Disable Copy And Past
29 Nisan 2015 Çarşamba
Enginar Çanağında Şevketi Bostan
Şevketi bostan uzun zamandan beri denemek istediğim bir Ege otu, İstanbul'da bulamadığım için şimdiye kadar tadına bakmak kısmet olmamıştı. Tesadüfen www.ayvalikpazari.net sayfasını keşfettim ve şevketi bostanlar bir gün içinde elime ulaştı. Aslında hayalimde şevketi bostanın beyaz kök kısımları ile ilgili değişik tarifler denemek vardı ama bana sadece yaprak kısımları geldiği için o tarifleri denemek başka bahara kaldı:))
Malzemeler :
500 gr. şevketi bostan
400 gr. kuşbaşı doğranmış et (Kuzu etiyle aram iyi olmadığı için dana eti tercih ettim)
1 adet kuru soğan
1 adet limon
4 adet enginar çanağı
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı un
tuz
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı :
Şevketi bostanlar ayıklanıp iyice yıkanır ve 3-4 cm uzunluğunda doğranır. Sıvı yağ bir tencerede ısıtılır, etler eklenip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Şevketi bostan eklenip karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır. Otlar yumuşamaya başlayınca üzerine sıcak su, 1/2 limonun suyu eklenir, enginar çanakları üzerine kapatılır. Sebzeler ve etler yumuşayınca yumurta sarısına kalan limon suyu ve un eklenip çırpılır, yemeğin suyundan biraz eklenip ılıklaştırılır ve kaynayan tencereye dökülür. Bir taşım daha kaynatılıp tuzu ayarlanarak ocak kapatılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
28 Nisan 2015 Salı
Keskin Color’ın Sevimli Baykuş Figürlü Bloknotları Sizi Bekliyor...
EĞLENCELİ, RENKLİ VE SEVİMLİ;
KESKİN COLOR’DAN BAYKUŞLU BLOKNOT
SERİSİ…
Onlar kuşlar dünyasının belki de en gizemli canlıları… Birçok kültürde
bilgeliği simgeleyen baykuşlar, son zamanlarda farklı ürünlerde tema olarak
karşımıza çıkıyor. Baykuş temalı ürünler tüm dünyada giderek bir trend haline
gelmiş durumda. 50 yıllık deneyimi ve üstün kaliteye sahip ürünleri ile
kırtasiye sektörünün öncü ismi Keskin Color da şimdi kapaklarında birbirinden
sevimli baykuş figürleri bulunan bloknot tasarımlarıyla bu trende yeni bir
yorum getiriyor.
Bugün dünyada tam anlamıyla bir baykuş
çılgınlığı yaşanıyor. Doğanın bu esrarengiz canlıları, tüm sevimlilikleriyle
farklı ürünlerin teması olarak karşımıza çıkıyor. Sevimli baykuşlar şimdi de kırtasiye sektöründe üstün kaliteye sahip ürün serileri ile
adından söz ettiren Keskin Color’ın
rengarenk bloknot serisinde size göz kırpıyor. Ofiste ya da okulda pratik
şekilde notlarınızı almanız için ideal olan bloknotlar, baykuş figürleri ile
tüm dikkatleri üzerine topluyor. Keskin
Color’ın baykuş figürlü bloknot serisi, ihtiyaç duyduğunuzda yanınızda
kolayca taşımanız için de son derece uygun boyutlarda üretiliyor. Ürünler,
kalitesi ile fark yaratırken ISO 9001, OHSAS 18001 ve ISO14001 belgeleri ile de
kalitesini güvence altına alıyor.
Keskin Color’ın baykuş figürlü çok özel defter serisi seçkin
kırtasiyelerde sizleri bekliyor…
www.keskincolor.com
14 Nisan 2015 Salı
Kıymalı Kol Böreği
Klasik tatlardan uzun zaman önce denediğim bir tarif, yayınlamak yeni kısmet oldu.
Malzemeler:
3.5 Su bardağı böreklik un
1 Su bardağı su
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay bardağı sıvı yağ
150 gr. Orta yağlı dana kıyması
150 gr. Kuru soğan (3 adet orta boy soğan kullandım)
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
1 Tatlı kaşığı limon suyu
1 Çay Kaşığı karabiber
1 Çay Kaşığı tuz
Bir tutam maydanoz
Yapılışı :
Yoğurma kabına 3.5 su bardağı un, 1su bardağı su, 1 tatlı kaşı tuz alınıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamur 2 beze olacak şekilde bölünür, kapalı bir kap içerisinde 30 dakika kadar bekletilir. (Ben 3 bezeye bölüp birini patatesli yaptım.)
