Hamur için:
240 gr
(1,5 su bardağı) un
½ paket kabartma tozu (orijinal tarifte yok,
ben ekledim)
50 gr
(1/4 su bardağı) şeker
80 gr
(1/3 su bardağı) soğuk tereyağı
1 yumurta sarısı
60 gr
(1/4 su bardağı) ekşi krema (yoğurt kullandım)
Çilek dolgusu için:
600 gr (4 su bardağı) çilek
100 gr
(1/2 su bardağı) şeker
40 gr (1/3 su bardağı) mısır nişastası
30 ml
(2 yemek kaşığı) su
Peynir karışımı için:
100 gr (5 yemek kaşığı) yumuşak tereyağı
1 paket vanilya şekeri
90 gr
(6 yemek kaşığı) toz şeker
3
yumurta sarısı
300 gr (1,3 su bardağı) krem peynir (Labne
kullandım)
300 gr
(1,2 su bardağı) yoğurt
30 gr
(1/4 su bardağı) mısır nişastası
Beze (Mereng) için:
4 yumurta akı 100 gr (1/2 su bardağı) toz
şeker
30 gr
file badem
Yapılışı :
Un, toz şeker ve kabartma tozu bir kapta
karıştırılır. Soğuk tereyağı un karışımına ara ara batırılarak karışımın
üzerine rendelenir. (Bıçakla da doğrayabilirsiniz) Parmak uçlarıyla karıştırılıp
kırıntılı hamur haline getirilir. Üzerine yumurta sarısı ve yoğurt eklenerek
hamur toparlanıncaya kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur kelepçeli kalıba (Kare
kalıp kullandım) kenar yükseltisi yapılarak yerleştirilir, çatal batırılarak
kabarmaması için delikler oluşturulur.
Buzdolabında 15-20 dakika bekletilir.
Ayıklanmış ve yıkanmış çilekler doğranır, bir
tavaya alınıp üzerine şeker eklenir. Suyunu salmaya başlayıncaya kadar
karıştırılarak pişirilir. Bir kasede nişasta ve su karıştırılır ve çileklere
eklenir. Yaklaşık 3 dakika kadar pişirilir, ocaktan alınır. Buzdolabından
çıkarılan hamurun üzerine düzgünce yayılır.
Tereyağı ve şeker çırpma kabına alınıp mikser
ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta sarıları eklenip çırpmaya
devam edilir. Labne eklenip karıştırılır. Nişasta, vanilya ve yoğurt eklenip
pürüzsüz oluncaya kadar çırpılır. Hazırlanan karışım çileklerin üzerine
dökülür, kaşıkla üzeri düzeltilir. Önceden ısıtılmış 160°C fırında yaklaşık 45 dakika pişirin. (40
dakika pişirdim)
Yumurta aklarına bir çimdik tuz eklenerek
mikserle kar gibi oluncaya kadar çırpılır. (Çırpma kabı ters çevrildiğinde bile
yumurta akları dökülmeyecek kıvamda olacak) Toz şeker yavaş yavaş eklenerek
çırpmaya devam edilir. Hazırlanan beze karışımı pişme süresi sona eren ve
fırından alınan cheesecake’in üzerine düzgünce yayılır. Kaşıkla bastır-çek
yapılarak dalgalı bir görünüm verilir. Üzerine file badem serpilip 160°C'de 50
dakika daha pişirilir. (45 dakika pişirdim). Soğuyunca dilimlenerek servis
yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : @leckeresundeinfachesessen
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder