Malzemeler:
1,5 kg. iri pırasa
yarım su bardağı kadar pirinç
yarım su bardağı kadar pilavlık bulgur (göz kararı kullandım.)
1 adet büyük boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1-2 yemek kaşığı sumak ekşisi sosu
2 yemek kaşığı nar ekşisi sosu
tuz, kuru nane, karabiber, yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Pırasaların beyaz kısımları kesilir; yıkanıp ilk katı sıyrılarak atılır. Bıçak yardımıyla 3-4 katı kesilecek şekilde boydan boya bir çizik yapılır ve katlar ayrılır. (İçinden çıkan kısımları sarmaya uygun olmayacağı için başka yemeklerde değerlendirebilirsiniz.) Kaynar suya atılıp hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır ve soğuk suya tutulur.
Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. Yıkanmış pirinç ve bulgurlar eklenip kavurmaya devam edilir. Salçalar ve baharatlar eklenip karıştırılır. 1 su bardağı kadar su eklenip, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Toz şeker atılıp, tuzu ayarlanır. Nar ekşisi ve sumak ekşisi eklenip karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Haşlanmış pırasa temiz bir zemine serilir; kenarına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzeme yerleştirilir. Üçgen şeklinde katlayarak sarma işi tamamlanır. Bir tencereye dizilien dolmaların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir, tuz serpilir ve dolmalarla aynı seviyede olacak şekilde su dökülür. Üzerine bir tabak kapatılarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ocak kapatıldıktan sonra isteğe göre ekşili soslardan gezdirilir. Tenceresinde soğutulup servis yapılır.
Afiyet olsun.