Disable Copy And Past

6 Mart 2009 Cuma

Fırında Karnabahar


Uzun zamandır yayınlanmayı bekleyen bir tarif. Henüz mevsimi geçmeden yayınlamak istedim.
Malzemeler :
1 adet orta boy karnabahar
250 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz, karabiber
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
2, 5 su bardağı süt
Üzerine ;
rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı :
Karnabahar çiçeklerine ayrılır ve yıkanır. Mümkünse buharda ya da limonlu suda fazla yumuşatmadan haşlanır ve suyu süzülerek fırın kabına yerleştirilir. Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleştirilir. Kıyma eklenip, suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, karabiber ve salça eklenip karıştırılır. Bir miktar sıcak su ilave edilip bir taşım kaynatılır ve karnabaharların üzerine yayılır.Başka bir tencerede 1 yemek kaşığı margarin eritilir. 2 yemek kaşığı un eklenip, unun rengi hafif dönünceye kadar kavrulur. 2,5 su bardağı süt eklenip hızlıca karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tuzu ayarlanır. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp kıymalı harcın üzerini kapatacak şekilde yayılır. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpilerek önceden ısıtılmış orta 180 decece fırında kaşar eriyip kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

5 Mart 2009 Perşembe

Pirinçli Köfte (Nam-ı diğer Kadınbudu Köfte)

Bu köftenin isminin değiştirilmesini savunan arkadaşlara ben de katılıyorum. Her ne kadar bu isimle biliniyor olsa bile kadınbudu ismini hiç beğenmiyorum. Ne alakası varsa... Bu ismi kim vermiş acaba?

Malzemeler :
500 gr. köftelik kıyma
3 yemek kaşığı pirinç
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber
1 yumurtanın sarısı
Kızartmak için:
2-3 adet yumurta (çırpılmış)
Yarım su bardağı un
sıvıyağ
Yapılışı :
Kıymanın yarısı 1 adet rendelenmiş soğanla beraber yağsız olarak kavrulur ve soğutulur. Pirinçler yeterli miktarda su ile haşlanır. Kavrulmuş kıyma, çiğ kıyma, haşlanmış pirinçler, 1 adet yumurta sarısı, 1 adet rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber yoğurma kabında karıştırılır ve özleşinceye kadar yoğrulur. Buzdolabında yarım saat bekletilir. (Benim vaktim yoktu, bekletmeden de gayet güzel oldu.) Köfte harcından parçalar kopartılıp biraz büyükçe yassı (oval şekilli) köfteler hazırlanır. Köfteler önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır. Elma dilimli patates kızartması ile servis yapılır.
Afiyet olsun.

Fındıklı Tuzlu Düğüm Kurabiyeler (P.D.Ç.S.E.37)

Tarif Lezzet dergisinin Nisan sayısından. Kurabiyelerimiz hala devam eden P.D.Ç.S.E. 37 için http://sevincceden.blogcu.com/ arkadaşımıza gönderildi.

Malzemeler :
225 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
100 ml. şekersiz krema (1 çay bardağı)
400 gr un (2,5 su bardağı + 1 yemek kaşığı kullandım.)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı öğütülmüş fındık

Üzeri için;
yumurta sarısı, haşhaş tohumu
Yapılışı :
Un ve tereyağı bir kaba alınıp parmak uçları ile birbirine yedirilir. Tuz ve krema ilave edilir. Öğütülmüş fındık da eklenerek hamur pürüzsüz olana kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 15 dakika dinlendirilir. Hamurdan küçük parçalar kopartılıp, ince çubuk şeklinde yuvarlanır ve düğüm atılarak şekil verilir. (İstediğiniz şekli verebilirsiniz.) Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, haşhaş tohumu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

4 Mart 2009 Çarşamba

Mantar Mantısı

Bu yemeği yemekteyiz yarışmasında Reyhan Hanım yapmıştı. Ben de yapılış aşamasını seyretmediğim için çok merak etmiştim. Blogcu arkadaşlardan tarifi yapanlar olmuş. Ben de sevgili Keskinli arkadaşımızın yorumuyla denedim ve çok beğendim. Zaten mantarın her halini çok severim. Yapımı kolay ve çok lezzetli bir yemek. Yapmak isteyenlere kolay gelsin.

Malzemeler :
500 gr kültür mantarı
2 tane yumurta
2 yemek kasşığı galeta unu
Kızartmak için;
bolca sıvı yağ
Haşlamak için;
su ve 1/4 limonun suyu
Üzerine;
Yoğurt
1-2 diş sarımsak
Salça, pulbiber, tereyağı
Yapılışı :
Mantarlar iyice yıkanır. Bir tencerede su kaynatılır, kaynamaya başlayınca içine 1,5 yemek kaşığı tuz atılıp, limon sıkılır. Mantarlar bütün olarak (dilimlenmeden) 5 dakika kadar haşlanıp suyu süzülür ve soğumaya bırakılır. Çukur bir kapta yumurtalar çırpılır ve galeta unu eklenerek bulamaç haline getirilir. Mantarlar bu karışımın içine alınıp iyice harmalanır ve kızgın yağda kızartılır. Fazla yağları mutfak havlusu ile alınır. Servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Küçük bir tavada tereyağı eritilir. Biraz pulbiber ve salça eklenip karıştırılır. Bir miktar su ilave edilip kaynatılır ve mantarların üzerine gezdirilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Portakallı Salata

Akdeniz yeşilliklerini çok seviyorum. Bir de portakallı denemek istedim. Tarifini lezzet dergisinin bir sayısında görmüştüm.

