Disable Copy And Past

22 Mayıs 2008 Perşembe

Mahlepli Susamlı Kurabiye


Malzemeler :

125 gr margarin
1 yumurtanın sarısı (beyazı üzeri için ayrılacak)
1 çay bardağı sıvıyağ
3 çorba kaşığı pudra şekeri
4 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un
Üzeri için; susam
Yapılışı:
Malzemeler iyice karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır. Hamurdan küçük parçalar kopartılıp çubuk şeklinde yuvarlanır. Ortadan ikiye katlanıp uçlar birbirine sarılır. (İkili saç örgüsü gibi)
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirlip üzerine yumurta akı sürülür ve susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

21 Mayıs 2008 Çarşamba

Maklube


Malzemeler :

500 gr. kuşbaşı et

4-5 patlıcan

2 su bardağı pirinç

1 kuru soğan

5-6 tane karabiber

1 tatlı kaşığı tarçın

sıvıyağ (kızartmak için)

Yapılışı :

Pirinç tuzlu sıcak suda bekletilir. Patlıcanlar tamamen soyulur, uzunlamasına yarım cm kalınlığında kesilir. Tuzlu suda acısının çıkması için bekletilir. Kağıt havlu ile kurulanıp kızgın yağda kızartılır. Et, bir bütün kuru soğan, tane karabiber ve tuz ilavesiyle haşlanır. Pişince etler süzülerek alınır, suyu da süzülerek ayrılır. Karabiber ve soğan lezzeti ete geçtiği için atılır. Orta boy bir teflon tencerenin dibine önce etler döşenir. Üzerine kızartılmış patlıcanlar dizilir. Yıkanıp süzülmüş süzülmüş pirinçler yayılır ve hafifce bastırılır. Tuz ve tarçın ilave edilerek kaynatılan et suyundan 2,5 su bardağı tencerenin kenarından yavaşça dökülür. (Suyun miktarı pirince göre değişebilir.) İsteğe bağlı tereyağ ya da kuş üzümü ilave edilebilir. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Demlendikten sonra servis tabağına ters çevrilir. Üzerine Kabukları soyulmuş badem sıvıyağda kavrularak serpilebilir.
Afiyet olsun.

İslim Kebabı







İslim Kebabı (4 kişilik)

Malzemeler :

4 adet kuzu incik,
3 adet orta boy patlıcan,
1 adet kuru soğan,
3 adet domates,
2 adet çarliston biber,
1 yemek kaşığı salça,
½ yemek kaşığı margarin,
1 yemek kaşığı un,
1 bardak sıvıyağ,
Tuz, karabiber, yeteri kadar su

Yapılışı :
Soğanları ince ince doğrayın. Domatesle beraber bir tencerede kavurun. Kuzu etlerini ayrı bir tavada sallayın. Kavurduğunuz soğan ve domatesin içine un, tuz, karabiber ve salça koyduktan sonra su ilave ederek etlerle beraber iyice pişirin. Piştikten sonra etleri sosun içinden alıp ayrı bir tabağa koyun.
Patlıcanları uzunlamasına 5-6 parçaya bölüp tuzlu suda 5-10 dakika acısının çıkması için bekletin ve patlıcanları kızartıp etlere sarın. Patlıcanlara sardığınız etleri bir tepsiye dizin.
Yuvarlak olarak kestiğiniz domatesi ve ikiye böldüğünüz çarliston biberleri etlerin üstüne koyup, kürdanla tutturun. Hazırladığınız sostan üzerine dökün. Fırında 10-15 dakika kadar pişirin. İsterseniz üzerine kaşar dilimi de koyabilirsiniz. Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

20 Mayıs 2008 Salı

Kıymalı, Sodalı Börek



Ben daha çok peynirli olarak yapıyorum ama İrem kıymalı seviyor. Çok güzel, severek yaptığım bir börek. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler;
4 adet hazır böreklik yufka,
1 su bardağı süt,
1 şişe soda,
1/2 su bardağı sıvıyağ,
3 adet yumurta,
200 gr kıyma,
1 tatlı kaşığı salça,
tuz, karabiber
Hazırlanışı;
Bir çorba kaşığı sıvıyağ ile kıymayı iyice kavrulur. Kıymaya, salça, tuz, karabiber eklenir. 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ocak kapatılır.
Yumurtalar çırpılır. Süt, soda ve sıvıyağı da eklenerek iyice karıştırılır.Fırın tepsisinin içi yağlı kağıt ile kaplanır. Yufkalardan bir tanesini tepsiye yayılır. Üstüne sıvı karışımdan kaşık veya kepçe yardımı ile dökülür. 2.Yufka küçük parçalara bölünüp, tepsiye yerleştirilir. Sıvı karışım döküldükten sonra kıymalı karışım hazırlanan yufkaların üstüne yayılır. Diğer yufkalar da aynı şekilde yerleştirilir. Son yufka tepsinin ölçüsüne göre kenar fazlalıkları tepsinin altına çevrilerek tepsinin üstüne kapatılır. Kalan sıvı karışım da en üst yufkanın üstüne döküldükten sonra, börek dilimlenerek, 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.