Hamur dinlenirken iç malzeme hazırlanır.
Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ alınıp ısıtılır, yemeklik doğranmış soğanlar eklenip diriliğini kaybedinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenir ve kıyma tane tane oluncaya kadar kavrulur. Limon suyu, karabiber, maydanoz ve tuz eklenip karıştırılarak ocaktan alınır.
Bezelerden biri alınarak unlanmış zeminde oklava yardımıyla açılabildiği kadar ince açılır. Üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür. Parmak uçları ile ortadan kenarlara doğru çekiştirilerek kağıt inceliğinde olacak şekilde yufka büyütülür. Yufkanın karşılıklı kenarları ortada birleştirilir ve kare şeklinde getirilir. Üzeri fırça ile yağlanır. Bir kenarına iç malzemenin yarısı boydan boya yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Rulonun uçları ortaya doğru kıvrılıp birleştirilir ve "B" şeklinde getirilir. Diğer beze de aynı şekilde hazırlanıp fırın tepsisine alınır, üzerlerine sıvı yağ sürülüp 180 derece fırında (yaklaşık 25 dakika) kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı çıkınca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
7 Nisan 2015 Salı
Pulbiberli ve Sirkeli Kurabiye
Blogu açtığım ilk günlerde yayınladığım bir tarif; facebook sayfamda ( https://www.facebook.com/pages/Birsel-ve-%C4%B0remin-Sanal-Mutfa%C4%9F%C4%B1/163158283802373) paylaşmak için yeniden fotoğrafını çekince hatırlatmak istedim, harika bir tuzlu kurabiye:))
Malzemeler :
1 paket (250 gr.) oda sıcaklığında margarin
1 kahve fincanı sirke
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
aldığı kadar un (4 su bardağı kadar)
aldığı kadar un (4 su bardağı kadar)
Üzerine;
yumurta sarısı ve yeterince susam
Yapılışı :
Bütün
malzeme yoğurma kabına alınır. Karıştırılarak kulak memesi
yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamurdan parçalar kopartılarak,
elde yuvarlanır ve parmak kalınlığında çubuklar hazırlanır. Çubuklar
2'şer cm. boyunda olacak şekilde bıçakla kesilir. Üzerine yumurta sarısı
sürülerek, susama batırılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar
pişirilir.
Afiyet olsun.
16 Mart 2015 Pazartesi
Un Kurabiyesi
Tarif Oktay Usta'dan...
Malzemeler :
250gr oda sıcaklığında margarin
1 çay bar sıvıyağ
4-5 yemek kaşığı pudra şekeri
4-5 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
Aldığı kadar un (4-4,5 su bardağı)
üzerine elemek için;
pudra şekeri
Yapılışı :
Margarin, sıvıyağ, pudra şekeri bir kaba alınıp iyice yoğrulur. Üzerine
nişasta ve vanilya eklenip karıştırılır. Un yavaş yavaş eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurulur. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparılıp kalınca bir rulo yapılır, üzerine çatalla çizik atılıp verev şekilde kesilir.Yağlı
kağıt serilmiş tepsiye dizilip buzdolabında 5-10 dakika bekletilir. 160 derece fırında
beyaz kalacak şekilde pişirilir. Fırından alınca üzerine bolca pudra şekeri
elenir. (Ben hamurun yarısına iri dövülmüş ceviz ekledim, merdane ile açıp bardağın ağzıyla keserek ay şekli verdim.)Afiyet olsun.
5 Mart 2015 Perşembe
Labneli Brokoli Salatası
Tarif nurlumutfakta'dan.
Malzemeler :
1 tane orta boy brokoli
1 tane haşlanmış havuç
1 kase haşlanmış mısır
1 avuç iri dövülmüş ceviz
1 iri diş sarımsak
1\2 demet dereotu
200 gr. labne peyniri
400 gr. süzme yoğurt
tuz
Yapılışı :
Brokoli yıkanıp çiçeklerine ayrılır. Üzerine bolca kaynamış su dökülüp 5 dakika bekletilir ve süzerek soğuk sudan geçirilir. İyice süzülüp, rondodan geçirilir.(çok ezilmeyecek, biraz dişe gelecek kıvamda)Havuç diri biçimde haşlanır ve rendenin iri tarafından rendelenir. Sarımsak birazcık tuzla dövülür. Dereotu incecik doğranır. Süzme yoğurt ve labne geniş bir kaseye alınır. İçine tuz, brokoli, sarımsak, havuç, haşlanmış mısırın yarısı, ceviz ve dereotu eklenip, karıştırılır. Servis tabağına alınıp üzeri brokoli çiçekleri ve mısırla süslenir.