Malzemeler :
1 paket akdeniz yeşilliği
1 adet kırmızı biber (Evde yoktu, kırmızı dolma biberi kullandım.)
1 adet portakal
1 yemek kaşığı susam
zeytinyağı
limon suyu
tuz
Yapılışı :
Akdeniz yeşillikleri (endivyen, lolloroso, maskolin, vb.) iyice yıkanıp suları süzülerek salata tabağına yerleştirilir. Kırmızı biber halka halka doğranıp, yeşilliklerin üzerine dizilir. Portakal dilimleri zarları soyularak tabağa yerleştirilir. Bir kasede zeytinyağı, limon suyu ve tuz iyice karıştırılıp salatanın üzerine gezdirilir. Susamlar yanmaz bir tavada sürekli karıştırılarak hafifçe kavrulur ve salatanın üzerine serpiştirilir.
Afiyet olsun.

3 Mart 2009 Salı

Elmalı Hediye Paketi (P.D.Ç.S.E. 37)


Elma yerine istediğiniz bir iç malzeme de kullanabilirsiniz. (Çikolata, fındık, hindistan cevizi, vb.) İrem sevdiği için ben elma tercih ettim.
Malzemeler :
2 adet yumurta
250 gr. oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin
1 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı nişasta
2 su bardağı + un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
İçine;
2 adet elma
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı :
Elmalar kabukları soyulup rendelenir. Tozşekerle birlikte bıraktığı suyu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca ceviz ve tarçın eklenip karıştırılır.
Yoğurma kabına yumurtalar, pudra şekeri ve tereyağı alınıp, karıştırılır. Nişasta, un ve kabartma tozu eklenip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. (Önce 2 su bardağı un kullanılır, ele yapışan bir hamur olursa, istenilen yumuşaklıkta bir hamur elde etmek için tekrar un eklenir) Hamurdan limon büyüklüğünde bir parça kopartılır ve kakao eklenerek iyice yoğrulur. (Hamur sertleşirse bir miktar daha margarin eklenebilir.) Sade hamurdan ceviz büyülüğünde parçalar kopartılıp elde açılarak iç malzeme yerleştirilir ve kare ya da yuvarlak şekilde kapatılır. Kakaolu hamurla üzerlerine fiyonk şeklinde süslemeler yapılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirilir.
Afiyet olsun.

2 Mart 2009 Pazartesi

Fıstık Ezmeli Kek (P.D.Ç.S.E. 37)


Bildiğiniz bir kek tarifini de bir kakaolu, bir sade yaparak deneyebilirsiniz.

Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin (küçük küpler halinde doğranmış.)
3/4 su bardağı toz şeker ya da esmer şeker
2 adet yumurta
2 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı koyu kahve
1 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı kayısı marmeladı
2 yemek kaşığı su
Fıstık ezmeli kaplama için;
175 gr. Şam fıstığı
6 yemek kaşığı toz şeker
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 adet yumurta akı (çırpılmış)
Yapılışı :
Toz şeker ve margarin çukur bir kaba alınarak krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Karışıma süt ve yumurtalar eklenir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek ilave edilir ve malzemeler birbirine iyice karıştırılır. Hamur ikiye bölünür. Yarısına 2 tatlı kaşığı koyu kahve eklenip karıştırılır. Diğer yarısına da kakao ve 2 yemek kaşığı su eklenip karıştırılır. Kekler margarinle yağlanmış baton kalıplarda ayrı ayrı pişirilir. (Kare bir kabın altına yağlı kağıt serip, ortasına yağlı kağıdı kalınca pile yaparak yarısına kahveli, yarısına da kakaolu hamuru döküp pişirebilirsiniz.) Pişen kekler soğuyunca boyuna ortadan ikiye bölünür. Yanlarına kayısı marmeladı sürülerek bir kakaolu, bir kahveli olacak şekilde yan yana getirilir. Üzerlerine de marmelat sürülüp kakaolunun üstüne kahveli, kahvelinin üstüne de kakaolu gelecek şekilde (dama görünümünde) yerleştirilir. Kalan marmelatla keklerin üzeri kaplanır.
Şam fıstıkları kaynar suda 2 dakika bekletilir ve süzülerek kabukları ayrılır. (Hazır toz fıstık kullanılabilir. Ben bulamadım.) Robotta çekilip üzerine toz şeker eklenip karıştırılır. Pudra şekeri elenerek karışıma eklenir. Limon suyu da eklenip iyice karıştırılır. Çırpılmış yumurta akından azar azar ilave edilerek katı ve esnek bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır. Fıstıklı karışım yağlı kağıt üzerine alınır. Üzerine pudra şekeri serpilerek başka bir yağlı kağıtla üzeri kapatılır. Üstten elle bastırılarak kekleri kaplayacak büyüklükte açılır. Üstteki yağlı kağıt kaldırılarak kek ortaya yerleştirilir. Yağlı kağıt yanlardan tutularak kek fıstık ezmesiyle kaplanır. İyice bastırılıp, yağlı kağıt dikkatlice sıyrılır. Kekin üstüne bıçakla baklava dilimi şekilleri yapılarak süslenir. 8 saat üstü örtülmeden bekletilip, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

