Disable Copy And Past

3 Haziran 2008 Salı

Porselen Demlik Çay Saati 24



Bu pratik ikramlarla Keyifli mutfağım arkadaşımızın düzenlediği "Porselen Demlik Çay Saati 24" etkinliğine katılıyor, kendisine sevgiler gönderiyorum.
Fırında Közlenmiş Patates

Malzemeler :
8 adet büyük boy patates
1 kase süzme yoğurt
3 yemek kaşığı krem peynir
2 adet yeşil soğan
1 adet kırmızı biber
1 diş ezilmiş sarımsak
Tuz-karabiber

Yapılışı :
Patatesler yıkanıp alüminyum folyoya sarılır. 180 derece fırında ortalama 1 saat kadar pişirilir. Pişen patatesler soğuması için 10-15 dakika bekletilir. Süzme yoğurt biraz çırpılıp, krem peynir eklenir. Ezilmiş sarımsaklar karıştırılır. Küçük küçük doğranmış yeşil soğan ve kırmızı biber ilave edilir. Tuz ve karabiberi ayarlanıp, karıştırılır. Soğuyan patatesler ortasından boylamasına ayırmadan kesilir, yanlarından hafifçe sıkarak çiçek gibi açılması sağlanır. Ortasına 1-2 Kaşık yoğurtlu sostan dökülür.

Afiyet olsun.

Yahnili Pilav




Yahnili Pilav

Malzemeler :
2 adet kemer patlıcan
1 orta boy tavuk göğsü
½ çay bardağı sıvı yağ
1 adet orta boy soğan
2 adet domates
3-4 adet sivri biber
Tuz-karabiber

2 su bardağı pirinç
¼ limonun suyu
½ su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı sıcak su

Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup, uzunlamasına dilimlenir. Tuzlu suda 15 dakika bekletilir, acısı çıkartılır. Suları sıkılıp kızartılır, fazla yağı kağıt havlu ile alınır. Pirinç, tuzlu ve limonlu ılık suda bekletilir. Yarım saat sonra yağda kavrulup bir kenarda bekletilir. Başka bir tencerede soğanlar sıvı yağda pembeleştirlir, küçük doğranmış biberler ve kuş başı tavuklar eklenir. Tavuk suyunu bırakıp, çekinceye kadar pişirilir, küp doğranmış domatesler ilave edilir. Tuz ve baharatı ayarlanır. Domatesler eriyince ocak kapatılır. Teflon bir tencereye ortası açık kalacak şekilde patlıcanlar dizilir. Tencerenin ortasına tavuk sote yerleştirilir. Pirinç dökülerek, bastırılır. Patlıcanın dışarı sarkan uçları pirincin üzerine kapatılır. Tencerenin kenarında 3 su bardağı sıcak tuzlu su dökülür. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirilir. Demlenince tabağa ters çevrilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Mermer Kek


Pastanedekilerin aynısı, çok harika bir kek. Bir gün bekleyince daha güzel oluyor.


Mermer Kek

Malzemeler :
100 gr. Katı yağ
1,5 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağından 1 parmak eksik süt
¼ limonun suyu
3 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı ılık su
2 su bardağı un

Yapılışı :
Önce un, kabartma tozu ve tuz birlikte elenir. ¼ limonun suyu sütle karıştırılır. Katı yağ ve şeker yaklaşık 5 dakika çırpılıp, yumurtalar eklenir. Vanilya ilave edilip çırpmaya devam edilir. Süt de karıştırma kabına dökülür. Un eklenip, iyice karıştırılır, hamur ikiye bölünür. Yarısına kakao ve ılık su eklenip, karıştırılır. Kek kalıbına 1 kaşık sade, 1 kaşık kakaolu olacak şekilde dökülür. İkinci sırayı dökerken sade hamurun üzerine kakaolu, kakaolu hamurun üzerine sade hamur dökülür. Bir çatal hamura batırılıp, içinde döndürülür, ebruli bir karışım olması sağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir.

Kabaklı Kolay Pizza


Oktay Usta'nın kitabından denedim.

