Disable Copy And Past

21 Mayıs 2010 Cuma

Zeytinli Minik Tuzlular



Malzemeler :
1 adet yumurta
150 gr. margarin
yarım su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz

İçine;
Yeterince çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin ya da dilimlenmiş biberli yeşil zeytin

Üzerine;
1 adet yumurtanın sarısı

Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurta, margarin, yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve 1 çay kaşığı tuz alınır. Un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurdan portakal büyüklüğünde parça kopartılıp merdane ile açılır ve bıçak yardımıyla minik kareler kesilir. Karelerin ortasına zeytin yerleştirilip kenarları ortaya doğru katlanıp birleştirilir. (Pişerken açılmaması için birleşen köşelerin sıkıca bastırılması gerekiyor.) Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.

Not : Yapıldığı gün tüketilmesini tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Üzümlü Çay Kurabiyesi



Sofra Dergisi Mayıs sayısının ekinden denediğim bir tarif. Evde pudra şekeri az olduğu için yarım ölçü denedim ama çok beğendiğim için en kısa zamanda tam ölçü olarak tekrar yapacağım.
Malzemeler :
250 gr. margarin (oda sıcaklığında yumuşamış, ben Becel kullandım.)
1 su bardağından 1 parmak fazla pudra şekeri
1 çay kaşığı vanilya
1/2 paket kabartma tozu
2 adet yumurta
3 su bardağı un
150 gr. kuru üzüm
Üzerine;
yumurta sarısı, susam
Yapılışı :
Bütün malzemeler karıştırılıp özleşinceye kadar yoğrulur. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılır. Elde yuvarlanarak uzun bir şerit yapılır; ortadan ikiye katlanıp uçları birbirilerine sarılarak örgü şekli ya da istenilen bir şekil verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

14 Mayıs 2010 Cuma

Bahar Keki


Tarifimi YE # 55 ve Bahar Şenliği etkinliği için mutfakgünlüğüm (Özlem) arkadaşımıza gönderiyor ve bol katılımlı, güzel bir etkinlik diliyorum.

Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında tereyağı ya da yumuşak margarin
1 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 avuç ıspanak yaprağı (robotta çekilmiş hali 1 çay bardağı kadar)
1 çay bardağı frambuaz
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
1-2 yemek kaşığı portakal suyu
2 su bardağı un
Yapılışı :
Tereyağı ve pudra şekeri mikser yardımıyla çırpılır, yumurtalar da eklenip çırpmaya devam edilir. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir ve iyice karıştırılır. Sonra hamur ayrı kaplara paylaştırılarak üçe bölünür. Birinci hamura portakal kabuğu ve suyu eklenip karıştırılır ve margarinle yağlanmış kalıba dökülür. Frambuazlar robotta çekilip püre yapılır ve ikinci kaptaki hamura karıştırılır, hamurun kıvamını ayarlamak için biraz un eklenir ve portakallı karışımın üzerine dökülür. Kalan son hamura da robotta çekilmiş çiğ ıspanak püresi karıştırılır ve kalıba dökülür. 160 derece fırında keke batırılan kürdan temiz (kuru) çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

13 Mayıs 2010 Perşembe

Sweet (Tatlı) Blog Ödülüm


Sevgili Papatya68 arkadaşım bu değerli ödüle layık görerek beni onurlandırdı, kendisine çok teşekkür ediyorum bende kurallar gereği 10 blog arkadaşımı ödüllendirip haberdar etmeliymişim ama seçim yapmak yerine emeğini ortaya koyan, paylaşımcı bütün blogcu dostlara gönderiyorum, hepiniz çok tatlısınız.....

12 Mayıs 2010 Çarşamba

İki Renkli Kedidili Pasta


Tarifi daha önce yayınladığım Meyveli Kedidili Pasta ile aynı, farklı olarak vanilyalı-kakaolu kedili bisküvi ve muz kullandım, üzerine de kakao eledim.

11 Mayıs 2010 Salı

Kuruyemişli Kurabiye

Tuzlu bir kurabiye yapmak için unu ve margarini karıştırdım, tam yoğurt ekleyecektim ki yoğurdun son kullanma tarihi geçmiş. "Ne yapsam?" diye düşünürken dolapları karıştırmaya başladım ve ortaya bu kurabiye çıktı, ikram ettiğim herkes çok beğendi.
Malzemeler :
150 gr. margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta (Sarısı hamura, akı üzerine)
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu (portakal yerine tarçın da kullanılabilir.)
4-5 adet kuru incir (minik küpler halinde doğranmış)
1 su bardağına yakın iri kırılmış ceviz
2 kahve fincanı kuru üzüm
Üzerine;
hindistancevizi, yumurta akı
Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınır; üzerine margarin, sıvı yağ, yumurta sarısı, pudra şekeri, portakal kabuğu rendesi ve kabartma tozu eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. İncir, ceviz ve kuru üzüm eklenip iyice harmanlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp; önce yumurta akına, sonra hindistancevizine batırılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

10 Mayıs 2010 Pazartesi

Profiterollü Pasta (Mutlu Yıllar Kızım)



Malzemeler :
Pandispanyası için ;
4 adet yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
1 kahve fincanı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 kahve fincanı un

Profiterol için;
Hamuru;
2 su bardağı su
100gr. margarin
4-5 yumurta
1.5 su bardağı un
Profiterol kreması için;
3 yemek kaşığı un
¾ su bardağı şeker
1 adet yumurtanın sarısı
2.5 su bardağı süt
1 poşet krem şanti
Krem şantiyi hazırlamak için;
1 su bardağı süt