Afiyet osun.
26 Şubat 2015 Perşembe
Portakallı Kek
Malzemeler :
125 gr tereyağı
1,5 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
1 çay bardağı portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
Ayrıca; 2 adet portakal, 2 yemek kaşığı portakal reçeli
Yapılışı :
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekeri mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Hindistan cevizi rendesi ve portakal suyu eklenip karıştırılır.
Kelepçeli yuvarlak bir kek kalıbı tereyağı ile yağlanır; kabukları soyulmuş ve halka şeklinde doğranmış portakallar dizilir, üzerine hazırlanan kek hamuru dökülür, kaşıkla üzeri düzeltilir. 170 derece fırında kürdan testi yapılarak 40-45 dakika pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan alt üst edilerek çıkarılır. Portakal dilimlerinin üzerine reçel sürülür. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
24 Şubat 2015 Salı
Mahlepli Parmak Kurabiye
Malzemeler :
125 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta (Akı içine, sarısı üzerine)
2 yemek kaşığı pudra şekeri (tepeleme)
1/2 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı mahlep
1/2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un (2-,2,5 su bardağı)Üzerine;
susam, çörekotu
Yapılışı :
2 su bardağı kadar un ve tereyağı yoğurma kabına alınarak yoğrulur. Diğer
malzemeler de eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye
kadar yoğrulur. Gerekirse un eklenir. Cevizden daha küçük parçalar kopartılıp elde yuvarlanarak parmak şekli verilir, yağlı
kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine ayrılan yumurta sarısı sürülüp, çörekotu ve susam serpilip önceden
ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
20 Şubat 2015 Cuma
Krem Şantili Poğaça
Malzemeler :
1 su bardağı süt
150 gr. tereyağı
1 poşet krem şanti
2 yumurta
yarım paket yaş maya
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Üzerine;
yumurta sarısı
haşhaş
Yapılışı :
3 su bardağı un, tuz ve toz krem şanti karıştırma kabına alınır, harmanlanır. Ortası havuz gibi açılır. Ortaya yaş maya yerleştirilir, üzerine süt dökülür. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı eklenir. Yumurtalardan birinin sarısını üzeri için ayrılıp kalanı karıştırma kabına eklenir. Ortadan başlanıp yoğrularak gerekirse un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler koparılıp yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir ve üzerlerine yumurta sarısı sürülür, haşhaş serpilir. ve tepside mayalanmaya bırakılır. Poğaça hamurları mayalanınca önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
13 Şubat 2015 Cuma
Kolay Su Böreği
Blogda yayınladığım ilk tariflerden biri, fotoğrafı güncellemek için tekrar paylaşıyorum.
Malzemeler:
6 adet yufka
4 yumurta
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı su
İçine;
300 gr beyaz peynir
1 demet maydanoz, doğranmış
6 adet yufka
4 yumurta
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı su
İçine;
300 gr beyaz peynir
1 demet maydanoz, doğranmış
Yapılışı :
Yumurta,
süt, sıvıyağ ve su derin bir kapta iyice karıştırılır. Yağlanan büyük
boy fırın tepsisine bir yufka serilir. Taşan kenarları kopartılır, geniş
rulolar halinde sarılır ve sütlü karışıma batırılarak tepsiye
yerleştirilir. Başka bir yufka rulo halinde sarılıp 7-8cm'lik parçalar
halinde kopartılarak hazırlanan sütlü karışıma batırılır ve yan yana
tepsiye dizilir. Diğer bir yufka ile daha aynı işlem tekrar edilir. İç
malzemesi yufka rulolarının üzerine yayılır. 2 Yufka yine parça parça
kopartılarak sütlü karışıma batırılıp iç malzemesinin üzerine dizilir.
Kalan son yufka da en üste kapatılır. Kenarlarında kalan fazlalıklar alta kıvrılır. Artan sütlü karışım böreğin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Kalan son yufka da en üste kapatılır. Kenarlarında kalan fazlalıklar alta kıvrılır. Artan sütlü karışım böreğin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)