Kabaklı Kolay Pizza

Malzemeler :
2 adet yufka
1 kase beyaz peynir
2 adet kabak
1 su bardağı kaşar rendesi
1 tutam dereotu
1 adet domates
1 tane yeşil soğan

Sos için ;
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
½ çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Kabaklar yıkanıp, soyulur ve yuvarlak doğranır. 2 Kaşık yağ ile yüksek ateşte 5 dakika pişirilir. Fırın kabı yağlanıp, birinci yufka kenarları dışa sarkacak şekilde yayılır. Sos malzemesi karıştırılır, yufkanın üzerine 1-2 kaşık dökülür. Diğer yufka parçalanarak tepsiye yerleştirilir. Her bir katına sos dökülür. Yufkanın üzerine rendelenmiş beyaz peynir yayılır, dereotu serpiştirilir. Soğuyan kabaklar da dizildikten sonra doğranmış domates ve yeşil soğan yerleştirilir. Tuz ve karabiber eklenir. Kenardan sarkan yufkalar sos malzemesinden sürülerek rulo yapılır, pizzanın kenarları oluşturulur. Kalan sos üzerine gezdirilir. Son olarak kaşar rendesi serpilerek 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir, sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Fırında Mantarlı Enginar


Diyet yapanların rahatlıkla yiyebilecekleri, çok güzel bir yemek.
Fırında Mantarlı Enginar

Malzemeler :
6 adet orta boy ayıklanmış enginar
¼ limonun suyu
½ kg. mantar
½ çay bardağı sıvı yağ
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
2 adet sivri biber
1 adet orta boy domates
Tuz-kırmızı biber
100 gr. Kaşar peyniri rendesi

Yapılışı :
Ayıklanmış enginarlar limonlu suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğan doğranıp, sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Küçük doğranmış sarımsaklar ve biberler eklenir. Dilimlenmiş mantarlar ilave edilip, mantar bıraktığı suyu çekene kadar sotelenir. Tuzu ve baharatı ayarlanır. Küp küp doğranmış domates eklenip biraz daha pişirilir. Enginarların ortasına mantarlı malzeme yerleştirilir. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek fırın kabına dizilir. Enginarların haşlama suyundan 1 kepçe kadarı fırın kabına dökülür. Kaşarlar eriyip, hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 Haziran 2008 Pazartesi

Paçanga Böreği




Astım hastası olduğum için Kızartma kokusu beni rahatsız ediyor. Bu nedenle ben daha çok fırında yapmayı tercih ediyorum. Kızartarak yapmak isterseniz; tarifi aşağıda.
Fırında Paçanga Böreği

Malzemeler :
2 adet yufka
yarım su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı süt
100 - 150 gr. pastırma (mümkünse çemensiz)
200 gr. dilimlenmiş taze kaşar peyniri
1 adet domates
1 yumurta sarısı

Yapılışı :
Yufkalar 8 üçgen parçaya bölünür. Her bir parçaya fırça ile sıvı yağ-süt karışımı sürülür. Üçgenin geniş kenarına pastırma, rendelenmiş kaşar ve doğranmış domates yerleştirilip, sigara böreği gibi sarılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür, susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Paçanga Böreği

Malzemeler :
3 yufka

Sos için;
½ çay bardağı sıvı yağ
4 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
Tuz

İçine;
Sıvı yağ
5-6 dilim pastırma
2 adet sivri biber
1 adet domates
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

Kızartmak için;
Sıvı yağ
1 adet yumurta
Galeta unu

Yapılışı : Yufkalar 8 eşit üçgene bölünür. Sos malzemeleri karıştırılır. Bir tavada ince doğranmış biberler kavrulur. Domates eklenir. Biraz karıştırdıktan sonra küçük parçalara ayrılmış pastırmalar ilave edilir. 5 Dakika karıştırılarak pişirilir. Üçgen yufkalara fırça yardımıyla sos sürülür. Geniş kenarına iç malzeme yerleştirilir. Sigara böreği gibi sarılır. Önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulanarak kızgın yağda kızartılır. Kağıt havluyla fazla yağları alınır. Sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Elmalı Kurabiye







İrem'in en sevdiği kurabiye.
Elmalı Kurabiye

Malzemeler :
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 paket kabartma tozu
Bir çimdik tuz
Aldığı kadar un (4,5 su bardağı)