Arasına;
damla çikolata
Antep fıstığı (bütün halde)
Pastanın Kreması;
1 paket Dr. Oetker vanilyalı pasta kreması
50 gr. yumuşak margarin
1,5 su bardağı soğuk süt
Çikolata sos için;
2 paket (80 gr. ) bitter çikolata
200 ml. çiğ krema
Üzerine;
1 paket bitter çikolata rendesi
Yapılışı :
Yumurta akları cam ( özellikle cam ) bir kasede kıvamı koyulaşana dek çırpılır. Ayrı bir kasede yumurta sarıları, şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar çırpılır. İyice çırpılmış yumurta sarıları ve beyazları karıştırılıp yoğurt ve sıvıyağ eklenip biraz daha çırpılır. Elenmiş un , kakao kabartma tozu ve vanilya ilave edilip tahta kaşıkla iyice karıştırılıp, yağlanmış ve unlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 -50 dakika batırılan kürdan temiz çıkana dek pişirilir. (Fırınımızın kapağını açmamaya özen gösterin aksi halde pandispanyanız çökebilir.)

Profiterol topları yapmak için;
iç krema;
Süt, un, yumurta sarısı ve şeker bir tencereye alınarak iyice karıştırılır ve pişirilir. 1 poşet kremşanti 1 su bardağı sütle çırpılarak hazırlanır ve soğumuş olan kremaya eklenip mikser yardımıyla çırpılır.

Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır. Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. (Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.)Hazırlanan krema; krema pompası ile profiterol toplarına doldurulur. (Pompanız yoksa ortalarından kesip içlerini doldurabilirsiniz.)
Krema ocağa alınıp ısıtılır. Çikolata parçalanıp kremaya eklenir ve eriyinceye kadar karıştırılır.
Vanilyalı pasta kreması paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır.

Soğuyan pandispanya bir bıçak yardımıyla iki kat olacak şekilde kesilir. Bir miktar sütle pandispanya katları ıslatılır. (Pandispanya çok yumuşaksa gerek kalmayabilir.) Hazırlanan vanilyalı pasta kremasının 1/3' i birinci katın üzerine sürülür. Profiterol topları düzgünce yerleştirilir, ılık haldeki çikolata sos gezdirilir. Damla çikolata ve fıstık draje serpilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Pastanın yanları ve üstü vanilyalı krema ile kaplanır. Üzerine çikolata sos dökülmüş profiterol topları ve çikolata rendesi ile isteğe göre süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

7 Mayıs 2010 Cuma

Kurutulmuş Vişneli-Fıstıklı Kek (P.D.Ç.S.E. 59)

Tarifimi "Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği" 59. ev sahibesi mutfaktansesler (Gülsüm) arkadaşımıza gönderiyor ve nazik daveti için kendisine çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
4 adet oda sıcaklığında yumurta
125 gr. Eritilip soğutulmuş margarin (1/2 su bardağı sıvıyağ)
1,5 su bardağı toz şeker
½ su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı (tepeleme) kakao
2 su bardağı un
1 su bardağı kurutulmuş vişne (taze vişne de olabilir)
2 kahve fincanı bütün Antepfıstığı

Üzerine;
½ su bardağı çekirdeği çıkarılmış taze vişne
1 su bardağı su
4 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı (silme) nişasta

Yapılışı :
Ön hazırlık olarak kurutulmuş vişneler sıcak suda bir süre bekletilip, çekirdekleri çıkartılır. Margarin küçük bir tencerede eritilip soğumaya bırakılır.
Toz şeker ve yumurtalar çukur bir kaba alınarak köpürünceye kadar çırpılır. Eritilip soğutulmuş margarin (sıvıyağ), süt eklenerek çırpmaya devam edilir. Vanilya ve kakao eklenip karıştırılır. Kabartma tozu ve un birlikte elenerek karışıma eklenir, iyice karıştırılır. Bütün antepfıstığı ve ayıklanmış vişneler de eklenip hamurun içinde homojen şekilde dağılacak şekilde karıştırılır. Hazırlanan hamur margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. 160 dereceli fırında 35-40 dakika pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir; kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Kek soğuyunca ters çevrilerek kalıptan çıkarılır.

Bir tencereye su, nişasta ve şeker alınıp karıştırılır, taze çekirdeksiz vişneler eklenir. Tencere ocağa oturtulur. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocak kapatılır ve blender yardımıyla vişneler püre haline getirilir. Hazırlanan vişne püresi kekin üzerine yayılır, istenilen malzemelerle süslenir. Dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

5 Mayıs 2010 Çarşamba

4 Mayıs 2010 Salı

Yoğurtlu Patates Yahnisi


Malzemeler :
400 gr. kuşbaşı et
4-5 adet patates
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet yumurta sarısı
2 silme yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
haspir (Ben bulamadığım için nane kullandım.)

Yapılışı :
Etler düdüklü tencereye alınıp kendi suyunu çekinceye kadar kavrulur üzerine yeterince su konularak yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Yoğurt ekleneceği için su miktarı fazla olmasın.) Patetesler soyulup küp şeklinde doğranır ve haşlanmış nohutla birlikte tencereye eklenir. Patatesler de yumuşadıktan sonra çukur bir kaba yoğurt, yumurta sarısı ve un alınıp karıştırılır.
Tencereden bir kepçe su alınıp yoğurda karıştırılır. Sonra yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak karışım tencereye dökülür. 2-3 Dakika kadar kaynatılıp ocak kapatılır ve tuzu ayarlanır. Tereyağı bir tavaya alınıp eritilir; içine haspir (nane) eklenip karıştırılır ve yemeğin üzerine gezdirilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.