Krem Peynirli Kuğular



Tarifi Oktay Usta'dan aldım. Krem peynir yerine baharatlarla tatlandırılmış başka peynir çeşitleri ya da yoğurtlu salatalardan koyabilirsiniz. Ben yoğurtlu patlıcan salatası ile denemeyi düşünüyorum.
Malzemeler:
Hamur için,
1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı un
100 gr. Margarin
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
4 yumurta

İç harcı için:
Krem peynir

Yapılışı :
Bir tencereye su, margarin, tuz ve toz şeker dökülerek kaynatılır. Su kaynar halde iken un bir hamlede dökülür. Tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak 3-4 dakika pişirilir. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Soğuyunca yumurtalar birer birer kırılıp iyice yoğrulur. ( Hamur ilk başta biraz dağılır gibi oluyor, kıvamı tutuncaya kadar yoğurmaya devam edin. Kıvamı koyu ama torbadan sıkılabilir halde olmalı.) Krema torbasının ya da pompasının ucuna orta boy düz uç takılıp hazırlanan hamur doldurulur ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıkılır. ( Profiterol sıkar gibi başlayıp, kendimize doğru çekerek bitiriyoruz. Başlangıç yeri yüksek bitiş yeri incelerek kuğu şeklini veriyoruz.) Hamurun bir kısmıyla kuğuların kafasını oluşturmak için torbaya düz ince bir uç takılır ve başka bir tepsiye S şeklinde sıkılır. (son kıvrımını biraz düz bırakmak gerekiyor.) Kuğular önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30-35 dakika pişirilir. Fırının kapağı bir süre hamurun sönmemesi için açılmaz. Fırından çıkınca kuğuların gövdesinin üst kısmı kesilip, içine krem peyniri sıkılır. Kesilen parçalar ikiye bölünüp, kuğunun kanatları olacak şekilde batırılır. Son olarak kafa bölümü batırılarak servis tabağına yerleştirilir. Yeşilliklerle kuğuların çevresi süslenebilir.

Afiyet olsun.

19 Mayıs 2008 Pazartesi

Ispanaklı Pasta




Malzemeler :

3 yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ

1 su bardağı tozşeker

2 su bardağı un

1 su bardağı robotta çekilmiş çiğ ıspanak yaprağı

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya


Kreması :

2 su bardağı süt

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı tozşeker


Ayrıca;

1 su bardağı süt

1 paket kremşanti


Yapılışı :

Ispanaklar yıkanıp iyice süzdürülür ve yaprak kısımları robottan geçirilir. Yumurta ve şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Sıvıyağ, un, kabartma tozu ve vanilya eklenip çırpmaya devam edilir. Ispanaklar eklenip iyice karıştırılır ve yağlanmış kalıba dökülüp, 175 derece fırında 25-30 dakika pişirilir.

Krema malzemeleri karıştırılıp, pişirilir ve soğumaya bırakılır. Krem şanti 1 bardak soğuk sütle çırpılıp, soğumuş olan diğer krema ile karıştırılır. Kekin kenar kısımları bıçakla kesilip, çıkan kırıntılar rondodan geçirilir. (Bu kırıntılar krema döküldükten sonra pastayı süslemek için kullanılacak.)Kek ikiye kesilip, arasına krema sürülür. (Ben arasına muz koydum.) Kesilen diğer parça üzerine yerleştirilip kalan krema ve rondodan geçirilen kek kırıntılarıyla süslenir.


Afiyet olsun.


Kelebekler uçmaya hazır




Ispanaklı pastanın hamurunun bir kısmını muffin kalıplarına döküp pişirdim. Soğuduktan sonra üst kabuğunu kesip, pasta için hazırladığım kremadan sürdüm. Kestiğim üst kabuğunu ikiye bölerek kanat şeklinde keklerin üzerine yerleştirdim. Üzerine pudra şekeri eleyip robotta çektiğim kek kırıntılarıyla süsledim.
Afiyet olsun.

14 Mayıs 2008 Çarşamba

İrem'in Doğum Günü Pastası 2




Bu da ikinci partimizdeki pastamız. Pandispanya olarak ıspanaklı pastayı arasına muz koyarak kullandım. Pandispanyamız ıspanaklı olduğu için çimen görünümü verirken gıda boyası kullanmama gerek kalmadı. Tarifi yakında.

İrem'in Doğum Günü Pastası 1

İrem'in doğum günü hafta sonuna geldiği için bir gün önceden sınıfında arkadaşları ile beraber kutladık. Pastamız ve kurabiyelerimiz diğer veliler tarafından çok beğenildi. Tarifler yayınlandı.
İyi ki doğdun kızım, iyi ki varsın.

Menüdekiler :
Susamlı Halkalar
Marmelatlı kurabiye
Tırtıl kurabiye
Renkli Kurabiye
Sirkeli Kurabiye
Mahlepli Tuzlu Kurabiye

Susamlı Halkalar


İlk öğrendiğim hamur işi bu kurabiyeler olduğu ve beni hiç utandırmadığı için bu tarifi çok seviyorum.

Malzemeler :

1 Paket oda sıcaklığında margarin

3 Kaşık toz şeker

5 Kaşık yoğurt

1 Çay bardağı sıvı yağ

1 Çay kaşığı karbonat

1 Çay kaşığı tuz

5 Su bardağı un

1 Yumurta; sarısı içine, akı dışına

Üzeri için susam

Yapılışı :

Susam hariç bütün malzeme ile hamur hazırlanır. Küçük küçük simitçikler halinde şekil verilir. Simitler önce yumurta akına; sonra susama batırılıp tepsiye dizilir. 180 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.