27 Şubat 2009 Cuma

Milföylü Kurabiye (P.D.Ç.S.E. 37)


Malzemeler :
5 adet kare milföy hamuru
Kurabiyer için;
1,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1/2 paket vanilya
1 tutam tuz
1 yumurtanın akı
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
Üzerine;
pudra şekeri
vişne reçeli taneleri
Yapılışı :
Kurabiye için verilen malzeme karıştırılarak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamur merdane ile açılır ve şekilli bir kalıpla kesilir. Milföy hamurları merdane ile biraz inceltilir. Kurabiyelere şekil verilen kalıpla milföy hamurlarından parçalar kesilir. Kurabiye hamurlarının üzerine yumurta akı sürülerek (Hamura koyduğum yumurta akından biraz ayırdım.) milföy hamurları yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında milföyler hefifçe pembeleşinceye kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirilir. Kurabiyeler soğuyunca üzerine pudra şekeri elenir, reçel taneleriyle süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

26 Şubat 2009 Perşembe

İrmik Tatlılı Pasta (P.D.Ç.S.E. 37)


Bu pastayı Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği'nin 37. evsahibesi http://sevincceden.blogcu.com/ arkadaşımıza sevgilerimle beraber gönderiyor, daveti için çok teşekkür ediyorum.
Malzemeler :
Pandispanya için;
1 paket dr. Oetker pandispanya karışımı
4 adet yumurta
5-6 yemek kaşığı su
2,5 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Islatmak için;
1 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı tozşeker ya da
süt
İç kreması;
3 su bardağı süt
6 yemek kaşığı irmik
6 yemek kaşığı tozşeker
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 yemek kaşığı taneli portakal reçeli
1 paket labne peyniri
Arasına;
portakal reçeli taneleri
2 yemek kaşığı damla çikolata
Üzerine;
1 paket (80 gr.) bitter çikolata
1 paket ahududu ve çilekli hazır meyveli sos
file fıstık
Yapılışı :
Pandispanya paketin üzerindeki tarife göre hazırlanıp, yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen ya da kare bir tepside pişirilir. Soğuyunca pandispanyadan parçalar kesilir ve baton kek kalıbının dibine ve yanlarına döşenir. Üzerini kapatmak için bir parçası kenara ayrılır. Toz şeker ve su karıştırılarak şurup hazırlanır. (Ben sütle ıslattım.) Kek parçaları şurupla ıslatılır.
Bir tencereye süt, irmik, portakal kabuğu rendesi ve portakal reçeli alınarak, tencere ocağa yerleştirilir. Sürekli karıştırılarak, muhallebiden daha koyu bir kıvamda olacak şekilde pişirilir. Ocaktan alınıp, labne peyniri eklenir ve mikser ile çırpılır. Ilık hale gelince yarısı kalıptaki kek parçalarının üzerine dökülür. Reçel taneleri ve damla çikolata serpilip, kalan kremayla üzeri kapatılır. Ayrılan kek parçası ile üzeri örtülür. Streç filme sarılıp, buzdolabında bir süre bekletilir. Ters çevrilerek kalıptan çıkarılır. Üzerine benmari yöntemiyle eritilen çikolata sürülür. Onun üzerine paketin üzerindeki tarife göre hazırlanan ve soğutulan meyveli sos gezdirilir. File fıstıkla süslenip, dilimlenerek servis yapılır. Dilimleri portakal reçeli ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

25 Şubat 2009 Çarşamba

Hellim Peyniri Kızartması

Malzemeler :
İstenilen miktarda dilimlenmiş hellim peyniri
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı su
yarım çay kaşığı pulbiber
yarım çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı galeta unu
1 tutam tuz

Kızartmak için;
sıvıyağ

Yapılışı :
Hellim peyniri dilimlenerek ya da küp şeklinde doğranarak bir süre tuzunun gitmesi için suda bekletilir. Yumurta, un, galeta unu, pulbiber, karabiber, tuz ve su çukur bir kaba alınır, mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Peynirler hazırlanan sosa batırılıp, kızgın yağda kızartılır. İsteğe göre akdeniz yeşillikleri ile servis yapılır.

Afiyet olsun.