağ ve yumurta sarısı eklenerek karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir. Yumuşak bir hamur hazırlanır. İçine minik küpler halinde doğranmış kuru meyveler ve ceviz eklenip, karıştırılır. Kurabiye şekli verilip, önce yumurta akına, sonra robotta çekilmiş mısır gevreğine bulanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir.

Afiyet olsun

Köpoğlu



Köpoğlu

Malzemeler :
2 adet patlıcan
2 adet patates (ben kullanmadım)
2 adet kabak
2 adet havuç
4-5 adet sivribiber
1 su bardağı sıvıyağ
Tuz
1 su bardağı yoğurt
3-4 diş sarımsak

Yapılışı :
Patlıcan, patates, kabak ve havuç soyularak küp şeklinde doğranır. Patlıcanlar acısının çıkması için tuzlu suda bekletilir. Sivri biberler küçük parçalara bölünür. Kızartma tenceresine sırayla, patates, patlıcan, kabak, havuç ve sivribiberler alınarak kızartılır. Kızartılan sebzelerin fazla yağları kağıt havlu ile alınarak geniş bir kabın içinde karıştırılır. Dövülmüş sarımsak,1 su bardağı yoğurt ile karıştırılıp, sebzelerin üzerine gezdirilir. 1 Çorba kaşığı sıvı yağ kızdırılıp, içine kırmızıbiber eklenir; yoğurdun üzerine dökülüp servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hindistan Cevizli ve Damla Çikolatalı Kurabiye

Hindistan Cevizli ve Damla Çikolatalı Kurabiye. Eltimden aldığım bir tarif.

Malzemeler :
125 gr tereyağı
1 su bardağı esmer şeker ya da toz şeker
1 yumurta
2 su bardağı un
1 su bardağı hindistan cevizi
1/2 su bardağı damla çikolata
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı :
Tereyağı ve yumurta mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Şeker eklenip, şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam edilir. Kabartma tozu ve vanilya una eklenip birlikte elenir. Hindistan cevizi , tarçın ve unlu karışım yoğurma kabına ilave edilerek iyice yoğrulur. Damla çikolatalar eklenip, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. Kurabiye şekli verilip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kurabiyeler hafifçe kızarana kadar 10-15 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.