İçine ;
2 elma rendesi
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı :
Elmalar soyulup, rendelenir. Şeker ilave edilip biraz pişirilir. Ocak kapatılınca ceviz ve tarçın eklenip karıştırılır.
Hamur malzemeleri karıştırılıp, yoğrulur. Hamurdan küçük bir beze yapılıp, oklava ile yuvarlak olarak açılır. Açılan hamur dörde bölünerek minik üçgenler elde edilir. Geniş kenarına soğuyan elmalı harç yerleştirilip, yuvarlanır. ( Hamur küçük küçük açılıp, karşılıklı kenarlarına bıçakla çizikler yapılır. İç malzeme yerleştirilip, şeritler karşılıklı olarak kapatılır, örgü şekli verilir. Ya da açılan hamurlar çay bardağıyla kesilir. Elde edilen yuvarlaklar beşli gruplar halinde dizilir. Yuvarlakların yarısı diğerinin üstüne gelecek. Sonra iç malzeme yerleştirilir, grubun başından başlanarak yuvarlanır. Ortasında ikiye kesilir. Gül şekli verilir.)
Hazırlanan kurabiyeler üzerleri fazla kızartılmadan 180 derece fırında pişirilir. Ilınınca pudra şekeri elenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Porselen Demlik Çay Saati 24

Bu keklerle Keyifli mutfağım arkadaşımızın düzenlediği "Porselen Demlik Çay Saati 24" etkinliğine katılıyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Zeytinli Top Kek
Malzemeler :
50 gr. Yumuşak margarin
1 adet yumurta
1 kahve fincanı yoğurt
½ paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (1 su bardağı)
1 kase doğranmış sosis
1 kase doğranmış biberli yeşil zeytin

Yapılışı :
Margarin, yumurta ve süt iyice çırpılır. Kabartma tozu ve un eklenerek çırpmaya devam edilir. Sosis ve zeytin ilave edilerek karıştırılır. (Hamurun koyu ve akıcı olması gerekiyor.) Küçük kek kalıplarına hamur paylaştırılır. (Benim 12 tane kekim oldu.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında keklerin içi pişene kadar pişirilir. Soğutulup servis yapılır.

Buse Kurabiyesi




Harika bir kurabiye. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Tarifi Sofra dergisinden aldım.


Buse Kurabiyesi

Malzemeler :
200 gr. Badem
1 su bardağı toz şeker
250 gr. Tereyağı
2 su bardağı un
1 paket (80 gr.) bitter çikolata

Yapılışı :

Bademler sıcak suda 5 dakika bekletilip, kabukları soyulur, fırında pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğuyan bademler toz şekerle birlikte robotta çekilir. Un ve tereyağı eklenip iyice yoğrulur. Hamur streç filme sarılıp buzdolabında 20 dakika dinlendirilir. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepside önceden ısıtılmış (175 derece) fırında 15 dakika pişirilir.
Bitter çikolata benmari usulü eritilir. (Bir tencerede su kaynatılır. Üstüne suya deymeyecek şekilde başka bir tencere veya tava oturtulur. Çikolatalar parçalar halinde üstteki tencereye konulup eritilir.)
Soğuyan kurabiyeler aralarına erimiş bitter çikolata sürülerek birleştirilir.

Afiyet olsun.

1 Haziran 2008 Pazar

Kahvaltılık Pişi (İrem'in Göbekli Böreği)



İrem bunları çok seviyor. Kızaran hamurların kabardığı için içi boş oluyor.
Bu tarifi Kahvaltı Şenliğine ev sahipliği yapan mutfaktayım - özlem'e gönderiyor, böyle bir etkinlik düzenlediği için teşekkür ediyorum.
Kahvaltılık Pişi

Malzemeler :
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Kızartmak için ;
Sıvı yağ

Yapılışı :
Bütün malzeme karıştırılarak, yumuşak bir hamur hazırlanır, yarım saat bekletilir. Hamurdan bezeler yapılarak oklava ile 0,5 cm. kalınlığında açılır. Bir bardak ya da kurabiye kalıplarıyla hamur kesilir. Kızgın yağda kızartılır.

Afiyet olsun.